Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Dersu Uzala

Re: Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

Post by Dersu Uzala » 07 Feb 2010, 21:36

kide wrote:
Boogie Woogie wrote:Taj muzički "rascep" na Orijent i Zapad, slika je i prilika i našeg društva u celini, pri čemu u toj napni-nategni poziciji, ipak jače mirišu burek i kebab, negoli hot dog i kroasani..(a o mocart kuglama da i ne govorimo)
taj muzički i soc-kulturni rascep na Orijent i Oksident, tj. njihov neprestani dijalog jeste prilika za raznorazne fuzije i sinteze, naravno uz malo veštine i mere u pristupu. jeste se vaga pomerila ka orijentu, od 90ih naovamo, što ne znači da se opet neće vratiti ka zapadnom uticaju, i tako u krug. taj dualizam je nešto najvrednije što čovek uopšte, a pogotovo balkanski čovek može da ima, jer ta dualnost stvara dinamiku i sprečava da se ubijemo od dosade.

ne znam gde još postoji takav sudar velikih kultura sa tako dinamičnim efektima... možda američki jug, a pogotovo jug Španije, Al Andalus, flamenko sa jakom tenzijom i stalnom "borbom" prirodnog i harmonskog mola. mislim da smo ipak najsličniji Špancima, jer su nas orijentalci karali uzduž i popreko vekovima, u stvari njih Arapi duže nego nas Turci.
:1:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Feb 2010, 22:01

Rocket Roll wrote:

I ta mržnja prema obrazovanima nam je sa Orijenta. Saladin spaljuje biblioteku u Kairu, Amr Ibn Alas spaljuje Aleksandrijsku biblioteku. "Šta ti učeni laprdaju, kad je svakom dovoljan po Kur'an?"
U velikoj meri tacno ali samo pojedine frakcije Orijenta. Neki drugi ljudi, plemena i narodi sa tog istog Orijenta su pre nego sto su biblioteke spaljene uredno prekopirali sav sadrzaj i odneli recimo u Bagdad. Dok su jedni rusili kolektivu bastinu covecanstva drugi su skupljali i pohranjivali. Upravo zato i imamo sve anticke radove (ove koji su ostali) i sacuvane. Mocnici cesto u znanju vide neposrednu opasnost. Imati u vidu doduse, da je na najvecim islamskim akademijama veronauka bilo samo jedan od 20-tak predmeta i nikako kraj i pocetak svega. Veronauka je mozda tada smatrana kao slag na torti, samo za one najposvecenije (za razliku od onih skola gde je sve i svja, kraj i pocetak, jedina tema koja se izucava). U neku ruku Kuran je bio za Elitu. Kao i Biblija do Gutenberga, nije bio dostupan svakome niti je dato svakome da ga cita a kamoli proucava. Mogao si samo u dzamiji da recitujes napamet nabubane stihove (i bolje bi ti bilo da znas one 'bitne' napamet) ali su samo oni najposveceniji, koji su vec usli u tajne istorije, geografije, fizike, matematike i filozofije naglabali o religiji, cak i u tim islamskim skolama. U najpoznatijim akademijama, primane su i zene. Pre 1200 godina. Zene nisu primane u visokoskolse obrazovne institucije na zapadu do pre 100-nak godina.

