Par pitanja.... :- ))

Post Reply
Recklesslife

Par pitanja.... :- ))

Post by Recklesslife » 12 Aug 2010, 03:00

Pozdrav! Evo opet mene.

Pre par meseci sam se javio sa nekom starom klasicnom gitarom, koju sam na kraju osposobio i ona je trebala da sluzi za ucenje "osnovnih akorda i sviranje nekih laksih pesmica", ali, ali... Ispostavilo se da gitara uopste ne drzi stim, tako da sam odustao od ucenja gitare, previse frustracija za mene. :(

Pre 2dana sam uzeo konacno, nadam se, pristojnu gitaru za mene, pocetnika... :) U pitanju je ASTER MD18EQ, Wester gitara sa ozvukom...

Prelistavao sam forum, i nailazio na razno-razna misljenja po pitanju ove gitare, i ne samo ovde, nego generalno na Internetu!

Ja sam se trudio da budem subjektivan. Dakle isao sam ovom logikom:

Posto nemam nikog ko se razume u gitare, i ne znam nesto mnogo o njima, uzecu ono sto mi se svidja na oko, i ono sto fino zvuci - i da to sve bude povoljno! ;-)

Troumiio sam se izmedju:

Nekog osnovnog Epiphoneovog modela, nekog Stagg-a, i ove Aster gitare. To sam imao u ponudi. Na kraju sam odabrao gore navedenu gitaru, zato sto me je ona najvise privukla.

Moja pitanja:

Da li sam pogresio sto sam previse bio subjektivan?
Da li je mnogo 4,500 dinara za ovu gitaru? Polovna je, naravno.
Da li je je istina da kvalitet Aster gitara zavisi od primerka gitare?

Voleo bih da cujem sto vise subjektivnih misljenja, mislim da bismo takodje ovime pomogli i buducim kupcima ove gitare, jer ja nisam mogao da nadjem nesto konkretno o njoj. Ili je hvale ili je kude, ali bez nekih argumenata...

Inace, gitara je stara dve godine, koristio ju je neki covek za neke svirke, i kaze da je bio zadovoljan. Cak je toliko bio fin da mi je ukljucio gitaru preko pojacala, da cujem kako radi ozvucena, i mogu vam reci da meni zvuci zaista fino.

E sada jos nesto.

Posto jos uvek nisam krenuo sa nekim "aktivnim" ucenjem, da li biste mogli da mi kazete najefikasniji nacin ucenja gitare, takodje i najpravilniji?

Ovaj covek me je savetovao da kupim neku skolu gitare na CDu. Da li bi osim toga, bilo dobro da uzmem neke casove, ili ne?

Iskreno, ja bih voleo da budem samouk, nekako mi se to vise svidja... :) Ali ako ce progres biti brzi uz nekog iskusnijeg, pristao bih na to, priznajem.

Pozdrav!

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Par pitanja.... :- ))

Post by dejankuki » 12 Aug 2010, 11:44

Nakbolji nacin ti je da uzmes neke pesmice od tri-cetri pet akorda i da ucis akorde i sviranje ritmova.. u smislu kako se menjaju akordi, kako trzas zice.. razlaganje..

Pesme poput, Balkan, Oj Crni leptiru ;) Daire... Mornar... i milion drugih slicni... naravno riblja corba.. i slicni... pomociceti da udjes u svet sviranja gitare... a kad jednom udjes - nema nazad.
Moj savet ti je da se ne zamaras teorijama... barem ne u pocetku. Ukoliko zelis i to, to dolazi kasnije... mnooogo kasnije... kad resis da ucis i solo sviranje.. za pocetak, skini nekoliko pesmica i sviraj ih dok ne naviknes prste, brzo menjanje akorda, tacno odsvirani ritam... i slicno..

Eto, Balkan, Ostani djubre do kraja, Lazes (Bejlo dugme.. ) pocni odatle...

