Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Oprema Koju Imate

Post by komil » 17 Jul 2014, 17:10

Selmer Futurama II iz 1959. godine. Pre mene je pickguard otvaran poslednji put 1961. godine (osnovana sumnja).

Image

Image

hipihill

Post by hipihill » 17 Jul 2014, 17:42

To ti je Jolana Star IV koja se pojavila 1962. godine i u svetu prodavala kao Selmer. Cak je i George Harrison svirao neku Selmer gitaru, ne seca, se modela. E sada to 1959-ta to stvarno ne znam napamet, za Jolanu je tako kako sam napisao.
Image

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Jul 2014, 17:49

Lepa gitara iako je JoalnDa... :)

Mislim da sam takav magnet sa tim šrafčićima dobio od teče pre jedno 20 i kusur godina...

komil

Post by komil » 17 Jul 2014, 17:59

Selmer je trgovački brend u Engleskoj, za koga su radile druge fabrike. Tako da su u toj Jolana fabrici rađene i projektovane ove gitare. Ova Futurama II je prvo bila samo pod Selmer labeleom a posle izdavana i kao Jolana. Harison je imao Futurama III, ako se ne varam, ona kockasta gitara, insipirisana Stratocasterom, to je već bio popularan model (ima njegova slika s gitarom na netu). Ja sam za Selmer gitare čuo prvo zbog one Djangove.
Naravcno, gitara ne spada u jako dobre ali je meni nekako interesantna. :D Ima neki hipsterski kvalitet :) Prvi mi se izgled nije dojmio ni malo, a sad mi se upravo dopada jako izgled :D
Ne vidi se sa slika ali skala je jako kratka, kao dečija.

komil

Post by komil » 17 Jul 2014, 18:01

sirac-šunka wrote: Mislim da sam takav magnet sa tim šrafčićima dobio od teče pre jedno 20 i kusur godina...
Eto cimaću te ako mi se pokvari :) Ja sam imao dva tri stara Jolana magneta, isti ovakvi ali piše De Luxe. Poklonio sam ih uglavnom, ostao mi samo jedan. Lepo rade ti magneti zapravo! Posebno za clean. Čak i za ozvuku akustične dobro rade posao.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 17 Jul 2014, 19:05

komil wrote: Ne vidi se sa slika ali skala je jako kratka, kao dečija.
:) Nice! :ziveli: Meni je ovo ko neki mustang, vidim po fotkama po netu da je manja gitara, simpa je skroz! Cestitke!
Imao sam ja takve slicne magnete ranije:
Image
Klin kul, drajv piiiishti ako preteras sa gejnom, mada mogu se voskirati.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 17 Jul 2014, 19:39

komil wrote:Selmer je trgovački brend u Engleskoj, za koga su radile druge fabrike. Tako da su u toj Jolana fabrici rađene i projektovane ove gitare. Ova Futurama II je prvo bila samo pod Selmer labeleom a posle izdavana i kao Jolana. Harison je imao Futurama III, ako se ne varam, ona kockasta gitara, insipirisana Stratocasterom, to je već bio popularan model (ima njegova slika s gitarom na netu). Ja sam za Selmer gitare čuo prvo zbog one Djangove.
Naravcno, gitara ne spada u jako dobre ali je meni nekako interesantna. :D Ima neki hipsterski kvalitet :) Prvi mi se izgled nije dojmio ni malo, a sad mi se upravo dopada jako izgled :D
Ne vidi se sa slika ali skala je jako kratka, kao dečija.
Nemoguce da je to taj Selmer no tko sta zna, nitko nista ne zna, krhko je znanje.

To su bile frantjeske djitre onomad a onda je valjda jedan od buraza preso u Amerigu i osnovao i tu filijalu i svasta nesto su oni proizvodili tj distribuirali pod svojim brendom ali mi ne ide u glavu da su bas od Ceha narucivali, c'mon. :bambi:

Perce

Post by Perce » 17 Jul 2014, 19:50

Gledam onog Selmera, ima isti tremolo kao i Jolanin Iris. Svasta je moguce :)
Lm, ja se ponovio sam ovim malim cedom :)
Image

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 17 Jul 2014, 20:08

Interesantna oprema na ovoj strani. Do jaja za Oranzadu :)

Hillybilly

Post by Hillybilly » 17 Jul 2014, 21:34

Imam i ja takav pikap na Jolana lapsteel gitari iz 1959... zvuči apsolutno fantastično :D

komil

Post by komil » 17 Jul 2014, 22:26

nemanjavelimirovic wrote: :) Nice! :ziveli: Meni je ovo ko neki mustang, vidim po fotkama po netu da je manja gitara, simpa je skroz! Cestitke!
Hvala :) Kraća je skala od Mustanga, primetno kraća..
Nisam probao na iole jačem drajvu, pretpostavljam da bi pištalo.
Dersu Uzala wrote:To su bile frantjeske djitre onomad a onda je valjda jedan od buraza preso u Amerigu i osnovao i tu filijalu i svasta nesto su oni proizvodili tj distribuirali pod svojim brendom ali mi ne ide u glavu da su bas od Ceha narucivali, c'mon. :bambi:
Ne znam ni ja. :mrgreen: Ja sam to čitao na http://www.vintagehofner.co.uk/hofnerfs ... tgall.html

kaže:
"These are the first Czech solids brought into the UK by Selmer from about 1957/58. They were produced by the Dreokov company in Blatna, South Bohemia using the Trade Name Resonet, under the direction of a Mr Ruzicka. Selmer gave them the name of "Futurama Solid Guitar" in their catalogue."

Ovde ima logotipa možda preko toga može da se vidi to za firmu.
http://www.vintagehofner.co.uk/hofnerfs ... a/fut.html
(Tu je i Harrison sa Futuramom III).

Image

Perce wrote:Gledam onog Selmera, ima isti tremolo kao i Jolanin Iris.
Da, da, nisam upoređivao, ali po sećanju, u najmanju ruku su jako slični, mehanizam je isti. A ručke nije bilo, to sam napravio na strugu.

Perce

Post by Perce » 17 Jul 2014, 23:47

Ja sam rucicu napravio od zbice sa tocka od motora :)

nex-81

Post by nex-81 » 18 Jul 2014, 09:21

Ovo je sigurno Jolana ja sam imao Jolana Galaxis i svi delovi su skoro indenticni, verovatno je i zakacaljka za kajs kada se otsrafi iynutra srafciger :D to je bila fora sa Jolanom :D i secam se da sam je pre mnogo mnogo godina dosta platio :D Na svu srecu bilo pa proslo :D

hipihill

Post by hipihill » 18 Jul 2014, 09:49

Selmer je svakako starija firma od Jolane, njihovu gitaru je svirao još Dijango Reinhard. Znam da su neke proizvode sami smislili, na neke uglavnom japanske samo lepili svoju etiketu. Bili su poznati po pojačalima, kasnije i po duvačkim instrumentima. Da li je to sve jedna firma ili ne ne znam, mrzi me da istražujem. Uglavnom Jolana je neke svoje eksportne modele nazvala "Futurama" pa je tako jedan komad došao i do George Harrisona. Te gitare je plasirala firma Selmer. O svemu tome može nešto da se pročita u knjizi o Beatlesima, u delu o Harrisonu, a koliko se sećam postoji i njegova fotografija sa tom gitarom. verujem da ta knjiga postoji i u elektronskom izdanju.

hipihill

Post by hipihill » 18 Jul 2014, 11:37

Dopuna: ovde je spisak Jolana gitara sa godištima i slikama http://www.jolana.cz/
Futirama se u CS zvala Grazioso.

Post Reply