Dushan-85 wrote:
Ono sto si naveo za 'arhine Zapada', o tome sta je a sta nije etno muzika. Opet, i to oblacenje ljudi u odijela imaju svoj pecetav vremena u kojem nastaju ta i takva pravila. Nekad su ljudi zasigurno zivjeli sasma goli dok ih klimatske promjene i oscilacije vremenskih prilika nisu navele da se obuku. Isto tako danas je moda da se oblacis tako-i-tako, bez obzira da li ti je to ugodno ili ne, ali to je 'drustveno prihvatljiovo, i to su 'pravila igre'. Ali, ako taj neko ima svijest o tome ko je, sta je i kakav je , njega nece poremetiti cinjenica da on nosi nekakvo 'japijevsko' odijelo. A ako nisi sa tim na cisto, onda te ni najbolje Armanijevo odijelo iz gabule nece spasiti. Bas tako mislim i za nasu muziku. Ako se prilikom obrade zvuka i samog zapisa ne unisti onaj nukleus, koji originalnu pjesmu cini tako specificnom, i prenosi onu posebnost duha i osjecanja koju ona sa sobom nosi, onda je sasvim svjedjeno u kakvom je i kojem studiju napravljena i pod kakvim arsinima napravljena. Isto tako, meni se dopada kako zvuci SITNA LISA, koju izvodi legendarni makedonski gajdas , pocivshi, Pece Atanasovski, jer je ona prenosila onu nepatvorenu energiju koja je izbijala iz samog instrumenta i nje same. Ali, mi se i svidjela spredno napravljena obrada Bodana Arsovskog i njegovog EZGIJA ORKESTRA na albumu NEDOGLED. Dakle, nije nasa muzika losa sama po sebi, niti je losa ako je Britanci ili Amerikanci proglase takvom, jer ona nema nikakvih veza sa stereotipijama neke vajne 'vise rase' naseg doba. Kao sto svako vrijeme nosi svoje breme, tako se i svaka obrada narodne muzike mora znalacki obraditi, kako bi zadrzala svoju ljepotu. No, to mogu ciniti samo oni koji zaista prilaze svemu tome bez ikakvog interesa, osim da sa ljudima prodjele tu ljepotu i vrijednost. Sve ostalo, vodi ka srozavanju tog istog nasledja. Bas tu pseudo-narodnu muziku, na najprizemniji nacin, nekad su i danas koriste narodnjaci. i njihova muzika samo je 'narodna' zato sto je velikoj masi ljudi prijemciva i slusljiva, ali ona nema nikakve duboke veze sa nasim stvarnim narodnim identitetom. Svi njihovi uradci samo ponegdje podsjecaju na ono sto jeste narodna muzika, izvorna, muzika, ali je daleko od onoga sto daje stvarna, stara, arhaicna, narodna muzika. Kao sto rekoh, ta 'arhajska' muzika je imala je u sebi 'ugradjen' cilj i smisao, dok se danasnju folk muziku to tesko moze kazati. Tipican primjjer, opet ga navodim, jeste Goran Bregovic, koji je nacinio pjesmu LIPE CVATU, kome je, gle cuda, isto kao gost na snimanju iste numere bio- Pece Atanasovski. Ali ono sto ej samo imalo patinu narodne pjesme, na kraju se pretvorilo u najprizmeniju himnu niskih strasti pod i nad kafanskim stolom/ sjetite se samo spota/. Dakle, dok je bilo narodne muzike, svako ju je zlo-upotrebljavao onako kako je zelio. Zato sto je ona sasvim otvorena za interpretaciju. Bas tu odrednicu 'balkanska muzika' , bas kao i sve sto je 'balkansko'/ sa onim prizvukom niskog, primitivnog i plitkoumnog/ stvorili su oni koji su se trudili da je posto-poto razvodne i koliko je god brzo moguce pokazu 'velikim narodnim masama'. I tu se izgubilo mnogo toga. Uvijek postoje, s druge strane, i oni koji tu nasu etno-muziku pokazuju na valjan nacin, i ona moze dobro proci svuda. Jer, nije samo tu stvar da ce tu dobro i vjesto obradjenu narodnu pjesmu slusati samo 'probrani slusaoci', vec i oni ljudi koji su zeljni neceg autenticnost, iskrenog i iskonskog, sto ce im vratiti osjecaj samobitnosti, postojanosti i biti orijentir kroz ovu dzunglu razno raznih monster-hibrida, raznih muzickih prava, fela i zanrova, na koje imaju 'srecu' tako cesto da nailaze u svom zivotu.
Eto toliko.
Pročitao sam ceo tvoj post, možda nisi morao naširoko, shatio bih te odmah. Ono što i lično mislim je da mi nemamo baš mnogo kvalitetne narodne muzike, i uopšte mnogo manje se zna o tome kakva je zaista u praksi bila naša muzika u prošlosti negop većina ljudi misli. Tačno je da retko ko pristupa tom narodnom nasleđu artistički - ali čuj - pa ko prilazi američkom narodnom nasleđu artistički, i kakve veze ovo što se zove danas r'n'b ima sa crncima na polju pamuka? Muzika je ste postala proizvod masovnom proizvodnjom sigurno se ne stiže do unikatnosti i ličnog pečata - ali to je sad već druga priča.
I da dodam da bi bilo mnogo lepo kad bi neko ovde iz administracije sa foruma malo zavrnuo rukave i napravio "multiquote" dugmence, kad se odgovara na više post-ova