Meni je drugarica neshto rekla da ona kad nosi neku stvar iz Amsterdama(gde zhivi) u Srbiju, a ako je to skuplje od nekih 150 evra(mislim da je ta cifra) da joj onda kao vrate fazon 30% na samoj granici, jer kao izvozi nesho iz Evropske Unije u zemlju treceg sveta
Meni ovo deluje malo neverovatno, shta vi mislite?

To je tacno.Ta stvar se zove tax free...
Naime kada kupite neku stvar u zemljama EU u cenu je uracunat naravno i PDV.Ako ste turista iz zemalja van Eu (eto jedne prednosti sto smo van EU

) moguce je da vam se taj PDV vrati na izlasku iz EU.Potrebno je da imate formular koji vam popune u prodavnici gde ste kupili stvar (formular je obicno na engleskom i na jeziku te zemlje gde kupujete npr nemackom tako da ko zna engleski moze ga i sam popuniti,ako ne znate zamolite prodavca on ce vam gotovo uvek pomoci oko popunjavanja...).
Onda se sa tim papirom i fakturom(racunom) prijavite na izlasku iz evropske unije (obicno imaju posebne kancelarije za tax free) i oni vam udare pecat i vrate pare (tj PDV).E sad ovde postoji jedna zackoljica sto se tice vracanja para...
Naime ko putuje avionom njemu se na licu mesta vracaju pare mislim (bar je tako bilo pre),ali ko putuje autobusom NE ,bar ne Madjari (ovo znam iz licnog iskustva).Madjari vam samo udare pecat da ste iznali stvar iz EU a oko naplate sami morate da se snadjete...
Postoje 2 nacina.
1.Da se vratite ponovo u zemlju gde ste kupili instrument naprimer, odnesete im pecatiran papir i oni vam vrate pare.Ovo se naravno ne ispalti u vecini slucajeva ali mislim da je moguce dati nekom drugom licu da to zavrsi za vas.
2.Agencija-ovo je najkomotniji nacin jedino sto vam agencija uzme 20-30 npr ako treba da vam vrate 100 evra agenciji date 25...
Jos jenda mala napomena mogucnost da dobijete svoj novac od Pdv-a nazad obicno traje 3 meseca od uzimanja formulara za tax free,ako to ne ucinite u tom roku gubite pravo na povracaj...
Ja sam ovaj postupak uradio dva puta za laptop (vratili mi 100 evra tako da me na kraju kostao malo manje od 500 evra) i za gitaru...
Mislim da ogranicenje nije 150 evra, posto prosli put kad sam to radio jedna gospodja pre mena je nosila sat od stotinak (mozda malo vise) jevreja na tax free,a vracaju vam pdv koji je npr u ceskoj na tehniku 18%...
Sve u svemu fina stvar ustedi vam novce pogotovo ako jos kao ja ne prijavite nasima na carini

.No i ako prijavite bar ste na "nuli" ne placate porez i nasoj i stranoj drzavi...Eto toliko od mene nadam se da sam vam bar malo razjasnio...Pozdrav iz Praga