Koju konfiguraciju odabrati??

Moderator: dejankuki

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Koju konfiguraciju odabrati??

Post by dejankuki » 08 Jul 2008, 13:24

sinisake wrote:Stvar je u tome sto ce besna gejmerska masina da posluzi dobro i u radu s muzikom, to je vrlo logicno(valjda???). :wink:
Ovo sto si nabrojao su uglavnom i zahtevi za dobru ''gejmersku'' mashinu, zar ne?

Masina koja ima dobar procesor, mnogo (brze) memorije i brz disk je neka osnova za bilo kakav ozbilniji rad na racunaru: od muzike - pa do obrade videa.
Hmmm, ne mora da znaci! pazi, sad ima i procesora sa 4 jezgra, ali trenutno nema bas programa koji ce iskoristiti sva cetri! Plus pozeljno je uzeti INTEL, jer AMD nisu na glasu, kad je rec o muzici! Dok sa druge strane gejmerima je bolje da uzmu AMD, em je jeftiniji em radi kako treba..
Mozda si primetio da Graficku nisam NI pomenuo, tj. dovoljna je i integrisana maltene!
Hard diskovi uglavnom trebaju zbog brda i planina semplova i traka ptilikom snimanja... ok. to je fakat.. Memorija treba zarad virtuelnih instrumenata i smestanja seplova unutar nje... dakle jeste da ima razlike i muzicka ne treba da bude tooolko nabudzena, ali teba da ima optimizovane stvari tj. ukratko da sve komponente budu pouzdane i da ne rade nesto napamet.. ako me razumete!

Opet, gejmerima terba sve to ali po mom misljenju ipak mogu jedan i drugi da rade one druge poslove, ali u svemu ovome ono sto pominjemo i Roll i Tiki i ja je optimizacija... da li za muziku ili za igranje ili za video!!

Naravno, nadovezujem se... za igranje moze da posluzi i obicna integrisana ... pa i za video... dok za muziku ipak treba neka bolja, jaca i za to namenjena karta...

dopis: Ima po internetu mnoooogo sajtova sa podesavanjima i optimizacijom OS-a za rad sa muzikom...

Plus, sto je pomenuto samo jednom ovde, a veeeoma je bitno!!! RuDAW moze da tera i MAC OS sto znaci jos jedan thumb up za ruDAW!!!

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 08 Jul 2008, 13:31

dejankuki wrote: Probajte na tako sklopljenim mashinama da izmiksujete stvar koja ima 30-40 (nekad i vise) kanala sa sve povlacenjem semplova i usputnim efektima (2-3 po kanalu plus master bus) plus upaljenim i konstantno upotrebljenim Virtuelnim instrumentima i mozda ce i taj koji radi muziku skontati o cemu je rec!!!
C2D, 2GB RAM-a i obavezno najmanje 2 harda u raid0 i to je to... Nema tu shta da se filozofira...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Jul 2008, 13:47

Mozda si primetio da Graficku nisam NI pomenuo, tj. dovoljna je i integrisana maltene!
Da, primetio sam. :)
O grafickoj/muzickoj ni ja nisam govorio.
Naravno da je u tom delu opreme kljucna razlika, to se podrazumeva. :wink:
(Govorio sam, kao i ti, o ostaku komponenata, o nekoj osnovi za ozbiljan rad na racunaru)
Plus pozeljno je uzeti INTEL, jer AMD nisu na glasu, kad je rec o muzici! Dok sa druge strane gejmerima je bolje da uzmu AMD, em je jeftiniji em radi kako treba..
Davno sam cuo to, ali, iskreno receno, mislim da ga Intel sije na svim poljima.(Odnosno, mislim da i gameri bolje prolaze sa Intelom)
E sad, nemam je dokaza za to (slabo se razumem u procesore, tehnologiju izrade, principe fukcionisanja, ali valjda nisam usamljen na ovom forumu kad su te stvari u pitanju :wink: )osim cene... A ja, kao naivna zrtva potrosackog sistema vrednosti, verujem da je nesto skuplje uglavnom i - bolje! :wink:

Pozdrav!

