Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Chord-Master
MF veteran

Re: Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

Post by Chord-Master » 14 Jun 2008, 20:24

LazaRocker wrote:Ja sam u fender klanu, iako najvise volim da cujem zvuk Ibaneza.
... a preferiras izgled Gibsona :mrgreen:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 15 Jun 2008, 02:27

Chord-Master wrote:
LazaRocker wrote:Ja sam u fender klanu, iako najvise volim da cujem zvuk Ibaneza.
... i svirljivost Musicman-a :mrgreen:

LazaRocker

Post by LazaRocker » 15 Jun 2008, 09:42

Chord-Master wrote:
E, da znas, u neku ruku tacno :lol: :lol: :lol: .
Ja sam svestran covek. Pripadam fender klanu jer mi fender najvise lezi za sviranje, najbolje se snalazim i najvise volim da ga sviram (imao sam original telecastera, sad mi ostala samo kopija strata :cry: :cry: :cry: ). Mislim da si me slicno ovako zezao i za vrste muzike koje sviram, jel' sam upravu :lol: :lol: :lol: ?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Jun 2008, 16:00

LazaRocker wrote:Mislim da si me slicno ovako zezao i za vrste muzike koje sviram, jel' sam upravu :lol: :lol: :lol: ?

Joj vidi stvarno, jesam, zaboravio sam da si to bio ti :)

Pretpostavljam da ti nije bilo jasno zasto te stalno zezam, mora da si mislio da ti se ili nabacujem (wtf!?) ili da uzivam u tome da ti zagorcavam tvoje prisustvo na forumu (damn, Chord-Master again!!!) :mrgreen:
E pa, najiskrenije mogu reci da definitivno nije nijedno od ta dva, vec mi, kako ispada, ti samo dajes materijala da te zezam :) , ali ono u temi gde se spominjalo ko koju vrstu muzike svira, je bilo bezazleno i prijateljsko zezanje, kao uostalom i ovo sada ("ja sam samo jedan lakrdijas, sta bi covek mogao bolje raditi, nego da bude veseo?" - Hamlet).

Nadam se da se ne ljutis :)

LazaRocker

Post by LazaRocker » 16 Jun 2008, 14:13

Chord-Master wrote:
LazaRocker wrote:Mislim da si me slicno ovako zezao i za vrste muzike koje sviram, jel' sam upravu :lol: :lol: ?

Joj vidi stvarno, jesam, zaboravio sam da si to bio ti
Pretpostavljam da ti nije bilo jasno zasto te stalno zezam, mora da si mislio da ti se ili nabacujem (wtf!?) ili da uzivam u tome da ti zagorcavam tvoje prisustvo na forumu (damn, Chord-Master again!!!) :mrgreen:
E pa, najiskrenije mogu reci da definitivno nije nijedno od ta dva, vec mi, kako ispada, ti samo dajes materijala da te zezam :) , ali ono u temi gde se spominjalo ko koju vrstu muzike svira, je bilo bezazleno i prijateljsko zezanje, kao uostalom i ovo sada ("ja sam samo jedan lakrdijas, sta bi covek mogao bolje raditi, nego da bude veseo?" - Hamlet).

Nadam se da se ne ljutis :)
Ma znam bre, de da se ljutim ja volim da me zezaju :lol: :lol: . Samo nemoj da mislis da cu da se i ja tebi nabacujem imam boljeg ukusa :D :D :D .

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 16 Jun 2008, 15:25

LazaRocker wrote:Ma znam bre, de da se ljutim ja volim da me zezaju :lol: :lol:

Onda je sve cool :D
LazaRocker wrote:Samo nemoj da mislis da cu da se i ja tebi nabacujem imam boljeg ukusa :D :D :D .

