Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Podržavam!Rocket Roll wrote:Nope. Kakve god škole bile, nekakva praksa i znanje se u njima stiče.
Puno puta sam se uverio da svako ko se u osnovnoj / srednjoj muzičkoj makar malo trudio i interesovao da nešto nauči ima fenomenalan sluh.
It gets me every time.
Baš bih te volio vidjeti da "na uho" naštimaš petu žicu na basu u pauzi između dvije pjesme dok bubnjar drka nešto oko bubnja i 100 ljudi vrišti ispred stejdža!sezam wrote:Štimovanje sa elektronskim štimerima je nesigurno. Pre svega ako su vam žice starije, uz to neravnomerno istegnute, ili su neke novije, a neke starije, potrebno je instrument recimo gitaru naštimovati da štimuje u svim pozicijama. Ono što je veoma važno znati je da žice gitare se ponašaju shodno vremenu i mestu gde svirate. Ako je hladno, žice će se skupljati, obratno opuštati. Zato je uvo nazamenljivo. Ali naučiti štimovati pomoću uva, mora proći vreme, ali i da vam neko iskusan, recimo gitarista pokaže. Jedino prirodno i ispravno štimovanje je korišćenjem uha. Ako se u toku svirke neka žica raštimuje vi to morate osetiti i u toku samog sviranja naštimovati. Ne možete prestati sa sviranjem, uzeti štimer i tu na sceni štimovati instrument. Uz to koristite i telefon. Danas u muzičkim prodavnicama imate štimere u koje duvate i dovoljno je samo da proizvedete ton "e" za prvu žicu, ostale žice ćete naštimovati kroz V poziciju. Potom možete proveriti kroz VII poziciju, odnosno kroz flažolet u XII poziciji, ili oktavi prazne svake žice. Uz to možete naštimovati i na akord. Najbolje je na A-duru u V poziciji preko svih 6 žica,ako se radi o gitari. U celoj priči uvo je nazamenljivo. Pitajte violiniste da li koriste štimere ili uši. Uz to imate i tonsku viljušku. Pa probajte i sa njom. Ona proizvodi ton A.
Meni rezonanca uvek zavrsava pos'o sa dostimavanjem, pa i 'H debeljanerke', izmedju pesama pa cak i u buci...Tiki the Boyler wrote:Baš bih te volio vidjeti da "na uho" naštimaš petu žicu na basu u pauzi između dvije pjesme dok bubnjar drka nešto oko bubnja i 100 ljudi vrišti ispred stejdža!
Pa eto Hendriksa, nikad nije bio u štimu. I to ne zbog zloupotrebe tremola na Stratu. Koji god njegov butleg poslušaš, neprestano zove ljude van bine (tehničare, Erika Kleptona) da mu naštimaju gitaru.sezam wrote:Interesuje me kako se je to ranije radilo, tj. štimovanje... On je invalid.
Niko ne moze da nastimuje instrument bez stimera na tonskoj probi kad tonac nesto sere, bubnjar stima bubanj i lupa ko slon, mikrofoniraju istovremeno po tri mikrofona, gitarista trazi pravi saund...sezam wrote:Ko nije u stanju da naštimuje instrument bez štimera i nemoj da se bavi muzikom. On je invalid.
Mislim da je ovde kljucna rec 'tvrdi'... :]Rocket Roll wrote:Imam takva iskustva i lično, sa komšijom koji tvrdi da je apsolutni sluhista - kad god posle njegovog štimanja na uho proverim gitaru (kompjuterom, Korgovim štimerom, svejedno), uvek ispada da je poprilično omašio.
E, neki bi ovde izgleda tako da se stimaju, po brumu, vidim ja.dejankuki wrote:Ha, dobro si me potsetio, brum je na G. ono znate kad kablu ukljucen u pojacalu pipnete vrh banane... daje tacno "G" taj brum...
Odlican si primer naveo u prilog koriscenja stimera, naravno!Pitajte violiniste da li koriste štimere ili uši.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests