Problem kod floydova je sto ljudi u mnogo slucajeva ne umeju da ga nasteluju kako treba, i onda im pomeri stim posle sat dva sviranja.
Mislim da ima dosta tema kako se setuje floyd na forumu, ali da probam u kratkim crtama da objasnim.
Floyd treba da pluta paralelno sa telom. Neki ljudi ga pri promeni zica nameste da bude paralelan, zice nastimaju da budu u
pribliznom stimu koji treba, ne tacnom, i odmah ih zategnu na top locku. Posto je odstupanje neretko vece, oni finim tunerima na bridgu dovode stim na onaj koji treba. Ali, federi koji su pre zatvaranja top locka bili namesteni na jednu tenziju, sada krecu da vuku floyd nazad na istu tenziju, i stim se vraca u onaj pre finog stimovanja. I tako se vrti u krug.
Mnogi govore kako ibanezov edge(III) recimo ne valja, ali to su uglavnom ljudi kojima je to prva gitara sa floydom, pa ne znaju da je nastimuju kako treba. Ja sam do prosle, predprosle godine imao taj problem, onda sam nasao neki tutorijal za stelovanje i sada (osim problema sa pojedenim srafom

), nemam problem sa stimom.
zadresar wrote:...cit:"E sad ,jeste ruzna gitara ali pozer brine o izgledu a muzicar o svirljivosti i zvuku."
...najbolji izraz na ovom forumu !...potpisujem
...a za dobar zvuk treba imati i "dobre"prste i ....naštimani instrument

Ja se ne slazem sa ovim! Ako je nekome gitara ruzna, i gadi mu se da je drzi u ruci, onda sigurno nece imati zelju da je svira u svojoj sobi, a ne ispred publike!
Ja nesto ovako nikad ne bih svirao!