Ne, ne, ne mislim, a i bilo bi dosadno... bolje je da prosirimo nabacivacki krug po celom forumu :mrgreen:

LazaRocker

Post by LazaRocker » 16 Jun 2008, 16:05

Of course it is. Cool as ice.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 18 Jun 2008, 18:11

Fender vs Gibson

[youtube]s7vM-Eb1EQ8&feature=related[/youtube]

Flealip

Post by Flealip » 22 Sep 2008, 16:43

Bojim se da cu mozda ispasti neiskusan ili povrsan, ali cu da postavim jedno prosto pitanje koje ce odgovoriti na celu ovu temu: Kojeg proizvodjaca koriste najbolji svetski muzicari (sto se gitara tice)? Dakle, proverite sta koriste Jimi Hendrix, Eric Clapton, Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan, Jaco Pastorius, Marcus Miller, Stu Hamm, Victor Bailey, Flea, Buddy Guy i mnoooogi, mnogi drugi. Naravno, i Gibson je rame uz rame sa Fenderom, ali....vise volim Fendera. Ibanez mi se nikako ne svidja. Ni zvuk ni izgled. PRS gitare su dobre.... :D

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 22 Sep 2008, 17:02

Zalutao ti je Flea tu, on svira Modulus :) Nije da mi je nesto preterano stalo da velicam Ibanez ali momentalno nemam sta pametno da radim pa cu i ja da se igram :)
DakleM, Steve Vai, Joe Satriani, Pat Metheny, Muhammed Suicmez, Paul Gilbert, John Scofield, Marty Friedman, Gary Willis, Sean Malone...

Flealip

Post by Flealip » 22 Sep 2008, 18:12

Flea je ranije svirao kojekave gluposti, pa presao na jazz pa na Modulus. Al uvek ima jazz na svirci ili snimanju. Trust me, vidi mi username :P Enivej, mislim da sam ja, kao i mnogi drugi, napravio gresku. Mora se uzimati u obzir sviranje zanra na gorepomenutim gitarama. Naravno, ne mozes da sviras neki blues ili jazz na Ibanezu (mozes, al ne tako dobro kao na Fenderu) kao sto jedan Telecaster nije za metal (sa izuzetkom John 5:? ) No, sto kaze narodna poslovica: U veste ruke Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita. Dakle, nije bitna marka vec svirac. I zato mislim da ova tema ne vodi nekom konkretnom zakljucku. Svako ce da kaze koja gitara se njemu svidja, koju gitaru on koristi, njegov omiljeni gitarista... i tako u nedogled :D
P.S: Fender je ipak najbolji xD :P

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 22 Sep 2008, 19:43

pa zapravo cela poenta foruma jeste da svako izlozi svoje misljenje, a ne da ubedjujemo jedni druge kako sam ja u pravu a ti u krivu... nije li svaka tema vezana za muziku subjektivna? xD

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 23 Sep 2008, 02:18

nije svaka!:)
znaci ja ne podnosim organski led cepelin i dip prpl, pa cu da ih branim kao odlicne bendove u diskusiji, sta ces sad?:)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 23 Sep 2008, 02:46

Ukljucio bih se na kratko..Fender, Gibson, Ibanez....sve zavisi koju vrstu muzike je neko slusao veci deo zivota.... Ako ste kao ja, kad ste imali oko 10 godina prvi put gledali spot smells like teen spirit i uopste nirvanu i to vam je od 1991ve muzika koja diktira ukus, onda vam je prirodno da volite vintage gitare tipa fender jaguar i sl. Ako jos uporedo sa tim prozivljavate kompletnu GRUNGE/ALT/INDIE/POP scenu od pixies i sonic youth do recimo arctic monkeys i Queens of the stone age (da ne nabrajam, nestace mesta)...svidece vam se uvek i fender telecaster i gibson 335... i cudne gitare sa sto vise prekidaca kao kod John Spancer Blues Explosion naprimer. Ako ste pre toga slushali i Siuxie and the Banshees i Cure....pa sve do unazad pink floyd i svasta nesto....onda ce Vam i strat biti onako nekako drag, kao i naprimer fender twin reverb pojacala, vox AC30, i sl.

