Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Oprema Koju Imate

Post by guv'nor » 28 Mar 2010, 03:48

Kortekse matorančiću! :bow: :bravo: :ziveli:
muki17 wrote:a Ljuba stari lisac,nema me 4 5 meseci,covek se rastrti od opreme
Si vid'o, a? :lol: Ako treba nešto, ti reci, ponovo ću da te provedem kroz celu priču. :mrgreen:
muki17 wrote:Image
M
:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Mar 2010, 07:45

DrGreenthumb wrote: Jbm li ga, nemo' da se ljutis ali sve mi se cini da nisi dovoljno svirao live :)
Poštujem ja tvoje veće live iskustvo - i ne volim da se surovim profesionalcima kakvi ste ti & Siniša (koji odrade toliko svirki & uzmu toliko para godišnje) mešam u posao - i što se mJetala tiče, tako je kako kažeš, ali neće biti da se sa praktičnim mJetal iskustvom sve završava. Nisam uživo svirao mJetal baš kao što nisam intravenozno uzimao heroin, pa opet znam par stvari i o živim svirkama i o euforiji.
DrGreenthumb wrote:...sledeca akvizicija amp-wise biti neki one channel class A (18w) bastard Marshall Bluesbraker-a i Princeton-a...
Pogledaj takođe Bad Cat rešenja.

(PS. Way 2 go, Marko!)

rock action

Post by rock action » 28 Mar 2010, 10:34

cestitke za SG-a :ziveli:

apropo price o zvuku/glasnoci, nisu ni svi mJetalci rokaci.

par puta su u livingrum dosli stranci, krljaju neki brutal death/black. imali fullstackove, nisam gledao da li su stvarno ukljucene obe kutije ili samo gornja ili donja. tonac im stavio po dva mikrofona na pojacala, 57-icu i jos nesto (mozda je bio sennheiser 906). istrenirao ih je da sviraju prilicno tiho na bini (cak i bubnjar) i onda ih je gurao bas dosta u razglas. bio je prijatan zvuk a napucan prilicno. dakle, iskorisceno je malo volumena sa bine a mikser i PA sto vise.

dosta je bitno i kakve su cinele. sto su jeftinije i svetlije "ruznije" zvuce, tj. glasnije. tacnije, mnogo se losih frekvencija "skupi" i to tera djitriste da se pojacavaju jer ne mogu svoje frekvencije od pojacala da razaznaju dovoljno dobro na bini.

kad je sporija svirka (bluz, stoner, dum metal... :D ) i bubanj i cinele i ceo bend vise "disu" pa je malo lakse napraviti sound. tako i dinamika benda dodje vise do izrazaja. kad dodje hc bend koji roka brzo i glasno a bubnjar donese neke ogromne cinele okoje udara mnogo glasno, napravi mi veliki problem za mikserom.

sinoc bas je dosao u skc stari njujorski panker sonny vincent i iako su imali 2xjcm 800, jedan 4x12 i 2x12, drugi "samo" 4x12 i pored glasnoce sa bine sam mjutirao sve gitare u razglasu, ali kevu mi je najvise ***** bubnjar koji je doneo neke presvetle paiste ogromne cinele koje je rokao bas bas i koje su mi pride ulazile previse u vokal kadgod sonny nije pevao. s druge strane, oni su bas oldskul i tu vazi ta CBGB fora, udri sve sa bine a sa razglasa samo vokal i banj.

dakle, nije samo stvar u pojacalima, nego treba uzimati u obzir i prostor gde se svira, bubnjara, njegovu dinamiku sviranja, koji je bubanj, koje cinele itd itd.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 Mar 2010, 12:04

