Pojacala od preko 200W

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Cope

Re: Pojacala od preko 200W

Post by Cope » 15 Aug 2011, 02:45

Pogledaj snagu koju isporučuje trafo, (to piše pozadi na pojačalu) i podeli sa tri, i eto ti realna snaga pojačala. Pusti ono što piše spreda i u katalogu :)

Veruj svojim ušima, ali kad uzmeš kabl od bar pet metara i odaljiš se od svog hardvera na svirci, pa onda baciš uvo na situaciju. Ako misliš da to tako treba da zvuči, onda je sve u redu. Basisti obično imaju dobro uvo pošto barataju zahtevnim frekvencijama, te verujemo u tebe! :ziveli:

Funkd

Post by Funkd » 31 Aug 2011, 16:41

E ovako. Posto sam u poslednje 3 nedelje imao dosta nastupa, koncerata, svirki... vreme je da preispitam svoj prethodno izrecen stav. Izmenjah par pojacala i dodjoh do ovog zakljucka. Peavey TNT 130 je opaka masina. :)
Znaci priznajem da nisam bio u pravu, sa jedne strane. Odnosno, kontam da treba vise od 130W i to, u nekim slucajevima, mnogo vise od pomenutih. Ali nije svakih 130W isto.

Laney RB5 RICHTER - Fale mi niski - pri slapovanju srednji previse iskacu a kad ih smanjis (iskljucis) amp ostaje nekako nedorecen. Gain preko pola i pri sviranju niskih ulazis u distorziju. Veoma losa kompresija.

Fender Rumble 150 - Ova 15-ica je krs, ovo ne kupujte nikako. Nije ni cudo sto su tako jeftini.

Eden Nemesis RS400 + neki matori box 4x10''. Jako mi se svidela ova glava i mislim da bi u kombinaciji sa dobrim ekvilajzerom bila pun pogodak. Elem, na svirci je ne cuh, sve zbog sjebanog box-a koji sam probio cim sam struju pojacao preko 40%. ::ranting::

I na kraju jedan matori Ampeg kombo 1x15", mislim da nije preko 150W ali je na bini gruvalo kao zmaj.

michabass

Post by michabass » 31 Aug 2011, 17:43

Funkd wrote: Znaci priznajem da nisam bio u pravu, sa jedne strane. Odnosno, kontam da treba vise od 130W .
Imas od mene strAhovit respekt za ovo. Malo ko moze javno da prizna da nije bio u pravu. Ovaj forum je pun takvih, nazalost...

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 31 Aug 2011, 22:41

michabass wrote:
Funkd wrote: Znaci priznajem da nisam bio u pravu, sa jedne strane. Odnosno, kontam da treba vise od 130W .
Imas od mene strAhovit respekt za ovo. Malo ko moze javno da prizna da nije bio u pravu. Ovaj forum je pun takvih, nazalost...
:1:

parker

Post by parker » 01 Sep 2011, 01:19

Image

evo i nagrada
Image

Bozha

Post by Bozha » 01 Sep 2011, 03:01

michabass wrote:Malo ko moze javno da prizna da nije bio u pravu. Ovaj forum je pun takvih, nazalost...
Nisi u pravu! ;) Ok ima ih i na ovom forumu, ali obirom kakav neizivljen iskompleksirani polusvet opseda ostale forume, ovaj je prava liga dzentlmena! :ziveli: svima!

Pentatonic

Post by Pentatonic » 01 Sep 2011, 03:32

Bozha wrote:
michabass wrote:Malo ko moze javno da prizna da nije bio u pravu. Ovaj forum je pun takvih, nazalost...
Nisi u pravu! ;) Ok ima ih i na ovom forumu, ali obirom kakav neizivljen iskompleksirani polusvet opseda ostale forume, ovaj je prava liga dzentlmena! :ziveli: svima!
:1: :ziveli:

Funkd

Post by Funkd » 01 Sep 2011, 14:57

Hahah, vi ste ludi, skroz... :ziveli:

Cope

Post by Cope » 01 Sep 2011, 15:06

Funkd wrote: Ali nije svakih 130W isto.
Nije svaki preamp, svako uvo i svaka svirka ista, za razliku od publike koja je uvek pijana i sve joj je isto :ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 09 Sep 2011, 01:03