Nasuprot tome ako ste u Jazz Blues-u veci deo zivota, zar ima lepseg instrumenta od Gretsch-a White Falcon-a naprimer ili neke mator 175ice? (da ne nabrajam gitare)

A ako vam je kroz vene prosla kompletna metalurgija, od bogova u helankama, do ekstremnih - "krvi do kolena" bendova tipa death, black i ostalih usmerenja, onda ce vam nekako to ime IBANEZ (i ostali tipovi slicnog karaktera) biti utisnuto u dugotrajnoj memoriji, kao i zvuk, a sam izgled gitare sa svim svojim spicevima i pravilnostima / nepravilnostima svaki put ce vam izmamiti osmeh u muzickim radnjama....

A ako ste u nekom generalnom rock fazonu ceo zivot, za vas su i standardno dobre gitare: les paul ili stratocaster i to je to....

Inace FENDER GIBSON IBANEZ: ja sam uvek bio za fender bilokakav fender...mada sam svirao i gibsone razne (najduze marauder). Meni je po pitanju zvuka i izgleda Fender Telecaster onaj standardni "amerikanski" boje drveta sa crnom maskom najbolja gitara, a sto se tice izgleda Jaguari i Jazmasteri su stvarno sexy gitare, ali mi je telac ipak bolji po zvuku (dajte meni taj "twang" i to je to). Imam i kopiju 335ice, koja je po meni nesto najbolje sto je gibson izmislio (ni ja ne volim les paulove, a SG mi je ok zvucno, malo je fensi izgledom i inace su mi Gibson nekako male gitare, kao igracke (da krupan sam i velik)osim te 335 i recimo firebirda).

E sad da polako privodim kraju elaborat: moderne IBANEZ gitare: NEMAJU DUSHU (ni clean - kojeg maltane i nema, ni drive). necu puno pametovati, ali ko razume, shvatice. Dizajn je dakodje nekako previse napadan, kao frajla sa istaknutim sisama koja pokusava da te privuce, ali ti ipak smatras da je malo previse doterana....nekako slut i to...
GIBSON: male su, zvuk je dobar za neke stvari, clean nije ni za ku**c u odnosu na Fender gitare (svirao sam cak i matorog les paula od Vlade Divljana sa mini humbackerima na kom je snimao sa Idolima), drive mi je nekako previse fokusiran za moj ukus, mada je dobar za neke stvari....tipa foo fighters (u mom svetu muzike). Naravno cast izuzecima tipa 335 i uopste njihova Jazz kolekcija...A sto se tice dizajna generalno GIBSON zna sta radi, ali meni se nesto svidja nesto ne...

FENDER: Sta reci kad sve znate. Imao sam i Squier najjeftinijeg telecastera i sada povremeno patim za njim jer je imao sjajan zvuk, a imao sam japanskog fendera telca koji me nije zadovoljio i prodao sam ga...dakle od komada do komada zvuk i kvalitet varira. Trenutno maltretiram stratocastera MIM sa americkom strujom i to je zasad ok, imam i fenderov vrat na jednom Peavey telecasteru, naravno MAPLE. ZELIM FENDER TELECASTER 52 ili kao najbolja varijanta a da je jeftinije FENDER BAJA TELECASTER. MAPLE ALL THE WAY....verovatno zato i ne preferiram gibsone i ibaneze...retki su komadi sa maple vratov...sve sam rosewood...ima i tu nesto... :D :D :D

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Sep 2008, 09:17

ja bi se jednim rorijevim kastomom zadovoljio za cijeli zivot... jebanez verovatno pravi najkvalitetnije i najsvirljivije gitare za razumnu cenu, ali fendjerova glavna prednost ne bi trebao da bude playability ili slicno koji tek posle dobre sume mozete da ugrabite kao u ibaneza... ali taj fenderov ton mene strasno privlaci i zvuk ishamaranih zica koje prshte, to je nesto sto je pomoglo izgradnji r'n'ra bluza i slicnog... e to je meni haos, a playabillity je zapravo u sviracu...

Post Reply