Koji procesor (po stoti put...) za svirku?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Eon_Blue

Koji procesor (po stoti put...) za svirku?

Post by Eon_Blue » 20 Feb 2011, 20:17

Pozdrav svima pre svega :cao: .... Bicu sto kraci... Ovako, jurim neki procesor koji bi da koristim za svirke, a s obzirom da je bend autorski, kontam da bi sve to i trebalo pristojno da zvuci (ne vrhunski, samo pristojno) ....E sad kontam da bi mnogi da potegnu pricu tipa "ne procesor, za svirku su pedale i slicno" medjutim problem je u kinti (uglavnom) u vremenu (nemam sad bas vremena za skupljanje nekih evara za kupovinu nekog zaje**nog pedalborda ili procesora) a i koristio bi razne efekte, nisam bas u fazonu " distorzija/clean i rokaj!" 8) Inace zezao sam se dugo vremena sa RP80 , koji i trenutno koristim na probama , odakle sam vukao efekte, al to za svirku realno - NIJE! ::ranting::

Konkretno pitanje: Sta mogu da ocekujem od Boss-a ME-20 ili od Digitech-a RP 255/250? (eventualno RP 350/355 ako nadjem polovan, jer kao sto rekoh kinta je problem) :cry:

:?

umart

Re: Koji procesor (po stoti put...) za svirku?

Post by umart » 20 Feb 2011, 21:11

opet,po stoti put,u sta bodes proc?pojacalo,razglas?dal vuces drajv sa pojacala?koliko para?

Eon_Blue

Post by Eon_Blue » 20 Feb 2011, 21:42

umart wrote:opet,po stoti put,u sta bodes proc?pojacalo,razglas?dal vuces drajv sa pojacala?koliko para?
Ne vucem drajv. procesor bi ubo recimo u Randall-a RX25 8) posto njega imam (mada bi se za neku ozbiljniju svirku kasnije snasao za nesto bolje) pa nek voshti preko mic-a na razglas! A kolko para sad.... recimo do 15ak hiljada! To i jes najveci problem, al jbg, moram da idem po principu - sta moze najbolje za te pare!

fatbastard

Post by fatbastard » 20 Feb 2011, 21:59

Ako nije otishlo - http://www.kupujemprodajem.com/REZERVIS ... id=1730050
Ili ovo - http://www.kupujemprodajem.com/boss-GT3 ... id=1849619
Rachunaj malo spustish cenu...
Ne mozh' bolje za taj novac, pogotovo ako ti ne trebaju za drive koji im je uzhasan... :D

Cope

Post by Cope » 20 Feb 2011, 22:21

Za te pare nov - nažalost nijedan.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 Feb 2011, 22:30

ZAMORCI wrote:Ako nije otishlo - http://www.kupujemprodajem.com/REZERVIS ... id=1730050
Ili ovo - http://www.kupujemprodajem.com/boss-GT3 ... id=1849619
Rachunaj malo spustish cenu...
Ne mozh' bolje za taj novac, pogotovo ako ti ne trebaju za drive koji im je uzhasan... :D
mislim da je to malo mnogo kad moze pomenute digitech procesore da uzme za manje od 100e za 250/255 ili oko 120e za 350, isto polovne, a ni jedan od njih nije stariji od 2 godine (a jos uvek su aktuelni po cipu i zvuku), za razliku od ova dva bossa (gt3 com'on wtf! koliko je to staro, 10 godina...). Ovde pominjem starost jer digitalni procesori stalno napreduju, pa zbog toga mislim da je bolje uzeti danasnju srednju klasu nego 10 godina stare procesore koji su tada bili visoke klase.
(da se ogradim, ovde ne mislim na neke matore profi sprave nego na nesto dostupno nama smrtnicima :mrgreen: )

Eon_Blue

Post by Eon_Blue » 20 Feb 2011, 22:36

Cope wrote:Za te pare nov - nažalost nijedan.
Posteno i iskreno, svidja mi se 8) .... Al kontam opet da su ti kriterijumi poprilicno visoki, i da ne govoris to uopste laicki, vec da znas znanje, ok. Al jbg to bi mi reklo barem 70-80 posto ljudi s foruma! :) Meni treba najbolja moguca solucija....zbog toga sam i naveo gore primere Boss-a i Digitech-a! :?

