Pitanje za sve koji traže malo žesći zvuk - koju gitaru?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Pitanje za sve koji traže malo žesći zvuk - koju gitaru?

Post by nemanjavelimirovic » 23 Apr 2009, 04:26

Jedan moj prijatelj zeli da kupi gitaru, pa sam reshio da mu pomognem (jer se on uopshte ne razume)...A ja se ne razumem preterano u moderne i heavey gitare, vec u standardne (koliko - toliko) :mrgreen: . E sad slucaj je sledeci - ortak hoce da pazari neshto za progressive, heavy i hard rock zvuk. Ima aster kopiju "sekire" (explorera) i 200E. Na oglasima sam video dve gitare koje meni deluju ok, pa sam hteo da Vas pitam za misljenje o Jackson JS30 sa floydom...zanima me najpre kakav je taj floyd rose i over all kakva je gitara... Druga je Hamer XT kopija "strele" (Flying V)... Dakle kakve su te dve gitare i ako ne valjaju, koje bi preporucili a sa obzirom na budzet - ta gitara njegova mislim da vredi ispod 100E, mada nemam pojma, i ima kao sto sam rekao 200E. Eto to je slucaj, moze se sakupiti mozda jos koji evro, ali ne mnogo, a gitara bi trebala bar 2-3 godine da mu radi posao, ako ne i duzhe...

Znaci - kakvi su floyd sistemi na tim jacksonima (znam da su na vecini gitara koje su mid-low budget shit, ali eto da pitam da li vazi i za ove gitare) i tako dalje... :ziveli:

Hvala unapred svima...i predlazite shto vishe, jos bolje ako ste videli neshto dobro na oglasima - moze i link neki.. :-)

mislim_stvarno

Re: Pitanje za sve koji sviraju malo zesci zvuk...

Post by mislim_stvarno » 23 Apr 2009, 09:09

Jackson je skroz OK. Dobra je JS serija, ali ne znam kakav je tremolo, jbg. Za ove pare koje lik trazi za nju, je odlicna kupovina, po mom misljenju.
Jedino sto bih ja isto tako uzeo u razmatranje su oni stariji japanci koji su se pojavili u oglasima (JSX94 concept)
http://www.kupujemprodajem.com/Jackson- ... -oglas.htm
http://www.kupujemprodajem.com/Jackson- ... -oglas.htm
Ali oni su preko njegovog budzeta, ali moze da pokusa da se nesto dogovori (podigne malo cenu svoje gitare i pokusa da njima spusti cenu i ponudi zamenu :mrgreen: ). Znatno su kvalitetnije gitare. Znam, imam jednu, i cesto sam pisao o njoj :mrgreen:

Nikad nisam probao ni jednog Hammera, pa ti tu nista ne mogu reci...
:ziveli:

tyler durden
MF veteran

Re: Pitanje za sve koji sviraju malo zesci zvuk...

Post by tyler durden » 23 Apr 2009, 10:06

OK su mu jacksoni za pocetak, radice mu posao vise nego dovoljno. Glavna stvar je kod ljudi koji pocinju da sviraju, u sledecem pitanju. Da li njemu zaista teba Floyd? Koristi ga u meri kolikoj i Dimebag Darel iz Pantere, ili samo zeli da ima jer misli da je to do jaja, i da treba, da ce bolje svirati....? Moj predlog je da kupi neku gitaru, u tom cenovnom rangu, ali da ima fixan stoptail, jer ce gitara imati daleko puniji, i masniji, heavey ton. Jer se nece gubiti dodatne oscilacije i ton, u tom floydu, koji visi , tj pluta u telu..... Pogotovo na tim jeftinim gitarama, to je jos manjeg kvaliteta, pa je samim tim i vise izrazeno.... Moj savet, neka pojuri nesto bez floyda....

Zlo

Re: Pitanje za sve koji traže malo zesći zvuk - koju gitaru?