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 08 Jul 2008, 13:55

...ahem... iz tih vasih "nabrijanih" gejmerskih masina kad izvadite "nabrijane" graficke dobijete isto sranje kao i ti muzicki "zvucno izolovani" kompovi. Al ovo potpuno zvuzno izolovani mi je najjace :lol: :lol: bolje uzet zalmana il neko vodeno hladjenje i samo opusteno. Ali ipak jachi i bolji kompjuteri u za video obradu, tako da i ovi Nabrijani gejmeri mogu veoma dobro da posluze za audio obradu. a sto se tice procesora to je isto kao i kod gitara: ne postoje 2 ista procesora
eto ja i moj drug imamo "iste" procesore, i ja sam svoj OC na 3.2GHz a on a njegov jedva doso i do 2.8 . bitno je samo ubaciti kvalitetne stvari.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 08 Jul 2008, 14:53

Očigledno je da skoro niko od diskutanata u životu nije imao pred sobom miks od 49 kanala audia u 24/48, sa desetak VSTi-a podrške...
Da ne pominjem da je za sve te gejmere (koje u njihovoj oblasti respektujem i ne mješam se u to - već dobrih 15 godina) najbolja zvučna kartica Audigy, tj. da se nikada nisu susreli sa problemima nekompatibilnosti matičnih ploča i njihovih čipsetova sa zvučnim i DSP karticama koje koštaju desetostruko od cijene računara!

Sve u svemu srpska posla... Vjerujem da biste isto tako dobro sklopili i fudbalsku reprezentaciju koja bi uzela sledeće svjetsko prvenstvo...

OK Pošto je cijela priča dječija ne bih dalje da polemišem...

OnTopic:
RuDAW One u BiH i košta oko 700EUR, pa se javi ako si zainteresovan.

Pozdrav!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Jul 2008, 15:01

Sve u svemu srpska posla... Vjerujem da biste isto tako dobro sklopili i fudbalsku reprezentaciju koja bi uzela sledeće svjetsko prvenstvo...
Pa, bolju od ove bi sklopio i Zika Obretkovic, tako da... :wink:

Nego, daj ti malo konkretnije, posto vec imas iskustva, sta taj RUDAW ima unutra, koje su to komponente...
Mika i Žika vjerovatno i ne znaju šta je RAID :-) .
Jao... kakvo pr(e)oseravanje... :grummel_2:

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Jul 2008, 15:29

sinisake wrote: Ovo je bas interesantno podrucje.
Znas li mozda kako se radi ta... optimizacija OSa za muziku, sta ona podrazumeva?
Izvoli.... viewtopic.php?t=743

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Jul 2008, 15:41

Hvala. :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jul 2008, 17:33

Mali OT!!!
Tiki the Boyler wrote:Očigledno je da skoro niko od diskutanata u životu nije imao pred sobom miks od 49 kanala audia u 24/48, sa desetak VSTi-a podrške...

Da li to znaci 59 kanala u stvari????

Upravo sam i ja o tome pricao u nekom predhodnom postu!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jul 2008, 18:22

Tiki the Boyler wrote:OK Pošto je cijela priča dječija ne bih dalje da polemišem...
Tiki, molim te izvini, forum nam je trenutno inficiran (pre)mladima sa (pre)velikim mišljenjima, ne shvataj ih ozbiljno.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 08 Jul 2008, 18:42

dejankuki wrote:Mali OT!!!
Tiki the Boyler wrote:Očigledno je da skoro niko od diskutanata u životu nije imao pred sobom miks od 49 kanala audia u 24/48, sa desetak VSTi-a podrške...

Da li to znaci 59 kanala u stvari????

Upravo sam i ja o tome pricao u nekom predhodnom postu!
Pa... tih deset VSTi u praksi obično nosi deset stereo kanala, što je sa sanovišta sisanja DSP-ja 20 kanala! Je&iga... moderna produkcija nas tjera u poprilične nebuloze, ali šta je tu je!

