Zice

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 21 Nov 2007, 16:11

@IBANEZ

Ernie Ball žice sam kupovao u Kawai shopu u radničkoj. Bilo je cela gama Slinky žica. Ne znam kakva je sada situacija obzirom da ih već duže ne koristim. Tada su koštale (hybrid slinky) oko 600 dinara.

b-Looser
MF veteran

Re: Zice

Post by b-Looser » 26 Mar 2008, 20:52

Da li neko mozda zna u kojim radnjama u beogradu prodaju elixir žice za el. gitaru?

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 26 Mar 2008, 21:27

Mitros music

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 28 Mar 2008, 11:30

Skoro svaki put stavim zice druge marke.Probao sam skoro sve pomenute do sada.Dadario -klasicno dobre,din merkli(nekoliko modela)-dosta udobne,rotosaund- svirao sam ih dosta,zadovoljan sam,GHS bomers(ima i raznih podmodela) mozda i po meni najbolje ,mnogo dobro drze stim,ali su nekako tvrde(verovatno zato),neke nesto amerikan flaj,nemam poima,martinove...
Sad imam erney ball,svi ih hvale,ja nisam video nista specijalno. Sviram uvek 10-ke,ali bih voleo da probam one hibridne kao npr Zakk Wilde GHS Boomes mada on svira d drop

kljaja

Post by kljaja » 30 Mar 2008, 00:06

Ja koristim D`Addario devetke i desetke i ghs Santana 9 i 10

cccira
MF veteran

Post by cccira » 30 Mar 2008, 13:49

Ja sam skoro stavio 10-52 ernie ball i prilicno su fine

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 May 2008, 16:28

Ako predjem sa 10ki na 11ke jel trebam da brinem o nekim stvarima pored zatezanja federa tremola?
Jel trebam da radim neki setup ili nije toliko velika promena?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 May 2008, 16:47

Globalno govoreći, yeah, treba setup. Intonacija će svakako otići u tri lepe, a posle par dana, kada vrat počne da reaguje, možda budeš morao da podešavaš trussrod (mada je za to šansa 50 / 50).

U svakom slučaju, čeka te (okvirno) nedeljica dana družanja sa imbusima! Svaki dan po malo.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 May 2008, 16:58

Rocket Roll wrote:Globalno govoreći, yeah, treba setup. Intonacija će svakako otići u tri lepe, a posle par dana, kada vrat počne da reaguje, možda budeš morao da podešavaš trussrod (mada je za to šansa 50 / 50).

U svakom slučaju, čeka te (okvirno) nedeljica dana družanja sa imbusima! Svaki dan po malo.

Ok hvala...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 May 2008, 17:06

A kad je gitara sa lepljenim vratom,jel ima nekih problema osim intonacije jer sam i ja razmisljao da stavljam 11ke....?
I jos jedno pitanje sta znaci ono SUper Slinky na Ernie Ball zicama?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 May 2008, 18:35

Guitar_thrill wrote:A kad je gitara sa lepljenim vratom,jel ima nekih problema osim intonacije jer sam i ja razmisljao da stavljam 11ke....?
Ako je "Gibsonova skala", biće manje problema nego na "Fenderovoj skali" jer je tenzija žica manja (kraće rastojanje između nuta i kobilice). Jedanaestice na Les Paulu su prilično često rešenje, džezeri idu i na trinaestice na ES ili L modelima. S druge strane, džezerima ne treba schmetterling-vibrato, bending nije čest ili ga nema uopšte, tako da... Ako je čovek jak kao kanadski drvoseča, neka stavi šesnaestice i neka svira full-tone-bending na drugom pragu, što da ne?

Svako od nas pre ili kasnije dobije napad "moram da stavim deblje / tanje žice"... :D Napad može da traje dugo, može da bude čak i vrlo ozbiljan (u smislu - čovek odmah trči do prodavnice i kupuje neke "sajle" odn. "telefonske kablove"). Moj savet je - iskulirati. Brzo te prođe. Na stranu štelovanje gitare, moraš da našteluješ i sebe na teže / tanje žice. "Nišanske sprave" odu u debeli off pri promeni kalibra, sve se poremeti: i bending, i vibrato, i osećaj, i brzina, i rad tremolom (ako čovek koristi tremolo, je li)... Pa se čak poremeti i setup ostatka "lanca": ako je gitarist, recimo, prešao na deblje žice, mora ponovo da kalibrira i pojačalo / efekte / opremu za snimanje. Deblje žice više "greju" efekte, menja se i string-to-string odziv što utiče na kompresor (gdegod bio u lancu), i ostali efekti "pate"... Pojačalo možda "proprdi" na basovima, ili već nešto. Onda čovek mora da ostavi sve poslove i da se ponovo navikava na instrument / prateću opremu - kao da je kupio novu gitaru.

Sve to odvlači od sviranja.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 May 2008, 18:44

hmm, pa moguce, hval u svakom slucaju, mada se meni toliko dopalo kad sam presao sa devetki na desetku da me sad nekako vuce na jedanaesku....vec duze vreme....... :?
i ne rekoste mi sta znaci Slinky ili sam vidjao XL i tako neke stvari na zicama?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 May 2008, 18:50

Guitar_thrill wrote:i ne rekoste mi sta znaci Slinky ili sam vidjao XL i tako neke stvari na zicama?
Njihove šifre. Super Slinky - devetka/četres' dvojka, pa odatle nagore: Hybrid Slinky, Regular Slinky, Skinny Top Heavy Bottom, Power Slinky, Beefy Slinky, Not Even Slinky.

Evo ih poređanih, zabava za ceo dan: https://store.ernieball.com/index/574.0 ... 795.5281.0

Post Reply