Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Chord-Master
MF veteran

Re: Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Post by Chord-Master » 26 Dec 2008, 00:31

dejankuki wrote:Eeeeej, chord mastere a jel fali nesto da na svakoj slicnoj temi, na svakoj stranici postaviti ovaj topic... mislim... Covek se ubi od pisanja sa sve primerima, lepim objasnjenjima i slikama, i cime sve ne,... a opet... ide question!!!

Ne fali nista, ja se potpuno slazem :) , cak sam predlozio da se stavi i u podforum "elektricna gitara", posto podforum "pocetnici" gde se sada nalazi ne posecuje puno ljudi, a i oni koji dodju namenski na ovaj forum radi saveta za kupovinu el. gitare verovatno i ne posecuju ostale podforume.

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 26 Dec 2008, 01:12

A vec negde rekoh, danas se za male pare mogu kupiti 100X bolje gitare nego nekada kada smo za povece pare kupovali Melodiju Menges, Jolana Chehoslovakia, i Lead who-knows=from-where i opet, mi tada svirasmo i pravismo bendove... i niko nam nije bio los... a danas .... hmmm .. losem qrtzu i dlake smetaju... kaze nas narod...
Bravo dejankuki potpisujem 100%.
Tako sam se ja jedared jos kao neiskusan gitarista (pocetnik) pozalio ujaku na moj squier onda je on covek uzeo gitaru u ruke i iz tog istog squiera "istero takvu" toncinu (ko zna zna) i reko mi "ne .enjaj nego vezbaj".A onda je otisao na tavan i doneo mi sliku svoje prve gitare (boze moj na sta je to licilo).A takodje je opste poznato da su neki od najpopularnijih i naboljih svetskih gitarista poceli karijere na veslima od gitara i to ih uopste nije sprecilo da postanu to sto jesu.Danas se za 400 evrica moze kupiti sasvim solidan instrument - dobar polovan a ima i medju novima dobrih (po mom misljenju novim hamerima nista ne fali, ibanezima isto,ma kolko svi kukali na squier i od te firme se mogu naci dobri komadi-treba samo malo probrati itd. da ne davim...).Dakle kao i kod svega u zivotu najbitnija je volja i vezbanje.

