Šta diže cenu (novoj) gitari?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Stanko

Šta diže cenu (novoj) gitari?

Post by Stanko » 15 May 2009, 11:38

Kao pocetnik, neke stvari mi stvarno nisu jasne. Tj jedna stvar, zasto su neke gitare toliko skupe?! Jasno mi je da postoji razlika u drvetu, magnetima, elektronici i svim ostalim detaljima, jasno mi je da je negde skuplja/jeftinija radna snaga i sve to. Ali naletao sam na netu na gitare (obicno Gibsone) istih tehnickih specifikacija sa odnosom u ceni 1:2, 1:3 ili cak nekad i 1:4. Imao sam prilike (zahvaljujuci mnogobrojnim drugarima koji se bave muzikom) da sviram razne gitare, daleko kvalitetnije od mog Squiera, i cak i ja ovako neuk vidim razliku u tonu, i samoj gitari. Ali opet mi nije jasno sta pravi toliku razliku na npr SG-u od oko 1000$ i SG-u od 4000$ koje prema sajtovima na kojima sam gledao imaju maltene iste specifikacije... Kolko sam ja shvatio u svemu tome, ima i onoga da vam posteno naplate i ime (cini mi se tu vodi Gibson :)), i to sto je to reissue ili mozda custom model (mada mi nikad nije bilo jasno sta je to custom na gitarama serijske proizvodnje :XD: ).

Hehe sad ispade da sam oblatio Gibson :D naprotiv, Les Paul je moja ultimativna gitara koju cu, nadam se, nekad u buducnosti pazariti. Na drugom mestu je Strat, pa SG ;) Samo mi se cini da doticna firma malo dere sa cenama :)

Da se vratim na temu, sta je to sto toliko dize cenu pojedinim gitarama? :) Sve u svemu, nisam otvorio temu da bih napao bilo kog proizvodjaca, vec jednostavno da mi ovo neko razjasni, posto nisam toliko upoznat sa tim, i nekako mi se ne uklapa u moj referentni sistem :lol:

Pozdrav,
S

P.S. Gledao sam po forumu, ali cini mi se da ovakve teme nema, ako ima, preusmerite me, i lock na ovu temu ;) Inace hvala ljudi, procitao sam par stvarno dobrih tema/clanaka, neki ljudi su se stvarno potrudili!

P.P.S. Evo i dva SG-a
http://www.sweetwater.com/store/detail/SGSPEBCH prvi od 1000$
http://www.sweetwater.com/store/detail/SGSRVOFCNM/ drugi od 3000$

Ova dva imaju razlicite specifikacije, znam da to nije ono sto sam rekao, ali na to sam prvo naleteo... Inace prvu bi uzeo do kraja godine ako bude srece, pa me i zanima zasto je ova druga 3 puta skuplja, jer mi je tesko da poverujem da je 3 puta bolja :XD:

P.P.P.S. Kakvu sam ja ovde filozofiju napravio :XD: :lol: :XD:

davidgilmour

Re: Sta dize cenu (novoj) gitari

Post by davidgilmour » 15 May 2009, 14:41

monopol :) (shalim se, i mene zanima)

Historik
MF veteran

Post by Historik » 15 May 2009, 14:44

Evo ti razlike izmedju 2 SG-a: npr. imaju isto drvo (u specifikaciji npr. mahagonija ili ebony), ali je kod skuplje to drvo znatno duze isusivano, i poseduje bolja akusticna svojstva. Isti princip vazi i za vrat, samo sto tu filigranski radovi (tipa sedefi, oivicenja i sl) mogu jos dodatno da povecaju cenu. Magneti: razlika ide oko 100e po jednom humbuckeru (u jeftinijoj gitari je kvalitetni stock magnet, u skupljoj je neka vintage/custom/boutique varijanta, a veruj mi, razlika se oseti). Elektronika (potenciometri, ulaz, prekidac-ista fora izmedju stock i neke nabudzene varijante). I naravno, ogranicenost serije. Imas ti Ferari za 200000e ali imas i za 2 miliona. Oba su Ferari, oba su dobra, ali je prvi proizvodjen serijski u desetinama hiljada komada, a drugi u nekoliko primeraka, sto ga cini perverzno skupim. I tako...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 15 May 2009, 15:50

Cekaj, osim drveta, za promenu u bolju elektroniku (svu) ti onda treba nekih 300-400E, shto cini recimo 1400-1500E recimo za taj prvi model SG, a oaj drugi je duplo skuplji...

