Gibson Les Paul Custom: popravka headstock-a i refiniširanje

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Usred Zala

Re: Gibson Les Paul Custom: popravka headstock-a i refinišir

Post by Usred Zala » 21 Jul 2012, 10:25

Nikada neću razumeti zašto ljudi žude da unište novu gitaru da bi izgledala staro :? !? Da li misle da su bolji gitaristi ako sviraju stari instrument? Nisu sigurno, samo se zanose. Nisam rob stvari, ali volim da ih čuvam, volim gitaru da obrišem posle svirke i volim da izgleda sjajno i bude kao nova. Svojevremeno je govedo popilo malo više pa sam Stratov vrat sa zadnje strane raspalio o oštru ivicu stola. Toliko mi je to smetalo kada sam se otreznio da sam ubrzo prodao tu gitaru. Tada nisam znao da se to relativno lako i jednostavno popravlja.

Ovaj LP je renoviran i tako i treba da izgleda. Bind je već star i ponovo će brzo da dobije onu odvratnu boju prljavog. Cela gitara će biti mat, a zlatni hardware je sigurno već izgubio originalni sjaj tako da će sve da bude baš kako treba i kako jeste. Ovakvoj gitari nije potreban lažan sjaj odnosno prljavština. Već za koji mesec upotrebe sve će da dođe na svoje mesto. Ništa veštački, samo prirodno!

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 Jul 2012, 11:25

Vec neko vreme razmishljam da otvorim temu o ovomo, tj mesto gde bi ljudi mogli da iznesu razmishljanja u vezi relic-ovanja instrumenata.
Lichno prvo sam bio zhestoko protiv, a sada sam bogami za. Iz razloga jer se zaista manijakalno smorim kad samo negde malo chuknem neki komad opreme a da ne prichamo o ogrebotini i sl, tj tako je bilo ranije sad sam mnogo opushteniji povodom te stvari, ali realno, mislim da je termin distressed savrshen za to relicovanje, jer oslobadja choveka stresa pri narednim nesrecnim sluchajevima pri rukovanju instrumentom.

Driver

Post by Driver » 21 Jul 2012, 13:25

Cortex wrote:Vec neko vreme razmishljam da otvorim temu o ovomo, tj mesto gde bi ljudi mogli da iznesu razmishljanja u vezi relic-ovanja instrumenata.
Lichno prvo sam bio zhestoko protiv, a sada sam bogami za. Iz razloga jer se zaista manijakalno smorim kad samo negde malo chuknem neki komad opreme a da ne prichamo o ogrebotini i sl, tj tako je bilo ranije sad sam mnogo opushteniji povodom te stvari, ali realno, mislim da je termin distressed savrshen za to relicovanje, jer oslobadja choveka stresa pri narednim nesrecnim sluchajevima pri rukovanju instrumentom.
:1: Skoro sam kupio Vintage v100 "lemon drop", cak je bila i previse mat za moj ukus, pa sam je malo ispolirao. Ali da oslobadja stresa, to je cinjenica, opusteno nosis opasac, cinele, zidovi, vrata ne predstavljaju mi vise nikakvu opasnost :mrgreen:

Milanares

Post by Milanares » 21 Jul 2012, 14:51

ma jasno k'o dan, sve na relic, svi na distress pa u kafanu :ziveli:

fattwang

Post by fattwang » 21 Jul 2012, 16:21

Usred Zala wrote:Bind je već star i ponovo će brzo da dobije onu odvratnu boju prljavog.... Ovakvoj gitari nije potreban lažan sjaj odnosno prljavština. Već za koji mesec upotrebe sve će da dođe na svoje mesto.
Ostaće ovako kako je. Žućkasta boja plastike nije prljavština već je posledica hemijskih promena materijala usled dugogodišnje izloženosti sunčevoj svetlosti. Čišćenjem boje sa bindinga otišao je i sloj stare, žute plastike a pojavila se zdrava bela.
Ne radi se ovde o relikovanju i uništavanju nove gitare. U pitanju je vintage gitara pa je majstor Nikola rekao da želi da se vidi da se radi o instrumentu starom trideset godina. Zbog toga je gitaru ofarbao mat lakom i nije je previše uglancao. Ja sam mu samo predložio da i bindinge dotera u tom stilu. Kada neko radi restaruraciju starog automobila on želi da izgleda kao da je juče izašao iz radnje. Kod instrumenata nije tako. Niko ne polira stare trube. Samo ih oklepa da ne vuku falš vazduh.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 22 Jul 2012, 10:40

Predmetna gitara će biti onakva kakvu vlasnik želi, to je jasno.