Makijavelli

Post by Makijavelli » 26 Dec 2008, 02:48

Ma to je najmanji problem, a i vi ljudi morate pre nego shto mene ili bilo koga stavite u neku kategoriju o kojoj imate neke glupe predrasude da malo bolje razmislite, ili da ne razmishljate uopshte nego da odgovarate na pitanja koja postavljam bez ustezanja a to vec peti put kazhem, ali mozhda sad sa obrazlozhenjem... Nisam ja pao sa marsa, kazhem prosvirao sam pola nizhe i celu srednju muzichku na klasichnoj Yamaha C-40 gitari, meni je sviranje najmanji problem, zaboga znao sam obrnem ceo kvintni i kvartni krug samo kao zagrevanje pred vezhbanje i to svaku lestvicu kroz 3-4 oktave sa raznim ritmichkim varijacijama, i to ne da krljam solazhe koje vecina vas smatra za sviranje, uzmite jednu kompoziciju radi primera nadjite note za Arapski kapricho(Capricho Arabe), ili Asturias-a, ili Secanje na Alhambru (Recuerdos dal Alhambra), ili mozhda Sonatinu u 3 stava od Moreno Torobe, to je samo deo onoga shto je proshlo kroz mojih 10 prstiju da, 10!! Klasichna ne poznaje trzalicu... A poenta je u tome, i evo o5 se vracam na to da sam sve to proshao sa Yamaha C-40 gitarom... Jel vi znate kakav je to pakao, zhice previshe odvojene od vrata, tirando sam apojandom morao da izvlachim jer morash da slomish prst da bi izvukao poshten ton na plastichnim zhicama, na nastupima pred publikom sam se znojio da bih svirao dovoljno glasno da ljudi chuju a o kreshendima i o artikulisanim notama da ne pricham, zglobovi na levoj su mi nachisto riknuli jer pored zhica koje su su bile previshe udaljene od vrata vrat je bio ochajan, ja i profesor smo uspeli koliko toliko da spustimo kobilicu ali nishta vishe tu ne mozhe da se uchini... A shta je josh vazhno, keva je gitaru kupila na chekove, znachi to je za nas luksuz bio (150 eur) ja sam bio klinac ishao u dve shkole uvek poshto ne mozhe samo muzichka to samo mi muzichari znamo tako da nisam mogao sam da zaradim, tj. morao sam da sviram na njoj a to pored vashih saveta tipa ''Volja je vazhna'' mozhe i sigurno prilichno ubija choveka... E pa sad je slichna situacija, pored toga mislim da je jasno da meni ne treba nikakva budjava krdza od gitare koja ce kao shattro samo da mi bude neka vrsta vortexa koji ce da me odvede do sledece gitare koju cu da kupim, i na osnovu iskustva a malo vas tatinih sinova (oni koji to jesu, ostali neka se ne uvrede) zna kako je lako bilo shta sam kupiti, a posebno bilo shta skupo u kratkom roku... I da ne idem dalje, znachi iskreno, boli me q ako je bilo ko od vas nestrpljiv, iziritiran, ljut, ili ima dovoljno vremena da uopshte dodje i na svaka 5 minuta pizdi zato shto ja nisam otishao do mitrosa ili zato shto postavljam previshe pitanja, imam svojih razloga a i nema nigde zhurbe gitaru ne kupujem bar josh mesec dana tako da mogu i sledecih 30 dana da samo svracam sa glupim pitanjima (iako necu, idem sutra a i da ne idem imate dovoljno logichno objashnjenje zashto sva pitanja postavljam i zashto sam tvrdoglav), ne treba mi josh jedna Yamaha C-40 niti bilo kakva alternativna reshenja, znam da je pravilo broj jedan da odem i da probam lichno, svestan sam toga veoma ali eto, hocu da imam suzhen izbor necu da se osecam kao slepac kad tamo odem, necu nishta da pozhurujem, i necu da se ***** shto je najvazhnije....

Makijavelli

Post by Makijavelli » 26 Dec 2008, 02:49

wow :shock: ... Dug post.... Jbg-a... Slobodan dan :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Dec 2008, 03:28

Jednostavno - neces za 400 evra naci gitaru koju neces pre ili kasnije zeleti da promenis. Mozes naci pristojan instrument, ali ne vrhunski, to je jasno ko dan.
Takodje, neces naci svestranu gitaru kakvu bi zeleo, jbg.

Kompromis ce biti potreban, ili ces morati da dodas jos para. (A da li gitara mora da bude nova?)

Uzgred,
taj razmetljiv stav nije ti preterano potreban, niti koristan (mislim na kvintni i kvartni krug i one kompozicije koje si naveo, a koje i nisu bas primeri kompozicija koji zahtevaju virtuozitet; mislim da ima znatno zajebanijih, zar ne?) :wink:

Makijavelli

Post by Makijavelli » 26 Dec 2008, 04:08

sinisake wrote:Jednostavno - neces za 400 evra naci gitaru koju neces pre ili kasnije zeleti da promenis. Mozes naci pristojan instrument, ali ne vrhunski, to je jasno ko dan.

Kompromis ce biti potreban, ili ces morati da dodas jos para. (A da li gitara mora da bude nova?)

Uzgred,
taj razmetljiv stav nije ti preterano potreban, niti koristan (mislim na kvintni i kvartni krug i one kompozicije koje si naveo, a koje i nisu bas primeri kompozicija koji zahtevaju virtuozitet; mislim da ima znatno zajebanijih, zar ne?) :wink:
Da, mora da bude nova, nema shanse da drzhim u rukama neshto shto je neki lik drndao 5 sati dnevno 3 godine za redom... Jednostavno, stvar je malo chudna, hocu da sa gitarom imam emotivnu vezu :lol: ... Ako bih izveo neko poredjenje, to vam je ista razlika kao izmedju recimo prostitutke i neke malo uzdrzhanije devojke jelte, zavisi shta hocete od onoga shto trazhite (to je samo analogija nemojte sluchajno da raspravljate, nema svrhe)...

