Iverica Za telo gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mislim_stvarno

Re: Iverica Za telo gitare

Post by mislim_stvarno » 21 Mar 2011, 11:45

Kristijan wrote:Korišćena je i topola, s kojom ja nikad ne bih rizikovao. I kažu da je to šljakalo, ali koliko vidim, niko skupe, custom shop gitare ne radi od topole. Mora biti da je neko na osnovu pređašnjeg iskustva zaključio da to ipak nije drvo prvoklasnog kvaliteta.
Citao sam da je to zato sto topola ima zelene sare po sebi, pa zbog toga nije pogodna za transparentne finishe, a i nesto je meksa od jove kojoj je vrlo slicna tonski.

PS:Nema potrebe za nervozu :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Mar 2011, 11:55

Istina, nema razloga. Samo ovde niko nije bio zlonameran u davanju saveta, sasvim smo svi bili kulturni u iznošenju mišljenja, a onda su nam "revolucionari" rekli: "M'rš bre cvikeraši!". E tako ne može da se razgovara. A pri tom nisu došli ni Mirko, ni Ilija, ni Goran, ni naši Nikola ili Majti da kažu da su napravili takav i takav eksperiment sa bukvom, pa da povuku neke paralele, ili ukažu na neke razlike, nego su ovo 2 čoveka kojima su to prve gitare koje prave, a već se ponašaju kao da im je gradnja gitare u malom prstu. Pa ko ovde koga zafrkava?

NURBS

Post by NURBS » 21 Mar 2011, 12:25

Kristijane, jel sam ti ja mozda nekad stao na palac u busu? Koji je u stvari tvoj problem sa mnom??? Zasto imas potrebu da unizis sve sto ovde kazem ili radim?
Jel ti moj nastup deluje isuvise arogantno? Ili cinjenica da imam drugacije misljenje od vecine? Ili sto ne visim na forumu po ceo dan i ne postujem na temama vezanim za muzicke ukuse- pa nisam deo "raje"?

Jel zaista zelis da se hvatamo u raspravu oko definisanja termina "sjajan" instrument?

Sipas drvlje i kamenje na mene zato sto tvrdim da bukva moze da se koristi i to nakon gradnje u kojoj sam pokazao da moze.
(da, moja gitara nije boutique primerak, niti to tvrdim, niti za sad pokusavam, i ne znam koliko ce da traje, ali za sad traje, i doticni covek koji svira na snimku je narucio sledecu, a ako ja nisam probao puno "sjajnih" gitara, on jeste.)

Pri tom, nista ne govoris ljudima koji sa mnogo autoriteta i bez ikakve licne provere tvrde da bukva nikako ne sme da se koristi.

Btw, kad vec kritikujes moj rad, ja nesto ne videh tvoju gitaru koju si nesto pocinjao. (ovo je priznajem mozda moj propust). Sa kakvim ti autoritetom nastupas, graditeljskim ili muzicarskim ili drvenoadvokatskim. Posalji mi ili objavi molim te link na bilo sta sto si radio a da se ne tice ilustracije. Sviranje ili pravljenje instrumenata. Cisto da bih imao razloga da te shvatim ozbiljno i da pokusam da verujem da mozes da ucestvujes u konstruktivnom razgovoru.

Imas svako pravo na svoje kriterijume i da biras instrumente koje ces koristiti, predpostavljam da bi bio zadovoljan nekim LesPaulom iz 60' ih, ali eto, vidis, ima i nas koji ne teze tome. Nazovi nas Revolucionarima ili budalama, to je samo nasa stvar.

Ponovo kazem - bukva mozda nije drvo od kog se serijski prave gitare, ali nikada necete saznati ni da li moze ako ne probate. Ne pokusavam nikog da ubedim da je bukva najbolja, samo da vas sprecim da kazete da je potpuno neiskoristiva.

NURBS

Post by NURBS » 21 Mar 2011, 12:27

Kristijan wrote: a onda su nam "revolucionari" rekli: "M'rš bre cvikeraši!". E tako ne može da se razgovara.
ti stvarno imas neki problem...

ne bih vas vise zadrzavao.
uzivajte.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Mar 2011, 13:06

NURBS wrote:Jel ti moj nastup deluje isuvise arogantno?
To je čitav problem. O tome ti pričam, a ne o tome da li je uopšte ikako izvodljivo napraviti gitaru od bukve. Prave se i od aluminijuma, karbonskih vlakana, pleksiglasa... pa me ne iznenađuje da je izvodljivo da se sklopi i od bukve, i niko to nije sporio. Niko. Pričalo se o tonskim karakteristikama i o trajnosti, budući da držiš pod tenzijom komad drveta koji po svojim tehničkim karakteristikama ima tendenciju da puca. Pričalo se zapravo o tome da je velika razlika između toga da će neki ručni rad da izdrži stavljanje žica u odnosu na to da će neki ručni rad da daje vrhunski ton. Ako priznaješ da vrhunske instrumente nisi imao prilike da isprobaš, a ipak možeš da izjaviš da si napravio sjajan instrument, nemajući nikakav reper, ja to samo mogu da tretiram kao aroganciju.