Post by Zlo » 23 Apr 2009, 13:01

Glas za Hamera.Ima ga moj mladi drugar pa sam bio u prilici da je drzim u rukama.
Vrat nije preterano brz (citaj ima vise "mesa" pozadi .Ovo je mozda i subjektivno jer sam u vreme uporedjivanja imao neki Ibanez oko cijeg vrata covek moze dva puta da obavije prste) ali zvuk...........za te pare .........wow
Duncan magneti,set neck, telo je dosta "deblje" nego kod drugih gitara, zice kroz telo. Sve je tu za jedan fini sustain.
Mislim da je taj Hamer za klasu bolji od tog Jacksona.

E sad ,jeste ruzna gitara ali pozer brine o izgledu a muzicar o svirljivosti i zvuku.

Samo sto ne znam koji su magneti na Hameru iz oglasa (ako se radi o onom iz Kraljeva)

muki17
Urednik

Post by muki17 » 23 Apr 2009, 13:11

Zlo wrote:Glas za Hamera.Ima ga moj mladi drugar pa sam bio u prilici da je drzim u rukama.
Vrat nije preterano brz (citaj ima vise "mesa" pozadi .Ovo je mozda i subjektivno jer sam u vreme uporedjivanja imao neki Ibanez oko cijeg vrata covek moze dva puta da obavije prste) ali zvuk...........za te pare .........wow
Duncan magneti,set neck, telo je dosta "deblje" nego kod drugih gitara, zice kroz telo. Sve je tu za jedan fini sustain.
Mislim da je taj Hamer za klasu bolji od tog Jacksona.

E sad ,jeste ruzna gitara ali pozer brine o izgledu a muzicar o svirljivosti i zvuku.

Samo sto ne znam koji su magneti na Hameru iz oglasa (ako se radi o onom iz Kraljeva)
+1..isto iskustvo imamo,ta gitara za te pare zvuci stvarno mnogo dobro,a trenutna cena joj nije vise od 300e(za novu gitaru)em mu se uklapa u budzet,em je gitara sasvim dobra.Vrat je po meni svirljiv,ne znam sad..kako kome...

friedman

Post by friedman » 23 Apr 2009, 13:16

Ako se odluči za Jackson neka juri js30dkt, jer, kao što reče Tyler Durden, fiksni most je mnoooogo bolje rešenje kod low budget gitara. Ja sam svojim Jacksonom zadovoljan, a platio sam ga 300e novog.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Apr 2009, 13:31

Zlo wrote:Vrat nije preterano brz (citaj ima vise "mesa" pozadi .Ovo je mozda i subjektivno jer sam u vreme uporedjivanja imao neki Ibanez oko cijeg vrata covek moze dva puta da obavije prste)
Upravo je u tome stvar, sta njemu treba. Da li ce se odluciti za brz vrat kao kod Ibaneza i Jacksona, koji je za te shred/progresiv stvari ili ce se za taj masivan vrat za hard i heavy riffove.

Obe su po mom misljenju dobre ponude. Taj hammer nije jeftin, malo pre sam gledao, i ide dosta veca cena nego za ovog Jacksona, (jbg manje cenjena marka u Srbiji), ali ako mu se ne svidja oblik tela, debljina vrata ili nesto trece, ne treba da ga uzima naravno. Jos jedna stvar je to sto je svako telo extremnog oblika tesko za sviranje sedeci (v, RR, Explorer...)

Jackson

Post by Jackson » 23 Apr 2009, 14:05

Posedujem taj Jackson vec par godina, floyd jeste shit mada ako ga dobro podesis radice!
Za potrebe koje si gore opisao mislim da ce ta gitara sasvim dobro da radi posao, ali radije kupi
isti takav JS30 ali sa fixnim mostom, mislim da je cak koji evro i jeftiniji

zadresar

Post by zadresar » 23 Apr 2009, 14:07

...cit:"E sad ,jeste ruzna gitara ali pozer brine o izgledu a muzicar o svirljivosti i zvuku."
...najbolji izraz na ovom forumu !...potpisujem
...a za dobar zvuk treba imati i "dobre"prste i ....naštimani instrument :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 23 Apr 2009, 14:26

