Ovde pricamo o gitarama, nebitno da li ih je pravio Mirko ili bilo ko drugi (a rade se i to po amerikama, njima ispred nosa, pa ih niko ne dira). Zapravo samo Fender zakera i to na bilo sta sto podseca na fender. Gibson smatra da nije ugrožen ako tamo neki majstor napravi 5-6 replika godisnje i uglavnom ih ne diraju pod uslovom da se ne reklamiraju i da ne posećuju sajmove niti da tvrde da je njihov proizvod original. A imali bi pravo da tuze svakog za svaki takav instrument ali im to ne bi donelo nista dobro, cak bi isplivale njihove afdere sa kineskom proizvodnjom i "made in USA". Većina reaguje na nešto drugo, na serijsku proizvodnju kopija koje nisu dostojne da budu kopije, i to zato što neko moše pomisliti da eto piše da je fender a ono zvuči kao shit. Na kopije gitara koje su pravljene u ogranicenim serijama (i koje imaju sertifikat o tome) ne reaguju, a ne bi ni mogli. Ta konkretna gitara je napravljena, prodata, oni zavrsili posao i ja sad nikako ne mogu da ih ostetim replikom tako nekog modela već im služim kao reklama, a te gitare su obižno i rađene za nekakve kolekcionare (koje niko neće prevariti nekom kopijom) i samo im dižu cenu. Kao primer mogu da navedem PRS, ne znam model napamet, cela je od nekog ubi bože palisandera a oko ptićica 24 karatno zlato .... pa ja sad neka se zeza neko i neka pravi, cena 18 000 $. Ili Gibson, neki reli vozač što je zaginuo, nacrtan na gitari, maska od carbon fibera, umesto zakačaljki za kaiš neke zezalice za haubu, sve onako zanmljivo u tom stilu. Cena 8000 $. Ili Ibanez Jem DNA, 300 komada, svaki različit ali dokumentovan, sa sertifikatom, hologramom... Početna cena je bila oko 5000 i narasla do 12 000. I sad je da pravim repliku bilo koje od njih (a bile su mi u rukama, mogao bih) ne bi me izašlo jeftino, ne bi ni kupca, ali to je jedini način da dodje do tako nečega ne zato što nema da plati (to je slučaj kod nas) nego što su te gitare nedostupne, nema ih na tržištu. Ovo što ja pratim, npr prvi JEM LNG, 777 komada... nema ih na ebay a i kad se pojavi neki ako je očuvan ode do 10 000. Bezobrazluk. Ali dok ima kupaca biće i takvih cena a Ibanez baš ništa nema od toga. Naravno, te gitare i ne služe za svirku, lepo ljudima da imaju pa kače po kući, još i ako radi... ko te pita ko je pravio. A ima ih i koje rade, da ne pominjem Slash-a i na čemu je snimao prvi album..
Ukratko, nemoralno jeste, i da se svi složimo oko toga da jeste tu se ništa neće promeniti. Ja bar uvek npravim natpis ispod laka da se radi o kopiji i nije ga moguće ukloniti bez ozbiljnog oštećenja gitare... ne zbog budućih kupaca, nego zbog mene i gitare/firme kojoj sam na taj način napravio izvestan omaž.