Kad budem ja prezentovao gitaru na kojoj radim, možeš komotno da ospeš paljbu iz svog raspoloživog naoružanja. Sada ti prezentuješ tvoju gitaru, i ako nisi spreman da čuješ mišljenje ljudi koji nisu tvoji istomišljenici, onda je bolje da nikakve radove i ne pokazuješ. Pri tom, kao što sam rekao, daleko ti je problematičniji nastup nego sama gitara. Uopšte nemam potrebu da te unižavam, niti planski kritikujem sve što napišeš ili napraviš. Prosto mislim da nemaš korektan pristup, reagovao sam na neke tvoje izjave koje smatram da su odraz teškog nepoštovanja bilo čijeg znanja i umeća. Ovde na forumu mogu da navedem najmanje dvojicu graditelja od kojih ne samo da bi mogao nešto o poslu da naučiš, nego bi mogao i da naučiš šta su to gospoda majstori, s kojima je milina komunicirati.

NURBS

Post by NURBS » 21 Mar 2011, 14:48

Imam neki dojam prijatelju, da ti celu ovu stvar oko izrade gitara shvatas isuvise ozbiljno i licno.

Nego, da ne oftopikujemo vise, jer smo poceli da pricamo o mom nastupu i profesionalizmu umesto o izboru drveta za gitaru. Ako jos nesto zelis da mi kazes, ucini to ili na mojoj temi ili privatnom porukom.

@ shomyxd... izvini za prljanje teme. nije mi bila namera. ja ti samo pruzam podrsku u pokusajima da napravis tu gitaru.

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 21 Mar 2011, 19:20

mnogo buke(ovine) ni oko čega
neka majstor pravi giratu od čega oće on to radi od svojih para za svoju dušu
a onaj ko je završio fakultet on je to uradio od svojih para za svoju dušu , vrata fakulteta su svima otvorena

shomyxd

Post by shomyxd » 21 Mar 2011, 23:15

odoste bre ljudi... mnogo a sto se tice 'Kristijane' nisam napravio svoju prvu gitaru cale mi je majstor za akusticne gitare a coveku nikakav problem da napravi i 3 elektricnu nisam ja svoj majstor..A sto se tice tog tvog cenjenog krivljenja i pucanja 'Bukovine' prijatelju to drvo drzi sto nemoze ni jedno svoj prvi vrat od buke mi je cale napravio kad sam bio 12 godina i iskoristio ga na akustari ne na Classic gitari,vec na pravoj acoustari i to drvo dan danas drzi 10-ke i na njih se ni ne napreze a kamoli savija celih 6 godina a tvoji fakulteti i ostala 's..nja' sto imas da kazes mozes a pricas ljudima koje zanima nas ne...i slazem se sa Siskom i NURBSOM :1: (ljudima koji imaju malo razumevanja) svaki instrument moze da bude i savrsen i sranje zavisi od sviraca..a i da koliko para toliko muizke i tako da molim te prijatelju evo slike sastavio sam svoj vrat i telo pa sad ide cenjeni Hamm saljem slike u toku nedelje pozdrav vetrovi koji me gurate :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Mar 2011, 23:33

shomyxd wrote:... a tvoji fakulteti i ostala 's..nja' sto imas da kazes...
Ja ću tvoj lik na grudima da istetoviram. Ti si najveći car u kosmosu, a i šire.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 21 Mar 2011, 23:40

