Pojacalo & pedalboard

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

McFLY

Pojacalo & pedalboard

Post by McFLY » 17 Aug 2009, 19:17

Pozdrav svima!
Novi sam ovdje :)
Ovako,trebaju mi saveti,nije hitno,kad god ko procita temu,neka napise svoje misljenje i savet :)
Kao prvo,da li je pametno uzeti pojacalo
Laney lx 65r, i zanima me ko ima iskustva sa njim da mi kaze kako se slaze sa pedalama?
Pojacalo mi treba za probe,da moze da pokrije bubanj,a sa druge strane ne trebaju mi efekti na njemu,jer cu to da 'izvlacim' iz pedala,ono sto mi treba je snaga i dobar clean. Da napomenem da imam Fender Stratocaster 50's.
Druga stvar,poceo sam da 'gradim' svoj pedalboard pa mi trebaju sledece pedale:
chorus, kompresor, delay i reverb, pa me zanimaju svi predlozi za pedale sa kojima mogu da izadjem na svirku,ali u nekom 'razumnom' cenovnom rangu :) To je od 50 do 80€,za mene, naravno. Mogu predlozi i skupljih,nece mi smetati,ali mom dzepu hoce :D Od delay-a sam planirao da uzmem Digitech digidelay, ostalo je sve 'otvoreno'...
Pucajte!
P.S.Hvala svima,unapred!

McFLY

Re: Pojacalo & pedalboard

Post by McFLY » 18 Aug 2009, 01:56

Ljudi sto me kulirate? :x

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Aug 2009, 02:51

Pa ocigledno ljudi nemaju previse (ikakva?) iskustva sa tim Laney-jem pa tako ni ja.

JloveGuitar

Post by JloveGuitar » 18 Aug 2009, 03:09

Ja imam to pojacalo vec 6 meseci i moram da ti kazem da je sasvim ok pojacalo za te pare (ja sam ga pazario novo za 200 eura). Za te pare ne znam drugi model koi ima FX loop , sto je dobra opcija a i moga da kazem da ima predivan clean. Reverb doduse nije "dubok" koliko ja hocu ali to moze da se sredi so dodatna reverb fx pedala. Sve zavisi o kakav tip na muziku sviras i planiras da sviras. Ako planiras da sviras metal ovo ni je bas pojacalo za to. Za te pare juri naki Randall. Ali za clean i umerenu distorziju od tipa Pink Floyd, Erik Clapton, pa i Deep Purple moze da se izgura. Neznam dali pokrija bubanj posto nisam to probao do sada, ali mislim da bi bilo ok za probe.

Za pedale nemogu da ti dam neku kombinaciju zato sto nemam neko veliko iskustvo i mogu samo da te zeznem.

p.s. Ako zelis da ti vise ljudi odgovore barem specificiraj kakvu muziku zelis da sviras za da znaju sta od priliku ti treba.

McFLY

Post by McFLY » 18 Aug 2009, 03:42

Ja mislio mrsko ljudima citati dug post :D
Ovako, sviram (hard) rock tipa Divlje Jagode, Osmi Putnik, Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin,pa cak i Maidene,volim zesci zvuk,ali iskoriscen 'na pravi nacin' (ovo je subjektivno razmisljanje :)).....
Od tog pojacala mi treba,kao sto sam vec rekao,snaga i dobar clean, nista vise,ostalo sve pedale odradjuju... A prvo sto sam primetio na njemu je 65w i cena od 200€ :D
@Dersu
Ma tu su i pedale,ne samo pojacalo :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 18 Aug 2009, 05:14