Ok... A znaci taj floyd na JS30 moze da ipak odradi posao neko vreme, koja je problematika u stvari kod floyd sistema???...ja nikad nisam imao gitaru sa istim (cak i sve gitare koje su imale tremolo sam zategao u hard tail) , pa me zanima... :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Apr 2009, 15:03

Problem kod floydova je sto ljudi u mnogo slucajeva ne umeju da ga nasteluju kako treba, i onda im pomeri stim posle sat dva sviranja.
Mislim da ima dosta tema kako se setuje floyd na forumu, ali da probam u kratkim crtama da objasnim.

Floyd treba da pluta paralelno sa telom. Neki ljudi ga pri promeni zica nameste da bude paralelan, zice nastimaju da budu u pribliznom stimu koji treba, ne tacnom, i odmah ih zategnu na top locku. Posto je odstupanje neretko vece, oni finim tunerima na bridgu dovode stim na onaj koji treba. Ali, federi koji su pre zatvaranja top locka bili namesteni na jednu tenziju, sada krecu da vuku floyd nazad na istu tenziju, i stim se vraca u onaj pre finog stimovanja. I tako se vrti u krug.

Mnogi govore kako ibanezov edge(III) recimo ne valja, ali to su uglavnom ljudi kojima je to prva gitara sa floydom, pa ne znaju da je nastimuju kako treba. Ja sam do prosle, predprosle godine imao taj problem, onda sam nasao neki tutorijal za stelovanje i sada (osim problema sa pojedenim srafom :mrgreen: ), nemam problem sa stimom.
zadresar wrote:...cit:"E sad ,jeste ruzna gitara ali pozer brine o izgledu a muzicar o svirljivosti i zvuku."
...najbolji izraz na ovom forumu !...potpisujem
...a za dobar zvuk treba imati i "dobre"prste i ....naštimani instrument :ziveli:
Ja se ne slazem sa ovim! Ako je nekome gitara ruzna, i gadi mu se da je drzi u ruci, onda sigurno nece imati zelju da je svira u svojoj sobi, a ne ispred publike!

Ja nesto ovako nikad ne bih svirao!
Image
Image
Image
Image

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Pitanje za sve koji traže malo žesći zvuk - koju gitaru?

Post by nemanjavelimirovic » 24 Apr 2009, 02:11

Idemo sutra do NS da vidimo tog Jacksona JS30, mozda cemo uspeti i malo da cenu korigujemo, radjen je na njoj dobar setup (cini mi se da rece je Kiki radio) a momak koji prodaje je prvi vlasnik i kaze da garantuje da se floyd ne rastimava i da uopshte nije losh, kao ni cela gitara. Mislim da cu uspeti ortaku bar da nadjem dzitru, ako vec sebi nisam ovih dana... :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Apr 2009, 02:32

...e jbg...
Spava mi se, hteo sam da pošaljem pp...

Sorry

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 07 May 2009, 12:04

Hammer ako mene pitas. Jackson je pravio dobre komade nekada, mislim nemam ja nista protiv JAcksona al me nervira kada firma prestane da pravi vrhunsku robu i preorjentise se na nizu klasu. Fender je kupio i unistio Jackson! Kada se samo sjetim ikona metalurgije iz 80ih i 90ih koji su prasili po Jacksonima! Uf. Sada je to sviranje kurcu. Zapravo kupujes samo to sto pise Jackson. Tako je sa jos dosta firmi, nije sam Jackson, al eto kada se o njemu vec prica.

Sa druge strane kako djitre nisu puno skupe, nemas sta da puno brines. Oprobas kako lezi u ruci, kako zvuci, stanes pred ogledalo vidis kako stoji i kupujes.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 May 2009, 13:15

Molotov wrote:Sa druge strane kako djitre nisu puno skupe, nemas sta da puno brines. Oprobas kako lezi u ruci, kako zvuci, stanes pred ogledalo vidis kako stoji i kupujes.
Ja ovde nista ne bi menj'o... :ziveli:

Post Reply