Ličnog sam mišljenja da gitara treba da izgleda što bolje, a ne kao da je pokupljena sa đubrišta. Moj LP je star 40 godina i odlično znam kako i šta stari na njemu. Doduše, moj je svojevremeno guljen i farban kada sam bio mlad i lud. Bind i pickguard stare tako da to i ne primećuješ do jednog dana kada baciš pogled pa shvatiš da je nešto drukčije nego nekada. Onda prođe još godina pa to požuti i deluje prljavo. Hardware odvratan, posebno poklopci magneta koji znaju da izgledaju kao da su pokupljeni iz nekog blata, pri tom postaju lagano neravni jer ih nešto nagriza. Posebno mi je to bilo ružno na jednom starom Ibanez 335 tipu gitare. Ja sam znao ponekad kada menjam žice da sve očistim i nauljim, a hardware da ispoliram. Kod mene je chrome pa izgleda još uvek dobro.

Video sam nekoliko komada tih crnih customa i svi stare na ružan način tako da farba na leđima izgleda kao da je farbano četkom koja je razlivala! To je naravno od znoja i struganja, meni jako ružno. Čini mi se da sve druge boje Gibsona izgledaju bolje kod starenja od crne. Crno je teško i dobro ofarbati, verujem da se Nikola uverio u to.

Sa druge strane kada se nešto restaurira onda se teži da izgleda kao novo. Da je moja gitara ja bih uradio baš tako. Ostaje problem hardwarea koji nije lako doterati da izgleda baš kao nov, posebno sa godinama postaje odvratan baš taj zlatni. Bar meni.

Ta gitara je star više od 30 godina i uvek će to biti stara gitara, ne mislim da to treba potencirati još i veštakim starenjem i to je moj stav iznet u prethodnom postu. Naravno, shvatam da ne mislimo svi isto.

dweezil

Post by dweezil » 22 Jul 2012, 10:50

ne znam sto se ljudi toliko tripuju oko relic gitara, meni one nikad u rukama nisu delovale kao stvarno iscukanee i oguljene, vise je trip kao da u rukama drzis novu gitaru na kojoj je majstor ono slikao ogrebotine i cukanja temperom. U 99 posto ne znam zasto ali sve su josh i lagane i to dodaje neki utisak da kazem nestvarnosti. Hocu da kazem da bi neka stvarno iscukana gitara uvek izgledala mnogo grdje od nekog fabrikovanog relica, takav je bar moj utisak, tako da ono, sta fali imati i jednu takvu cisto iz zezanja, nisu toliko nepodnosljive kao stto ljudi tripuju.

Margos

Post by Margos » 22 Jul 2012, 13:10

Bravo,bravo,bravo.Nego da te pitam da li ti je ostalo mozda te crne boje? :mrgreen:
I sto nisi dosao na svirkama u subotu? 8)

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 22 Jul 2012, 15:14

Milanares wrote:ma jasno k'o dan, sve na relic, svi na distress pa u kafanu :ziveli:

Мислим да је праведније обрнуто, ..сви у кавану па затим/потом на дистресирање

:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Jul 2012, 15:28

ALi kako svetski lupate, a ono, kategorciki,tipa, cek da ti ja kazem.

Relic radi posao, a i nemora da radi. A moze gitara da bude i solid paint (kao ova koju radi) a ne mora. Moze da bude nesto drugo trece, peto.

Kakvi ste bre smaraci, a dva skvajera probali u zivotu. :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Jul 2012, 18:23

Au bre, nema me dva dana i ovde ratno stanje odmah :XD:

Moj lični stav je da ja, kao neko ko želi sve ozbiljnije da se bavi izradom gitara, treba da imam što više varijanti konačnog izgleda gitare koje mogu da ponudim eventualnim mušterijama. A to da li je neko za relic ili ne, to je definitivno lični stav i stvar ukusa, deluje mi iluzorno da se o tome raspravlja. Malo me podseća na onu temu Gibson ili Fender, nema tu tačnog odgovora.

Inače, binding na ovoj gitari nije bio žut nimalo, tu prljavo žutu boju je dao lak koji sam ja samo skinuo, sve ispod toga je bilo belo. E sad, verovatno će i ovaj nitro lak koji sam ja naneo početi da žuti vremenom. Mene je iskreno užasavalo to što je preko cele gitare prilikom nekih prošlih intervencija nanošen neki lak (ovo ponavljam ko zna koji put :hide: ) koji je toliko estetski ružio gitaru, a da budem iskren imao je i funkcijskih mana. Poseban problem, po meni, je bio na vratu gde je evidentno bilo slojeva i slojeva farbe i laka. Očigledno niko nije imao živaca ili želja da kao ja sve očisti do drveta pa ponovo nanese onoliko farbe i laka koliko treba. Evo pogledajte recimo ovu sliku...

Image

Jasno se vidi da je preko originalne crne boje i laka nanešen novi sloj crne boje i opet laka. Jednostavno takav vrat pod rukom ne može da bude prijatan i "brz" jer se ove neravnine zaista osećaju. Ovoliki slojevi su dovli do toga da se ne vidi ni serijski broj ni natpis MADE IN U.S.A. što bi trebalo da bude jasno istaknuto. Iz svega toga možete da zamislite koja je debljina svih tih slojeva bila i koliko je sad situacija drugačija. Da dodam da se hardware neće ništa posebno sređivati, jedino će sve lepo biti očišćeno od prljavštine i masnoće koja se skupila tokom godina korišćenja.

nikolic025

Post by nikolic025 » 23 Jul 2012, 02:39

Sve cestitke za rad i jedno pitanje...Da li je telo gitare vec refinisirano ranije?Jer ja sam negde citao,gledao video i cak cuo da gibson nikada nije farbao unutrasnjost gitare (ispod magneta,kod potova,trus rod-a).Trus rod rupa nije ofarbana,ali ovo ostalo je crno,e sad da li je neko prefarbao ili je stavljen onaj grafit ili se ipak to radilo,da li neko zna?

Daleko od toga da sumnjam u autenticnost instrumenta,to u opste ne dovodim u pitanje,vec u tu pricu kojom sam se do sada najvise rukovodio kada ispitujem da li je Gibson fake ili nije...

Pozdrav i jedva cekam da vidim kako ce na kraju ispasti,iako je moje misljenje da kada se vec radi refinish,da se odradi kompletno kako treba,odnosno da gitara izgleda kao nova sto se tice laka,a binding,magneti i ostali hardver da ostanu,naravno autenticni...

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Jul 2012, 08:06

Nisam siguran da li je telo nekada refiniširano ali vrat definitivno jeste i ne bi bilo nikakvih problema da je to urađeno kako treba.

Sad gledam slike koje sam stavljao i vidim da nisam pokazao nijednu gde se vide leđa gitare kada sam skinuo krep traku. U tom otvoru kod rupa za dva pota postoji dodatno proširenje i produbljenje (koja reč :hide: ) da bi potovi sa prednje strane dovoljno izašli. Ta dva proširenja nisu uopšte ni pipnuta lakom ili bojom, čisto drvo se vidi. Da je neko naknadno farbao telo i otvore za elektroniku verovatno bi i to prefarbao, ne vidim razlog da bi se mučio da zaštiti od farbe samo dva kružića na celoj gitari. Verujem da je ovaj crni zaštitni sloj u unutrašnjosti gitare rađen u fabrici pre nego što je javor zalepljen preko mahagonia jer se vidi i da je kanal koji ide ispod topa skroz crn. To su neka moja zapažanja, ali ima ljudi koji mnogo bolje znaju istorijat pravljenja Les Paul Customa pa neka kažu i oni koju...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Jul 2012, 13:44

Evo dva Dzibson kastoma i oba imaju crno ispod noktiju. A oridjidji.

Ne veruj onoj dvojici zlikovaca iz uprave. Dzibsona.

A da, link:

http://www.overdriven.com/68vs69/index.htm

Post Reply