Recimo, zadnji album koji sam miksao je u prosjeku imao između 40 i 50 kanala audia (što mono, što stereo), na šta sam u remixu provlačio bar još 4 ili 5 VSTi dionica (nekad kroz cijelu kompoziciju, a nekad samo segmente). E sad, velika je prednost kada imaš dovoljno jaku mašinu, pa si u mogućnosti da sve te dodatne kanale držiš u MIDI + VSTi formatu do samog mixdowna, jer nekada mala promjena u vidu promjene osnovnog zvuka Pad-a može značiti spas za miks u cjelosti... Kada, pak, snage nema onda moraš raditi export zasebnih VSTi, pa imporotovanje u vidu audio traka, pa ako ne valja ajd ponovo itd. A to zna poprilično da nervira i dekoncentriše...

Sve u svemu... DAW definitivno ima specifične zahtjeve i onaj ko nije bio u tom poslu ne može ni da ih shvati... RuDAW koji pomenuh je namjenski razvijena mašina i kao takvu je treba posmatrati! Tako da nema potrebe za starom balkanskom vještinom premjeravanja qrca... Niti je RuDAW pravljen za igranje igrica, niti bi iko normalan bazirao studio na nabrijanoj gejmerskoj mašini sa gomilom instaliranih igrica i perfektnom mrežnom podrškom!!!
DAW koji ja koristim služi samo za to! Niti ide na Net, niti na sebi ima antivirus, nit se za šta drugo koristi... Čak je pola Windows Default procesa pogašeno!

Stoga...
Rax13 wrote:Ali...
Tiki the Boyler wrote: dobio sam najbržu mašinu koju je moguće naći na ExYu prostorima,
Ja to ne bih tako olako napisao... :wink:
Budući da sam u ovom poslu već godinama i da sam imao priliku probati zaista mnogo toga... ostajem pri ovome što sam rekao!
Da bih izbjegao nedoumice - govorimo o DAW iliti Digital Audio Workstation iliti Digitalnoj Radnoj Stanici za obradu zvuka, sa svim specifičnostima koje takva mašina nosi sa sobom!

Rax13 wrote:I da, to shto se tice "najbolje mashine"... Nemojte biti smeshni... Kakve egzotike sve ima... Neki moji poznanici iz BG-a se time bave pa mogu da kazem i polu-profesionalno... :D
Planiraju da otvore i shop gde ce se raditi modifikacije i prodavati stvari koje se ne mogu naci u nashim radnjama koje prodaju PC komponente...

Oni su pre jedno 4 meseca zamenili preko 10 primeraka E8500 samo da bi doshli do najboljeg koji moze makar 5.5Ghz na LN2... I naravno uspeli su... http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=351042

Podrzavam ja te unapred sklopljene mashine, pogotovo za korisnike koji se ne razumeju mnogo u te stvari i kojima je potrebno da to radi sigurno i pouzdano, a naravno i da imaju podrshku od strane "sklapacke" kompanije... Super je to stvar...
Ali ja sam samo hteo da kazem da se ne zaludjujete tim izjavama "najbolja mashina..."...
Ako sam te dobro razumio ti želiš priču o sklapačima RuDAW osporiti pričom o nekim tvojim drugarima sklapačima koji to isto rade samo još nemaju ime?!?

Rax13 wrote:A o zvucnoj izolaciji necu ni da pricam uopshte... Mislim shta ovde kaze... ? Akusticni "adaptirano" kucishte... Zashto nisu napravili fanless system??? Ili koristili ceo silent case system (kakav recimo Zalman ima)... Ovo koliko vidim ima 3 12-ice, a mozda i na napajanju ima neshto (CM Extreme ima osmicu pozadi, ali mozda su modifikovali neshto...). Fino je shto su ubacili Aerogate dodushe...

Ma necu uopshte da se raspravljam... Apsolutno sve shto si naveo ja sam u vecini slucajeva imao bolje, a ako ne onda sam licno video bolje/tishe (video sam quad-core system potpuno fanless, DA sa PRAVOM zvucnom izolacijom...)
Pošto opet pričamo na različitim talasnim dužinama: Moj zahtjev je vrlo prost: želim računar pored kog mogu sa maksimalno otvorenim i nakompresovnim studijskim mikrofonom snimati akustični instrument! (koji u praksi nije udaljen više od 1,5m u odnosu na kućište)! Pritom ne želim da platim masan novac na neko industrijsko rješenje koje ni po (netačno navedenim) specifikacijama ne može da prođe!
Da si pažljivo čitao vidio bi da je u ponudi i fanless sistem. Jedan možeš naći u studiju producenta Vasila Hadžimanova ako se nekada nađeš tamo! Zašto nisu svi fanless - pa opet je cijena u pitanju! Na kraju krajeva, ljudi nude 3 vrste mašine - za svakoga po nešto!

A što se tiče tog boljeg... slobodno okači svoju konfiguraciju koju možeš da ponudiš sa tačnom cijenom (uključujući PDV i uredno izdat račun), pa nek čovjek razmotri... Da ne bude: Meni drug prič'o kako je gled'o kako je jedan jeb'o! Jes' dobro!

sinisake wrote:Stvar je u tome sto ce besna gejmerska masina da posluzi dobro i u radu s muzikom, to je vrlo logicno(valjda???). :wink:
Neće biti! Zahtjevi koji se postavljaju pred DAW i gejmersku mašinu su poprilično različiti. Pošto nisi u tome OK je da ne kapiraš, ali recimo ovako: "Ako ti pukne nabrijana gejmerska mašina u najgorem slučaju ćeš da izgubiš na nekom OnLine turniru; a ako ti pukne DAW vrlo vjerovatno ćeš da ujebeš nekoliko mjeseci rada u studiju, pri čemu ćeš da izgubiš mnogo novca (opet višestruka vrijednost mašine), a o ugledu i reputaciji koji se jako teško stiču - suvišno je i govoriti!
sinisake wrote:Masina koja ima dobar procesor, mnogo (brze) memorije i brz disk je neka osnova za bilo kakav ozbilniji rad na racunaru: od muzike - pa do obrade videa.
Sve radne stanice su po nečemu slične! A to je činjenica da daju maksimum snage tamo gdje je to najpotrebnije; a složićeš se da zvuk, video i grafika nisu baš isto! Zar ne?!
Uzmi za primjer FW protokol koji recimo neki video entuzijast uglavnom koristi za transfer videa sa uređaja za snimanje na HDD. Njemu je bitno da to prebaci, naravno što brže! E sad, da li će transfer materijala od 24 minuta završiti za 12:43 ili 11:50 - u krajnjem ishodištu nije bitno. Obradu će svakako raditi po segmentima, a finalni video zapis je produkt višesatnog (Non Real Time) renderinga.
S druge strane, ja u osnovi koristim FW magistralu za Real Time prenos zvučnih zapisa. Zamisli sada situaciju u kojoj moj DAW sistem u toku usnimavanja gitara reprodukuje gitaristi matricu od 3:42 za 3:54!!! I onda ja imam snimak gitare duži za nekih 12 sekundi, koji je pritom u četiri različita tempa.
Karikiram malo, ali valjda kapiraš suštinu!

sinisake wrote:Ovo je bas interesantno podrucje.
Znas li mozda kako se radi ta... optimizacija OSa za muziku, sta ona podrazumeva?
Da područje je poprilično interesantno... Ali nekome kao profesija, a nekome kao zabava!
Ko se zabavlja može izgubiti cijelo ljeto sklapajući svoju mašinu iz snova! Meni je sasvim dovoljno što moram izgubiti 7 dana podešavajući sistem da radi onako kako sam ja navikao, tako da mi sklapanje ne pada na pamet! (A vjerujte mi da sam u poslednjih 15tak godina sklopio malo više mašina nego što su neki ovde imali priliku i vidjeti.)

Rax13 wrote:
dejankuki wrote: Probajte na tako sklopljenim mashinama da izmiksujete stvar koja ima 30-40 (nekad i vise) kanala sa sve povlacenjem semplova i usputnim efektima (2-3 po kanalu plus master bus) plus upaljenim i konstantno upotrebljenim Virtuelnim instrumentima i mozda ce i taj koji radi muziku skontati o cemu je rec!!!
C2D, 2GB RAM-a i obavezno najmanje 2 harda u raid0 i to je to... Nema tu shta da se filozofira...
Opet kažem... očigledno nisi radio to, pa zato tako olako kažeš to što kažeš...

