kupovina preko neta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Z*Z*Z

Re: kupovina preko neta

Post by Z*Z*Z » 07 May 2008, 01:58

Evo ovako je to bilo u mom slucaju sto se tice MitrosMusica...
Sto se tice porucivanja, to je sve relativno; Bukvalno se cenjkas...Ja recimo poznajem neke ljude tamo, pa mi opet nije islo glatko... Najbolja varijanta je da se obratis Gaji is Mitrosa Bg, kazes sta hoces, dogovoris se oko cene ( ako placas 50% ili vise od cene, mozes pokusati da pregovaras za popust ); Nezgodna varijanta je sto prakticno kupujes na slepo, kao kod narucivanja preko neta...Nema sanse da dobijes falican instrument ( sem ako to ne zelis ), ipak su oni distributeri, pa ako se nesto desilo sa instrumentom u transportu, ti nemas veze s tim, dobijas drugi...Najnezgodnija varijanta je sto je "Fender Serbia" zadnja rupa na svirali pa se ceka na instrument od mesec do 6 meseci :cry: Drugar koji radi tamo cekao je svoju gitaru skoro 6 meseci...Ali ako kupujes nesto sto stvarno zelis, ne bi trebalo da ti predstavlja problem...Ja na Jaguara cekam petnaestak dana, a cekacu jos mesec dana - mozda i vise... :(
Sto se tice cena jeftinijih instrumenata ( ispod 700-800e ), tu je najveca zackoljica - svi distributeri, prodavci "friziraju" cenu da bi opstali ili uvecali svoj profit - jer to je roba koja se kupuje; Maltene sva pojacala, gitare i pomagala do te neke cifre imaju svoje kupce pa na kraju drzava sa izuzetno niskim standardom ima paradoks cene-kvaliteta; Prinudjeni smo da damo vise para za nizi kvalitet, dok visi mozemo dobiti za povoljniju cifru :!:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 May 2008, 12:12

Meni je drugarica neshto rekla da ona kad nosi neku stvar iz Amsterdama(gde zhivi) u Srbiju, a ako je to skuplje od nekih 150 evra(mislim da je ta cifra) da joj onda kao vrate fazon 30% na samoj granici, jer kao izvozi nesho iz Evropske Unije u zemlju treceg sveta :D :(

Meni ovo deluje malo neverovatno, shta vi mislite? :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 07 May 2008, 13:58

Cortex wrote:Meni je drugarica neshto rekla da ona kad nosi neku stvar iz Amsterdama(gde zhivi) u Srbiju, a ako je to skuplje od nekih 150 evra(mislim da je ta cifra) da joj onda kao vrate fazon 30% na samoj granici, jer kao izvozi nesho iz Evropske Unije u zemlju treceg sveta :D :(

Jeste ovo tacno samo ni ja ne znam kako funkcionise ,znam da je moj ujak tako uzimo nekih 30% na nesto na granici :D

DivljaMasina

Post by DivljaMasina » 07 May 2008, 14:43

Meni je drugarica neshto rekla da ona kad nosi neku stvar iz Amsterdama(gde zhivi) u Srbiju, a ako je to skuplje od nekih 150 evra(mislim da je ta cifra) da joj onda kao vrate fazon 30% na samoj granici, jer kao izvozi nesho iz Evropske Unije u zemlju treceg sveta :D :(

To je tacno.Ta stvar se zove tax free...
Naime kada kupite neku stvar u zemljama EU u cenu je uracunat naravno i PDV.Ako ste turista iz zemalja van Eu (eto jedne prednosti sto smo van EU ;-)) moguce je da vam se taj PDV vrati na izlasku iz EU.Potrebno je da imate formular koji vam popune u prodavnici gde ste kupili stvar (formular je obicno na engleskom i na jeziku te zemlje gde kupujete npr nemackom tako da ko zna engleski moze ga i sam popuniti,ako ne znate zamolite prodavca on ce vam gotovo uvek pomoci oko popunjavanja...).
Onda se sa tim papirom i fakturom(racunom) prijavite na izlasku iz evropske unije (obicno imaju posebne kancelarije za tax free) i oni vam udare pecat i vrate pare (tj PDV).E sad ovde postoji jedna zackoljica sto se tice vracanja para...
Naime ko putuje avionom njemu se na licu mesta vracaju pare mislim (bar je tako bilo pre),ali ko putuje autobusom NE ,bar ne Madjari (ovo znam iz licnog iskustva).Madjari vam samo udare pecat da ste iznali stvar iz EU a oko naplate sami morate da se snadjete...
Postoje 2 nacina.
1.Da se vratite ponovo u zemlju gde ste kupili instrument naprimer, odnesete im pecatiran papir i oni vam vrate pare.Ovo se naravno ne ispalti u vecini slucajeva ali mislim da je moguce dati nekom drugom licu da to zavrsi za vas.
2.Agencija-ovo je najkomotniji nacin jedino sto vam agencija uzme 20-30 npr ako treba da vam vrate 100 evra agenciji date 25...