P.S. Mnogi od nas se cesto pitaju sta se desilo sa tako vanrednom islamskom civilizacijom, ne onom osvajackom i pokorivackom, vec onom miroljubivom i vrlo ezotericnom, covekoljubivom, bogougodljivom, blah blah. Pre par godina naleteo sam (online) na neke isecke iz nekim njihovih modernih knjiga, rasprave njihovih modernih mislilaca. Mozete misliti koliko su te knjige manje vise kontrabant u Islamu, ekvivalent popularnosti Rushdijevog lika i dela. Stravicna je kritika Islama od samih muslimana koji pokusavaju da razmisljaju danas 'pravilno'. Kao i mi Srbi, tako i Islam odmah ove koji pricaju sa bilo kakvom dozom negativizma sami o sebi ili svojima odmah proglasava za islamomrsce i jeretike. Pro-zapadne kurve. Medjutim, i ne mogu vec mesecima da nadjem to sto sam citao iako se trudim, kad bi samo procitali deo toga, plafon vam padne na glavu. To su vrlo uceni ljudi, naucnici i filozofi, muslimani iz citavog Islama, koji objasnjavaju sta se to desilo unazad nekih 500-600 godina (tu pocinje kriza Islama navodno) i kako je od jednog vrlo 'Jedi' drustva, egzoticnog drustva gde je znanje i nauka ispred svega a religija i mistika slag na torti ali nesto o cemu ne treba preterano drobiti prosecnom coveku, doslo do toga da se potpuno izvrne sistem vrednosti i da ono sto samo elita ili manjina moze da shvati nametne ostatku populacije kao prvo i jedino merilo socijalne vrednosti i pripadnosti. I dan danas su ljudi u Islamu saroliki kao stanovnici tamo neke planete iz Star Wars-a, ali se nekada njihova individualnost i posebnost negovala obzirom kom etnosu pripadaju, islam je samo bio tkivo koje ih vezuje da se potpuno ne raspadnu. Danas je islam vise skeleton, kostur materije.
Last edited by Dersu Uzala on 07 Feb 2010, 22:18, edited 1 time in total.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 07 Feb 2010, 22:10

Koliko su se socijalizam, komunizam i svaki slični marksizam zadržali na našim prostorima, ilustruje i ova reč "nadobudno".

Mnoge generacije su ovde vaspitavane u duhu kvazi-jednakosti i solidarnosti, gde se svako samopouzdanje sankcionisalo, a svaka uniformnost pozdravljala.

Samopouzdani, obavešteni ljudi, bili su prinuđeni da ćute i da "ne talasaju", a samo oni su znali koliko je težak teret Znanja i Svesnosti.

Masa, stado, uživala je u zatucanosti i bauljala po mulju sitnosopstveničkih ugodnosti. A ako bi ih slučajno neko svojom pojavom podsetio na Različitost, na Obaveštenost, na Znanje i Samopouzdanje, najlakše je bilo mrzeti ga, nazvati ga nadobudnim (da ne kažemo buržujem) i eventualno povući dole, međ ostala goweda.

Zašto? Zato što je to lakše nego se napregnuti i uzvinuti do visina onoga ko Zna. Te su stvari evo prisutne i danas..

...nešto o tragu koji je socijalizam ostavio na nas, a koji se tiče konkretno muzike.
To je arhetip Skromnosti.
On se naročito lepo vidi u muzičkom izrazu 50-tih, 60-tih godina i tek u poslednjih desetak godina se pretvorio u svoju nakaznu suprtonost - u bahatost.

Sećam se, kada sam prvi put čuo naše pevačice kako pevaju sa tzv otvorenim samoglasnicima "znAAJ" "dAAj", otvorenog grla, pomislio sam kako je došao kraj srkomnosti. I nisam se prevario. (slično se naziralo kod pokojnog Davorina Popovića, pa čak i kod Dada Topića, koji su pokušavali da sopstvenom jeziku daju neku anglo-rokersku notu, tu i tamo u jazz-u kod Nade Knežević, ali ostali su uglavnom pevali stisnutog grla). Tako smo kod Indexa mogli da slušamo nešto kao : "predaij se srcei..izgoubili smou booij..nikeada višej..ti ne prićaij o njoiaj..."

Danas je skoro recept za "dobar glas" da se imitira Anastazija (kao ona maal Cveta Majtanović) i da im kamera fokusira krestu kako vibrira dok otvaraju usta kolko god mogu.
pogledajte samo čedne nastupe pevaljki od pre 20 godina i gologuzatih pevaljki od danas.

Hoću da kažem, neke stvari u muzičkom izrazu se lakše i pre prihvataju, dok će neke stvari u načinu razmišljanja uvek nekoga da žuljaju.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 07 Feb 2010, 22:25

a sada još nešto o Zapadu i Orijentu.