Eon_Blue

Post by Eon_Blue » 20 Feb 2011, 22:39

mislim_stvarno wrote: (da se ogradim, ovde ne mislim na neke matore profi sprave nego na nesto dostupno nama smrtnicima :mrgreen: ) [/size]
Upravo to... 8)

Cope

Post by Cope » 20 Feb 2011, 22:46

Iz svog iskustva, svi ti jeftiniji procesori su pravljeni za hi-fi svirku, odnosno za bodenje u komp, muzički stub, itd... Na živoj svirci gotovo da nema zvučne slike, dinamike, odnosno tranzijenata, instrument ti je jednom rečju gluv, tako da je moj odgovor na pitanje koji procesor za svirku - nijedan.
Bolje kupi dve-tri ljudske pedale za te pare, sa kojima imaš veće mogućnosti kreiranja tona, nego sa procesorom u tom cenovnom rangu.
Na kraju - dobar ton kreira isntrument, glava, srce, uho, prsti, pojačalo, a nikako samo procesor...

Pozz...
Last edited by Cope on 20 Feb 2011, 22:49, edited 2 times in total.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Feb 2011, 22:47

Covece.. koliko istih tema i opet se sve svodi na licna misljenja i zelje.. no ajde opet..

RP-255( ili 250 ako ti treba i wah pedala.. mislim expression), RP-155/150 ako ti ne treba... RP-355/350 sve sto ti treba... i cepaj..

ME20.. hmm sasvim OK ukoliko ti ne treba mnoooogo efekata odjednom, jer mi se cini da on moze valjda 4 odjednom.. bolja solucija ti je npr ME25 on ima 6-7 odjednom, mada koliko vidim po cenama i jedan i drugi ti izlaze iz budzeta... sem polovni..

V-amp, veruj mnogo dobar izbor.. posebno ova trojka, moze da ide i u pojacalo i u razglas bez probljema.. a ima i footswitch koji ide uz njega...

Zoom G.2.1 ili G2.1NU.. veruj opet, neces moci da se nacudis koja je razlika u zoomovima nekoc i sad...

Eh, da, Korg AX300 je sasvim OK za svirku...

Moj tip 255...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 Feb 2011, 23:07

Cope wrote:Iz svog iskustva, svi ti jeftiniji procesori su pravljeni za hi-fi svirku, odnosno za bodenje u komp, muzički stub, itd... Na živoj svirci gotovo da nema zvučne slike, dinamike, odnosno tranzijenata, instrument ti je jednom rečju gluv, tako da je moj odgovor na pitanje koji procesor za svirku - nijedan.
Bolje kupi dve-tri ljudske pedale za te pare, sa kojima imaš veće mogućnosti kreiranja tona, nego sa procesorom u tom cenovnom rangu.

Pozz...
slazem se i da su pravljeni u glavnom za vezbanje i istrazivanje, tj da drive dosta teze izlazi u bendu kad se vuce sa procesora nego sa neceg analognog (ali ipak moze da se namesti da sasvim pristojno izadje i da dobar rezultat), ali za efekte bih rekao da su sasvim ok, a covek hoce za to da ih koristi.

lm, on topic. Nas vise na forumu smo dosta srecni sa nasim digitecima, pa ja mogu da komenterisem njih :D
http://www.kupujemprodajem.com/Procesor ... id=1426174
http://www.kupujemprodajem.com/Digitech ... id=1744555
od ova dva, ja bih pre isao na 250 zbog ex pedale, kvalitet efekata je prakticno isti, mozda 155 ima neki vise, ali pitanje koliko bi ti to koristilo
http://www.kupujemprodajem.com/Procesor ... id=1744576
ovaj ima 3 switcha, ali jedan je za biranje a/b amp setupa, tj najkorisniji je kad se drive vuce sa njega, ili ako se odlucis da ga koristis kao boost pedalu, tj da ti jedan kanal preseta bude bez pojacala i drive, a da na drugi stavis neku drive pedalu. Verovatno ima vise efekata nego ova prethodna dva, ali ista stvar kao sto sam gore napisao...
http://www.kupujemprodajem.com/digitech ... id=1426174
posto se dugo vuce na oglasima, verovatno bi spustio nesto cenu, pa bi mogli da se nadjete na 170e ako ikako uspes da povecas malo budzet, samo je pitanje da li ti treba. On moze da radi kao pedalbord, i to mu je glavna prednost. Znaci dosta lakse kontrolisanje efekata, paljenje/gasenje. Ovaj valjda ima najvise efekata od ovih...

