Štimer & Co. (Koji Štimer Preporučujete?)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dweezil

Re: Štimer & Co. (Koji Štimer Preporučujete?)

Post by dweezil » 18 Oct 2008, 17:27

Meni se ovaj shtimer najvishe djasvi: Korg DT7

ImageImage

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 18 Oct 2008, 19:17

Rocket Roll wrote:Nope. Kakve god škole bile, nekakva praksa i znanje se u njima stiče.

Puno puta sam se uverio da svako ko se u osnovnoj / srednjoj muzičkoj makar malo trudio i interesovao da nešto nauči ima fenomenalan sluh.

It gets me every time. :(
Podržavam!
back to topic
Do pre godinu dana stimovao sam iskljucivo na sluh po referentnom tonu i sad to koristim kad imam vremena ili kad sviram na tudjem instrumentu, ali za brzo i precizno stimovanje ili setup koristim KORG OT-120 i pruza mi svakojake mogucnosti za izivljavanje ne znam da li ga ima negde kod nas ali spravica je sasvim korektna i vise od toga.

sezam

Post by sezam » 21 Oct 2008, 23:11

Štimovanje sa elektronskim štimerima je nesigurno. Pre svega ako su vam žice starije, uz to neravnomerno istegnute, ili su neke novije, a neke starije, potrebno je instrument recimo gitaru naštimovati da štimuje u svim pozicijama. Ono što je veoma važno znati je da žice gitare se ponašaju shodno vremenu i mestu gde svirate. Ako je hladno, žice će se skupljati, obratno opuštati. Zato je uvo nazamenljivo. Ali naučiti štimovati pomoću uva, mora proći vreme, ali i da vam neko iskusan, recimo gitarista pokaže. Jedino prirodno i ispravno štimovanje je korišćenjem uha. Ako se u toku svirke neka žica raštimuje vi to morate osetiti i u toku samog sviranja naštimovati. Ne možete prestati sa sviranjem, uzeti štimer i tu na sceni štimovati instrument. Uz to koristite i telefon. Danas u muzičkim prodavnicama imate štimere u koje duvate i dovoljno je samo da proizvedete ton "e" za prvu žicu, ostale žice ćete naštimovati kroz V poziciju. Potom možete proveriti kroz VII poziciju, odnosno kroz flažolet u XII poziciji, ili oktavi prazne svake žice. Uz to možete naštimovati i na akord. Najbolje je na A-duru u V poziciji preko svih 6 žica,ako se radi o gitari. U celoj priči uvo je nazamenljivo. Pitajte violiniste da li koriste štimere ili uši. Uz to imate i tonsku viljušku. Pa probajte i sa njom. Ona proizvodi ton A.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 22 Oct 2008, 00:31

sezam wrote:Štimovanje sa elektronskim štimerima je nesigurno. Pre svega ako su vam žice starije, uz to neravnomerno istegnute, ili su neke novije, a neke starije, potrebno je instrument recimo gitaru naštimovati da štimuje u svim pozicijama. Ono što je veoma važno znati je da žice gitare se ponašaju shodno vremenu i mestu gde svirate. Ako je hladno, žice će se skupljati, obratno opuštati. Zato je uvo nazamenljivo. Ali naučiti štimovati pomoću uva, mora proći vreme, ali i da vam neko iskusan, recimo gitarista pokaže. Jedino prirodno i ispravno štimovanje je korišćenjem uha. Ako se u toku svirke neka žica raštimuje vi to morate osetiti i u toku samog sviranja naštimovati. Ne možete prestati sa sviranjem, uzeti štimer i tu na sceni štimovati instrument. Uz to koristite i telefon. Danas u muzičkim prodavnicama imate štimere u koje duvate i dovoljno je samo da proizvedete ton "e" za prvu žicu, ostale žice ćete naštimovati kroz V poziciju. Potom možete proveriti kroz VII poziciju, odnosno kroz flažolet u XII poziciji, ili oktavi prazne svake žice. Uz to možete naštimovati i na akord. Najbolje je na A-duru u V poziciji preko svih 6 žica,ako se radi o gitari. U celoj priči uvo je nazamenljivo. Pitajte violiniste da li koriste štimere ili uši. Uz to imate i tonsku viljušku. Pa probajte i sa njom. Ona proizvodi ton A.
Baš bih te volio vidjeti da "na uho" naštimaš petu žicu na basu u pauzi između dvije pjesme dok bubnjar drka nešto oko bubnja i 100 ljudi vrišti ispred stejdža!

Nikada nisam razumio taj klasičarski mazohizam. OK je razvijati sluh, ali violinista to može da radi i dok svira... (valjda se razumijemo...)

Zato thumbs up za dobre elektronske štimere! Više volim slušati naštiman bend "neznalica" koji koriste štimere, nego totalno raštiman bend "sveznalica" koji se štimaju "na uho"...

On Topic...

Lično, za fina štimanja u studiju i prilikom kotiranja instrumenata koristim KORG OT-12

Image

Koji je uz svoj kontaktni mikrofon zaista nezamjenjivo oruđe... za sve instrumente koji se mogu štimati...

Za live sam nedavno prešao na Korg DTR-2 koji dobih za smiješne pare, pa... eno ga u reku...