Recklesslife

Post by Recklesslife » 12 Aug 2010, 15:27

dejankuki wrote:Nakbolji nacin ti je da uzmes neke pesmice od tri-cetri pet akorda i da ucis akorde i sviranje ritmova.. u smislu kako se menjaju akordi, kako trzas zice.. razlaganje..

Pesme poput, Balkan, Oj Crni leptiru ;) Daire... Mornar... i milion drugih slicni... naravno riblja corba.. i slicni... pomociceti da udjes u svet sviranja gitare... a kad jednom udjes - nema nazad.
Moj savet ti je da se ne zamaras teorijama... barem ne u pocetku. Ukoliko zelis i to, to dolazi kasnije... mnooogo kasnije... kad resis da ucis i solo sviranje.. za pocetak, skini nekoliko pesmica i sviraj ih dok ne naviknes prste, brzo menjanje akorda, tacno odsvirani ritam... i slicno..

Eto, Balkan, Ostani djubre do kraja, Lazes (Bejlo dugme.. ) pocni odatle...
Hvala! Takodje me zanima deo vezan za gitaru.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Aug 2010, 19:15

To nije velika para za instrument, i s te strane nisi pogrešio. Naravno, nadam se da si svestan šta se dobija za takav novac. Aster nije opasna marka, šta više - pitanje je koliko je marka :) budući da je poreklo tih gitara delimično mutno - proizvode se u raznim fabrikama u dalekoj nam Kini, i samo se zahvaljujući masivnoj porudžbini na te gitare piše Aster, ali tu neke zaista temeljne kontrole kvaliteta nema, i poručioci tih gitara ne mogu iza imena Aster da stanu jednako odlučno kao prave, i tokom vremena utemeljene marke. Otuda - da, kvalitet ovih gitara varira, od komada do komada, od serije do serije. Ja još nisam naišao na neku koja mi se stvarno dopala, mada sam upoznao nekoliko ljudi koji tvrde da su svirali vrlo pristojnu Aster gitaru. Nisam mnogo sumnjičav po tom pitanju, imao sam prilike da sviram na mnogim niskobudžetnim instrumentima koji uopšte nisu bačene pare. Ali i na onima koji su tropa. Teško je u ovom slučaju da ti bilo ko kaže potpuni utešne reči, upravo zbog tog oscilovanja kvaliteta.

Recklesslife

Post by Recklesslife » 12 Aug 2010, 21:46

Kristijan wrote:To nije velika para za instrument, i s te strane nisi pogrešio. Naravno, nadam se da si svestan šta se dobija za takav novac. Aster nije opasna marka, šta više - pitanje je koliko je marka :) budući da je poreklo tih gitara delimično mutno - proizvode se u raznim fabrikama u dalekoj nam Kini, i samo se zahvaljujući masivnoj porudžbini na te gitare piše Aster, ali tu neke zaista temeljne kontrole kvaliteta nema, i poručioci tih gitara ne mogu iza imena Aster da stanu jednako odlučno kao prave, i tokom vremena utemeljene marke. Otuda - da, kvalitet ovih gitara varira, od komada do komada, od serije do serije. Ja još nisam naišao na neku koja mi se stvarno dopala, mada sam upoznao nekoliko ljudi koji tvrde da su svirali vrlo pristojnu Aster gitaru. Nisam mnogo sumnjičav po tom pitanju, imao sam prilike da sviram na mnogim niskobudžetnim instrumentima koji uopšte nisu bačene pare. Ali i na onima koji su tropa. Teško je u ovom slučaju da ti bilo ko kaže potpuni utešne reči, upravo zbog tog oscilovanja kvaliteta.

Iskreno, meni se zvuk svidja.

I sve deluje fino da gitari;(trudio sam se da ispratim sve sto sam procitao na forumu, o kupovini gitare). Nadam se da ce me dobro sluziti. :)

Hvala svima!

Post Reply