shomyxd wrote:odoste bre ljudi... mnogo a sto se tice 'Kristijane' nisam napravio svoju prvu gitaru cale mi je majstor za akusticne gitare a coveku nikakav problem da napravi i 3 elektricnu nisam ja svoj majstor..A sto se tice tog tvog cenjenog krivljenja i pucanja 'Bukovine' prijatelju to drvo drzi sto nemoze ni jedno svoj prvi vrat od buke mi je cale napravio kad sam bio 12 godina i iskoristio ga na akustari ne na Classic gitari,vec na pravoj acoustari i to drvo dan danas drzi 10-ke i na njih se ni ne napreze a kamoli savija celih 6 godina a tvoji fakulteti i ostala 's..nja' sto imas da kazes mozes a pricas ljudima koje zanima nas ne...i slazem se sa Siskom i NURBSOM :1: (ljudima koji imaju malo razumevanja) svaki instrument moze da bude i savrsen i sranje zavisi od sviraca..a i da koliko para toliko muizke i tako da molim te prijatelju evo slike sastavio sam svoj vrat i telo pa sad ide cenjeni Hamm saljem slike u toku nedelje pozdrav vetrovi koji me gurate :mrgreen:
Covece, tesko da ce te neko shvatiti ozbiljno sa ovakvim pravopisom (tj nedostatkom istog). Ne mozes da tvrdis sad da je bukva ultimate blabla tonewood. Jednostavno ne mozes. Hiljade i hiljade ljudi je pravilo svoje gitare, od svih mogucih materijala, i opet danas se zna da ako hoces custom shop od par hiljada evra, to podrazumeva npr Honduras Mahagoni. Pa bio bi vrat od bukve u Warmoth katalogu da valja necemu, ti ljudi su prodali vise vratova/tela za gitare nego sto smo svi mi na forumu videli uzivo.
Imas i ljude koji su na lopatu stavljali magnet i zice pa svirali. I ok je to, moze da se svira. Ali nikad nece imati zvuk kao gitara od dobrog mahagonija/lipe/jove/jasena

Hotstepper

Post by Hotstepper » 21 Mar 2011, 23:45

...meni se chini da su neki pogreshno shvatili svrhu ovog foruma... :grummel_2:
chemu onakve rechi ja ne znam...
...pivo za kafanu :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 22 Mar 2011, 00:39

Pivo za fakultet :ziveli:

fric

Post by fric » 22 Mar 2011, 09:46

mozda se iz ovog da nesto zakljuciti

http://www.tdpri.com/forum/tele-technic ... -wood.html

pivo za muzicare koji su za bukvu i za one koji nisu :ziveli: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Mar 2011, 10:24

Pa može da se zaključi isto što smo već znali. Da li može da se sklopi gitara od bukve? Može. Da li je to posebno dobro i preporučeno drvo za tu namenu? Nije. "Može da posluži" i "Može da izdrži" je jedna priča, a "Ima odlične tonske karakteristike i u svakom pogledu je preporučljivo za vrhunske, ručno rađene isntrumente" je druga priča. Prave se i gitare sa trupom od 7 komada drveta najsumnjivijeg porekla, i služe nekako, ali to nije dovoljno da zaključimo da je to ispravan način rada, i da tako treba da se rade sve gitare. Kapiram da za ručni rad uvek treba da se bira najbolji materijal, a ne materijal koji eto tako može da prođe. Za "može da prođe" pristup su dobre i matchbox gitare, i kineske gitare do 120 evra, i Jolane i druge tarabe. Imam par drugara koji tamo iz osamdesetih imaju neke gitare od šperke. I neke su očajne, a neke stvarno mogu da prođu, na ko zna koju foru čak i nemaju tako očajan zvuk. Ali opet, samo mogu da prođu, a to nije dovoljno.

Ja to gledam i kao neko ko bi bio mušterija. Nikad ne bih dao novac za gitaru rađenu od tehničkog drveta, kad znam da ima boljih varijanti. Da se razumemo, bukva nije osobito cenjena ni kao drvo za parket, to je najjeftiniji parket, pa valja malkice razmisliti o svemu tome. Za jedan trup kada se nabavlja drvo može možda da se uštedi 500 do 1000 dinara ako se ne bira provereno tonsko drvo, nego se uzima drvo niže klase. Kockati se zbog 500 dinara... hmmm... meni to ne deluje kao mudar izbor. Pa čak i da nije kocka, čak i da sve ispadne srećno na kraju - nekako mi ne ide u glavu da se za ručni rad ne bira najbolja varijanta. No to je moj problem, moj način razmišljanja, irelevantno za ovu priču.

Kako god. Neka radi ko šta voli, nije ni bitno. Kao što rekoh više puta, daleko je problematičnije to kako je neko reagovao na dobronamerne opaske, nego sam izbor drveta.

Bozha

Post by Bozha » 22 Mar 2011, 13:08

Za sve "sa fakultetom" i za one koji to nisu...

Image

Nego skrenuli ste sa teme, mene i dalje zanima iverica? ;)

Post Reply