2 Makijaveli... druze... brate, sapatnice, KOLEGA!!!
Nadam se da se nisi prepoznao u mom postu, rekoh govorim uopsteno... tako da jesam mozda zakacio i tebe, ali nisam direktno mislio na tebe... ali evo da ti dam svoje vidjenje stvari... povodom tvog pitanja. Sad direktno. Za 400 evra, imas veeoma dobrih gitara i neces da se zajebes u biiilo kom slucaju, sta god da se odlucis. OK, pocev od Ibaneza, Slammera, Hamera, Washburna, Peaveya, Yamaha, i milion drugih firmi i modela, cenovni rang od 300-400 evra su sasvim solidne gitare, CAK, ... neke i bolje nego sto im je cenovni rang..
Modele necu da ti pominjem jer... rekoh ima ih previse.. a obzirom na muziku koju ces da sviras.. racunaj 60%... pa i 75% da ce ti zvuk vise zavisiti od pedale/procesora/pojacala tako da, nemoj mnooooogo da obracas paznju na tipove magneta, raspored civija, boju finisha, oblik... gledaj to da li ti gitara odgovara u rukama, da li su zice dovoljno spustene i da li ima mesta da im se dosredi akcija tj. da se jos priblize ili udalje od vrata.. da li tremolo drzi stim, da li lako pokreces civije a.k.a. mehanizam za stimovanje, da li su ti potenciometri na zgodnom mestu, sirinu vrata, debljinu vrata, ako ima sistem za zakljucavanje , da li to drzi zice.... gledaj te tehnicke stvari, a ne da li izgleda ovako ili onako. Mada sve ove tehnicke stvari na gitarama oko 400 evra su prilicno dobre i zategnute... tj. dobro odradjene. Ukljuci gitaru u pojacalo i okini nekoliko akorda i poslusaj, da li se sve zice cuju, tj. da li su magneti izbalansirani da se sve zice podjednako uhvacene... da li ton traje, ili se brzo ugusi.. da li radi preklopnik za magnete (koliko god da ih ima) i tako neke stvari, ali... MORAS DA TI VIDIS I POGLEDAS! DA PROBAS SVE TVOJE FAVORITE, DA IH UZIVO OVERIS... jer ti ces da sviras tu gitaru a ne ja, Janko, Petko, Marko, Pera!!! I plus po mogucstvu, povedi nekog ko se razume u gitare, da ti POMOGNE U IZBORU A NE DA IZABERE UMESTO TEBE!!...
OK, dakle... sveo ti se izbor ne nekoliko gitara... dve-tri za koje imas novca da platis i onda dodjes i pitas.. Hey pipls, ja resio da uzmem Firmu A model taj i taj, Firmu B model taj i taj i Firmu C, model taj i taj.. koja je bolja od ove tri... a ti si pitao jedno uopsteno pitanje... i ljudi ti kazu "idi probaj nesto", a ti postavljas dodatna pitanja i pre nego sto si i video ili probao gitare. Nee, ne ljutim se i daleko bilo da te ne postujem i ne razumem tvoju situaciju... (svi mi imamo "svoje situacije") ali dajmo malo reda... nista vise !! znaci pitao si na sta da obratis paznju, ljudi ti rekli, i sad dok ne probas mozes da postavljas neka druga pitanja.. tipa kakva je razlika izmedju H-S-S i S-S-S magneta, sta je to Floys Rose.. Sta je to Locking Nut ali za to vreme probas gitarE, a ne da pitas za 100 modela, a nisi ni pipnuo neku gitaru...
Mislim da je to nesporazum koji je ovde nastao... opet ponavljam se...ne pricam ti zato sto sam ljubomoran sto ce pocetnik da kupi bolju gitaru nego sto ja sam imam kuci (a ja npr sviram "samo" +25 godina) nego to da ti pitas milion pitanja a nisi usao u neku prodavnicu ... koMtas...
Rekoh na pocetku.. za cca ~400 gitare u ovom cenovnom rangu su veeeeoma solidne i fine... tako da Sta god kupio neces da se zajebes... veruj..
A glede kupovine 58. gitare... pazi ovako.. "Svaki, pa i najdalji put pocinje prvim korakom"... 108 puta smo ovde rekli.. Prvu gitaru ces da kupis i za 2000evra (dve hiljade) i da je tooolko izsviras, da ce jednog dana da skontas (a probajuci gitare kolega i drugova) da je vrat na njegovoj gitari tebi zgodniji... da ti se svidja zvuk, da je prilaz najvisim delovima vrata bolji, a to ne znaci da je tvoja losija ili zamisli situaciju zasvidja ti se neka gitara SAMO zbog toga sto je laksa!!!???. CAk mozda ces hteti i tu gitaru PLUS u kolekciji...a ne da se resis tvoje... ili zamisli situaciju (2).. kupis gitaru od 500 evra i uzmes u ruke gitaru kolege i skonts "Jeeeeebote.. on platio gitaru 1800 evra a za kriv ratzq ne valja.. ma samo da potpalis vatru ili napravis cackalice.. (mis'iim, malo karikiram ali kontas o cemu pricam..) Znaci neeema nekog pravila i neke precizne nauke... Kao sto rece neko, kada bi se pronasla univerzalna gitara... druge ne bi postojale!!!