instant sušenje drveta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
SiskoMarcetic

instant sušenje drveta

Post by SiskoMarcetic » 03 Aug 2010, 20:48

Počeo sam da radim moju prvu gitarau, nabavio talpu 60 mm jasen navodno suvu, ali nakon rezanja na meru a pogotovu posle abrihtovanja na 37 mm imam utisak da nije suvo iznutra. Razmišljam o nekom instatn sušenju u rerni nekoliko dana, pa me interesuje da li je to pametno ili da li bi imalo efekta

lenbb

Re: instant sušenje drveta

Post by lenbb » 03 Aug 2010, 21:19

Mislim da je to loša ideja, verovatno bi došlo do pucanja. Ako je drvo dobro ostavi ga za kasnije, da se osuši prirodnim putem,
a za tu gitaru što planiraš traži nešto suvo.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 04 Aug 2010, 00:13

Jedino da postepeno susis, ali, kao eksperiment uzmi neko drugo drvo, nemoj MAIN WOOD. Ako ga upropastis, ode mas' u propas'.

Mrav

Post by Mrav » 07 Aug 2010, 17:59

Uh, kada se masinski susi drvo (sto teoretski mozes izvesti u rerni, ali samo teoretski) koriste se tablice koje prave odnose izmedju zeljenog procenta vlage u drvetu, trenutne vlage, debljine komada, trajanja susenja. Nikada se ne susi tako sto se ide sa jednom temperaturom sve vreme susenja!!!

Tablice govore npr. za dasku debljine 37mm tog i tog materijala, te vlage (sto se meri onim aparatom koji ima 2 diode koje se zabadaju u drvo). Susi se: npr. (ovo su naravno nalupane vrednosti) 3h na 50c, pa 2h na 70c, pa 4 sata na 90c. Sve je ovo lepo izracunato upravo da bi se izbeglo pucanje drveta pri susenju.

To da uspes u kucnoj radinosti kvalitetno da osusis to drvo zaboravi, Znam da ti se verovatno zuri, ali jedino da ostavis drvo prirodno da se susi, ili da nosis kod nekog ko ima pravu susaru i zna sta radi.

Post Reply