Boss VS Behringer VS DIY VS XYZ kompanija®

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ssmc
Floyd

Boss VS Behringer VS DIY VS XYZ kompanija®

Post by ssmc » 19 Aug 2011, 22:51

Evo mislim jedne konstruktivne teme od VS tema. Ili možda ne.....postovi će pokazati....a možda i neće 8)

Dakle šta mislite da je bolje :D , brže :o pravednije :O.o: i jeftinije :bow: ? Koje pedale ispunjavaju vaš strog kriterijum a koje ne i zašto (ovo obavezno, nemoj da neko nije napisao!)!
Da li je Behringer najgora prevara u novijoj istoriji muzičke opreme, ili pravedna borba protiv sumanutih cena kvaliteta koje nameće šef (boss)? Zašto su boss pedale kockaste i metalne a behringer plastične i pomalo oble? Ima li mesta DIY švercovanju o celoj priči o borbi titana ©ompanija koje zarađuju kao 6 (i slovima šest) Srbija, i gde je DIY pozicija u ovom sumanutom koordinatnom sistemu koji nema kraj ni početak?
Moliću da tema ne ode u DIY vode i krene rasprava ona VS ova komponenta (recimo kondiš 1 VS kondiš 2) jel' bismo tako mogli do sutra jel'....držite se (ako je moguće) pravca&koloseka (pošto je tema po Euro 3 standardu).

Ako naravno imate još koje pitanje vi dodajte, usput odgovorite na prethodna postavljena pitanja (ja na njih ne moram da odgovorim pošto sam postavio temu, što ne znači da neću odgovoriti svakako™).

Eto tako :kokice:

Dersu Uzala

Re: Boss VS Behringer VS DIY VS XYZ kompanija®

Post by Dersu Uzala » 19 Aug 2011, 23:09

Pedale? Kakve pedale?

Image

Image

dweezil

Post by dweezil » 19 Aug 2011, 23:35

Za pocetak sve sto se prodaje na trzistu ima svoju cenu koja nije slucajno tolika i takva. Neke firme i pedale koje se prodaju su def precenjene ali ono, svako pokushava da zaradi i iskoristi momenat kao i potrosacki mentalitet. Mislim da su velike da kazem mainstream firme zadnjih godina svesne naraslog trzista diy pjedala kao i uticaja koje ono ima na ciljanu populaciju, a takodje mislim da postoji odlicna obavestenost obicnih konzumenata (na zapadu) o svemu u ovim vodama, cega su i majors firme def svesne. Primecuje se zadnjih godina da velike firme tipa Dunlop MXR, Digitech, Boss nesto manje, odlicno prate stanje na diy trzistu i u skladu sa tim izbacuju ono za sta misle da ce se upecati ciljani im potrosaci (trude se da njihove fabricke pjedale izgledaju custom, vintage, kao da su naknadno modovane i sl) E sad sto se tice precenjenosti ovde dolazi i licni momenat, tako da prva firma koja meni pada na pamet po kradji fora kao i preskupoci je Fulltone. Takodje trziste pjedala na zapadu tj. sad u celom svetu je kao i sve ostalo jedan veliki biznis, mala imena pokusavaju da se probiju, postanu poznata, Kinezi se kao i u svemu ostalim i u ovome sve bolje kotiraju. Tako da ono, bitka stalno traje. :bambi:

parker

Post by parker » 20 Aug 2011, 00:07

Potrošački mentalitet je čudo... Mora baš ova/ona pedala i slično. A onda dođe lik iz White Stripes sa svojom plastičnom đitrom od cirka 20$ i objasni :D.
Verovatno sve zavisi od lika do lika, mentalnog sklopa, stepena te navučenosti na ''moranje" i sl. Mada, zapažam da ima gomila nekih koji bolje znaju svu moguću teoriju (koja oprema je vrh a koja ne, kad smo kod toga) nego što sviraju

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Aug 2011, 00:19

dweezil wrote:...prva firma koja meni pada na pamet po kradji fora kao i preskupoci je Fulltone.
zVex je bolji primer.