Pogledaj sta koji nudi od efekata na digitechovom sajtu, pa vidi da li neki ima nesto sto ti treba, sto drugi nemaju. Ja sam za sebe uzeo 350, i stvarno, kad sviras sam, fantastican zvuk. I drive i efekti, ali kad se ukljucis sa bendom, i vuces drive sa njega, potrebno je cackanje da bi bas dobro izasao. Def se lakse namesti drive na nekom analognom pojacalu, ali kao prenosno resenje ovo je ipak odlicno...

Eon_Blue

Post by Eon_Blue » 20 Feb 2011, 23:53

Pa ja se secam pre 2-3 godine, kad je jedan ortak kupio RP 250 i prikljucio ga na neko fender pojacalo da su se distorzije bas onako cule "plasticno" na probi, sa previse zujanja.... i tipa kad svira power chords ne moze bre da se razazna deonica... :XD:
al kontam da nije nista podesavao posto ga je tek kupio bio.... Moram u svakom slucaju otici da probam, al reko da prvo vidim ovde sta sve da testiram...
Meni je u stvari jedino cimanje oko distorzija sa procesora.... koliko su pogodne za podesavanje kad gurnem pojacalo na clean chanell u neki Randall u jednom studiju, ili u neki Fender u drugom studiju... (klasicno seljakanje benda jbg ^^ )
Za ovo ostalo mi nije frka... ako mi tipa treba phaser vuci cu ga iz procesora, ne treba mi sad ne znam .... boss PH-3 jbg!

Jedino sumljam da ima neki dobar fuzz u RP 250/255 .. tako da bi to vec morao posebno da pazarim.... nekad za 100 godina u p materinu i pare vise! :x
God damn it! :facepalm:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Feb 2011, 00:03

Ajd da te pitam, sta tebi treba od efekata? sem drajva i distorzije?

Eon_Blue

Post by Eon_Blue » 21 Feb 2011, 00:15

hmm... Whammy, Wah, Fuzz, Pitch shifter(bez njega bi i mogao jer su u pitanju sitnice za koje koristim pitch), phaser (ako govorimo o nekom phase presetu iz procesora onda svakako modifikovan ali ne preterano, zbog toga sam i rekao da mi ne treba boss PH-3 :D ). Koristim jbg i clean flanger za neke deonice.... To je recimo ono osnovno sto mi treba da bi svirao u bendu inace me izbacise... :P
Neko ce reci jbg da je mozda preterano, al jbg dosta sam se igrao s tim i sad ne mogu jbg sve da to batalim i predjem na clean/overdr/dist :?

umart

Post by umart » 21 Feb 2011, 00:50

moj glas ide line6-u za takve varijante.

kao i uvijek falicu ga zbog ponajboljeg modelinga u klasi i sasvim pristojnih efekata.mislim da se se za te novce moze isklindzati i neki jaci model od floor pod-a,mislim da je drug dao floor pod xt za neke slicne novce.mane su nesto slabija izrada od boss-a,pokoji bag ali generalno najversatilnija sprava u klasi.

znaci i bodenje u neko pojacalo (posto modeling funkcionise kao preamp savjetovao bih ti da ga bodes u return ako pojacalo ima tj da bajpasujes preamp pojacala totalno,ovo vazi i za digitech) i za bodenje direkt u razglas line 6 u toj klasi top izbor.

boss-ovi preampi su katastrofalni i na gt10ci,kamoli na slabijim spravama.

osvrnucu se na pitch shifter/whammy efekte na svim spravama u toj klasi.nemoj da ocekujes nesto vise nego sto vec imas u tom digitechu bilo sta da uzmes u toj klasi.jednostavno nemaju snage da izguraju takav malo kompleksniji efekat.ako vec mora,koliko se sjecam niko i nema taj efekat u toj klasi sem line6 pod xt ako se on uopste moze tu i svrstati,i naravno digitech-a,ali ja sam jako,jako bio nezadovoljan shifterima pa cak i na mnogo skupljim i jacim spravama.

Post Reply