Ukljucio bih se na kratko..Fender, Gibson, Ibanez....sve zavisi koju vrstu muzike je neko slusao veci deo zivota.... Ako ste kao ja, kad ste imali oko 10 godina prvi put gledali spot smells like teen spirit i uopste nirvanu i to vam je od 1991ve muzika koja diktira ukus, onda vam je prirodno da volite vintage gitare tipa fender jaguar i sl. Ako jos uporedo sa tim prozivljavate kompletnu GRUNGE/ALT/INDIE/POP scenu od pixies i sonic youth do recimo arctic monkeys i Queens of the stone age (da ne nabrajam, nestace mesta)...svidece vam se uvek i fender telecaster i gibson 335... i cudne gitare sa sto vise prekidaca kao kod John Spancer Blues Explosion naprimer. Ako ste pre toga slushali i Siuxie and the Banshees i Cure....pa sve do unazad pink floyd i svasta nesto....onda ce Vam i strat biti onako nekako drag, kao i naprimer fender twin reverb pojacala, vox AC30, i sl.
Nasuprot tome ako ste u Jazz Blues-u veci deo zivota, zar ima lepseg instrumenta od Gretsch-a White Falcon-a naprimer ili neke mator 175ice? (da ne nabrajam gitare)
A ako vam je kroz vene prosla kompletna metalurgija, od bogova u helankama, do ekstremnih - "krvi do kolena" bendova tipa death, black i ostalih usmerenja, onda ce vam nekako to ime IBANEZ (i ostali tipovi slicnog karaktera) biti utisnuto u dugotrajnoj memoriji, kao i zvuk, a sam izgled gitare sa svim svojim spicevima i pravilnostima / nepravilnostima svaki put ce vam izmamiti osmeh u muzickim radnjama....
A ako ste u nekom generalnom rock fazonu ceo zivot, za vas su i standardno dobre gitare: les paul ili stratocaster i to je to....
Inace FENDER GIBSON IBANEZ: ja sam uvek bio za fender bilokakav fender...mada sam svirao i gibsone razne (najduze marauder). Meni je po pitanju zvuka i izgleda Fender Telecaster onaj standardni "amerikanski" boje drveta sa crnom maskom najbolja gitara, a sto se tice izgleda Jaguari i Jazmasteri su stvarno sexy gitare, ali mi je telac ipak bolji po zvuku (dajte meni taj "twang" i to je to). Imam i kopiju 335ice, koja je po meni nesto najbolje sto je gibson izmislio (ni ja ne volim les paulove, a SG mi je ok zvucno, malo je fensi izgledom i inace su mi Gibson nekako male gitare, kao igracke (da krupan sam i velik)osim te 335 i recimo firebirda).
E sad da polako privodim kraju elaborat: moderne IBANEZ gitare: NEMAJU DUSHU (ni clean - kojeg maltane i nema, ni drive). necu puno pametovati, ali ko razume, shvatice. Dizajn je dakodje nekako previse napadan, kao frajla sa istaknutim sisama koja pokusava da te privuce, ali ti ipak smatras da je malo previse doterana....nekako slut i to...
GIBSON: male su, zvuk je dobar za neke stvari, clean nije ni za ku**c u odnosu na Fender gitare (svirao sam cak i matorog les paula od Vlade Divljana sa mini humbackerima na kom je snimao sa Idolima), drive mi je nekako previse fokusiran za moj ukus, mada je dobar za neke stvari....tipa foo fighters (u mom svetu muzike). Naravno cast izuzecima tipa 335 i uopste njihova Jazz kolekcija...A sto se tice dizajna generalno GIBSON zna sta radi, ali meni se nesto svidja nesto ne...
FENDER: Sta reci kad sve znate. Imao sam i Squier najjeftinijeg telecastera i sada povremeno patim za njim jer je imao sjajan zvuk, a imao sam japanskog fendera telca koji me nije zadovoljio i prodao sam ga...dakle od komada do komada zvuk i kvalitet varira. Trenutno maltretiram stratocastera MIM sa americkom strujom i to je zasad ok, imam i fenderov vrat na jednom Peavey telecasteru, naravno MAPLE. ZELIM FENDER TELECASTER 52 ili kao najbolja varijanta a da je jeftinije FENDER BAJA TELECASTER. MAPLE ALL THE WAY....verovatno zato i ne preferiram gibsone i ibaneze...retki su komadi sa maple vratov...sve sam rosewood...ima i tu nesto...