Randy

Post by Randy » 20 Aug 2011, 00:22

kod jacka dosta stvari rade pedale.ne vazi samo plasticna gitara od 20$
Image

tomarnr

Post by tomarnr » 20 Aug 2011, 01:53

parker wrote:A onda dođe lik iz White Stripes sa svojom plastičnom đitrom od cirka 20$ i objasni :D.
realno, za ono sto on svira bolja mu i ne treba :D

tomarnr

Post by tomarnr » 20 Aug 2011, 01:57

moj stav je sledeci: boli me tukidid sta je ako dobro zvuci, najbitnije je imati zeljeni zvuk u glavi a onda naci odgovarajucu opremu za to. Npr, neki ljudi otpisuju taj beringher cim cuju a nisu ni probali, mozda bas njihov efekat radi posao. A druga stvar, ko ne zna da napravi dobar ton rukama nikakva oprema mu ne vredi :ziveli:

sl0e

Post by sl0e » 20 Aug 2011, 03:49

Samo Boss pedale i samo Gibson Les Paul gitare. Sve ostalo je ispod nivoa. :ziveli: :kokice: :kokice:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 20 Aug 2011, 04:01

i naravno Dzej :mrgreen: :ziveli:
Image

za pocetnike je behringer bolji od nekog jeftinog procesora, a posle kad skontas sta ti treba da bi bio zadovoljan (onda kupis axeFX) kupuj sta hoces :)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 20 Aug 2011, 07:37

sl0e wrote:Samo Boss pedale i samo Gibson Les Paul gitare. Sve ostalo je ispod nivoa. :ziveli: :kokice: :kokice:
Also known as samo bahato©?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Aug 2011, 07:43

Što se tiče Šeff-a, nalazim da su oni izuzetno značajna firma, i meni, kao čoveku koji ima neke vojničke izvitoperenosti, uvek se dopadalo to što im pedale imaju identičan footprint, krajnje sveden dizajn, i što su onako razvrstane po bojama, što može da bude vrlo praktično u nekoj koncertnoj primeni. Takođe, imaju najgotivniji sistem za menjanje baterije. Ne samo da ih u tom pogledu kopira Behringer, nego i Digitech, s tim da ih je Behringer doslovnije iskopirao, Digitech se trudi da na onoj malecnoj raspoloživoj površini ipak ima neka grafička rešenja koja nisu samo font, i tu uglavnom naprave nešto mnogo ružno, pa bi bilo bolje da su se držali Šeff-ovog recepta.

S druge strane, Šeff ima po meni nebrojeno mnogo pedala za koje ja nikad ne bih dao nikakve pare. Previše njihovih proizvoda po meni zvuči tek onako da te nije baš sramota što imaš tu pedalu, ali uopšte mi ne ostavljaju neki posebno ozbiljan utisak. A ni jedna pedala im nije baš povoljne cene, a mnoge su u opasno skupoj zoni. Ja znam da bih te pare uvek mnogo radije dao nekom ko to pravi po porudžbini, ako sam siguran da čovek mnogo dobro zna šta radi. Konačno, ima i drugih firmi, koje samo nisu prisutne na tržištu sto godina, i nisu neke poteze odigrali tako pametno kao Šeff. Mnogo je jaka stvar, mnogo bitna je začkoljica u poznavanju ljudske psihe to što su njihove pedale prepoznatljive sa 10 m udaljenosti. Ljudi koji nikad nisu uzeli gitaru u ruke znaju da ima tamo neka firma sa šarenim pedalama prepoznatljivog oblika.

Konačno, kad je Šeff u pitanju, postoje 2 pedale oko kojih se valjda 95% ljudi slaže da su to zaista fine pedale, a to su SD i BD. E sad, kako sam u više navrata i ovde sa našim forumašima elektroničarima pričao, stekao sam utisak da je za pravljenje overdrive pedale potrebno 2 graška u glavi i lemilica, pa ne mogu sada da kažem: "Ma kenjate vi za Šeff-a, a baš su mu opasne pedale SD i BD!" Kod kompleksnijih sprava od overdrive pedale se po meni najbolje vidi kako firma stvarno stoji. Ima nekih njihovih pedala koje bih primio samo kao poklon, i odmah ih prosledio dalje.

Agresivno pljuvanje Behringera, posebno u Srbiji, je po meni čist snobizam. Zašto ne bi bilo omogućeno nekom klincu da startuje sa pedalama malo povoljnije cene? Zašto je to tako strašno što je neko napravio pristupačan proizvod? Pa nije nikad ambicija Behringera bila da se rve sa velikim igračima, nego da ljudima skromnih sredstava priušti nešto upotrebljivo a pristupačno. Van pameti je porediti Behringer i Šeff. A ako ih već poredimo, samo po kriterijumu uloženo-dobijeno, mogu reći da ima Behringer pedala koje tu izlaze kao pobednici. To su pojedinačni slučajevi, nije opšte pravilo. Sve u svemu, Behringer nije tako loša firma kako ljudi vole da je prikazuju, prosto je firma koja pravi jeftinu robu, i samo tako je treba gledati. Neće to nikad biti vanredan kvalitet, ali je svakako dobra polazna osnova za početnika. I onako malo ko zadrži i jednu pedalu koju je imao u startu, pa kad se tu muzikant toliko predomišlja, ni najmanje nije šteta da krene prvo sa nečim što ne košta previše.

