Pomozite mi da identifikujem gitaru :)

AndromedaM31

Pomozite mi da identifikujem gitaru :)

Post by AndromedaM31 » 24 May 2010, 15:59

Pozdrav svima!
Nova sam na forumu, zapravo - registrovala sam se zbog nemoguće misije da saznam koju gitaru sviram poslednjih 5, 6 godina.
Naime, nasledila sam je od tate, tačnije - pronašla sam je na tavanu, gde je čamila duže od 20 godina pre nego što sam je odande spasila i samu sebe naučila (donekle!) kako da je sviram. Ćale se ne seća marke, ali zna da ju je pazario u Prosvetinoj knjižari u Bg-u kad je bio klinac. Po mojoj računici, stara je minimum 35 godina. Divno je očuvana, zvuk je perfektan, vrat savršeno prav i ako je provela dve decenije oslonjena na njega na tavanu. Nigde na njoj nema nikakve nalepnice niti traga o proizvođaču. Prvi i jedini problem koji je ova gitara imala za sve ovo vreme, je jedna pokvarena čivija, i upravo zbog toga počinje moja potera za njenim identitetom; nigde ne uspevam da pronađem adekvatne čivije. Inače, meni nikad nije bilo bitno koje je marke, ja je obožavam takvu kakva je.
Sigurna sam da će je neko od vas prepoznati, sudeći po stepenu stručnosti koji nazirem među članovima foruma. :D
Izvinjavam se zbog kvaliteta slike, koristila sam mobilni telefon. Pošto ne znam kako da uploadujem fotku, stavila sam je na fejsbuk i podesila tako da svi mogu da je vide. :)))

E, pa hvala svima!
Cheers ;)
http://www.facebook.com/album.php?aid=1 ... 5707059820

AndromedaM31

Re: Pomozite mi da identifikujem gitaru :)

Post by AndromedaM31 » 24 May 2010, 16:01

Eh, da. Još da napomenem da ćale tvrdi da se seća da je gitara uvezena, dakle siguran je da je nije u pitanju ništa od tada domaće proizvodnje. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 May 2010, 20:48

Istina, ne podseća ni na jednu domaću gitaru. Ali definitivno zbunjuje što nema nikakvu oznaku.

Budući da sam se sreo sa povelikim brojem istočnonemačkih gitara, i da su neke od njih bile sasvim pristojnog nivoa izrade za jeftinu gitaru, predpostavio sam da ovo može da bude neka istočnonemačka gitara. A viđao sam ih ovako neobeležene. Samo to je baš, baš "pipanje u mraku". Da imaš više fotografija, i to bar neku fotografiju detalja, i da nije mutna, možda bi moglo više da se kaže.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 24 May 2010, 20:55

jedno pitanje, onako cisto iz radoznalosti
radi zbog cega bi ti trebala indentifikacija ove aukustare?
:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 May 2010, 21:24

Rece cura, treba joj rezervna civija.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 24 May 2010, 21:28

Dersu Uzala wrote:Rece cura, treba joj rezervna civija.
aahh, my bad (:

AndromedaM31

Post by AndromedaM31 » 24 May 2010, 22:23

Pre svega - zbog čivija. Više ne mogu da je naštimujem koliko je jedna olabavila. Nedostaje mi sviranje, a prosto ne uspevam da pronađem odgovarajuću. U svakoj prodavnici opreme insistiraju na informaciji o modelu, jer u suprotnom ne mogu da mi pomognu.
Osim toga, i ja sam postala znatiželjna. Ne znam da li vam tako deluje po ovoj glupoj slici, ali ta gitara ima prelep zvuk i stvarno je šteta što je već neko vreme niko ne svira zbog te nesretne čivije koja je sve upropastila! :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 May 2010, 22:43

Image
Stay a while and listen...

parker

Post by parker » 24 May 2010, 23:59

lepa gitarica. mozda je najbolje da odneses gitaru kod nekog majstora, ima adresa/telefona i ovde na forumu. on ce vec znati kakva civija ti treba.
da ne lutas, evo probaj ovde da nadjes nekog odgovarajuceg: viewtopic.php?f=18&t=54
ili ovde: viewtopic.php?f=18&t=8892