I, da... Nisam ni imao nameru da se predstavim kao virtuoz nego da dam do znanja kroz malo dramatichan zaplet u tekstu shta je ''po sredi'', i da pokazhem da imam iskustva da ne bi gospoda mogla da nagadjaju dal znam da odsviram C-Dur...

I da, samo ono prvo... Shto reche, rekoh da znam da cu jeeeednom morati da je zamenim, al ne zhelim da to bude u skorije vreme...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Dec 2008, 07:36

Kad bi samo ljudi malo vise slusali jedni druge, i kad bi pazljivije citali komentare...

Pa lepo covek rekao da radi po smenama, da ima zafrknut posao, rekao da je sam skupljao pare a ne da mu je tajko dao kintu da se zeza... Malo ste surovi, nije fer. Meni je posao da sedim pored kompjutera, pa u pauzicama stignem ponesto i da napisem na forumu, a nekome je cist luksuz da se uopste uloguje na net. Nemojte ljudi tako, dok niste nekome u kozi, lako je bacati drvlje i kamenje. Ne znam cemu te prozivke...

Aaaa, Deki, kakav vremeplov! Inace te Lead su bile istocnonemacke, i jos su bile kao malo pristojnije od ostalih, bar su se trudili da naprave kopije nekih ozbiljnijih modela. Naravno, ipak je to bio krs, ali pre 20 godina to je bio poprilican hit ;) Uh kakva sam sve "vesla" koristio, pa to nije normalno ;) Secam se jednog basa koji sam koristio nesto manje od godinu dana, koji je onako izdaleka bio pljunuti Feder Precission, a zapravio je bio bas neke fantomske firme Action... Vrat jos i kako tako, i iznenadjujuce dobre civije, ali trup... tanak i lagan, i jos serpa plave boje... a kad ga okacim, moram desnom rukom neprekidno da guram trup nanize, jer ga preteze vrat... I sviralo se i na tome, tezgario ja sa tom spravom, zaradio i lepe pare... Naravno, da sam mogao devedesetih da kupim bolje, kupio bih definitivno... Ali kad se nema - nema se! I apsolutno si u pravu, kad postoji volja...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 26 Dec 2008, 08:46

2 Makijaveli... druze... brate, sapatnice, KOLEGA!!!

Nadam se da se nisi prepoznao u mom postu, rekoh govorim uopsteno... tako da jesam mozda zakacio i tebe, ali nisam direktno mislio na tebe... ali evo da ti dam svoje vidjenje stvari... povodom tvog pitanja. Sad direktno. Za 400 evra, imas veeoma dobrih gitara i neces da se zajebes u biiilo kom slucaju, sta god da se odlucis. OK, pocev od Ibaneza, Slammera, Hamera, Washburna, Peaveya, Yamaha, i milion drugih firmi i modela, cenovni rang od 300-400 evra su sasvim solidne gitare, CAK, ... neke i bolje nego sto im je cenovni rang..
Modele necu da ti pominjem jer... rekoh ima ih previse.. a obzirom na muziku koju ces da sviras.. racunaj 60%... pa i 75% da ce ti zvuk vise zavisiti od pedale/procesora/pojacala tako da, nemoj mnooooogo da obracas paznju na tipove magneta, raspored civija, boju finisha, oblik... gledaj to da li ti gitara odgovara u rukama, da li su zice dovoljno spustene i da li ima mesta da im se dosredi akcija tj. da se jos priblize ili udalje od vrata.. da li tremolo drzi stim, da li lako pokreces civije a.k.a. mehanizam za stimovanje, da li su ti potenciometri na zgodnom mestu, sirinu vrata, debljinu vrata, ako ima sistem za zakljucavanje , da li to drzi zice.... gledaj te tehnicke stvari, a ne da li izgleda ovako ili onako. Mada sve ove tehnicke stvari na gitarama oko 400 evra su prilicno dobre i zategnute... tj. dobro odradjene. Ukljuci gitaru u pojacalo i okini nekoliko akorda i poslusaj, da li se sve zice cuju, tj. da li su magneti izbalansirani da se sve zice podjednako uhvacene... da li ton traje, ili se brzo ugusi.. da li radi preklopnik za magnete (koliko god da ih ima) i tako neke stvari, ali... MORAS DA TI VIDIS I POGLEDAS! DA PROBAS SVE TVOJE FAVORITE, DA IH UZIVO OVERIS... jer ti ces da sviras tu gitaru a ne ja, Janko, Petko, Marko, Pera!!! I plus po mogucstvu, povedi nekog ko se razume u gitare, da ti POMOGNE U IZBORU A NE DA IZABERE UMESTO TEBE!!...