Ja sam probao to pojacalo par puta nisam nikada radio koncert na njemu, mogu ti reci dve stvari. Clean je super to potvrdjujem onako robustan ali opet oshtar i verujem da lepo izlazi iz mixa. Pojacalo ima fakticki vishe snage no Laney LV200 koji je isto "graviran" na 65W i smatram da ce se lepo cuti pored bubnja. Cena mu je 189E u MIX. Drajv na pojacalu je onako za mozda neki prljavi clean da namestish i samo to nije za jache. A ionako se ne dobija footswitch pa je svejedno :mrgreen: . Nego za tu vrstu svirke koju pominjesh dovolljan ti je jedan recimo turbo overdrajv tj overdrajv sa vishe gaina. Nikako ne prikljjucuj DISTORTION pedale jer ipak je to tranzistorac a po mom dosadashnjem iskustvu, tranzistorci (vecina) uzasno loshe zvuce sa DS pedalama (bilo kog tipa i bilo kog proizvodjacha). Overdrajv je vec bolja varijanta...U tovm slucaju od jeftinijih preporucio bih da sa ovim pojacalom probash MARSHALL pedale Blues Breaker II ili jos mozda bolje Guv'Nor. Kompresor ja recimo ne koristim (nisam mu nashao funkciju na gitari, nego samo na bass gitari) pa nemam pojma, chorus slobodno probaj neke behringerove zna da se zalomi po neki dobar. Delay morash da se izujesh malo para jer ako hoces iole ozbiljan delay ne uzimaj makar shta. Izuzetak je onaj Behringer kopija Bossovog delay-a (valjda se zove DD400) koji radi vrlo slicno boss-u. Reverb koliko se secam ima na pojacalu i trebalo bi da ti bude dovoljan za pocetak. Kupi dobre kablove i vezice izmedju pedala...dobro isprobaj pedale (pitaj da ti u radnji neko lupka bubanj u krajnjem slucaju uz isprobavanje (ako budu raspolozeni za isto) a poshto su ti stratovi 50's sasvim dobre gitare, ne verujem da ces imati mnogo problema da nadjesh svoj zvuk...tako da eto....KUPI pojacalo a za pedale samo polako. Procesor NIKAKO (ovo je moj subjektivan stav). :ziveli:

McFLY

Post by McFLY » 18 Aug 2009, 12:00

Super odgovor!
Hvala,to je ono sto ocekujem od pojacala, tako da cu ga definitivno uzeti B) Od pedala imam Hot Head i Bad Monkey od Digitecha,prva je distorzija, druga overdrajv, treba da mi stigne Hellbabe wah od Behringera... Mislim da je VD400 taj delay,ako mislimo na analogni,trazio sam ga, Bg, Novi Sad, Loznica, Bijeljina i nista,ostaje mi jos samo Sarajevo,mada preferiram Srbiju,zbog cena :D Za delay sam i planirao dati malo vise para,ljudi dosta hvale Digitech delay XDD,pa cu ga isprobati, a chorus cu probati Behringer-ov, samo mi je frka hoce li moci na svirke? Za reverb cu verovatno skupljati pare dug vremenski period jer sam po forumu citao i svi su odusevljeni Verbzillom,a ona je 139€ :x Kompresor mi je 'najslabija' karika,nemam nikakvu predstavu sta da imam u planu :)
Ni ja nisam ljubitelj procesora :)

Blingo

Post by Blingo » 18 Aug 2009, 15:30

E, vidi ovaj Daphone Chorus, toliko ga nahvališe RR i Cortex, da sam stekao utisak da je bolji od Bhringera, a i u metalnom je kućištu, pa cenim da ga traba pogledati.

Behringer VD400 je EXTRA za pare koje treba da se daju za njega, posedujem ga već nekih par nedelja i sjajna je stvarčica, a platio sam je samo 20e! :bravo: Ruku na srce, ovo je moj prvi abalogni delay, tako da bih ti ipak preporučio da ga probaš pre kupovine - možda se tebi ne svidi. Sve u svemu ja se sit nasvira Pink Floyda! :metal:

Naravno, u našim radnjama je nisam video... :grummel_2:

McFLY

Post by McFLY » 18 Aug 2009, 17:25

Blingo wrote:E, vidi ovaj Daphone Chorus, toliko ga nahvališe RR i Cortex, da sam stekao utisak da je bolji od Behringera, a i u metalnom je kućištu, pa cenim da ga traba pogledati. :grummel_2:
Gde da pogledam,tj koja prodavnica muzicke opreme,u Srbiji, prodaje Daphone pedale? :)
Sorry sto zapitkujem svasta,ali logujem se preko tel.-a,dok mi ne uvedu ADSL,pa mi je malo otezano surfanje :(
Blingo wrote: Naravno, u našim radnjama je nisam video... :grummel_2:
Pa gde da ga nadjem? :D
Ima li neko da mi poruci iz inostranstva,dao bih ja novac :)

Enterprise

Post by Enterprise » 18 Aug 2009, 18:27

McFLY wrote:Loznica
Pa gde nadje ovde da trazis??Mislim,da meni u Bg-u i NS kazu da nema,ne bih ni trazio to ovde(iako zivim na nekih 500 m od jedne(od ukupno dve) :lol: ) :mrgreen:

rock action

Post by rock action » 18 Aug 2009, 19:07

mislim da je Digitech delay jako dobar za svoju cenu

od reverba nisam mnogo toga probao, ali oba koja jesam - Boss RV5 i Line 6 Verbzilla - rade odlicno. iz nekog mog iskustva jeftin reverb zvuci dosta ruzno, tako da kupovinu reverba mozes da ostavis za kraj i da odaberes neki od ova dva (Boss je nesto jeftiniji od Line6ovog ali mislim da je takodje preko 100 evra)