Nismo mi jedina sredina koja je bila pod različitim uticajima.
Radi se o tome da kod nas uvek postoji taj neki momenat "opredeljenja" kome se privoleti carstvu.

Mi jeso mali, ali nisu mnogo veće ni Italija ni Grčka, ni Austrija. Oni međutim nemaju naš problem, već teraju svoju priču.
Italija tera kancone, Grčka sirtaki, Austrija polke i molim lepo, kome se sviđa sviđa, ali se radi o tome da mi ne teramo ništa svoje.

Ni za šta svoje se nismo uhvatili, ništa svoje nam se nije zapatilo, primilo i izniklo u naše prepoznatljivo obeležje.
Kada stranac dođe kod nas, on nema pojma šta u muzičkom smislu može da očekuje i šta će dobiti ako u prodavnici ploča kaže "dajte mi nešto tipično vaše".
U poslednje vreme se pokušava sa trubačima ali..videćemo dokle će to da traje.
Svakako da tu i tamo zablista neki talenat ali..to je toliko slabušno da se on još pre ugasi.

Opet, mi naše talente prepoznamo tek kada ih prepozna svet.
Jedna Olivera Katarina je 70-tak puta nastupala u pariskoj Olimpiji, ispevala šošanu i đelem-đelem, a danas jedva da sastavlja kraj sa krajem. Jebiga..bila je nadobudna.
Namerno pominjem ženu, jer se tek ženama ovde samopouzdanje ne prašta.

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Feb 2010, 23:20

:roll: :?:
Ja bih bas vol`o da vidim neki primer Orijenta u srpskoj NARODNOJ muzici,ne mislim na Lipe cvatu i tako to...
neki YT klip, nesto tako.. aj mene vam :ziveli:

kide

Post by kide » 07 Feb 2010, 23:38

Kristijan wrote:Mislim da je šteta da se naziva turskim nešto što je, ako baš ne kopamo preduboko u prošlost - definitivno balkansko, uslovno rečeno naše.
šteta jeste jer je istorijski neprecizno, ali je praktično. što kaže Dushan, baš zbog dužine prisustva Turaka na Balkanu i trauma/kompleksa koji su zbog toga ostali u narodu, orijentalni uticaji se označavaju kao "pusto tursko". ja tu stereotipsku i kolokvijalnu upotrebu prihvatam jer zamisli kad bi svakome ko upotrebi taj termin držao kratko predavanje kako je to zapravo vizantijsko i cigansko i jevrejsko i persijsko i naravno grčko, tačnije frigijsko, tj. frigijsko dominantno.

imamo veliki off topic ovde, ali mislim da je i ovakva tzv. kulturološka diskusija bolja od svake rasprave o onoj izdrkotini od uvodnog posta.

kide

Post by kide » 08 Feb 2010, 00:03

Rocket Roll wrote:
kide wrote:tu bi mogao da uleti Rocket iz forumskog šipražja, odmahujući svojom učenom glavicom...
Heh, glavicom. Otkad ne mogu da nađem šešir - čak ni u Balkanskoj ne prave kape za ovolike tintare kolika je moja.

Učenost je nužnost, btw. "Obrazuj se ili umri", to je geslo modernog doba.

I ta mržnja prema obrazovanima nam je sa Orijenta. Saladin spaljuje biblioteku u Kairu, Amr Ibn Alas spaljuje Aleksandrijsku biblioteku. "Šta ti učeni laprdaju, kad je svakom dovoljan po Kur'an?"
dobro glavonja, izvini, nisam mislio da imaš malu glavu nego se malo zezam kad neko pokazuje da zna sve o svemu. naravno da nisam protiv učenosti, niti mrzim obrazovane, ali sam ipak za neku upotrebnu vrednost i podelu posla. kao što i sam znaš na našim fakultetima ima smerova sa više profesora nego studenata, a država sve to plaća globeći radni narod. ima li to smisla?
a o misliocima opšte prakse kojih kod nas imaš na svakom ćošku, u svakoj birtiji, da ne pričam forumu, šta reći... sve su to neke jalove kompenzacije kad ne znaš ko si, šta želiš, čime želiš da se baviš u životu, itd itd teška pitanja i teški izbori.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Feb 2010, 00:15

kide wrote:...izvini, nisam mislio da imaš malu glavu nego se malo zezam kad neko pokazuje da zna sve o svemu.
I know what I know, štono reče Pol Sajmon. Blagodeti visokog obrazovanja & pažljivog praćenja nastave. U slučaju da znaš bolje, ispravi me.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Feb 2010, 07:32

