Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ApplePie

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by ApplePie » 19 Jan 2016, 19:36

A baš nadjoste Gilmoura, pa njemu je Charvel pravio dva vrata za onog njegovog crnog mučenog Fendera ... Danas taj isti Fender pravi repliku te gitare i na glavi stoji Fender. Isto je i sa Halenovim frankenstajnom. I to jeste Fenderov problem, kao sto sam već pisao ako ste platili proizvod možete napraviti i njegovu kopiju, repliku, kako god dok ona služi vama. To je sa softverom postalo aktuelno jer je bilo besmisleno kupovati novi ako se već kupljenoj instalaciji nešto desilo. U tom slučaju je čak preporučljivo imati bekap. Tako je meni Italijan dao uredno kopiju CD-a nekakvog NaviMap-a za ugradjeni GPS u autu jer je original prestao da radi i napominjao da je to legalno, bar kod njih. Niko na osnovu toga neće zaključiti da sad treba napraviti par najki za rezervu čim dodješ iz shopinga niti bi to iko radio i to je sasvim druga kategorija. Ali kad ti napravi kinez od losijeg materijala i proda najk smatra da je ostećen... pa neka ih on i lovi, po zakonu. A zakoni su jasni, bio sam u prilici da radim novčanice za neki film, 200K evra u apoenima po 500 pa sam lepo proucio materiju gde stoji da bilo sta sto podseca na novcanicu mora imati jasnu naznaku da se ne radi o pravoj (obicno stave jarkom bojom natpis "specimen") i da moram imati ugovor gde pise za koje potrebe ih radim i specifikaciju o kolicini. Znaci dozvoljeno je raditi i novcanice, pod izvesnim uslovima ... 8)

Ovde pricamo o gitarama, nebitno da li ih je pravio Mirko ili bilo ko drugi (a rade se i to po amerikama, njima ispred nosa, pa ih niko ne dira). Zapravo samo Fender zakera i to na bilo sta sto podseca na fender. Gibson smatra da nije ugrožen ako tamo neki majstor napravi 5-6 replika godisnje i uglavnom ih ne diraju pod uslovom da se ne reklamiraju i da ne posećuju sajmove niti da tvrde da je njihov proizvod original. A imali bi pravo da tuze svakog za svaki takav instrument ali im to ne bi donelo nista dobro, cak bi isplivale njihove afdere sa kineskom proizvodnjom i "made in USA". Većina reaguje na nešto drugo, na serijsku proizvodnju kopija koje nisu dostojne da budu kopije, i to zato što neko moše pomisliti da eto piše da je fender a ono zvuči kao shit. Na kopije gitara koje su pravljene u ogranicenim serijama (i koje imaju sertifikat o tome) ne reaguju, a ne bi ni mogli. Ta konkretna gitara je napravljena, prodata, oni zavrsili posao i ja sad nikako ne mogu da ih ostetim replikom tako nekog modela već im služim kao reklama, a te gitare su obižno i rađene za nekakve kolekcionare (koje niko neće prevariti nekom kopijom) i samo im dižu cenu. Kao primer mogu da navedem PRS, ne znam model napamet, cela je od nekog ubi bože palisandera a oko ptićica 24 karatno zlato .... pa ja sad neka se zeza neko i neka pravi, cena 18 000 $. Ili Gibson, neki reli vozač što je zaginuo, nacrtan na gitari, maska od carbon fibera, umesto zakačaljki za kaiš neke zezalice za haubu, sve onako zanmljivo u tom stilu. Cena 8000 $. Ili Ibanez Jem DNA, 300 komada, svaki različit ali dokumentovan, sa sertifikatom, hologramom... Početna cena je bila oko 5000 i narasla do 12 000. I sad je da pravim repliku bilo koje od njih (a bile su mi u rukama, mogao bih) ne bi me izašlo jeftino, ne bi ni kupca, ali to je jedini način da dodje do tako nečega ne zato što nema da plati (to je slučaj kod nas) nego što su te gitare nedostupne, nema ih na tržištu. Ovo što ja pratim, npr prvi JEM LNG, 777 komada... nema ih na ebay a i kad se pojavi neki ako je očuvan ode do 10 000. Bezobrazluk. Ali dok ima kupaca biće i takvih cena a Ibanez baš ništa nema od toga. Naravno, te gitare i ne služe za svirku, lepo ljudima da imaju pa kače po kući, još i ako radi... ko te pita ko je pravio. A ima ih i koje rade, da ne pominjem Slash-a i na čemu je snimao prvi album..

