Mala pomoc, molim vas...

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
Mithrandir
MF veteran

Mala pomoc, molim vas...

Post by Mithrandir » 07 Sep 2007, 22:54

Elem, citam sad onaj FAQ za snimanje i osnove Cubase itd...
I kapiram da bih mogao da odustanem od snimanja Sound Recorderom (TM) :P

Dakle, ne zelim nista profi. Imam neki ocajni mikrofon, snimao bih cisto iz radoznalosti kao i pamcenja ideja, evenutalno snimanje solaza preko backing tracka. Pa ako biste mogli samo neke smernice da mi pokazete. Npr. koji program za snimanje, a koji za editovanje? Da li je cubase/nuendo previse komplikovan/profesionalan za kucnu zabavu?

Takodje, zanima me neki program koji moze odredjene deonice u mp3-u da stavi na repeat? Dakle select npr. solo pa repeat.

Hvala puno! :D

Rocket Roll

Re: Mala pomoc, molim vas...

Post by Rocket Roll » 07 Sep 2007, 23:23

Mithrandir wrote:Npr. koji program za snimanje, a koji za editovanje?

Ne bi pogrešio sa Nuendo/ SoundForge kombinacijom, mada to košta... Besplatan a jednostavan pack je Kristal/ AudaCity.
Mithrandir wrote:Da li je cubase/nuendo previse komplikovan/profesionalan za kucnu zabavu?
Zavisi. Umeš da pošalješ mail? Da nađeš "ć", "č", "đ", "ž" na tastaturi? Da reinstaliraš Windows? Onda ti programi - KaO pRoGrAmI - nisu prekomplikovani. Ali -

- znaš li šta znači "fazno poništavanje" snimka? "Širokopojasni ekvilajzer"? "Sidechain kompresija"? "Klipovanje audio zapisa"? "Četrdesetosmokanalni miks-pult"? Onda moraš prvo da naučiš dosta o snimanju uopšteno, inače ćeš upaliti neki od pomenutih programa, ništa nećeš razumeti, smorićeš se za pet minuta, deinstalirati ih i pasti u patos sevdah bedak misleći da si jako glup...

...kao što se meni desilo sa PhotoShopom, ponekom distribucijom Linuxa i World of Warcraftom :theyareontome_2:
Mithrandir wrote:Takodje, zanima me neki program koji moze odredjene deonice u mp3-u da stavi na repeat? Dakle select npr. solo pa repeat.
".mp3" ne poseduje nekakve "solo deonice"... Može malo dodatno objašnjenje sa tvoje strane?

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 07 Sep 2007, 23:40

Rocket Roll wrote:Zavisi. Umeš da pošalješ mail? Da nađeš "ć", "č", "đ", "ž" na tastaturi? Da reinstaliraš Windows? Onda ti programi - KaO pRoGrAmI - nisu prekomplikovani. Ali -

- znaš li šta znači "fazno poništavanje" snimka? "Širokopojasni ekvilajzer"? "Sidechain kompresija"? "Klipovanje audio zapisa"? "Četrdesetosmokanalni miks-pult"? Onda moraš prvo da naučiš dosta o snimanju uopšteno, inače ćeš upaliti neki od pomenutih programa, ništa nećeš razumeti, smorićeš se za pet minuta, deinstalirati ih i pasti u patos sevdah bedak misleći da si jako glup...
OK, your point very much taken :oops:
Onda audacity/soundforge? Moji zahtevi su svakako poprilicno "primitivni" i jednostavni. Da li i u soundforge-u moze da se malo dotera zvuk?
Rocket Roll wrote:".mp3" ne poseduje nekakve "solo deonice"... Može malo dodatno objašnjenje sa tvoje strane?
OK, preformulisacu :D (definitivno se nisam lepo izrazio)
Htedoh reci, pesma u .mp3 formatu. Dakle solo pesme (npr selectujes od 3:40 do 4:26 i to stavis na repeat i kada pustis play to ide). Valjda sam objasnio :oops:

P.S.
Rocket Roll wrote:..kao što se meni desilo sa PhotoShopom, ponekom distribucijom Linuxa i World of Warcraftom
Pa nije WoW tako komplikovan :D Uostalom, rado bih menjao svo iskustvo iz igrica za tvoje znanje :wink: Ali, jel'te svi moramo da se igramo, neko u WoWu neku u Nuendu :D Sala mala :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Sep 2007, 23:51

