Farba za unutrašnjost električne gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ndv

Farba za unutrašnjost električne gitare

Post by ndv » 27 Oct 2009, 12:20

Gde (a, pre svega - da li) kod nas može da se kupi farba za farbanje unutrašnjosti električnih gitara (u cilju stvaranja Faradejevog kaveza).

Otprilike, nešto ovako:

http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... Paint.html

Image

Rocket Roll

Re: Farba za unutrašnjost električne gitare

Post by Rocket Roll » 27 Oct 2009, 12:31

Kod nas mogu da se kupe dve verzije, obe pravi Kontakt Chemie i obe su skupe. Jedna je grafitni sprej Graphit 33, druga je bakarni sprej EMI 35.

Takve boje i takvi sprejevi su muka za nanošenje i sušenje, a i lako se skidaju. Daleko je praktičnija samolepljiva bakarna ili aluminijumska traka. Bakarna traka se kod nas teško nalazi, a aluminijumske ima po prodavnicama tipa "Uradi sam".

ndv

Post by ndv » 27 Oct 2009, 12:50

Hvala na odgovoru. Inače ovo čudo sa Stew-Mac-a nema šanse da stigne kod nas - ne šalju hemikalije van SAD-a.
Rocket Roll wrote:... Takve boje i takvi sprejevi su muka za nanošenje i sušenje, a i lako se skidaju...
Aaaaaaa!!!! .... samo to ne! :wallbash_2: :D Jednom sam refiniširao gitaru i nikad više. Mislim ... sutra bih se prihvatio tog posla, sa osmehom na licu (mnogo volim da radim oko gitara), ALI, isključivo ako bih imao prostoriju i sve ostalo. U kućnim uslovima - nikako!
Rocket Roll wrote:... Bakarna traka se kod nas teško nalazi, a aluminijumske ima po prodavnicama tipa "Uradi sam".
Jel' valjaju nešto te aluminijumske trake? Ja se recimo sećam da sam pre par godina, kad sam pravio crnu masku za Strat (u vreme kad sam radio svašta oko gitare) kupio ispod Brankovog mosta par povećih listova samolepljivog aluminijuma i ... moram reći da nisam baš bio oduševljen (veza između masa potenciometara se malko kidala). Strugao sam, šmirglao, pričvršćivao, a, rezultati su bili... diskutabilni.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Oct 2009, 12:59

ndv wrote: Jel' valjaju nešto te aluminijumske trake?
Ja sam kupio kotur od pet metara u "Uradi sam" na Novom Beogradu - prodaje se kao izolacija za prozore, izgleda kao širok selotejp a lepak je izuzetno jak. Ako pogrešno zalepiš, teško da ćeš je skinuti. Provodi savršeno.

Na nju se ne može nalemiti masa kao što može na bakarnu traku - na aluminijum je uopšte skoro nemoguće išta nalemiti, osim pod paracetamolom što ne bih ni u snu radio, truje. Umesto toga se kroz nju u telo gitare zavrne šrafić, a na šrafić stavi lemna ušica.

Bakarnu traku bi trebalo da imaju oni koji kod nas prodaju delove za transformatore, ali je uska, kratka i skupa.

ndv

Post by ndv » 27 Oct 2009, 13:01

Excelent. Mislim da ću na kraju da kupim baš tu traku (da se ne zamlaćujem drugim varijantama).

shule

Post by shule » 27 Oct 2009, 14:01

Ja sam oblepio Alu folijom celu unutrasnjost.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Oct 2009, 15:33

Mnogi ne oblepljuju šupljine u kojima stoje magneti - samo šupljine u kojima stoje kontrole. Menja ton: magnetno polje se pojačava i menja.

Stvar ukusa, potrebe i kvaliteta gitare, naravno. Od slučaja do slučaja. Ako Squier Bullet šušti, oblepi i ne žali. Ako je u pitanju nešto kao AVRI Strat - ne diraj, napravićeš gore.

shule

Post by shule » 27 Oct 2009, 15:38

Moj je Affinity, sada vise nema smetnji. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Oct 2009, 15:46

A, odobravam. Dobar sajt o širmovanju šupljina u telu gitare: http://www.guitarnuts.com/wiring/howitallworks.php

michabass

Post by michabass » 27 Oct 2009, 16:56

Rocket Roll wrote:Mnogi ne oblepljuju šupljine u kojima stoje magneti - samo šupljine u kojima stoje kontrole. Menja ton: magnetno polje se pojačava i menja.
Čika Rocket-e jedno pitanjce: kako to nemagnetni materijali (aluminijum/bakar) utiču na magnetno polje i menjaju ga??

pozdrav!

:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Oct 2009, 18:07

Sličan primer: kad skineš (metalne) poklopce sa hambakera, da li se zvuk menja? Postaje li manje mutan i tanji? A i to je aluminijum (ili cink). Aluminijum i bakar su paramagnetici: u prisustvu magnetnog polja postaju blago magnetični.

Provodnik blizu magneta se ponaša kao magnet od jednog namotaja. "Eddy currents". Kapacitivnost, takođe. Ukratko, visoke frekvencije umiru.

Koliko se to tačno čuje, i u kojim slučajevima je efekat najjači - o tome se, naravno, svaki dan vode diskusije. Nekad se to smatra i dobitkom: da nije tako, Gibson bi odavno prestao da stavlja poklopce na magnete i da širmuje farbom šupljine magneta.

Post Reply