instant sušenje drveta
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- SiskoMarcetic
instant sušenje drveta
Počeo sam da radim moju prvu gitarau, nabavio talpu 60 mm jasen navodno suvu, ali nakon rezanja na meru a pogotovu posle abrihtovanja na 37 mm imam utisak da nije suvo iznutra. Razmišljam o nekom instatn sušenju u rerni nekoliko dana, pa me interesuje da li je to pametno ili da li bi imalo efekta
Re: instant sušenje drveta
Mislim da je to loša ideja, verovatno bi došlo do pucanja. Ako je drvo dobro ostavi ga za kasnije, da se osuši prirodnim putem,
a za tu gitaru što planiraš traži nešto suvo.
a za tu gitaru što planiraš traži nešto suvo.
Jedino da postepeno susis, ali, kao eksperiment uzmi neko drugo drvo, nemoj MAIN WOOD. Ako ga upropastis, ode mas' u propas'.
-
Uh, kada se masinski susi drvo (sto teoretski mozes izvesti u rerni, ali samo teoretski) koriste se tablice koje prave odnose izmedju zeljenog procenta vlage u drvetu, trenutne vlage, debljine komada, trajanja susenja. Nikada se ne susi tako sto se ide sa jednom temperaturom sve vreme susenja!!!
Tablice govore npr. za dasku debljine 37mm tog i tog materijala, te vlage (sto se meri onim aparatom koji ima 2 diode koje se zabadaju u drvo). Susi se: npr. (ovo su naravno nalupane vrednosti) 3h na 50c, pa 2h na 70c, pa 4 sata na 90c. Sve je ovo lepo izracunato upravo da bi se izbeglo pucanje drveta pri susenju.
To da uspes u kucnoj radinosti kvalitetno da osusis to drvo zaboravi, Znam da ti se verovatno zuri, ali jedino da ostavis drvo prirodno da se susi, ili da nosis kod nekog ko ima pravu susaru i zna sta radi.
Tablice govore npr. za dasku debljine 37mm tog i tog materijala, te vlage (sto se meri onim aparatom koji ima 2 diode koje se zabadaju u drvo). Susi se: npr. (ovo su naravno nalupane vrednosti) 3h na 50c, pa 2h na 70c, pa 4 sata na 90c. Sve je ovo lepo izracunato upravo da bi se izbeglo pucanje drveta pri susenju.
To da uspes u kucnoj radinosti kvalitetno da osusis to drvo zaboravi, Znam da ti se verovatno zuri, ali jedino da ostavis drvo prirodno da se susi, ili da nosis kod nekog ko ima pravu susaru i zna sta radi.