Mithrandir wrote:Onda audacity/soundforge?
Ne, Kristal/AudaCity ili Kristal/ SoundForge. Kristal je višekanalni, AudaCity je jednokanalni.
Mithrandir wrote:Da li i u soundforge-u moze da se malo dotera zvuk?
Da. Recimo, "Normalize" - "Normalize Using Average RMS" - podesiti na -12 dB, ili ispod toga, plus uključena opcija "If Clipping Occurs - Apply Dynamic Compression". Ali neće ti to mnogo pomoći ako ne znaš ŠTA si time uradio i ZAŠTO se to radi...
Mithrandir wrote:...pesma u .mp3 formatu. Dakle solo pesme (npr selectujes od 3:40 do 4:26 i to stavis na repeat i kada pustis play to ide). Valjda sam objasnio :oops:
Ima 1001 program koji može (i) to. Kristal i AudaCity to svakako mogu.
Mithrandir wrote:Uostalom, rado bih menjao svo iskustvo iz igrica za tvoje znanje :wink:
Ne reci to dvaput... Kako stvari stoje, daleko lakše i više može da se zaradi farmingom i prodajom "nabudženih" likova u WoW nego od muzike. Veruj mi na reč!

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 00:00

Rocket Roll wrote:Ne, Kristal/AudaCity ili Kristal/ SoundForge. Kristal je višekanalni, AudaCity je jednokanalni.
:oops: A sta znaci konkretno visekanalni ili jednokanalni? Kako se to odrazava na snimak? :oops:
Rocket Roll wrote: Da. Recimo, "Normalize" - "Normalize Using Average RMS" - podesiti na -12 dB, ili ispod toga, plus uključena opcija "If Clipping Occurs - Apply Dynamic Compression". Ali neće ti to mnogo pomoći ako ne znaš ŠTA si time uradio i ZAŠTO se to radi...
Gde to mogu saznati?

Rocket Roll wrote: Ne reci to dvaput... Kako stvari stoje, daleko lakše i više može da se zaradi farmingom i prodajom "nabudženih" likova u WoW nego od muzike. Veruj mi na reč! [\quote]
Poprilicno sam upoznat sa stanjem stvari tu. Doduse nisam igrao WoW, ali u svakoj online igri imas farming na ovaj ili ovaj nacin. I nisam se omrstio jer sam igru igrao za svoju dusu, ne za pare. Tako je i sa muzikom. Ne verujem da ce to biti moj glavni izvor prihoda :wink:
Last edited by Mithrandir on 08 Sep 2007, 00:20, edited 1 time in total.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Sep 2007, 00:14

Mithrandir wrote::oops: A sta znaci konkretno visekanalni ili jednokanalni? Kako se to odrazava na snimak? :oops:
Konkretno a najjednostavnije, u višekanalnom editoru možeš da snimiš I gitaru I bubanj I sintisajzer I glas i da to sve puštaš po zasebnim kanalima a u isto vreme, a u jednokanalnom editoru - ništa od toga ne možeš, jer imaš samo jedan (stereo) kanal.
Mithrandir wrote:Gde to mogu saznati?
Eh, čeka te višemesečno iščitavanje Interneta... Nadam se da dobro govoriš engleski. Kreni sa http://www.tweakheadz.com , pa dalje polako...
Mithrandir wrote:Ne verujem da ce to biti moj glavni izvor prihoda :wink:
Ne znaš dok ne probaš i od toga da zaradiš!

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 00:23

Rocket Roll wrote:Eh, čeka te višemesečno iščitavanje Interneta... Nadam se da dobro govoriš engleski. Kreni sa http://www.tweakheadz.com , pa dalje polako...
Zasto nisam ni mislio da postoji neki crash course? :lol:

Da li mogu da snimam direktno iz procesora? Koji prikljucak treba (onaj kao sto ide u pojacalo? :D) I da li to valja ista bez DI boxa?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 08 Sep 2007, 00:51

Roll, mala ispravka, audacity je multitrack editor. Jeste vrlo slican soundforge-u ali ima tu ogromnu razliku.

@Mithrandir
Snimanje: viewtopic.php?t=507

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 01:00

@ Knight, hvala, to sam vec procitao.

Znaci ovo "pozeljan je DI box" je u stvari requirement?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Sep 2007, 12:16

Kada već imaš procesor, onda samo vodi Line-Out signal iz njega u kompjuter (procesor bi trebalo da ima zasebne Line-Out i Amplifier-Out izlaze, ili već neku varijaciju na tu temu).

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 08 Sep 2007, 13:22

Trebalo bi da ima ali ne mora nužno da znači i da ima. Postoji dosta procesora koji nemaju balansirani out pogodan za input na kompu.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 23:17

Ne, postoji samo Line Out. OK nema veze, za sad mi nije toliko bitan kvalitet zvuka, koliko neka udobnost.

Hvala svima na odgovorima!

Post Reply