Image

Paprika

Post by Paprika » 22 Oct 2008, 13:33

Tiki the Boyler wrote:Baš bih te volio vidjeti da "na uho" naštimaš petu žicu na basu u pauzi između dvije pjesme dok bubnjar drka nešto oko bubnja i 100 ljudi vrišti ispred stejdža!
Meni rezonanca uvek zavrsava pos'o sa dostimavanjem, pa i 'H debeljanerke', izmedju pesama pa cak i u buci...
Ali ne mazohizujem se :]]] Za gitaru imam Korg CA30... Does the job...

sezam

Post by sezam » 24 Oct 2008, 20:01

Interesuje me kako se je to ranije radilo, tj. štimovanje, kada nije bilo elektronike. Ko nije u stanju da naštimuje instrument bez štimera i nemoj da se bavi muzikom. On je invalid.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Oct 2008, 20:10

sezam wrote:Interesuje me kako se je to ranije radilo, tj. štimovanje... On je invalid.
Pa eto Hendriksa, nikad nije bio u štimu. I to ne zbog zloupotrebe tremola na Stratu. Koji god njegov butleg poslušaš, neprestano zove ljude van bine (tehničare, Erika Kleptona) da mu naštimaju gitaru.

Probaj da sviraš gitaru uz bilo koji album kasnih šezdesetih / ranih sedamdesetih - u 9 od 10 primera, referenca neće biti "A-440Hz", odstupanje će biti ponekad i veće od polustepena.

A eto i Antilopinog komentar gore. Čak i obrazovani i iskusni muzičari ne moraju baš uvek da "uvetom ubodu" A-440. Imam takva iskustva i lično, sa komšijom koji tvrdi da je apsolutni sluhista - kad god posle njegovog štimanja na uho proverim gitaru (kompjuterom, Korgovim štimerom, svejedno), uvek ispada da je poprilično omašio.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Oct 2008, 20:26

sezam wrote:Ko nije u stanju da naštimuje instrument bez štimera i nemoj da se bavi muzikom. On je invalid.
Niko ne moze da nastimuje instrument bez stimera na tonskoj probi kad tonac nesto sere, bubnjar stima bubanj i lupa ko slon, mikrofoniraju istovremeno po tri mikrofona, gitarista trazi pravi saund... :hide:

Enterprise

Post by Enterprise » 25 Oct 2008, 13:04

dweezil wrote:Meni se ovaj shtimer najvishe djasvi: Korg DT7

ImageImage
+1

Paprika

Post by Paprika » 25 Oct 2008, 15:18

Rocket Roll wrote:Imam takva iskustva i lično, sa komšijom koji tvrdi da je apsolutni sluhista - kad god posle njegovog štimanja na uho proverim gitaru (kompjuterom, Korgovim štimerom, svejedno), uvek ispada da je poprilično omašio.
Mislim da je ovde kljucna rec 'tvrdi'... :]
Svojevremeno sam od Skerl Zvonka cuo pricu da za istinske apslolutne sluhiste makar i najmanje odstupanje mozze da predstavlja pravu torturu za uvo... Ne znam, posto apsolutni sluhista nisam, ali tom coveku mislim da mozzemo da verujemo...

On topic:
Pitchblack - izuzetno zgodna sprava. Pregledna, fleksibilna, precizna.

Bulatovic

Post by Bulatovic » 25 Oct 2008, 15:23

Onda po onima koji misle da ko ne moze da se nastima po uvu na A-440hZ ne treba da se bavi muzikom

http://i68.photobucket.com/albums/i33/F ... lingig.jpg

evo slika pedalboard-a i prva pedala je Boss TU-2...

a covek koji koristi je ovaj - http://tinyurl.com/gitarista-je - jel i on treba da prestane da svira?

Tako da te ideje su po meni glupe. Treba covek da moze da se nastima sam tj da shvati kada je van stima, a stimer sluzi da ti pomogne da zvucis sto preciznije.

Isto tako - pre nove ere su ljudi gradili bez kamiona, mesalica i dizalica. Onda danasnji graditelji i inzenjeri ne bi trebali da se bave time ako ne znaju zgradu da sagrade bez sve opreme i aparature.
:roll:

dweezil

Post by dweezil » 25 Oct 2008, 16:00

pa nije ja mislim da je shtimer neophodan i ljudima koji imau apsolutni sluh jer sto je napisao Sirac, kako da cujes sebe u buci i na probi ili na svirci, ili kada hoces da se necujeno nastimujesh, stimer je neophodan. Jedno je nastimavati se po sluhu (ili uz omiljenu pesmu) u svojoj sobi a drugo na bini. 8)

dweezil

Post by dweezil » 26 Oct 2008, 09:29

e da samo da dodam, za sve koji ne vole ili ne zele da koriste shtimer, ili vole weird nacine stimovanja, zvuk telefonskog signala u slusalici na fiksnoj telefoniji je A (neznam na koliko Hz) pa eto ko ima kod kuce telefon moze da isproba i ovaj nachin shtimovanja, ili ako su vam se istrosile baterije na shtimeru uvek mozete podici telefonsku slushalicu i imate ton A. Eto ko ne voli shtimere moze da drzi bezicni fon na bini, i samo podigne slusalicu i nastimuje se. :twisted:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 26 Oct 2008, 10:18

Ha, dobro si me potsetio, brum je na G. ono znate kad kablu ukljucen u pojacalu pipnete vrh banane... daje tacno "G" taj brum...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Oct 2008, 10:24

dejankuki wrote:Ha, dobro si me potsetio, brum je na G. ono znate kad kablu ukljucen u pojacalu pipnete vrh banane... daje tacno "G" taj brum...
E, neki bi ovde izgleda tako da se stimaju, po brumu, vidim ja. :D
Pitajte violiniste da li koriste štimere ili uši.
Odlican si primer naveo u prilog koriscenja stimera, naravno!
Pa cesto se cuje da, nazalost, koriste usi. :(
Em je violina zaheban instrument, sam po sebi, pa je tesko uhvatiti pravi ton, em strucnjaci stimaju ''koristeci usi''.
Kad god slusam neke violiniste koji nisu vrhunski, meni to zvuci rastimano, jbg.
Last edited by sinisake on 26 Oct 2008, 10:41, edited 1 time in total.

Post Reply