balanso wrote:
ono sto me interesuje je da li mogu da promenim LED sa pedale, tj. da ga zamenim vecim...
Možeš.
balanso wrote:
da ne otvaram novu temu, ujedno da pitam, posto bi kuciste bilo metalno, da li bi se javili neki problemi tipa zujanje, da li mogu da montiram plocicu direktno na kuciste ili moram na neki nosac ???
Ne možeš da montiraš pločice direktno na kućište, sve bi bilo u kratkom spoju. Možeš da ih montiraš na podloške, ali bi morao da bušiš rupe na pločicama. Možeš i nešto kreativno da izvedeš (dvostrana lepljiva traka, sunđer itd.), samo da ne ostanu da "plivaju" potpuno slobodne, u velikom kućištu je to veliki rizik.
balanso wrote:apsolutno nemam kutiju ni za jednu pedalu pa ih teglim u rancu kao blesav gde se sudaraju i lupaju
Bolje uloži u pedalboard, manje će te koštati - Sky sad ima dva vrlo velika za 50tak evra.
balanso wrote:mislim da necu menjati efekte, ako bog da nikad vise, apsolutno sam zadovoljan
Ne ide tako ni za koga, pa neće ni za tebe. Biti muzičar = neprestano se menjati i napredovati, a u tom procesu se menja i oprema. Uvek može da ti naleti neka pedala koja te oduševi, i opet si u klasičnoj priči - patch-kablići i sve to. Uvek mogu da ti zatrebaju pare ili da ti neka pedala dosadi, a onda nećeš biti u mogućnosti da je prodaš. Ako se nešto desi usred svirke, ne možeš brzo da zameniš pedalu ili da je izbaciš iz lanca. Iznad svega, koštaće te dosta, vrednost će biti samo upotrebna, a te pare možeš mnogo pametnije da uložiš.
Istina je da pedalboardi zvezda često izgledaju tako, i da to često loži ljude, ali zvezde ih uvek i isključivo koriste za turneje, i (skoro uvek) prave nove pred svaku turneju jer se i zvezdama zvuk menja. Primer pametnijeg pristupa je Edžov - ispred tebe footcontroller, a pedale poslagane u racku: ko bi bio lud da kasapi dobre stare stvari zarad samo malo veće udobnosti?
Takođe, te pedalboarde zvezda rade ljudi kao Korniš i Bredšo, i tu ima mnogo više posla od puke demontaže i slaganja - lampaški baferi, MIDI switching & routing, releji, ultratiha napajanja, displeji... Sve to odrađeno na vrhunskom nivou. Samo tako ta priča ima smisla.