Mislim ako je drvo bolje za 1500Evra, onda jbg... a sedefi i to, mislim kome to treba???? :D

(to je samo moje razmisljanje, naravno ne mora biti prihvaceno) :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 15 May 2009, 15:57

nemanjavelimirovic wrote:Mislim ako je drvo bolje za 1500Evra, onda jbg... a sedefi i to, mislim kome to treba???? :D
Historik wrote:I naravno, ogranicenost serije. Imas ti Ferari za 200000e ali imas i za 2 miliona. Oba su Ferari, oba su dobra, ali je prvi proizvodjen serijski u desetinama hiljada komada, a drugi u nekoliko primeraka, sto ga cini perverzno skupim. I tako...
Slazem se sa obojicom :) izgleda da samo naplacuju sve to toliko zato sto mogu :D

Historik
MF veteran

Post by Historik » 15 May 2009, 15:58

Ma ne kazem ja da je to realno povecanje vrednosti...To je elitisticka fora. Kupis nesto sto ima malo ljudi, vrhunskog je kvaliteta i izrade. Zato je jako skupo. Slicno kao i signature modeli (dok nije pocelo da se preteruje sa time). Bas tako: naplacuju jer mogu (a ocigledno ima budala koji ce lp standard da plate 2x vise jer je Slash ili Jimmy Page signature model).

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 15 May 2009, 16:05

Ja sam oduvek zamišljao da je glavna razlika u ceni otuda što su skuplji modeli podvrgnuti pažljivijoj i pedantnijoj izradi i da se za njih sprovodi daleko ozbiljniji QC.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 15 May 2009, 16:09

Hm, pa sigurno je tako, mada opet, ako gitara koshta 1500E na njoj je QC verovatno sam vrh...sve preko toga je mislim samo sminkanje, mada mozda kod nekih gitara i nije, ali ko sam ja da sudim.... :lol:

Sve ovo pricam jer sam probao neke gitare koje kostaju po 3000-4000E shto kod nekih prodavaca, shto u nekim radnjama i nisam primetio preteranu razliku izmedju njih i modela koji su duplo jeftinije, shtavishe, neki jeftiniji modeli su mnoooogo bolje radili. A da ne pricam o tome da sam probao i gitare koje su ljudi kupili za po 300-400E i koje razbijaju i kvalitetom izrade i zvukom i svirljivoscu, a to im je realna cena... Nema pravila. NIje zlato sve shto sija. :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 15 May 2009, 16:26

Pa, kad nabacas sve razlike izmedju ova dva gibsona, opipljive razlike, izadje sasvim pristojna razlika u ceni. Bar po mom misljenju.
Tu su jos i faktori kvalitetnijeg drveta i limitirane serije...

Evo samo neke razlike koje sam ja primetio:
binding na vratu
dot inlays vs trapezoids
gold hardver vs chrome
vibrato vs fixed
burstbuckers sa poklopcima vs 490 bez poklopaca
...

Po mom misljenju, kako to dolazi iz gibsonove kuce, gde je gitara sama po sebi vec na visokoj ceni (necu da kazem da je precenjena, ali mozda...), nije ni cudo da je tolika razlika izmedju dve naizgled slicne gitare. Mozda se nekome ne svidja, ali to je tako. Oni tako gledaju na svoj rad, tako ga cene, a da li je opravdano ili ne... :? Nekima je satisfakcija da sviraju nesto sto ima i zvuk i na cemu pise gibson i da za to plate veliku sumu (i miris i ukus :mrgreen: ), a drugima je najvece uzivanje da sviraju dobrim tonom, i on ce uzeti nesto slicno, jeftinije, trazice najvise za svoje pare...

Evo klipa koji sam vec postovao na forumu. Direktno poredjenje dve gitare koje imaju VEOMA slicne karakteristike, da ne kazem iste. Poredi 2 gibsona, jedan star 30 i kusur godina, a drugi njegov klon, napravljen da sto vise podseca na original, ali jednostavno to nije to. Starije drvo ucini svoje.

Bio je jos jedan klip koji sam isto tako postovao gde se poredi ESP Eclipse sa les paul customom, ali je izgleda sklonjen. Poredi im se masnoca zvuka. Gitare imaju skoro iste specifikacije, ali ga gibson toliko posrami da je to smesno.