Ja nemam iskustvo sa veće scene, ali imam veoma obimno iskustvo što se tiče nastupa po klubovima. I naravno, vredi pomenuti da nisam nikad svirao neku mnogo tvrdu svirku, bar ne u godinama kada sam mogao da znam šta je lepo namešten ton, i šta je pametno za bend i publiku. One krljačke raspade u uzrastu od 14 do 17 godina ne valja da pominjem, iz svima razumljivih razloga :D Moje iskustvo kaže da je u najvećem broju slučajeva predimenzionirano gitarsko pojačalo uzrok nebrojenih problema za sve ostale u bendu, a bogami i za one u publici. Posebno ako je tezga u pitanju, pa ljudi nisu pre svega došli da slušaju bend. Zarad jedne nijanse u tonu koja se zapravo jako teško raspoznaje u malim prostorima, dobija se gomila drugih negativnih pojava. Posebno mi je bilo zanimljivo iskustvo čoveka koji je tezgario i tokom osamdesetih i tokom devedesetih, i on je o gitaristima koji svuda vuku half stack ili čak full stack govorio kao o ljudima zarobljenim u osamdesetim, jer je tada postojao neki trend da iza sebe moraš da imaš nanizano neko čudo opreme, da deluješ opasno... I lepo mi čovek kaže da niko nije slušao ton, samo je bilo bitno da demonstriraš kako si opasno naoružan. I onda u jednom trenutku naprosto prošla ta moda, i niko se više nije osvrnuo za tim "zidovima" od pojačala. A dok je moda trajala, dešavalo se da na omanju klubsku binu stanu samo pojačala i bubanj, a muzičari stoje ispred bine... pa im posetioci slučajno gaze po pedalama, pa se gitaristi i basisti izvijaju da može da prođe kelner... zabava za svakog :lol: I još ih posle bubnjar psuje jer je ogluveo sedeći tik ispred pojačala.

Pre dosta godina sam doživeo da sam od vlasnika lokala, koji iz hobja i svira, čujem da je mom kolegi gitaristi rekao da slobodno vrati svoju "zver" u auto, jer on na bini ima Twin Reverb, koji je dovoljan za njegov lokal, i ako hoće neki drugi zvuk - može samo da donese nešto tog gabarita i snage, jer neće da mu bilo ko maltretira goste. A čovek nije bio lujka, i imao je dobru opremu, čak je redovno držao na bini Rhodes, a to je žešća retkost.

Da sam izvođač neke bučnije muzike, moguće je da bih imao neko drugo viđenje problema. Stvarno ne znam o tome mnogo, jednostavno je van mog polja interesovanja. Ipak, ovo za manje klubove mogu da potpišem - pojačalo razumne dimenzije, po potrebi sa mikrofonom ispred, daje daleko više prostora za udešavanje tona.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Mar 2010, 12:30

i ne volim da se surovim profesionalcima kakvi ste ti & Siniša (koji odrade toliko svirki & uzmu toliko para godišnje) mešam u posao
:bravo: :lol: Bogami, prosle godine je najmanje 100 evra palo (eeeej, 100 evra na ovu krizu :mrgreen: ), a ove ce jos vise. :lol: :lol: :lol: A, ti, Dr, sta si ti zaradio??? Aj sad priznaVAj!

Inace, Cortexe, cestitke! :)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 28 Mar 2010, 12:53

sinisake wrote:
i ne volim da se surovim profesionalcima kakvi ste ti & Siniša (koji odrade toliko svirki & uzmu toliko para godišnje) mešam u posao
:bravo: :lol: Bogami, prosle godine je najmanje 100 evra palo (eeeej, 100 evra na ovu krizu :mrgreen: ), a ove ce jos vise. :lol: :lol: :lol: A, ti, Dr, sta si ti zaradio??? Aj sad priznaVAj!

Inace, Cortexe, cestitke! :)
Evo upravo gledam potvrdu o visini prihoda u 2009. i kaze 803.564. I nije lose, onako... A svirki bilo, mislim 10 ili 11 (sto je 10 ili 11 vise nego sto je RR imao, pretpostavljam). A bedak nisu bile mjetal, kao ni vecina ostalih koje sam ikad svirio, a ni placene :( (tj. placeni smo bili u naturi :) ). Ja sam se zlopatio 3 godine sa Princetonom jer nije bilo drugih (ni para btw) pa reko' da kazem da to nije neki izbor, ali eto ocigledno nisam u pravu.
Da ne bude totalni off topic, ubacio sam ovo u Teli:
Image

nebojsak

Post by nebojsak » 28 Mar 2010, 13:09

Kristijan wrote: Pre dosta godina sam doživeo da sam od vlasnika lokala, koji iz hobja i svira, čujem da je mom kolegi gitaristi rekao da slobodno vrati svoju "zver" u auto, jer on na bini ima Twin Reverb, koji je dovoljan za njegov lokal, i ako hoće neki drugi zvuk - može samo da donese nešto tog gabarita i snage, jer neće da mu bilo ko maltretira goste. A čovek nije bio lujka, i imao je dobru opremu, čak je redovno držao na bini Rhodes, a to je žešća retkost.
Kakvu zver je doneo taj tvoj gitarista, ovaj Crate od 600w sa 16x12"? Twin Reverb je glasno pojačalo.