Na kraju... da ne bude zabune... nemam ništa sa timom koji radi RuDAW, sem mašine koju koristim... :D
Sve moje stavove posmatrajte kao stavove zadovoljnog korisnika i nikako drugačije!

Na kraju krajeva, uvidom u konfiguraciju RuDAW-a vrlo lako možete doći do odgovora na pitanje: "Kako da sklopim DAW?!"
Tako da... sva priča nije bezveze! :wink:

p.s. Detaljne specifikacije mašina možete naći na linku koji sam već ostavio. Ako vas mrzi da tražite evo vam još jednom OVDE!

Dreamer

Post by Dreamer » 08 Jul 2008, 19:17

Vidim imaš osam citata u svom postu, a opet, meni kao osobi koja je pokrenula ovu temu, nije rečeno ništa konkretno (bar ne u ovom zadnjem postu)! Dakle, mene RuDAW NE ZANIMA!!! Pa ću vam zbog toga sutra napravit popis dijelova koji su meni dostupni (u Sarajevu) i cjenovno prihvatljivi, pa da mi malo pomognete oko izbora. Hvala!

Dushan S

Post by Dushan S » 08 Jul 2008, 20:16

Slušaj Dreamer, evo ja ću se ubaciti. Rasprava je prestala da se tiče samo ovoga što si ti pitao jer smo ušli u standardnu priču, e nije nego. Narod sa ovih podneblja je takav, ako neko kaže sasvim slučajno da nešto može ili ima, odmah je tu neko pametan jer to zna bolje.

Da bi rešio svoj problem sa kompom, ti možeš uraditi dve stvari: Možeš sam izabrati delove, ili ih jednostavno preuzeti sa neke postojeće konfiguracije. Na primer, dovoljno je bilo da potrošiš dva minuta u google-u i potražiš strane kompanije koje prave specijalizovane PC mašine za audio, iskopiraš spisak komponenata i kupiš ih. Dakle ako želiš sam sklopiti komp, to je to. Možeš čak i pogledati RuDaw i uzeti komponente koje predlaže čovek koji ga pravi.

Da li ti je to efikasan i jasan odgovor? Sa druge strane, pošto možda nemaš dovoljno kilometraže u radu sa audio-m, ti se nisi susreo sa problemima sa kojima neki drugi ljudi jesu. (i ne samo ti, u stvari, obraćam se svim ljudima koji misle da se tu sad radi o nekoj prodaji magle, kao "pa to svako može da zapakuje računar") RuDaw je u stvari namenski sklopljen računar, isto kao što svaka druga firma sklapa računar ali od čoveka koji je neprekidno u bliskom kontaktu sa ljudima koji rade audio poslove, i koji mu stalno izlažu svoje želje i probleme. Ideja je da je neko spreman da da nešto malo više para i dobije kompjuter na kome:

1. Neće biti nikakvih problema sa nekompatibilnošću komponenata (tipa, ups, moja delta 1010lt neće kako treba da radi sa ovom asus pločom, ups, ova konkretna ploča neće da radi sa pro toolsom kako treba, itd itd)
2. Kućište će biti nečujno. Znači ne samo vodeno hlađenje, nego je kućište izolovano od vibracija, zamenjeni su ventilatori na napajanju, itd itd, znači kućište ne ispušta praktično nikakav zvuk
3. Instaliran i funkcionalan OSX po želji, koji stabilno radi za audio i video primenu
4. Kompjuter koji je drastično, ali DRASTIČNO overklokovan, a da pri tome i dalje važi potpuna garancija na komponente, i da je opet, bešuman uprkos hlađenju.
5. Onaj koji sklapa komponente sarađuje sa firmama pa je često u toku koliko im se vraća pokvareno od koje serije komponenata pa može bolje izabrati.
6. Mašina nakon što je sklopljena, treba da izdrži test sa full opterećenošću kroz period vremena, tako da bude sigurno da sve savršeno šljaka.