eg303

Post by eg303 » 02 Jun 2009, 14:39

Pozdrav. Ja o ovakvoj temi trubim već danima (na temu Gibson Vs Fender) pa bi i ovde na kratko. Kao što su gore momci naveli, detalji u izradi tipa mother of pearl inlays, binding i slično vuku strašno puno para jer je reč o ručnoj izradi (odnesi bilo koju gitaru kod nekog graditelja i pitaj pošto bi bilo da ti dot inlays zameni sa trapezoidnim mother of pearl, ponesi šećer i vodu za svaki slučaj kad čuješ cenu). Sama razlika u izradi body-a i vrata, da li ga majstor ručno izvlači iz komada ili to radi „robot“ (CNC glodalica) je takođe dupe-oko odnos u ceni. Ostatak hardware-a takođe može da utiče dosta (gold-plated detalji, kvalitetnija elektronika), ali realno je i zapitati se da li ta skuplja gitara toliko bolje i zvuči. Moje skromno mišljenje je da gotovo sigurno NE, pogotovo što ne verujem da većina ljudi ima takva pojačala koja bi eventualni boljitak i pokazala. Mimo ovog svega, verovatno ste svi videli na kojekakvim „rasprodajama“ da su cene gitara (uglavnom neka vintage reizdanja) odjednom sa recimo 3000$ na 1799$ !?. :O.o: Šta to znači, da taj aukcioner svesno gubi hiljadarku i više? :O.o: Postoji i onaj pijačni fazon da kada seljak oće da proda robu za 100 din/kg, on na jednu stranu tezge stavi jagode za 100 din/kg, a na drugu stranu tezge iste te ali za 130 din/kg. Kupac bi da jeftinije prođe, po pravilu, pa su na kraju priče svi zadovoljni...Mala ilustracija: Sećam se da je Ron Wood početkom 80-tih svirao strat-type gitaru na koncertima Rolling Stonesa na kojoj je bio Floyd Rose tremollo system. Čitao sam interview sa tipom koji je bio zadužen za njegove gitare i kada ga je novinar pitao koja je to gitara, odgovorio je: Tokai, kopija stratocastera, nisam želeo da uništavam originalne Fender gitare koje Ron koristi.
Mogu da se kladim da je 90% posetilaca koncerta bilo ubeđeno da je reč o originalnom Fenderu i to verovatno nekom egzotičnom a ne o kopiji za 100$...

NikolaNis
MF veteran

Re: Šta diže cenu (novoj) gitari?

Post by NikolaNis » 02 Jun 2009, 15:07

Ako je u pitanju stvarno bio Tokai veruj da nije koštao 100$, te gitare su jako kvalitetne pa im je i cena u skladu sa tim. Poznti su i po odličnim "kopijama" Les Paul tipa gitara. Naravno pričam o gitarama koje su rađene pre nekoliko decenija, a verujem da ova anegdota koju si pomenuo upravo ima veze sa tim periodom.
I sada se mogu iz Japana naručiti Tokai gitare...

eg303

Post by eg303 » 02 Jun 2009, 15:18

NikolaNis wrote:Ako je u pitanju stvarno bio Tokai veruj da nije koštao 100$, te gitare su jako kvalitetne pa im je i cena u skladu sa tim.
Da, reč je o Tokai-u, priča je od pre četvrt veka, nemam predstavu koja mu je (bila) vrednost, pretpostavljam ipak manja od vintage Fendera...
Sada sam tek primetio na oglasu za ovog crvenog SG-a:
ItemID: SGSRVOFCNM Retail Price: $4,421.00
SAVE $1,321.03 (30%) WHEN YOU BUY TODAY!
SALE PRICE:
$3,099.97
...ne znam, ko moze da objasni ovu razliku (ne u odnosu na onu crnu SG nego sam popust od 30% tj.1321$). Moja teorija je da to sigurno ni sudski ne vredi 3099$ a nekmoli 4421$...

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 02 Jun 2009, 15:28

Zele Lipovaca ceni svog Les Paula iz 50 i neke na oko 100.000$ jer je na njoj svirao Dzimi Pejdz i ima samo par takvih u Evropi... :)

eg303

Post by eg303 » 02 Jun 2009, 15:57

johnny_b_good wrote:Zele Lipovaca ceni svog Les Paula iz 50 i neke na oko 100.000$ jer je na njoj svirao Dzimi Pejdz i ima samo par takvih u Evropi... :)
Ma tu Zeletovu je mozda i svirao Page, ali ovu SG koja je reizdanje (znaci, nova gitara) nije svirao ni Zeletov brat od tetke... 8)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 02 Jun 2009, 16:31

Evo za sve vas koji se pitaju da li postoji razlika izmedju gitara istih specifikacija u zvuku:

Meni je ovde gibson mnogo boljeg zvuka.

To su ove gitare:
http://www.thomann.de/gb/gibson_les_pau ... 08_hsb.htm
http://www.thomann.de/gb/epiphone_lp_st ... us_vsb.htm
I kako se cini, imaju isto drvo, slican hardware, ali zvuk se i na ovom jutjubu razlikuje, uzivo bi razlika verovatno bila veca. Chak ih nije lik ni pustio kroz overdrive marshalla gde bi masnoca po kojoj su gibsoni postali poznati dosla do izrazaja.
Nisam ih drzao u ruci, ali predpostavljam da postoji i razlika u kvalitetu zavrsne obrade. :)

Ovo je slicno pitanje kao i zasto da placam original CD kad mogu da skinem mp3... Nekim ljudima znaci kvalitet audio cd-a, nekima je bitno da to imaju u kolekciji. Ovde ne mogu da povucem paralelu sa tim da podrzavas mlad i perspektivan b(r)end :) , ali mozes da povuces paralelu sa punjenjem dzepova metallice i drugih matoraca koji su vec dovoljno puni... :)

Bottom line is: Ko misli da se isplati dati pare za kvalitetnu gitaru, on ce dati, ko misli da razlika u ceni nije proporcionalna razlici u kvalitetu, on nece dati...

Post Reply