McFLY

Post by McFLY » 18 Aug 2009, 19:28

Enterprise wrote: Pa gde nadje ovde da trazis??
Hehe,nisam napisao 'po redu',ja to trazim 'po daljini' :D Loznica,Bijeljina, Beograd, Novi Sad, Sarajevo (jer studiram na Palama) :)
U Lo vredi Artist,na Spaju necu da trosi reci,banalan primer Ibanez RG350DX kod njega kosta 900km,a u Bg-u 700km,mis'im... Pa u Artistu u Lo ce mi nabaviti Behringer wah :lol:
rock action wrote:mislim da je Digitech delay jako dobar za svoju cenu
Da,nije mu uopste 'nabijena' cena,a o funkcionalnosti-tek kad uzmem :)
rock action wrote:od reverba nisam mnogo toga probao, ali oba koja jesam - Boss RV5 i Line 6 Verbzilla - rade odlicno. iz nekog mog iskustva jeftin reverb zvuci dosta ruzno, tako da kupovinu reverba mozes da ostavis za kraj i da odaberes neki od ova dva (Boss je nesto jeftiniji od Line6ovog ali mislim da je takodje preko 100 evra)
Hteo,ne hteo,ja cu to ostaviti za kraj,jer mi budzet ne dozvoljava toliko zadovoljstvo :D
Drago mi je sto si predlozio Boss,sad cu imati 2 reverb pedale na 'repertoaru',kad skupim novca da je uzmem :)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 18 Aug 2009, 20:12

McFLY wrote:Drago mi je sto si predlozio Boss,sad cu imati 2 reverb pedale na 'repertoaru',kad skupim novca da je uzmem :)
Ooobavezno uzmi u obzir i Digitech hardwire reverb! On je oko 120 evra :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Aug 2009, 20:30

Takodje ovde!! Imam lepa i fina iskustva sa Laneyjem LX65R. Jos je vlasnik "pronasao" da na njegov drive doda distorziju i ima "heaven" sound. Vrrrlo pohvalno mogu da se izrazavam o Laney... a njegov drive mi se (meni) cak i svidja..

Za pedale... sta da ti kazem.. moje misljenje je da osim dobrog drivea i distorzije [koje BTW imas (thumbs up za Hot Head ;) )] sve ostalo mozes da uzmes iz neki jeftinijijeg procesora (tipa RP-150/250 ili Zoom G2.1/G2) obzirom da ce ti WAH stici dakle nemas potrebe za procesorima sa expression pedalom. Mada ruku na srce tu pedalu uvek mozes da iskoristis za volume.. yadi-yadi-yada uglavnom to je vec poznata stvar..

Kada je o pedalama za reverb i delay rec.. stvarno ima puuuno mogucnosti.. u svakom slucaju predlazem!!!

Sve sto zelis prvo probaj i gledaj da bas ne moras da igras "twister"... meaning uzmi sve ukupno cetri-pet pedala od kojih ce ti uvek bit' upaljene dve, a povremeno, po potrebi da gazis ostale tri.. ya know what I mean.. inace ces u toku pesme da igras "pipirevku" :) ;)

Posto iz tvog posta zakljucujem(o) da drive i dist imas, Wah ces uskoro dobiti.. moje misljenje je da ti jos samo treba delay (kad sviras solo), reverb (za rhythm) i to bi bilo TO... sve dalje "trpanje" pedalboarda zahteva sve veca ulaganja za non-sucking-tone pedale..

Bas iz tog razloga ti za efekte (sem dist i OD) predlazem procesor koji ce ti biti svrsishodniji.. za ~(cca)120E dobijas masu efekata koje ces upotrebiti u tek ponekoj pesmi.. a davati 80-150E samo za flanger... hmmmm sam si rekao da ti je dzep dubune prosecne plate na Balkan peninsula... hocu reci prilicno vetrovit..

E da... tu ne smemo zanemariti i: napajanje, patch kablove, prenosenje, redjanje, skupljanje... Mislite o tome...

Eto malo, ja rekoh sta imam. Nadam se da sam biJo konstruktivan...

:ziveli:

McFLY

Post by McFLY » 18 Aug 2009, 20:33

cccira wrote: Ooobavezno uzmi u obzir i Digitech hardwire reverb! On je oko 120 evra :ziveli:
E sad me vec stavljas na muku,haha :D
Salim se,vazi,uzecu i to u obzir... :mrgreen:
Nego,niko mi ne predlaze nikakav kompresor... Bilo sta sto se pokazalo dobro u praksi,a da je izdrzljivo na stejdzu? :)

Post Reply