Ukratko, nemoralno jeste, i da se svi složimo oko toga da jeste tu se ništa neće promeniti. Ja bar uvek npravim natpis ispod laka da se radi o kopiji i nije ga moguće ukloniti bez ozbiljnog oštećenja gitare... ne zbog budućih kupaca, nego zbog mene i gitare/firme kojoj sam na taj način napravio izvestan omaž. :ziveli:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 19 Jan 2016, 21:10

ApplePie wrote:A baš nadjoste Gilmoura, pa njemu je Charvel pravio dva vrata za onog njegovog crnog mučenog Fendera ... Danas taj isti Fender pravi repliku te gitare i na glavi stoji Fender.
Pravi signature model, kao za Kleptonove gitare itd. Stoji Fender jer se proizvodu u fabrici Fender... :)

Kako kaze Triger u Muckama :lol: imam ovu metlu koristim je vec 15 godina, promenio sam 5 drski i 7 glava... :lol: Sta ima veze sto mu je Charvel pravio vratove, na kraju krajeva bitno je da je njemu dobro...
Ali stavrno preterujete oko toga da li treba ili ne treba praviti kopije i tako dalje... Skroz razumem graditelje koji ne bi stavili ni jead drugi logo osim svog, ali ako neko bas hoce tako... Siroko mu polje, neka radi, dokle god ne pokusava da neko nekom podvali kao sto je bilo na KP...

fatbastard

Post by fatbastard » 20 Jan 2016, 11:51

tocilj

Post by tocilj » 21 Jan 2016, 02:07

Jedno pitanje....ima li neko na prodaju Spark booster veliki?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 Jan 2016, 11:50

Kako grozna kineska kopija. :?

fatbastard

Post by fatbastard » 23 Jan 2016, 00:34

Baba Slim wrote:
Kako grozna kineska kopija. :?
Ma jok, PRS 10 top! ;)

alucard_earl

Post by alucard_earl » 25 Jan 2016, 20:31

Jel ciko,jel sav ovaj lebac tvoj???

http://www.kupujemprodajem.com/Vintage- ... lter_id=13

Rockatansky

Post by Rockatansky » 25 Jan 2016, 23:10

I onaj Squier Bullet iz Zrenjanina, sa nalepljenim "Fender" logom za 400 evra je jos u oglasima... :evil: Dje ba bese zakon...

Rockatansky

Post by Rockatansky » 26 Jan 2016, 15:14

https://www.kupujemprodajem.com/Boss-DS ... lter_id=18

Nikad nisam video da ovako jeftino neko prodaje ovu pedalu!

nenadg

Post by nenadg » 26 Jan 2016, 15:39

http://www.kupujemprodajem.com/Heritage ... ilter_id=4

Ако је ово заиста оригинал, цена је више него повољна.

Херитејџ ЛП Стандарди звуче једнако, а по некима и боље од старијег брата.

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 26 Jan 2016, 15:50

Rockatansky wrote:I onaj Squier Bullet iz Zrenjanina, sa nalepljenim "Fender" logom za 400 evra je jos u oglasima... :evil: Dje ba bese zakon...
Ima dole ispod opcija Prijavi oglas, a moze se i prodavac direktno kontaktirati putem kp poruka da je provaljen da prodaje laznjak. Mogao bi i da se napravi neki MF-Watchmen kp nalog za te stvari. Borite se malo protiv vetrenjaca :)

Rockatansky

Post by Rockatansky » 26 Jan 2016, 16:18

Rocker. wrote:
Rockatansky wrote:I onaj Squier Bullet iz Zrenjanina, sa nalepljenim "Fender" logom za 400 evra je jos u oglasima... :evil: Dje ba bese zakon...
Ima dole ispod opcija Prijavi oglas, a moze se i prodavac direktno kontaktirati putem kp poruka da je provaljen da prodaje laznjak. Mogao bi i da se napravi neki MF-Watchmen kp nalog za te stvari. Borite se malo protiv vetrenjaca :)
Prijavio ja jos prosli put kada je bio postavljen oglas i nista se nije desilo. Ostao je dok nije istekao... Zabole nekog na KP da se cima, a i zasto bi mi verovao? MOzda ja lazem, sta znaju ljudi... ;)

Obicno mi je bzvz da se mesam, ali ovo je bas bezobrazno...

alucard_earl

Post by alucard_earl » 27 Jan 2016, 10:44

http://www.kupujemprodajem.com/Fender-s ... ilter_id=4

Kako stikeri dizu cenu gitare preko 200 posto :povrac:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 27 Jan 2016, 12:57

https://www.kupujemprodajem.com/rasprod ... -oglas.htm

Ranije sam se opasno nalozio na ovaj dilej, i kada sam ih kontaktirao rekose mi da je vec rasprodat. OK, sta je tu je... Samo mi nije bilo jasno u pocetku sto ne sklone oglas, nego je ostao valjda do isteka, mesec dana. Nemaju na stanju i ko zna da li ce ikad imati ali bitno je da zauzima prostor nekom ko bi zaista nesto da proda reklamirajuci se.

Juce naletim na istu stvar i bas iz radoznalosti posaljem poruku kao fora, da li je prodato i naravno ;)

"artistsystems.net
Odgovori
jeste rasprodato"

Posle jednog dana od postavljanja... Onda nije ni cudo da kada neko postavi neki oglas ode na 10. strani za 2 dana. Ili pre. :roll:

Post Reply