Dakle nadam se da ti je sad jasna ideja zašto neki ljudi misle da je sve ovo vredno nešto malo većeg troška. (mada je relativno šta je veći trošak ako ti mašina po perfomansama nadmašuje mašinu koja košta isto kao ono što si dao jer ima skuplji procesor ali na normalnom kloku) Tehnički zarada na samom kompu je jako mala sa obzirom na drndanje koje je potrebno da se sastavi i testira ta mašina. NARAVNO, ti možeš da iskopiraš te iste komponente, napraviš mašinu, i vrlo je moguće da će ti super raditi sve što je tebi potrebno, bez obzira. Ljudi koji su ovde pominjali RuDaw jednostavno vole da podrže nekog ko se bavi njihovom audio problematikom, i da sebe poštede eventualnih glavobolja.

Ako se ispostavi da sam sklapaš kompjuter i ne možeš naći sve komponente iz RuDaw-a ili bilo kakve kofiguracije koju možeš naći pretragom po netu, generalno, bitno je samo da se baziraš na nekom logičnom intel procesoru, recimo Q6600 ili neki doabr dual, uzmeš neku ploču Asus ili Gigabyte koja ima P35 čipset, Asus P5K E npr, ili Gigabyte GA P35 (pa sad su tu neke ekstenzije u nazivu, to već vidi shodno potrebama tipa da li ti treba firewire, koliko PCI koliko PCI express slotova itd. Uzmeš bar 2GB korektne memorije, ne uštediš na napajanju, već uzmeš nešto da valja i da ima dovoljnu watažu i tu si negde.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Jul 2008, 23:11

Na kraju... da ne bude zabune... nemam ništa sa timom koji radi RuDAW, sem mašine koju koristim... :D
Sve moje stavove posmatrajte kao stavove zadovoljnog korisnika i nikako drugačije!
E, ako je tako, onda dobro. :wink:
Recimo, zadnji album koji sam miksao je u prosjeku imao između 40 i 50 kanala audia
U hebo te, pa sta ti snimas, simfonijski orkestar? Ne, bez zezanja, na sta potrosis toliko kanala?
4. Kompjuter koji je drastično, ali DRASTIČNO overklokovan, a da pri tome i dalje važi potpuna garancija na komponente, i da je opet, bešuman uprkos hlađenju.
Hm, pa ovo mi se ne svidja previse... Jebes garanciju ako nesto rikne, a podaci se izgube, je li... ;-)
a ako ti pukne DAW vrlo vjerovatno ćeš da ujebeš nekoliko mjeseci rada u studiju, pri čemu ćeš da izgubiš mnogo novca (opet višestruka vrijednost mašine), a o ugledu i reputaciji koji se jako teško stiču - suvišno je i govoriti!
Ja se malo zezam, ne zamerite... :lol:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 08 Jul 2008, 23:39

Dreamer wrote:Vidim imaš osam citata u svom postu, a opet, meni kao osobi koja je pokrenula ovu temu, nije rečeno ništa konkretno (bar ne u ovom zadnjem postu)! Dakle, mene RuDAW NE ZANIMA!!! Pa ću vam zbog toga sutra napravit popis dijelova koji su meni dostupni (u Sarajevu) i cjenovno prihvatljivi, pa da mi malo pomognete oko izbora. Hvala!
Niko nije rekao da ti moraš da kupiš RuDAW! Ja rekoh da sam tim zadovoljan a ti si prosto trebao da slijediš link i prekopiraš konfiguraciju koju su ljudi složili... A ako te mrzi da klikaš, evo ti:

- Asus P5B Plus
- Intel DualCore E2180
- Cooler Master Hyper TX2
- 2 x 1GB DDR2 800 Kingston
- 640GB Western Digital 6400AAKS SE16
- GygaByte 7200GS 256MB V/D/VO
- itd...

Da opet ne bude zabune... Ima jače, ima bolje... ali ovo je konfiguracija koja provjereno gura studio! Za jako malo uloženog novca!

Post Reply