Mozda se kasno ukljucih u temu ali ima istine u svemu sto pricate.Naime i mene je mucila ista muka i nedoumica-zasto nositi mazge od pojacala kad imate ozvucenje koje ima 4KW.U bas binovima valjda 2.5 i ostalo na mid i hi
Evo moje price.Radim uglavnom sa bendovima koji sviraju tezge- svadbe.Kod nas na jugu se na svadbi svira bukvalno sve sto publika pije .Od narodnjaka preko popa do roka.Bend je uglavnom uvezban i svi tezimo da to u prostoru izadje dobro i uvek na ustrb nekog-obicno je to bas.I to me strahovito boli.Restorani u vecini slucajeva su jako akusticni i nezahvalni za bas.Za ovakve uslove po meni je pojacalo zakon jer iz njega izadje to sto treba a iz ozvucenja samo brum od basa.Medjutim ja sam od onih koji jednim uvom slusaju bas a drugim bend pa mi puno puta smeta jak zvuk basa na bini a kolegama da ne pricam :D .
I tako ,imate li iskustava kako pobediti brum basa u ovakvim uslovim-sta je najbolje uraditi?
Odkad sam prodao pojacalo mucim muku... :povrac:
Pade mi napamet pa da podelim sa vama misljenje :D .Hocu napraviti neki preamp sa izlazom za slusalice koji naravno nece gasiti line out-vec cu ga koristiti kao monitor usled nedostatka pojacala-sta mislite o toj varijanti da li bi bilo uputrebljivo a nadasve korisno
pozdrav

Funkd

Post by Funkd » 11 Sep 2011, 16:45

Image

Uzmes tako nesto, oboris ga pod 45 stepeni i cujes sebe loud&clear na bilo kojoj tezgi. A da ne pricam o kvalitetnom zvuku koji ces poslati u taj razglas. :ziveli:
Nije mi bas jasno sta to bruji? Bruji prostorija od bass-a? To ce brujati izlazio ti na kabinet ili na bass binove... Ili se ubodes direktno u miksetu a pritom nemas aktivu na bass-u. :?:

Pentatonic

Post by Pentatonic » 11 Sep 2011, 21:55

Funkd wrote:Image

Uzmes tako nesto, oboris ga pod 45 stepeni i cujes sebe loud&clear na bilo kojoj tezgi. A da ne pricam o kvalitetnom zvuku koji ces poslati u taj razglas. :ziveli:
:1:
Ovakva pojačala su stvarno prava stvar ako želiš da čuješ sebe kako treba :)

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 11 Sep 2011, 22:39

Stoji to da će nagnuto pojačalo biti od pomoći, ali samo u varijanti sa zvučnicima manjeg promjera poput 2x10", 2x8" ili čak 4x6", jer ono što njemu fali na bini je attack i definicija tona. Veliki zvučnici poput na slici prikazanog će samo napraviti dodatni problem, jer mase ima dovoljno i iz razglasa.

"Brujanje" o kom se priča je obično posljedica prakse narodnjačkih bendova da uglavnom koriste disproporcionalno malo bas binova u odnosu na mid/hi kutije, zbog čega ih onda jako visoko režu (nerijetko pasivno na 200-250Hz, što je bezobrazno više od ugodnih 100-tinjak Hz). Rezultat je jako "razmazan" i nedefinisan zvuk u donjoj lagi. U principu prave pomoći do utezanja razglasa nema, ali budući da će se vlasnik razglasa decidno protiviti tome, jedino što možeš je nabavka kvalitetnog predpojačala sa parametarskim ekvilajzerom bar u lo-mid opsegu kojim ćeš (u kombinaciji sa master EQ-om razglasa, ako ga ima) moći ukloniti neželjene frekvencije i gurnuti naprijed ono što ti treba, a da pritom ne zasmetaš harmonikašu i vokalu...

maksabass

Post by maksabass » 13 Sep 2011, 19:40

U pravu si potpuno za disproporciju tj odnos binova i srednje linije.To je vec postala praksa i kao da je vec definicija tona kod tezga bendova...

maksabass

Post by maksabass » 13 Sep 2011, 19:49

Aj da se nadovezem a da ne otvaram drugu temu...
Citao sam negde da ono sto moze smetati definiciji basa a i kompletnom saondu benda su neke lo-mid frekvencije...
Kako eliminisati to kada recimo za moje poimanje zvuka bas gitare su upravo taj opseg frekvencija.Imam utisak da bas jedino u tim freq.moze da izadje kad ga sa jedne strane u basovima satre bas bubanj a u srednjoj liniji sve ostalo.
Mozda je pitanje cudno ali mislim da se iz ovakvih komentara moze doci do odredjenih i prakticnih rezultata.

Post Reply