Žice, žice i još malo o žicama...

Post Reply
Rookie

Žice, žice i još malo o žicama...

Post by Rookie » 19 Aug 2009, 17:44

Nisam imao vremena u poslednjih mesec dana da se bakćem po netu, ali sam u međuvremenu kupio gitaru Vintage V400 i spremio whole bunch of questions za vas iskusne na polju ovog prelepog ŽIČANOG instrumenta. Kao što ste verovatno i pretpostavili kad ste videli naslov ove teme došlo vreme da se menjaju žice. Ove žice koje su već bile na gitari kad sam je kupio(u daljem tekstu ''default'' žice) su dobro služile do juče. Pošto sam baš mnogo svirao, jagodice su mi dosta očvrsnule, što je dobro. Ali sada su prva, druga, pa čak i treća žica toliko tanke za moje prste da ih prosto režu k'o skalpel salamu. Čak su počele i male rane da mi se pojavljuju, a jagodice mi, umesto da jačaju, postaju sunđeraste, tj. kad pritisnem žicu na jagodici ostane udubljenje, a za pull off da vam ne pričam - parčići mog kažiprsta ostaju na žicama :? . Zboravio sam da spomenem da su ove ''default'' žice VEOMA tvrde. Da bih odsvirao nešto moram baš dobro da pritisnem i to na samoj granici polja i praga. E sad, ja smatram da je to možda i dobro za moju tehniku, jer kad uzmem da sviram klasičnu gitaru mog druga pesme koje na svojoj gitari još nisam usavršio na klasičnoj sviram sa lakoćom i skoro bez greške(nemojte ovo da shvatite kao da se hvalim 8)). Da, siguran sam da je to dobro za moju tehniku, ali sam još sigurniji da je loše za moje prste. I još nešto, ne znam koja je ''veličina''(izvinite na nestručnosti, ali ipak sam ja Rookie) ovih ''default'' žica pa bih vam bio zahvalan ako to nekako saznate i kažete mi, jer bih onda automatski znao koja ''veličina'' odgovara mojim prstima. Unapred hvala, i naravno vaši predlozi su više nego dobrodošli.

Kristijan
Uvaženi član

Re: Žice, žice i još malo o žicama...

Post by Kristijan » 19 Aug 2009, 20:45

Koliko ja znam, žice za akustišnu gitaru su u rasponu od .010 do .013 (ovo je debljina prve žie izražena u inčima, u većini slušajeva čitav set nosi oznaku debljine prve žice). Moje iskustvo kaže da na gitarama koje imaju kompletan rezonator od laminiranih ploča ne vredi koristiti set deblji od .011, sve ono korisno što pružaju deblje žice se na ovakvom rezonatoru ne čuje dovoljno dobro, a teže je svirati deblje žice. Na većini dreadnought gitara (a i tvoja ima taj oblik trupa) je prilišno besmisleno stavljati žice deblje od .012 (ovo je moje skromno mišljenje, može biti da neko baš voli takav ton), mislim da .013 daju pun doprinos na nekom glomaznom jazz boxu. Ja ne koristim tanje od .011, .010 mi ne daje ton koji mene interesuje.

Niko ne može da ti preporuči debljinu žica, to sam moraš da otkriješ. Samo sam se oko jedne stvari zbunio - pominješ da ti je i 3. žica mnogo tanka. Je li ta žica namotana, ili "gola" kao 1. i 2.? Žice za austičnu gitaru imaju bronzane namotaje počev od 3. žice, samo su 1. i 2. bez namotaja, pa te zato pitam.

E da, svakako treba da staviš baš žice za akustičnu gitaru, ne za električnu.

Ja koristim Ernie Ball Earthwood žice, ili .011 ili .012. Ima mnogo dobrih žica da se nađe kod nas, ali eto, meni su ove baš po meri. Dopadaju mi se i Martin žice. Samo moraš da isprobavaš, svi mogu samo da pričaju o svojim iskustvima, ali to ne mora da bude upotrebljivo za tebe.

Rookie

Post by Rookie » 21 Aug 2009, 23:19

Ma ima i treća žica namotaj. Otišao sam na zvanični sajt John Hornby Skewes-a u nadi da ću otkriti koja je veličina mojih žica, ali tamo piše samo 'High Quality USA Made''. Nah... Na mojoj gitari je gornja ploča solid smreka, a bočna i donja od laminiranog natoa. Jel tu mogu da idu 0.12 ili 0.13?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Aug 2009, 06:39

Mislim da na veoma malom broju dreadnought gitara dobro zvuče tako debele žice. To je instrument koji je pravljen da bude pratnja vokalu, i ono što .012 i .013 žice daju zvuku, mislim d se dobro čuje na jumbo gitarama ili velikim jazz boxovima kakav je Gobson L5, a na većini dreadnought gitara odlično rade posao .011 žice. Svakako pokušaj sa .012 žicama jer moje iskustvo svakako ima subjektivnu notu, i možda će tebi da odgovara nešto drugo. Mislim da su ti u svakom slučaju .013 predebele za tvoju gitaru. Poenta je da deblja žica prilikom okidanja daje manje raspevan ton, ali da ima bolji sustain tona. Deblje žice su dobar izbor za ljude koji mnogo rade fingerpicing, jer taj manje raspevan ton daje u isto vreme i malo "razgovetniji" ton, u dužim arpeđo pasažima bolje razaznaješ pojedinačne tonove. S druge strane, ako misliš da pretežno radiš strumming u širim pokretima, bolje idi ka tanjim žicama. Ako mnogo koristiš palm mute kad sviraš basove, takođe su deblje žice bolji izbor. Basove žice imaju opaki, potmuli ton na debljim žicama, i veseljački, "zvenge-di-deng" ton na tanjim žicama, jer imaju veću amplitudu i pomalo zveče i po pragovima ako temperamentnije sviraš. Generalno gledano, deblje žice daju jazzy ton, a dreadnought gitara nije jazzy gitara.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 22 Aug 2009, 09:12

Rookie, mislim da ces sa povecavanjem debljine zica imati samo jos vise problema sa prstima i neophodnoscu da zicu jako pritisnes u polje do praga. Kristijan i ti ste uglavnom razmatrali akusticna svojstva odredjenih debljina zica, ali si se ti prvenstveno zalio na preveliku tenziju zica i usecanje u prste. Mislim da bi trebalo da ostanes u rasponu 0.10-.011, eventualno neki hibrid (10ke dole, basovi jaci). Preporucio bih ti Roto Sound zice, imas ih kod Marica, vrlo su meke i savitljive, a jeftinije su od vecine drugih zica. Jako lepo i meko se sviraju i Martinove zice, i npr. Dean Markley Alchemy, ali su to skupe zice (set zica je oko 1000-1500 dinara). Bolje malo eksperimentisi sa brendovima zica, pre nego sto predjes na vecu debljinu, jer ona sa sobom nosi vecu tenziju (tj. postaje ti teze da sviras, a osim ako nemas ruke kao Alija Sirotinovic, neces se nasvirati na debelim zicama ako si pocetnik)...

cale888

Post by cale888 » 24 Jun 2010, 16:48

Moze li neko da mi kaze razliku izmedju PHOSPHOR BRONZE i "obicnih" BRONZE zica za akusticnu gitaru?
Da li je razlika u kvalitetu, mekoci zica, zvuku....???1

Post Reply