Zamena led-a i prekidača na Boss pedalama (pedalboard)?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

balanso
MF veteran

Zamena led-a i prekidača na Boss pedalama (pedalboard)?

Post by balanso » 23 Jan 2010, 02:19

odlucio sam da svoje pedale "prepakujem u jedno veliko kuciste , iz milion razloga ....
ono sto me interesuje je da li mogu da promenim LED sa pedale, tj. da ga zamenim vecim,
ova velicina bi bila idealna (mislim LED-a) :mrgreen:
Image

druga stvar, kako i da li ima potrebe raditi true bypass na boss pedalama ????

iskoristio bih ovaj prekidac (ako odgovara) jer ih imam viska

Image

da ne otvaram novu temu, ujedno da pitam, posto bi kuciste bilo metalno, da li bi se javili neki problemi tipa
zujanje, da li mogu da montiram plocicu direktno na kuciste ili moram na neki nosac ???

unapred svima hvala za pomoc, ako mislite da znate za jos neki potencijalni problem , molim da na njega ukazete ,
pa da se bacim na posao. kad projekat pocne sledi nova tema sa slikama korak po korak :mrgreen: :mrgreen:

hvala jos jednom

balanso
MF veteran

Re: zamena led-a i prekidaca na boss pedalama ?

Post by balanso » 23 Jan 2010, 02:41

hehehe pa i mislio sam da promenim, nego me zanimalo da li bi dobio nesto bolje (soundwise) true-bypass - om ... .
hvala

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Jan 2010, 02:44

Ma nema potrebe. Boss pedale imaju odlican bafer.
Kakvo kuciste planiras?
Koje velicine?

dweezil

Post by dweezil » 23 Jan 2010, 14:29

a nema nikakve potrebe da se maltretirash i prekucujesh Boss pedale, bolje napravi neku pedalu koju nemas a zelis da imash, po meni budzenje Boss pedala na true bypass je avantura bez razloga i potrebe i grdno maltretiranje.

balanso
MF veteran

Post by balanso » 23 Jan 2010, 14:55

Kakvo kuciste planiras?
Koje velicine?
nesto na fazon ovoga :

Image

dweezil

Post by dweezil » 23 Jan 2010, 16:13

bez da ti se mesham u posao ali ja mislim da ti to nije najpametnija ideja, poenta sa pedalama i jeste da mozes da ih kombinujesh i menjash od situacije do situacije.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Jan 2010, 16:44

Meni se svidja ideja ali se slazem i s ovim sto dweezil rece.
Cisto iz radoznalosti... sto si odlucio da uradis ovo? :)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 23 Jan 2010, 16:47

Pa dobro, ako neko vozi jedan te isti pedalboard, ovo moze biti jako zanimljvo resenje. Ili npr. kao deo pedalboarda, spakovati pedale koje su konstantne u lancu u ovakvu kutiju :)

balanso
MF veteran

Post by balanso » 23 Jan 2010, 17:34

iz sledecih razloga:

-apsolutno nemam kutiju ni za jednu pedalu pa ih teglim u rancu kao blesav gde se sudaraju i lupaju,
vec sam jednom menjao kapice na potovima ...
-mislim da necu menjati efekte, ako bog da nikad vise, apsolutno sam zadovoljan
-sistem je jako jednostavan ako dodje do eventualne zelje da se nesto promeni, odvrnes 4 sarafa, iskljucis kabal od napajanja i to je to,
ubacis drugi efekat ili promenis redosled kako ti odgovara ...
- ocu ko covek da imam pedalboard iz kog ne viri 386000 malenih kablova i 54 adaptera sa produznim kablom...

- i ono najvaznije, dopada mi se :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 23 Jan 2010, 17:57

moj ti je savet kupish neki dobar pedalboard, izaci ce te manje para nego ovo sto si naumio :D al ono ti nabolje znas sta zelis

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Jan 2010, 18:12

balanso wrote: ono sto me interesuje je da li mogu da promenim LED sa pedale, tj. da ga zamenim vecim...
Možeš.
balanso wrote: da ne otvaram novu temu, ujedno da pitam, posto bi kuciste bilo metalno, da li bi se javili neki problemi tipa zujanje, da li mogu da montiram plocicu direktno na kuciste ili moram na neki nosac ???
Ne možeš da montiraš pločice direktno na kućište, sve bi bilo u kratkom spoju. Možeš da ih montiraš na podloške, ali bi morao da bušiš rupe na pločicama. Možeš i nešto kreativno da izvedeš (dvostrana lepljiva traka, sunđer itd.), samo da ne ostanu da "plivaju" potpuno slobodne, u velikom kućištu je to veliki rizik.
balanso wrote:apsolutno nemam kutiju ni za jednu pedalu pa ih teglim u rancu kao blesav gde se sudaraju i lupaju
Bolje uloži u pedalboard, manje će te koštati - Sky sad ima dva vrlo velika za 50tak evra.
balanso wrote:mislim da necu menjati efekte, ako bog da nikad vise, apsolutno sam zadovoljan
Ne ide tako ni za koga, pa neće ni za tebe. Biti muzičar = neprestano se menjati i napredovati, a u tom procesu se menja i oprema. Uvek može da ti naleti neka pedala koja te oduševi, i opet si u klasičnoj priči - patch-kablići i sve to. Uvek mogu da ti zatrebaju pare ili da ti neka pedala dosadi, a onda nećeš biti u mogućnosti da je prodaš. Ako se nešto desi usred svirke, ne možeš brzo da zameniš pedalu ili da je izbaciš iz lanca. Iznad svega, koštaće te dosta, vrednost će biti samo upotrebna, a te pare možeš mnogo pametnije da uložiš.