Inače, nisam ljubitelj gazdi/klubova koji uslovljavaju šta/kako/na čemu se svira, osim ako nije tezga u pitanju, i detalji precizno definisani ranije. Takođe, na toncu je da ozvuči ono što se svira, ne da diktira kako će to da bude odsvirano.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 28 Mar 2010, 13:10

@doktor ...ne znam bas, kacio si neke klipove sa kikicama gde svirate mjetal\hc\prog mesavinu :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Mar 2010, 13:12

DrGreenthumb wrote:A svirki bilo, mislim 10 ili 11 (sto je 10 ili 11 vise nego sto je RR imao, pretpostavljam).
Rocket je u 2010. svirao samo za doček Nove Godine, i to akustičnu gitaru... Primio je oko 290 000 dinara na ime redovnih prihoda. Da li ga to čini manje vrednim od Doktora? Možda u očima poreskih organa, ili u "ja imam veći ček & skuplji MusicMan" kontekstu merenja penisa: ni jedno ni drugo nema veze sa 20W lampašima.

Baci neki info kad budeš svirao sledeći put pa da svrćem(o), ne bih ni znao da sviraš uživo da sada nisi rekao.

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 28 Mar 2010, 13:40

pojačalo razumne dimenzije, po potrebi sa mikrofonom ispred, daje daleko više prostora za udešavanje tona.
I tu se opet vracamo na Axe Fx koji je u tom kontekstu bolje resenje. Ali kada malo bolje razmislim, moze da se odnosi i na ostale kontekste :lol:

Na primer
http://www.youtube.com/watch?v=ve_vagqig7s
Sto se mene tice, razlika je cujna, ali nista sto eq ne moze da sredi.

ili
http://www.youtube.com/watch?v=xE7NbU2UTps

Pojacala polako ali sigurno padaju u zaborav.

@Cortex
Sjajno :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Mar 2010, 13:44

Bogami, sub_zero, sa tom cenom nece ih tako lako oterati u zaborav:
http://store.fractalaudio.com/axulefpr.html
:D

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 28 Mar 2010, 13:50

sub_zer0 wrote: Pojacala polako ali sigurno padaju u zaborav.
:O.o: Ne da si lupio...

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 28 Mar 2010, 14:01

@sinisake
Pazi, znam ja kolika je cena i deluje visoko na prvu loptu. Ali kada uzmes u obzir da se u njemu nalaze sva moguca i nemoguca pojacala i efekti ispadne ti smesno. Kada bi skupio na gomilu sve sto se nalazi unutra, imao bi cifru od 5 nula i to veoma jaku. Ali kapiram ljude koji vole one trick ponije i kojima je lakse da samo ukljuce kabl i voze :)

Lepa stvar sa tehnologijom je sto samo ide napred :) Pojavice se konkurencija vremenom, cene ce biti nize, uredjaji ce biti jos bolji itd.

@Baal
Nisam, samo ta kriva raste polako pa nije toliko primetna. Profesionalni muzicari sviraju preko line 6 procesora i sl. pa im nista ne fali. A Axe je bolji od tih plastikanera i to mnogo.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 28 Mar 2010, 14:07

za 10 godina cemo kupovati Snax fx samo za deo cene ko i sve ostale procesore :)

rock action

Post by rock action » 28 Mar 2010, 14:17

nije poenta da se pojacala izbace iz upotrebe. pojacalo gitaristi treba da bude monitoring na bini. ako gitarista jos pride i peva ili zeli da ima u monitoringu pevaca isti taj signal sa pojacala uopste ne mora da se salje u monitoring nego ce imati lep i cist vokal u monitoringu.

zamisli ako nema pojacalo i mora da gura i gitaru i vokal u monitor. sumnjam da bi se lepo proveo sa tim. pricamo o manjim binama - na binama sa po dva monitora po osobi bi to i bilo izvodljivo.

procesori su ok za bendove koji nemaju mogucnost da nose binsku opremu na turneje. ali tom prilikom je ok imati valjanu tonsku probu jer isti taj seting na procesoru nece hteti isto da se ponasa na svim razglasima.

postoji i varijanta da ozbiljan bend ne nosi sa sobom binsku opremu vec istu iznajmi u mestu u kome svira. zbog toga postoje rajderi...

Post Reply