da... dobro nam dosla :ziveli: , i nemoj sad da nas napustis cim sredis gitaricu

AndromedaM31

Post by AndromedaM31 » 25 May 2010, 00:18

Hvala. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 May 2010, 06:53

Pa što lepo ne fotografišeš čivije da vidimo o čemu se radi? Ovo je na prvi pogled vrlo standardna dreadnought gitara, i sumnjam da su čivije neke strašno egzotične. I ako je jedna pisnula, moguće je da će slično da se desi i sa ostalima u neko skorije vreme. Tako da je možda pametnije da promeniš sve čivije, posebno ako se ispostavi da ipak imaš trenutno takve čivije da bi svaka zamena zahtevala neke adaptacije. Zamisli da kreneš tako jednu po jednu da menjaš, pa na kraju sve budu različite, i svaka različito budžena... Sigurno te u prodavnicama i zapitkuju toliko jer tražiš jednu da menjaš, pa kapiraju da mora da bude identična. Mislim da ćeš za 2000 dinara da nabaviš set čivija koje će da te služe podjednako dugo koliko su i ove trajale, a u narednih 35 godina je vrlo moguće da ćeš celu gitaru da promeniš, pa nije baš frka ako čivije crknu :)

AndromedaM31

Post by AndromedaM31 » 25 May 2010, 10:56

Nisam lepo objasnila - i planirala sam da promenim sve, ovu jednu sam navela kao problem ali obavezno bih menjala svih šest. Ne bih ni mogla da ne promenim bar tri, jer su spojene u dva reda, a mrzela bih kad bi bile šarene.
Ma, da, kakve egzotične čivije, ja ne mogu da se načudim što ih do sad nisam našla u sred Bg-a! Dva reda po tri, šrafovi po sredini i to po četiri šrafa sa svake strane. Ja sam mogla da se opkladim da svaka druga gitara koristi iste. Postaviću sliku kasnije - nešto me smara usb ulaz pa ne mogu da prebacim fotke, pa ću sad da reinstaliram windows, i okačiću ih za nekih sat ipo, neće mi biti potrebno više od toga da završim. Eto.
Kad stavim slike, možda ćeš moći da mi kažeš koja JOŠ gitara ima takve čivije, da bih mogla da ih kupim po tom modelu, ako im je moja gitara nepoznata.
Hvala puno, biće slika uskoro, verovatno ćeš se šokirati koliko je problem glup, ja sam u tom fazonu od početka i ne mogu da se načudim situaciji. Ja i dalje laički mislim da klasičnijih čivija od ovih NEMA.
Hvala! :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 25 May 2010, 12:23

Deluje mi kao neka EKO (italija) gitara kojcu sam ranije imao
evo slika moje te bivshe gitare
Image
, a shto se tice civija, imam neki predosecaj da su to standardne civije koje mozes uzeti u svakoj muzickoj radnji, a najjednostavnije je da poneses gitaru i da na licu mesta proverish koje civije bi mogle da legnu... uzmes srafciger i sama promenish...jednostavno je. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 May 2010, 13:02

Pa ne moraš da nađeš baš takve čivije. Možeš komotno da staviš i one gde je svaka čivija zasebna, ionako je jako mala šansa da nađeš čivije koje će bez greške da imaju iste rupe za šrafove, sve i da su smeštene tako po 3 na istoj metalnoj pločici. Čak bih ja i preporučio da staviš te zasebne, jer su zatvorene, nekako bih rekao da su dugotrajnije, takvo je moje iskustvo. A pogledaj ovo:

http://www.musiccentar.com/i-3571/dr-pa ... -amh0101cr

To bi trebalo da bude ono što ti tražiš. S tim da naglasiš da hoćeš za akustičnu gitaru, ne za klasičnu, tako im se to vodi na sajtu. I da proveriš telefonom da li imaju, pošto im nije baš stanje usklađeno sa onim što imaju na sajtu.

AndromedaM31

Post by AndromedaM31 » 25 May 2010, 14:59

Bila sam juče tamo, nemaju ove koje si preporučio. Znam jer sam baš tražila njih, i to NAKON što sam zvala telefonom, i pitala koliko je sajt ažuriran a oni rekli da jeste. Slatko su mi se nasmejali kad sam rekla da nemam pojma na čemu sviram (mada i jesam delovala smešno i pogubljeno) pa su tražili da donesem gitaru.
Ja moram da čekam ortaka da mi vrati kofer za gitaru koji sam mu pozajmila kad je otputovao, i zato ne mogu da je vučem kroz ceo grad u rukama. Vas sve ovo verovatno ne zanima, ali eto - čisto da znate da nisam tek tako tražila pomoć, nego sam prethodno pretresla razne opcije. :) Btw, usb i dalje ne radi, biće da je hardver. Sad ni slike ne mogu da pošaljem. Sve lepše od lepšeg.

@Nemanja - Liči, ali najviše po tome što sam i ja improvizovala izgubljeni pin na prvoj žici. :D

Hvala svima, znam da sam dala premalo podataka, biće bolje kad uspem da prebacim slike na komp. :)

Post Reply