Zamena magneta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Fox IV
Unretired

Zamena magneta

Post by Fox IV » 23 Aug 2006, 13:25

Evo da ne bude offtopic tamo gde si postavio pitanje otvoriću novi thread...

Elem, stvar stoji ovako: nisam još čuo da je neko menjao magnet zbog dotrajalosti (mada teoretski može i to da se dogodi) nego samo u slučajevima kada je neko generalno zadovoljan celom gitarom i sve mu je idealno (vrat, oblik tela, dobro drvo, težina, etc.) osim... zvuka. To se veoma često dešava (moj trenutni slučaj) i spada u red otprilike srednjih ulaganja u gitaru.

Pravo pitanje je da li se to isplati? Dakle, ako je gitara generalno OK i ako je za nju data ne mala suma novca a magneti prave problem onda je to opravdana investicija ali ako je za gitaru dato 100 evra onda ivesticija u magnete koji koštaju otprilike toliko po komadu nipošto nije dobar izbor nego treba tražiti novu gitaru. I sam ćeš se složiti sa da je je ideja da na neku "Jolanu" stavljaš Seymour Duncan ili DiMarzio magnete... pa ajd da preteramo i kažemo IMBECILNA! (otprilike kao ideja da na Yuga staviš mercedesove točkove... mada svašta ljudi rade... :lol: ).

Druga varijanta ti je da si recimo do sada bio zadovoljan magnetima koje si imao ali si promenio pojačalo/vrstu muzike koju sviraš/način na koji sviraš pa ti sada zvuk koji imaš više ne odgovara.

Treća varijanta je da ti magnet crkne mada ja još nisam čuo za takav slučaj i kontam da treba ili da magneti budu toliko loši da ni ne zaslužuju dastoje na gitari ili da si ti tolika stoka i da primenjuješ ogromnu dozu nebrige prema gitari (polivaš je pivom i kiselinom i ostavljaš je napolju naslonjenu na drvo na minus 20 i po kiši).

Eto to su ti slučajevi kada se magneti menjaju pa ti sad vidi.

Ajd uzdravlje i ako te zanima još nešto - viči :shockkk!:

demarko

Post by demarko » 23 Aug 2006, 15:10

E care imam jedno pitanje, i za tebe a i za ostatak foruma. Ovo sam vec pitao na nekoliko foruma ali elim da dobijem sto vise odgovora da bi se sto bolje informisao. Posedujem Ibanez RG370DX i sasvim me ok sluzi za sad, medjutim uskoro cu biti pri nekoj kinti, pa da li po tvom misljenju vredi ulagati u sadasnju gitaru, tj.staviti npr. neki dimarzio ili da je prodam, dodam jos kinte i kupim nesto bolje?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 23 Aug 2006, 15:34

Iskreno, mislim da bi mogao samo da uzmes neke magnete. Ta gitara je odlicna, svirao sam je par puta i odusevljen sam. Jos uvek mi je zao sto nisam imao para da je kupim....
Koliko sam upucen i cika Vai ima jednu u svojoj kolekciji, nemoguce da se covek vara. Valjda bi zalozio vatru da ne valja :) .

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 23 Aug 2006, 16:04

Delim mišljenje sa Knightom.

Jedino bih još dodao da Ibanez kojeg svira Vai i Ibanez kog "kupiš u radnji" su dve skoro potpuno različite gitare. Iako možda imaju istu oznaku modela to svakako nisu iste gitare. Nisam imao prilike da sviram ni na jednoj od njegovih gitara (al baš njegovih - da jesam sad verovatno ne bih kuckao na ovom forumu :lol: ) ali sam ih čuo pa mi je to donekle dovoljno da imam takvo mišljenje.

Toliko od mene.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Aug 2006, 16:38

ja bi promenio magnete da sam na tvom mestu
i mislim da ona ima jumbo pragove jel tako? i to bih promenio na neke manje
ako ces bas da ulazes onda mozes da stavis neki dobar floyd rose mehanizam

ja bas ne volim ibanez gitare previse ali kao sto je Fox rekao ako ti se svidja oblik drzanje i ostale osobine gitare onda vredi ulagati

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 23 Aug 2006, 18:22

Ne bi bilo loše možda da staviš (mada je sad ovo wild-guess pošto ne znam kakvu vrstu muzike sviraš al pošto imaš Jebaneza kontam da je neki :metal4: ) DiMarzio DP100 SuperDistortion humbuckere. Magnete sam čuo (na žalost ne i svirao) i jaaaako mi se dopao ton. Pre toga sam bio siguran da ću da stavim neki EMG ali ovo me je ozbiljno zamislilo. Probaj naći negde neki sound sample tih magneta ili još bolje ako znaš nekog ko ih ima na svojoj gitari pa mu je otmi da isprobaš.

Takođe mogu da preporučim i Seymour Duncan SH-13 Dimebucker. Nemam nekih posebnih komentara za te magnete... Ipak je to Seymour Duncan. Svaki dalji komentar je suvišan.

Cifre za oba navedena magneta su ti oko 100 jura kod nas (100 dolara u normalnom svetu).

Eto to ti je to.

Uzdravlje!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Aug 2006, 19:22

Dao sam gitaru jednom drugu iz beograda do sutra bi trebala da mi stigne sa novim sh-8 invaderom (nisam nasao sh-4 ali i ovaj je odlican)
skuplji je 10eura :D
ovaj je vise za heavy metal tako da ce biti gadno :wink:

snimicu nesto sutra ili preksutra pa cu da uploadujem da cujete o cemu se radi............................

ako nekoga zanima na http://www.seymourduncan.com ima brdo samle-a od svih njihovih magneta

Milan

Post by Milan » 24 Aug 2006, 08:36

Fox IV wrote:Jedino bih još dodao da Ibanez kojeg svira Vai i Ibanez kog "kupiš u radnji" su dve skoro potpuno različite gitare.
Da, ali je još veća razlika između nas i Vaia u umeću, tako da dođe na isto :)

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 24 Aug 2006, 13:20

Pravo zboriš.

demarko

Post by demarko » 24 Aug 2006, 23:33

Funkomat wrote:ja bi promenio magnete da sam na tvom mestu
i mislim da ona ima jumbo pragove jel tako? i to bih promenio na neke manje
ako ces bas da ulazes onda mozes da stavis neki dobar floyd rose mehanizam

ja bas ne volim ibanez gitare previse ali kao sto je Fox rekao ako ti se svidja oblik drzanje i ostale osobine gitare onda vredi ulagati
Da ima jumbo pragove. Meni su ok navikao sam se.
Hvala svima na komentarima!

Post Reply