Bugera ILI Blackstar? Nastavak... dobar ton za umreti II

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Boogie Woogie

Re: Bugera ILI Blackstar?

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 14:47

mislim_stvarno wrote:
Poenta je da mislim da ne postoji pravi odgovor
tako jeste

nisu mi jasni likovi koji "probaju" (ej - p.r.o.b.a.j.u.) 15 pojačala i onda su u stanju da kažu razlike u zvuku

15 pojačala je verovatno i 15 različitih dana, 15 različitih varijacija krvnog pritiska, 15 različitih ambijenata, okruženja..a o eventualnim različitim gitarama da i ne govorim

pa čak i da su svih 15 pojačala u jednom danu, aj da vidim tog junaka koji će na blajnd testu da razlikuje distorzirane (testera) zvukove.

Nego, pomodarstvo, nadmuškavanja, nadmudavanja isl

Sečam se nekih vajnih audiofila, koji su svi odreda popadali na blind testovima. Što o tome niko ne priča?

Što ne pričate o marketinškim kampanjama i brendomaniji koja od ljudi pravi umišljene, šatro-istančanog-ukusa-potrošače?

A gde su tek instrumenti..ovaj strat zvuči masnije, onaj tanje, onaj masnije, onaj jasnije..I naravno, proizvođač posmatra, osluškuje, snima i naravno - izbaci "novi model strata koji zvuči sasvim novo"

Naravno, samo ako ga ubodeš u određeno pojačalo jer, već drugo pojačalo..jebiga, druga priča (čitaj više para)

Klepotni, Vonovi, Hendriksi...svi su drljali u početku šta su imali.
Harison je sa Grečem i žicama od santimetar visine, osvojio planetu, a vama svaka dlaka smeta

"mulja u srednjim", "brljavi u visokim", ej bre - shvatite, nije do pojačala. Nije do gitare. Vi ne umete da svirate. Kapirate?

Nema tog blekstara ili bugere ili maršala koji će da radi umesto vas.
Morate prste da prilagođavate inštrumentu, njegovom karakteru. I da krotite pojačalo.

Kolko prdite o svemu tome, reko bi čovek da ste svecke zvezde..a ovamo nigde ni m od muzike.

Gde su vam ti albumi, gde vam je ta slava, ko je čuo za vas (bre)?

Važno da ste vi slušali 15 pojačala i da možete da khenjate o tome, kao pravi potrošači.
Proizvođači takve i vole. Da nije takvih picajzli, danas bi bilo više muzike a manje brendova i gedžeta.

Znaš ko može da kenja o tome? Može Eric Johnson.
Može Bonamassa.
Zašto?

Zato što ljudi znaju da sviraju, sa svakim pojačalom koje im daš.
Sa svakom gitarom i sa svakim setapom.

Nikad neću da zaboravim priču mog pokojnog drugara (iz Mercedes Benda, ako se neko seća)
kaže, dolazi mi lik, očajan.
Da mu napravim neki "svetliji " kabal za pojačalo.
Ja odem, uzmem silikonski kabal od pegle, namikerim ga.
Ovaj sutradan zove da kaže falati brate spaso si mi život..pojačalo je progledalo..

ej bre..Prst na čelo!
Ne u dupe. Na č.e.l.o. Znaš de je čelo?

nebojsak

Post by nebojsak » 27 Sep 2012, 14:54

+paul

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Sep 2012, 15:06

muzzy
ok ok, pocinjem da kapiram o cemu pricas. Ovi klipovi to odlicno ilustruju. To je i meni uvek bilo ocigledno, marhsall nije dovoljno utegnut za tako nesto, npr muti se na pantera fucking hostile, a ne na necem jos zajebanijem... I ovde se dolazi do right tool for the job. Kome je cilj da tako nesto svira, trazi dalje, ko hoce zw tip krljanja bez nekog ovakog galopa, brzih tripleta, moze biti vrlo zadovoljan jcm-om.

Sto se fuzz-a tice, meni on nikada nije u glavi, nit' sam ga nesto svirao, niti ga imam, moze da bude zanimljiv PONEKAD (npr ako si u doom fazonu, upalis amplitube pa ga krljnes u drajvovani orange, i dobijes blata koliko ti dusa ishte :D ), ali kad pricam o bustovanju jcm-a, tu jedino mislim na neki od, ts, zw, ocd ili nesto tako.

vezano za kk, tu mi se svidela ta, jbg, tekstura zrna da je nazovem, ali sam napomenuo da bih promenio eq, bas zbog toga sto si ti rekao, mora toplije... :)

offtopic
odakle ovoliko hejtera/trolova na forumu??? jbm ti forum vise... cemu ovakvi startovi djonom, podjebavanje i snishodljivost... :ma bravo:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 15:09

jedno pitanjce:

kako klipovi mogu nešto jasno da ilustruju ?

mislim, ako su već u pitanju tako fine nijanse, onda bi trebalo svi da imamo (makar) iste zvučnike, monitore i zvučne kartice (i uši), pa da možemo da se složimo ili ne

kolko samo puta ono sa jućuba i ono iz prodavnice upadne u onu "dupe i oko", "nebo i zemlja" priču..

