Problem sa nastimavanjem gitare...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Problem sa nastimavanjem gitare...

Post by Aleksej79ns » 01 Nov 2011, 22:21

Nadam se da moderatori nece ljutiti da ovde postavim temu, ali ovde najvise provodim vremena citajuci, pa mi se svidja kako ljudi mnogo znaju, i svasta i tako... :D Kontam da cu dobiti najbolji odgovor, a i generalno ciljam na prepravku gitare... :XD:

Dakle kupio sam pre jedno godinu dana sebi novu akusticnu gitaru, koja mi je izgledala kao svemirski brod u odnosu na moju prethodnu akustaru - veslo, koju sam svirao prethodnih godina. Sve u svemu vremenom sam video da jednostavno ne moze da se nastimuje kako treba... Znate kako to ide na nekim losim gitarama...

Naravno, radi se o Stagg akustari. Znam da ce svi reci da je to smece, ali za 70ak evra, meni je delovala do jaja! Vrat mi se bas jako svidja, radijus, pragovi, zavrsna obrada, ma do jaja! Ali... Eto vremenom sam shvatio sta znaci jeftina i losa gitara...

Naravno, moze ona da se nastimuje nekako, ali to je onako, po osecaju, sreca pa imam sluha :XD: pa onda zvuci tu i tamo nekako... Ali u paru sa neko drugom boljom gitarom, oseti se da odudara... :(

Prvo sam imao utisak da je nekom greskom samo duzina prvog praga pogresna (duza nego sto bi trebalo), pa sam probao cak i da stavim kapo, i da onda stimujem bez uticaja 1. praga, ali opet je isto. Pa mi je palo na pamet, a to je i glavno pitanje:

Da li bi neki bridge koji moje da podesava duzinu zice (intonacja, jel) pomogao mozda? Znam da se to ne isplati, naravno, ali eto interesuje me, hipoteticki... :idea:

oboss

Re: Problem sa nastimavanjem gitare...

Post by oboss » 01 Nov 2011, 22:35

kao sto i sam rece ne isplati se ali ako volis da cackas onda da ti zagolicam mastu i kazem da se upravo na takvim gitarama i isplati svasta probavati i prepravljati. ako uzmemo u obzir da nisu fulili skalu onda probaj dobrim starim fazonom duzina od nuta do 12 polja bi trebala da je od 12 do kobilice. pogledaj i nut u kakvom je stanju jer i on zna da bude pain in the ass ponekad. a civije ako drze onda nisu one jelda.
vidi kako je pricvrscena kobilica za telo pa ako vidis da je do nje zasto ne probati. ja sam na nekim kineskim akustarama svasta radio i usecao donji rog i menjao pragove i skidao kobilice. na nekima sam uradio pravu stvar a na nekima nisam nista posebno popravio.

ness

Post by ness » 01 Nov 2011, 22:39

Koliko si puta menjao zice za tih godinu dana,ali iskreno? :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 01 Nov 2011, 22:46

oboss wrote:kao sto i sam rece ne isplati se ali ako volis da cackas onda da ti zagolicam mastu i kazem da se upravo na takvim gitarama i isplati svasta probavati i prepravljati. ako uzmemo u obzir da nisu fulili skalu onda probaj dobrim starim fazonom duzina od nuta do 12 polja bi trebala da je od 12 do kobilice. pogledaj i nut u kakvom je stanju jer i on zna da bude pain in the ass ponekad. a civije ako drze onda nisu one jelda.
vidi kako je pricvrscena kobilica za telo pa ako vidis da je do nje zasto ne probati. ja sam na nekim kineskim akustarama svasta radio i usecao donji rog i menjao pragove i skidao kobilice. na nekima sam uradio pravu stvar a na nekima nisam nista posebno popravio.

Hehe, bas na to sam mislio, s obzirom da je jeftina, nije steta ako je sj*** A volim da cackam i to mi dodje ko izazov. Lako je (ako imas para) kupiti dobru gitaru. Treba znati od lose napraviti bar polu-dobru.

Civije su OK, sa njima sam zadovoljan. I Vrat je OK, prav, ima sipku naravno.

Ja mogu da izracunam skalu i rastojanje za svaki prag, ima na netu 100 kalkulatora, ali ne mogu bas tacno da izmerim, pa mi to ne vredi mnogo... Ako omasim 0.5 mm u merenju nije to to... MOgu probati da izmerim ono klasicno do 12. polja, ali ta gitara ima onako onu plastiku na kobilici malo ukoso... PA ne znam kako to da uzmem u obzir.

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/547 ... -SW201BLS/ Ovako nesto, samo naravno, ne ta boja... :XD:

A nut jeste malo sumnjiv, mnogo je visoka akcija kod njega, nepotrebno visoka. E sada ja mogu da to prepravim, ali to sam svejedno eliminisao kapom, jer nista se nije promenilo.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 01 Nov 2011, 22:50

ness wrote:Koliko si puta menjao zice za tih godinu dana,ali iskreno? :)
Ne mislis da je zbog zica? :D Pa nisam bas cesto, kada je jedna pukla, stavio sam druge, komplet, a to je bilo pre par meseci... :oops: Stavio sam destke, za el. gitaru, mozda je to poremetilo? Ne mogu da verujem da to napravi toliku drasticnu razliku, znaci stimujem 6. i 5. zicu recimo, ono uobicajeno. Napravim ISTI ton sa otvorenom 5. i 6. zicom na 5. pragu, kako to vec ide... I ako sviram 5.-1. prag i 6.-6. prag, znaci oba +1 bas odudara... :O.o: I tako dalje.

Na 5. i 6. zici mi se i cini da najvise pravi problem...

ness

Post by ness » 01 Nov 2011, 23:01

Zice za elektricnu gitaru nikako ne zvuce na akustari. Jedan moj kolega to stalno forsira da bi lakse denfovao g zicu,ali meni je taj zvuk u sustini sranje(sa zicama za el. gitaru)a i on cesto ima problem sa stimom...Probaj da stavis "redovne" zice za akustaru . Ja imam istu takvu gitaru i nemam problem sa stimom,pa cak i kada koristim phosphor bronze "mekane" zice... . :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Nov 2011, 06:21

I ja bih rekao da je problem u žicama. Naravno, kod jeftinog instrumenta uvek postoji mogućnost da ne tonira dobro jer je skala bangava, a s druge strane... sve te jeftine gitare se rade u ogromnim serijama, i sve to radi mašina, i nema sad tu da je majstoru malo zadrhtala ruka kad je obeležavao gde će da bude žleb za prag, a šegrtu zadrhtala ruka kad je taj žleb usecao... tako da ne bih baš prvo na to posumnjao.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Nov 2011, 15:49

Ma da, i mene nervira sto g zica, ako stavim redovne zice, jako brzo strada, i onda prva pukne i tako dalje... Probacu onda sa novim zicama, pa cu videti dalje...

@Kristijan: Pa da i ja sumnjam da su omasili bas celu skalu, to sve ide masinski, nema mnogo mudorsti... ALi ne bi me cudilo da mozda samo kobilica ili nut nije dobar.

NURBS

Post by NURBS » 04 Nov 2011, 00:12

1. stavi zice za akustaru // npr dean markley, meni su trajale jaaako dugo i cak zvucale odlicno kad su prljave.
2. ako nije to onda najpre cenim da je problem sa Nut-om za koji kazes da ima nepotrebno previsoku akciju. Ako je to istina, onda svako pritiskanje zice sjebava intonaciju.
3. Kobilica je verovatno na ok mestu, ali ako prethodni koraci ne urode plodom, problem je tu.
- cenim da je skala ispravna.