OK, dakle... sveo ti se izbor ne nekoliko gitara... dve-tri za koje imas novca da platis i onda dodjes i pitas.. Hey pipls, ja resio da uzmem Firmu A model taj i taj, Firmu B model taj i taj i Firmu C, model taj i taj.. koja je bolja od ove tri... a ti si pitao jedno uopsteno pitanje... i ljudi ti kazu "idi probaj nesto", a ti postavljas dodatna pitanja i pre nego sto si i video ili probao gitare. Nee, ne ljutim se i daleko bilo da te ne postujem i ne razumem tvoju situaciju... (svi mi imamo "svoje situacije") ali dajmo malo reda... nista vise !! znaci pitao si na sta da obratis paznju, ljudi ti rekli, i sad dok ne probas mozes da postavljas neka druga pitanja.. tipa kakva je razlika izmedju H-S-S i S-S-S magneta, sta je to Floys Rose.. Sta je to Locking Nut ali za to vreme probas gitarE, a ne da pitas za 100 modela, a nisi ni pipnuo neku gitaru...

Mislim da je to nesporazum koji je ovde nastao... opet ponavljam se...ne pricam ti zato sto sam ljubomoran sto ce pocetnik da kupi bolju gitaru nego sto ja sam imam kuci (a ja npr sviram "samo" +25 godina) nego to da ti pitas milion pitanja a nisi usao u neku prodavnicu ... koMtas...

Rekoh na pocetku.. za cca ~400 gitare u ovom cenovnom rangu su veeeeoma solidne i fine... tako da Sta god kupio neces da se zajebes... veruj..

A glede kupovine 58. gitare... pazi ovako.. "Svaki, pa i najdalji put pocinje prvim korakom"... 108 puta smo ovde rekli.. Prvu gitaru ces da kupis i za 2000evra (dve hiljade) i da je tooolko izsviras, da ce jednog dana da skontas (a probajuci gitare kolega i drugova) da je vrat na njegovoj gitari tebi zgodniji... da ti se svidja zvuk, da je prilaz najvisim delovima vrata bolji, a to ne znaci da je tvoja losija ili zamisli situaciju zasvidja ti se neka gitara SAMO zbog toga sto je laksa!!!???. CAk mozda ces hteti i tu gitaru PLUS u kolekciji...a ne da se resis tvoje... ili zamisli situaciju (2).. kupis gitaru od 500 evra i uzmes u ruke gitaru kolege i skonts "Jeeeeebote.. on platio gitaru 1800 evra a za kriv ratzq ne valja.. ma samo da potpalis vatru ili napravis cackalice.. (mis'iim, malo karikiram ali kontas o cemu pricam..) Znaci neeema nekog pravila i neke precizne nauke... Kao sto rece neko, kada bi se pronasla univerzalna gitara... druge ne bi postojale!!!

nenadnenad

Post by nenadnenad » 26 Dec 2008, 09:54

Ja znam dosta ljudi koji sviraju na gitarama i od 200-300eura , raznim squier telecasterima,jeftinim ibanezima npr, i po 10 godina...imali su dvocifren broj koncerata, izdali album, mini turneje po drzavi, svirali na raznim festivalima...na kraju krajeva ne treba previse ocajavati , pogledajte druge obicne jadnike pa ce vam biti lakse sto ste siromashni :D

Makijaveli , nemoj da se previse izparanoises \ zbunish...ako nemas muzicke prodavnice u tvom mestu [ mora da je jako malo ] onda , posto si jelte, isao u muzicku , trebao bi da znas mnogo ljudi koji sviraju i elektricne gitare pa ih lepo pitaj da svratis da malo prosviras na raznim pojacalima \ elektricnim gitarama...i to ce ti pomoci a neces morati da placas kartu do beograda il gde vec i oni ce moci da podele svoja iskustva sa tobom.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 26 Dec 2008, 09:59

sinisake wrote:Jednostavno - neces za 400 evra naci gitaru koju neces pre ili kasnije zeleti da promenis. Mozes naci pristojan instrument, ali ne vrhunski, to je jasno ko dan.
rori galager je svog strata kupio za 100 funti... pa vi vidite sad ;)

Goja

Post by Goja » 26 Dec 2008, 10:54

Jebote bas ste se raspisali mrzi me i da citam... Pa ti rece Makijaveli da neznas da sviras gitaru, a sad kazes da si svirao tu yamahu... ili ja mozda gresim :?

bokicasa

Post by bokicasa » 26 Dec 2008, 11:22

@makijaveli
Ono sto si rekao da smo tatini sinovi,cast izuzetcima,ti nije trebalo,ja sam naprimer 7 godina stedeo za elektricnu jer su mi matori svorc uvek bili,a verujem i dosta ljudi ovde je imalo slicnu situaciju,tatini sinovi ne bi blejali na forumu jer oni misle da sve znaju,znam iz iskustva!!Druga stvar,treci put govoris-"IDEM SUTRA DO MITROSA"!Oces li vec jednom da odes pa da podelis sa nama tvoje utiske da mozemo dalje da ti govorimo sta da radis,sta ne..???Dzabe ti sto ti sad svako govori neki svoj ukus kad ti ne znas o cemu pricamo,tj. nisi drzao u rukama i ne znas da li se tebi svidja to sto se njima mozda svidja...imas nekoliko gitara koje smo ti rekli,ne vidim gde je problem,otidji do mitrosa,skines 3,4 gitare sa stalka,odes u gluvu sobu i probavas,ili zamolis prodavca da ti svira!ja,generalno,kad odem u mitros,samo kazem decku,posto me zna iz vidjenja,"samo da vidim kako zvuci ova gitara",pokupim 2,3 i odem u gluvu i sviram,kad sam kupovao elektricnu,bio sam u sobi 15 minuta sa ortakom i probali smo 5 gitara,a da pritom niko nije banuo da nas tera napolje..samo treba da se pokupis i da odes u gepratovu..

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Dec 2008, 11:26

Duane wrote:
rori galager je svog strata kupio za 100 funti... pa vi vidite sad ;)
Eh, pa inflacije je bilo kanda i na sveCkom nivoJu? :wink:

friedman

Post by friedman » 26 Dec 2008, 13:45

Makijavelli wrote:
bokicasa wrote:ovaj lik se nije ni pojavio vec dugo,bem li ga...aa,bio je tu,pica mala,pa sto ne postujes nista sad bre??zar nije malo glupo da ti ljudi stave 120 postova a ti se ni ne zahvalis posteno za to,a pritom bez njih bi mogli da ti uvale kineskog strata kao amerikanca,mada verovatno to i sada mogu..ogorcen sam na ovakve ljude,uvek bio i uvek cu biti..
:lol: :lol: ...
A tu je smesno ___________________?

bokicasa

Post by bokicasa » 26 Dec 2008, 19:46

friedman wrote:
Makijavelli wrote:
bokicasa wrote:ovaj lik se nije ni pojavio vec dugo,bem li ga...aa,bio je tu,pica mala,pa sto ne postujes nista sad bre??zar nije malo glupo da ti ljudi stave 120 postova a ti se ni ne zahvalis posteno za to,a pritom bez njih bi mogli da ti uvale kineskog strata kao amerikanca,mada verovatno to i sada mogu..ogorcen sam na ovakve ljude,uvek bio i uvek cu biti..
:lol: :lol: ...
A tu je smesno ___________________?
NISTA!

Post Reply