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Sep 2012, 15:13

operi usi bugi, sta da ti kazem... isti lik ih je snimio, istu stvar svirao, kroz iste zvucnike sam ih pustio (govorim o ova tri klipa, marshall mesa soldano)... koliko je god moglo, smanjene su sve promenljive ako ti nije dovoljno, onda nadji jednu stvar koja te usreci na prvu loptu, i ne pricaj o onome sto te ne zanima...

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 15:15

sve to ok, samo ako očekuješ da sve isto zvuči uživo, onda ti operi nešto drugo..a uši odfikari slobodno

btw, tema me itekako zanima, jer se borim protiv brendomanije i prvljenja ofaca od ljudi i ...ja sam cajtgest muzičar

nebojsak

Post by nebojsak » 27 Sep 2012, 15:18

+midi
Spoiler:
Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Sep 2012, 15:28

bugi
uh, 'de bre da zvucim uzivo kao neko ko je proveo ko zna koliko vremena u produkciji i podesavanju najsitnijih detalja... naravno da sam i ja i drugi svesni toga, ali ovo pokazuje razliku u karakteru pojacala i koliko je jednim pojacalom lakse/teze stici do nekog tona koji si sebi zacrtao u glavi... Sad, sto ja mislim da je veci deo ovoga sviranje qrtzu, i da je to jedino u sluzbi muziciranja u sobi i samozadovoljavanja nas gitarista iza zatvorenih vrata, to je druga stvar, i ne sprecava me da kenjam o tome. :D Pogotovo je to sviranje qrtzu kod nas gde i kad izadjes na scenu nekog raspalog klubica, kao amaterski bend koji svira za svoje drustvo i eventualno da pokrije gorivo, dobijes sacuvaj boze opremu, i jos se podredis toncu da on izvuce nesto makar pristojno iz te krsh opreme, tako da o stvaranju nekog prepoznatljivog tona nema ni reci...

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Sep 2012, 15:30

Nema tog blekstara ili bugere ili maršala koji će da radi umesto vas.
Morate prste da prilagođavate inštrumentu, njegovom karakteru. I da krotite pojačalo.
Netacno. Amp ima da amplifikuje ono sto ja sviram ne da ja njega sviram. Kontrolisacu pristima i krojiti ton na zici ne dovijati se da resim defekte u dizajnu. Kad sviram cello ne dovijam se kako cu posle 20+ godina da drzim gudalo nego cu da sviram a instrument ce da reaguje.

Gde su tvoji hitovi i armije obozavateljki bez gacica kad si tako sav okupan mudroscu i predivnih saveta?
Ja pricam o detaljima koje sam uspeo da primetim i koji nesto znace. U studiju mnogo vise nego na bini, istina, ali opet znace. Meni ne treba mesec dana da provalim kakv je amp. Ako ti je to neverovatno, iskreno me zabole. Idi sviraj i pravi muziku pa napokon nesto prezentuj da svi uzivamo.

Poz.

@mislim_stvarno: Upravo to - right tool for the job. E sad, ja mislim da postoje pojacala koja imaju sve to kao sto je recimo onaj soldano. Mogu da budu i uber masna a opet imaju dobru artikulaciju.
Na konto ovog topic-a, bugera za male pare ima to. Ne svaka. 333xl ima. 6250... onako. Najveci problem su im zvucnici definitivno.
6505 Peavey s'druge strane ima tu dobru osobinu sto mu je ton stvarno konstantan. Nikad necu da zaboravim odusevljenje kad se ton namesten na velikoj bini preneo savrseno u publiku... (sto znate da bas nije uvek slucaj).

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 15:32

Spoiler:
Image

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 15:35

jea jea..svi ste vi profi, al vam samo fale savršena pojačala

valjda bi za 20 godina skockali opremu koja vam odgovara, a vi samo da svirate?

nego..sve sami tehnofili

a gde je tu muzika?

nebojsak

Post by nebojsak » 27 Sep 2012, 15:40

Mi smo cajtgajst tehnofili
Spoiler:
Image

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 15:44

cajtgest tehnofili, pa to je contradictio in adjecto..
Spoiler:
Image

MUzzY

Post by MUzzY » 27 Sep 2012, 15:50

Mene blam da se slikam bez majice ... :(

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Sep 2012, 15:53

MUzzY wrote:Mene blam da se slikam bez majice ... :(
ja kad stvaram..plamovi sladostrašća prže moju garderobu..
e sad, kad bih svirao čelo, možda bih i ostao u rolci, ko zna..

Post Reply