Jos jenda mala napomena mogucnost da dobijete svoj novac od Pdv-a nazad obicno traje 3 meseca od uzimanja formulara za tax free,ako to ne ucinite u tom roku gubite pravo na povracaj...
Ja sam ovaj postupak uradio dva puta za laptop (vratili mi 100 evra tako da me na kraju kostao malo manje od 500 evra) i za gitaru...
Mislim da ogranicenje nije 150 evra, posto prosli put kad sam to radio jedna gospodja pre mena je nosila sat od stotinak (mozda malo vise) jevreja na tax free,a vracaju vam pdv koji je npr u ceskoj na tehniku 18%...
Sve u svemu fina stvar ustedi vam novce pogotovo ako jos kao ja ne prijavite nasima na carini ;-).No i ako prijavite bar ste na "nuli" ne placate porez i nasoj i stranoj drzavi...Eto toliko od mene nadam se da sam vam bar malo razjasnio...Pozdrav iz Praga

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 07 May 2008, 21:03

Ovo je i mene uvek zanimalo ali nikad nisam razumeo kako tacno funkcionise.
Super stvar...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 08 May 2008, 18:28

Imam i ja jedan fini nacin za transport instrumenata, samo je potrebno da imate nekoga u evropi. Potrazite po netu ili pitajte tog nekoga koga imate u inostranstvu za firme koje se bave prevozom robe od odredjenih delova evrope do srbije. Meni je ujak poslao gitaru iz kelna po nekom liku koji kombijem vozi sve (bukvalno) na svake 2 nedelje od kelna do beograda i obrnuto. Na neki nacin taj lik prolazi granicu bez ikakvih problema tako da nema carine, nema poreza. Samo platite transport njemu, zavisno od velicine paketa (od 20ak evra do 100 maksimalno ili tako nesto, nisam bas siguran)

Rock`n`Roller
MF veteran

Post by Rock`n`Roller » 11 May 2008, 15:39

Evo, posto i ja trebam da kupim instrument ove godine, pala mi je na pamet ideja:

Imam babu i dedu u Becu, narucim preko Thomanna gitaru na njihovu adresu.Gitara mi stigne kod njih i oni mi je donesu ovde.Posto su drzavljani evropske uije niko ih nista ne pita samo prolaze grane...:) Jeste da kupujem gitaru na slepo, ali Austrija nije ZADNJA RUPA NA SVIRALI i moguce je da cu dobitu "kvalitetniju gitaru" tamo nego ovde u Mitrosu .

Sta mislite?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 11 May 2008, 16:07

A jel moze ovako: kad idem na matursku ekskurziju u EU, da tada kupim gitaru i da je donesem kad se budem vracao???Da placam nesto dodatno,jer ne mogu oni da znaju da li je gitara nova ili ne....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 May 2008, 16:09

Rock`n`Roller wrote:Sta mislite?
Radiće, yeah.
Guitar_thrill wrote:A jel moze ovako: kad idem na matursku ekskurziju u EU, da tada kupim gitaru i da je donesem kad se budem vracao???Da placam nesto dodatno,jer ne mogu oni da znaju da li je gitara nova ili ne....
Ako te u'vate, ima da je ocarine "na licu mesta", po njihovom spisku. Ako te ne u'vate (mnoge nisu, među njima i mene), ima da prođeš kako treba. Pravi se lud i nek' ti je sa srećom!

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 11 May 2008, 16:21

@Rock 'n' Roller
Dokle god imas nekoga "tamo preko", nemas brige sto se toga tice, tako da potvrdjujem ovo sto Rocket kaze - radice :wink:

@Guitar_thrill
Dobra ideja, a ko zna, mozda cak i sa carinom prodjes jevtinije, nego sto bi prosao ovde.