Nro

Post by Nro » 07 Nov 2011, 16:06

Da,da,to je manje-vise redovna pojava svih jeftinih instrumenata,i to ne samo tih ispod 100 evra.Moja iskustva su pokazala da najcesce nisu u pitanju zice,sa boljim zicama ce donekle da se ublazi problem,dok ne izgube sjaj.
Ja sam probao gitare do 400 evra i nigde nije bilo besprekorno po pitanju preciznosti,cak nije pravilo da su skuplje bolje u tom smislu.
Bilo bi interesantno ako znas nekog ko se time bavi da vidis da li moze nesto malo da doradi,isturpija...,ako ne kosta vise od 10-15 evra mozda ima logike pokusati.
Ako je do vrata,onda bi trebalo da nema spasa.Cinjenica je da vrat ne mora(a mozda ni ne treba) da bude prav,jerbo ne bi bile sipke u vratu koje dozvoljavaju razlicite nivoe tenzije.

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 07 Nov 2011, 23:33

Moguce da je plastika nuta i sedla mekana pa se zica useca u nih sto vise dotezes.Taj sam problem uvideo na svojoj bivsoj gitari o kojoj sam i pisao.
Drugar ima rustera kojeg je platio 4500 din u idei i sav srecan mene nagovarao da kupim istu.Gitara ima lepu kurvaturu,dobru akciju,sranje nut i sedlo i jedan malo veci problem.Kad se gleda gitara sa strane,kobilica se pocela kriviti prema zvucnom otvoru,povlaceci drvo prednje ploce za sobom,za koje je zalepljena.Kako vreme prolazi, treci cetvrti mesec pojavljuje se fugna izmedju kobilice i kornje ploce.Prosto me strah da je nastimujem iz bojazni da me kobilica sa sve zicama ne opali po glavi.Em mu stalno pada stim svih zica,am mu H zica ne stima nikako.
Mozda ti je izlazni ugao zica na prelazu kobilica -sedlo suvise strm pa zicu zatezes vecom silom nego sto treba da bi nastimao,pa zato puca(moja teorija,mozda i gresim)
Kad pocnes da se bakces oko tjuninga jeftinih gitara,nema goreg.Stalno nesto radis i kad uradis,trenutno si zadovoljan ,ali nije to to

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Nov 2011, 20:04

E konacno da izmerim. Duzina zica je:

Za 1. ukupno 645mm, a do 12. praga 322,5 (od nuta) znaci potpuno jednako.

Za 6. (dakle debelu) ukupno 647 (posto je ona plastika ukoso na kobilici), a od nuta je i dalje 322,5, tako da je na 12 pragu 647-322,5=324,5 sto znaci razlika 2mm.

E sto se nuta tice, jos nisam stigao da ga malo prepravim, da budu nize zice, mada opet, da je to toga, kapo bi resio problem, a nije. I jos ostaje da promenim zice, pa javljam sta je ispalo do kraja, kada jos to uradim.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 27 Feb 2012, 18:08

E, samo da se javim, kad sam vec tu....

Sto se tice navewdenogproblema, nove zice su zaista resile problem. Izgleda da su stare stvarno bile neravnomerno istegljene, i da je to smetalo, a mozda je i do debljine, posto su bile desetke za el. gitaru, a sada sam stavio 12ice za akusticnu, i mnogo je bolje.

I dalje nije bas 100% idealno, naravno, ;) ali je onako kako se moze ocekivati. MOzde lepo da se svira.

ETo ako neko bude imao problem, ovde je potencijalno resenje. :)

fric

Post by fric » 27 Feb 2012, 23:37

malo je tih 2mm kompezacije za bas, barem jos 1mm a najverovatnije 2 bi resilo problem
mozda se malo i popravi stanje ako budes spustao zice

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 28 Feb 2012, 00:08

fric wrote:malo je tih 2mm kompezacije za bas, barem jos 1mm a najverovatnije 2 bi resilo problem
mozda se malo i popravi stanje ako budes spustao zice

Pa i meni je palo na pamet... Jer deblje i tanje zice drugacije reaguju (cini mi se) na podesavanje intonacije, a posto ovde ne moze da se menja/posdesava, vrlo je moguce da je podeseno za deblje zice.... A spustio sam zice, malo sam prosekao nut, ali mislim da to nije nista uticalo, osim da se sada lakse svira... ;) A na kobilici sam takodje spustao zice, ali samo malo, ne moze vise, iz nekog cudnog razloga kaci... :roll: Ali dobro je i ovako.

Post Reply