Ona logika "šta će ti 3 Behringer pedale, kupi jednu da valja" uopšte nije dobra za početnike. Uopšte. To je logika za ljude koji se kreću lagano ka profi zoni. U realnosti, u guravoj i sirotoj Srbiji, to znači da će klinac da ostane sa tom jednom jedinom dobrom pedalom sve do pola studija, ili čak do prve plate. Odnosno, od prve plate će verovatno da kupi neku obuću, da ne ide više s rupom na đonu. A sve godine između kupovine te jedne jedine pedale i dobijanja prve plate će da se nervira jer mu trebaju još 2 pedale... Ili više od 2 pedale. Nemojte da gledate situaciju u većim gradovima samo, ljudi kod nas žive IZUZETNO loše. Svi se obraduju kad mogu nešto jeftinije da kupe, a da kako tako obavlja posao. I tu se Behringeru nema šta zameriti.

Konačno, od svega ja najviše cenim DIY.

dweezil

Post by dweezil » 20 Aug 2011, 09:04

nije mi jasno da si naveo Boss kao simbol skupe firme kad im se pedale krecu bas u rasponu od jeftinog i pristupacnog do umereno skupog. Sta onda reci za recimo MXR ili Fulltone (pricam o cenama kod nas).Meni je samo zao sto je jedna druga velika firma koja je skoro 3 veka bila trendsetter i veliki konkurent Bossu sada izgubila trku (Ibanez). Opet ta prica o skupoci pjedala je relativna stvar. Ali realno nova kvalitetna overdrive ili sl pedala koja kosta npr 4000 do 5000 din nije neka skupoca. Drugo vecina Boss pedala ne racunajuci komplikovanije digitalne efekte se josh uvek radi u klasicnoj pcb izvedbi znaci moguce je lako i modovati ih. MXR, Digitech pa i Behringer su odavno presli na smd sto je iz ugla prosecnog diy elektronicara koji bi se sa njima igrao minus. Pedale se ne kupuju na kilo nego se kupi ono sto ti u odredjenom momentu treba tako da eto, ja bih i pocetnicima preporucio da kupuju samo kvalitetne sprave. Takodje nije mi jasno kukanje vecine ljudi na ne znam ni ja skupocu ovo ono, ljudi pre 20 i vise godina kod nas je mnogo teze bilo naci sve ove pedale, a ti danas mozes da udjes u bilo koju radnju kod nas i probash sve o cemu si ranije samo mastao, tako da ono, ne kukajte nego zaradjujte i stedite pare za omiljeni hobi.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Aug 2011, 09:09

Gledati u kućište kako bi se procenio zvuk?

Ako je čovek pametan, zamoliće nekog da mu otvori Behringer pedalu. Šta ima unutra? Isto što i u Bossovim pedalama.

Ali 99,5% srpskih muzičara sluša novčanikom, a ne ušima. Kompleksi. Zato im Behringer, koji je to isto, nikad neće zvučati dobro kao Boss... iako je to isto.

Samo nastavite da rasipate pare, momci, japanska ekonomija računa na vas.

sl0e

Post by sl0e » 20 Aug 2011, 09:32

ssmc wrote:Also known as samo bahato©?
I bezobrazno :D

Ontopic: onomad kada mi je zatrebao prstohvat delay-a u svirci, nabavio sam sebi za ~25e berindzerov delay koji je vrlo lepo obavljao ono sto sam zamislio. Sad, da mi je trebao OD/dist, priznajem, ne bih trosio 25e na berindzera vec bih skrpio jos 15 i uzeo Boss-a, SD ili DS preko oglasa. Ali meni je trebao delay, a buduci da nisam imao kintu, berindzer je bio logican izbor. I tu, u tom cenovnom rangu do 30e, berindzer nema alternativu kada je delay efekat u pitanju.

Sto se Boss-a tice, on ima zescu alternativu. Tada kada sam pazarivao pomenutog berindzera (vd400), bila su cetiri Boss-ova delay-a na lageru, od toga niti jedan nije bio jeftiniji od ~14k din. Probao sam jednog od njih, i stvarno, za tih 16k din sam vec u glavi imao 3 pedale koje xyz puta bolje rade i koje imaju socniji zvuk (Aqua Puss, EHX Memory Boy, Carbon Copy).

Stvar je u tome sto kod Boss-a nije takva situacija samo kod jedne pedale. Npr, onaj njihov fuzz koji je neopevano smece je 2k din skuplji od EHX NYC Muff-a, digitalni chorus im je 1k din skuplji od EHX Small Clone-a, itd.

Sto se mene tice, jedina Boss pedala koja vredi paznje je Space Echo. Ostalo je apsolutno dosadno i u svakoj kategoriji ima boljih, jeftinijih i logicnijih izbora.

My 2 cents :ziveli:

Post Reply