Istina je da pedalboardi zvezda često izgledaju tako, i da to često loži ljude, ali zvezde ih uvek i isključivo koriste za turneje, i (skoro uvek) prave nove pred svaku turneju jer se i zvezdama zvuk menja. Primer pametnijeg pristupa je Edžov - ispred tebe footcontroller, a pedale poslagane u racku: ko bi bio lud da kasapi dobre stare stvari zarad samo malo veće udobnosti?

Takođe, te pedalboarde zvezda rade ljudi kao Korniš i Bredšo, i tu ima mnogo više posla od puke demontaže i slaganja - lampaški baferi, MIDI switching & routing, releji, ultratiha napajanja, displeji... Sve to odrađeno na vrhunskom nivou. Samo tako ta priča ima smisla.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 23 Jan 2010, 18:43

Rocket Roll wrote:Primer pametnijeg pristupa je Edžov - ispred tebe footcontroller, a pedale poslagane u racku: ko bi bio lud da kasapi dobre stare stvari zarad samo malo veće udobnosti?
Tako zapravo rade sve ozbiljnije face, ređaju pedale u rek i midi kontrola dole, posebno dugme za svaku pesmu, hehehe :D
Jedino od toga odstupaju ljudi kojima radi Korniš i tako te fore. Što je najgore, viđao sam likove da naručuju od korniša te pedalbordove kao Gilmor i ekipa. Brate koliko treba da te svrbe pare u džepu pa da to naručuješ. Po meni nema smisla za tako nečim dok ne sviraš u punim halama i turuješ po celom svetu.
Ako J Mascis može da gazi pedale i midi, mogu svi 8)

dweezil

Post by dweezil » 23 Jan 2010, 20:13

ja pre mislim da tebi treba neki custom pedalboard koji je uredan i sredjen, recimo nesto na ovaj fazon, zar nije draz pedala bash u tome da svaka bude drugacija i druge boje i oblika, kao igrackice :)

Image

balanso
MF veteran

Post by balanso » 24 Jan 2010, 02:48

ima smisla to sto pricate , mudri li su ovi sa muzickoga foruma ... :ziveli:
hvala rocket-u za tako iscrpan odgovor ....
ajd onda da probamo sledece , da ja batalim tu varijantu nego da novce ulozim u neki kvalitetan sistem napajanja pa cu to onda
da spakujem u neki pristojan home-made pedalboard kao na prethodnoj slici :mrgreen: ...
da li je adapter+daisy chain ok ili je neophodna napojna jedinica tipa "pedal power" i sl. ???
imam (sve boss) sd-2 , dd-3, ns-2 , ch-1 i na kraju ce doci neki wah , verovatno neki vox-ov...
izgubio sam link ka onim podacima koliko koja pedala trosi , pa ako neko ima nek prosledi ili neka pogleda pa da neki konkretan odgovor???

e da , ako neko moze da kaze nesto vise o toj varijatni gde su pedale negde sa strane poredane a ispred samo foot controler ???
zvuci jako JAKO interesantno ...

jos jednom svima hvala

P.S. znam da smaram , ali koga bre drugog da pitam ???? ::ranting::

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Jan 2010, 09:27

balanso wrote: da li je adapter+daisy chain ok ili je neophodna napojna jedinica tipa "pedal power" i sl. ???
Nema pravila. Ako završava posao, onda je dobro. Lepa vest je da je Sky počeo da drži i napajanja na temu Harley Benton PowerPlant: ne vidim ga na sajtu, ali ga ima u radnji. Tu je i Bossov BCB-60 odnosno Warwickovi pedalboardi u Noti - sa njima dobijaš i napajanje. Isto važi i za Behringerov PB1000 pedalboard, koji je veći i jeftiniji od Bossovog.
balanso wrote:izgubio sam link ka onim podacima koliko koja pedala trosi , pa ako neko ima nek prosledi ili neka pogleda pa da neki konkretan odgovor???
http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/power/list.htm
balanso wrote:e da , ako neko moze da kaze nesto vise o toj varijatni gde su pedale negde sa strane poredane a ispred samo foot controler ???
Osnovna verzija je jednostavno rešenje u obliku nekoliko "send-return" petlji: prekidači ubacuju / izbacuju pedalu iz lanca, a ona stalno radi. Najpoznatija verzija tog sistema je ono što Steve Morse obično ima pred sobom, odnosno deo Gilmurovog riga u kojem su Bossovi ekvilajzeri (ima ih pet-šest, stalno rade, podešeni su za različite oblike boosta, a Gilmur bira kada će da budu u lancu).

No to nije najbolje rešenje jer svaka pedala mora da se aktivira zasebno, a zvuk mora da prođe kroz mnogo kablova, pa se totalno gubi smisao ako pedale nisu ispred tebe nego negde daleko iza. Najprofesionalnije rešenje je MIDI switching: rig stoji u racku iza tebe, a pred tobom je serija prekidača koja samo šalje MIDI komandu da se par releja otvori / zatvori i pedale time ubace / izbace sa puta signala. Na taj način veza footcontrollera sa rigom može da bude jedan relativno tanak kabl, put zvuka je sveden na minimum, a stvarno dobri releji imaju manji otpor od prekidača.

Nažalost, takvi sistemi su još uvek vojna tajna i o konkretnim rešenjima se zna relativno malo: potreban je pristojan budžet da bi se eksperimentisalo na tom polju, a konačni proizvod retko završi u rukama civila spremnih da ga rasparčavaju ili pozajme nekom u reverse engineering svrhe. Probaj da pronađeš što više možeš o Cornish i Bradshaw rešenjima, ponekad ima nešto na tu temu po poznatijim forumima.

A možeš da kreneš i odavde: http://www.generalguitargadgets.com/ind ... &Itemid=26

Image
Image

Post Reply