Eh, cime sve moramo da se bavimo, kako bismo dosli do dobrog instrumenta po realnoj ceni... :(

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 11 May 2008, 16:52

Rocket Roll wrote:

Guitar_thrill wrote:A jel moze ovako: kad idem na matursku ekskurziju u EU, da tada kupim gitaru i da je donesem kad se budem vracao???Da placam nesto dodatno,jer ne mogu oni da znaju da li je gitara nova ili ne....
Ako te u'vate, ima da je ocarine "na licu mesta", po njihovom spisku. Ako te ne u'vate (mnoge nisu, među njima i mene), ima da prođeš kako treba. Pravi se lud i nek' ti je sa srećom!
a ovo ne razumem, po kojoj osnovi oni mogu da znaju da li sam ja tu gitaru i pre imao ili ne? Ili se carina placa bez obzira da li je gitara nova ili polovna...?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 11 May 2008, 17:07

Guitar_thrill wrote:
Rocket Roll wrote:

a ovo ne razumem, po kojoj osnovi oni mogu da znaju da li sam ja tu gitaru i pre imao ili ne? Ili se carina placa bez obzira da li je gitara nova ili polovna...?
Pa isto tako ces tu granicu preci kad budes isao na exkurziju, znaci rade kontrolu i vamo i tamo, nego koju gitaru bese hoces El ili akusticnu, svejedno ako uzimas akustaru to ce da prodje bez problema zato sto je uobicajno da se na ekskurzije nose gitarice i ta ludila, medjutim ako nosis elektricnu dobro smisli sta ces da im kazes :D

Edit: A ako budu hteli da ti carine kazi da si je smesno jeftino platio,a ako budu trazili racun kazi bacio ili tako nesto,jbg svi ce reci da si je kupio tako da ono nemaju sta da posumnjaju.
Roll ja ne znam o kakvom ti spisku pricas ali, ponavljam ti carinici nemaju pojma ,100 puta sam prenosio gitaru i prijavljivao,ne znaju ljudi da razlikuju el. od akustare...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 11 May 2008, 17:21

aha sad malo kontam....ja znam pricao mi je neki lik sto je svirao u Slovackoj i Madjarskoj da su oni morali da prave taj spisak opreme za bend.....znaci treba da smislim neku pricu kako se stvorila elektricna kod mene......pa u sustini mogu da im kazem bilo sta, npr. da su se Nemci odusevili mojim "specificnim"(ova rec je dobra jer zvuci kao da je nesto dobro,a specificno moze biti i lose) izvodjenjem Little WInga i da su odlucili da mi poklone gitaru :D Mislim, oni mi tu ne mogu nista, ako nemam racun i samo gitaru ne mogu nista da dokazu tako da mogu da kazem da sam je dobio na poklon ili da sam je platio 10evra........? Ili ce da izstrazuju od serijskog broja gitare itd. pa da idu u prodavnicu da proveravaju, ne verujem....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 May 2008, 17:33

Guitar_thrill wrote:Mislim, oni mi tu ne mogu nista, ako nemam racun i samo gitaru ne mogu nista da dokazu tako da mogu da kazem da sam je dobio na poklon ili da sam je platio 10evra........? Ili ce da izstrazuju od serijskog broja gitare itd. pa da idu u prodavnicu da proveravaju, ne verujem....
Pazi, ako hoće da te zezaju - ne moraju oni ništa da dokazuju, ti tu gitaru nisi prijavio pri izlasku iz zemlje, right? Right. E, da vidimo onda: pljuc na prst, otvori spisak muzičke opreme sa katalogom, šta imamo tu? Aha, Ibanez taj-i-taj. U ovom spisku piše da on vredi 400 evra... Znači, dečko, 130 evra na sunce ili konfiskacija na licetu mesta.

Ali 99% neće da te tako zayebavaju. Što se spiska tiče, verujte da postoji. Vrlo je tačan i vrlo je opširan, ali ne potežu ga "za smrtnike" nego pre svega za šlepere koji donose opremu našim muzičkim prodavnicama.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 11 May 2008, 17:36

ako nemam racun i samo gitaru ne mogu nista da dokazu tako da mogu da kazem da sam je dobio na poklon ili da sam je platio 10evra........? Ili ce da izstrazuju od serijskog broja gitare itd. pa da idu u prodavnicu da proveravaju, ne verujem....
Brate imas pun autobus koji ce da potvrdi to sto kazes! :D Mojne samo da kazes da je kostala 10e nisu toliko glupi :D
Ili ce da izstrazuju od serijskog broja gitare itd. pa da idu u prodavnicu da proveravaju
hahhahhha,brate na granici rade srbi :mrgreen:

Post Reply