Bluesko wrote::roll: :?:
Ja bih bas vol`o da vidim neki primer Orijenta u srpskoj NARODNOJ muzici,ne mislim na Lipe cvatu i tako to...
neki YT klip, nesto tako.. aj mene vam :ziveli:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tecQs5ria0c&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tecQs5ria0c&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/OoUPL-E2pZ0&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/OoUPL-E2pZ0&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FepXsIuBEVk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FepXsIuBEVk&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5tqMr6BQPq4&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5tqMr6BQPq4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Eto nekoliko primera. Bitno je uticaj orijenta kapirati malo šire, nemoguće je hirurški precizno izdvojiti koji segment je odakle, i zato i mislim da je bitno pričati o balkanskom muzičkom nasleđu, koje je mešavina svakojakih različitih uticaja. Možeš da potražiš recimo i pesme "Podunuše sabazorski vetrovi", ili "Poranila kumrija"...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 08 Feb 2010, 15:04

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ANK-2UIXFSE&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ANK-2UIXFSE&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Z_eqNIO0leI&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Z_eqNIO0leI&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

sjajan bend mog starog prijatelja.
da je srece u Srbiji, umesto onih govana ovo bi islo na TVu.
mada, imaju oni taj folk pristup koji nije bas za sire mase... tipa Current 93/Dead Can Dance meets veliko sumadijsko srce.
ideja koju bend nosi je neprocenjiva. priokazati pravo skriveno neokaljano lice nase Srbije, nase odavno zaboravljene mistike i putujuce filozofe, narodne kompozitore, duhovnu tradiciju i nasledje skriveno iza paravana seljastva....

dweezil

Post by dweezil » 08 Feb 2010, 18:45

uuu ima tu dobrijeh bendova, ja recimo za te Nyarl sto si stavio nikad nisam cuo, sta znam meni je ova stvar od Anastazije onako bash cool :) ladno bi mogla da ide u neki istorijski film o neam pojma, o Vizantiji.

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/3KJHoQ3Ly6s&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/3KJHoQ3Ly6s&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

kide

Post by kide » 09 Feb 2010, 01:20

Rocket Roll wrote:I know what I know, štono reče Pol Sajmon. Blagodeti visokog obrazovanja & pažljivog praćenja nastave. U slučaju da znaš bolje, ispravi me.
ne znam bolje, a dovoljno mi je da ostanem na nivou opšte kulture i stereotipa. pa čak i u svirci koja mi je prioritet, sve sam više na strani da da manje je više.

ja mislim da postoji određena kvota informacija i znanja posle koje, ako nema praktične upotrebe i adekvatne naplate, dolazi do poremećaja moždane hemije i raznih vrsta neuroze. meni se desio takav overload pre 5-6 godina i od tada ne čitam knjige i časopise, i ne gledam filmove i TV.

ima kod Džeja onaj stih: blago onom kom u glavi duva... :zzz:

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Feb 2010, 04:35

Boogie Woogie wrote: Elita vuče napred, Banauz ne vuče nikud, on čeka da njega neko povuče.
Elita prati Ideju, Kreaciju, Stvaranje, banauz konzumira, troši.
Elita paralelno sa muzikom, proučava kontekst u kome je nastala, banauz deli muziku na "sentiš", "rokačina","za auto" isl..
Elita zna šta je Estetika, banauz misli da je Estetika ono što se njemu sviđa.
Elita traži kvalitet, banauz troši ono što mu se servira.
Elite je jako malo, banuzi su masa.
Elita se buni protiv postojećeg stanja i uvek je nezadovoljna. Elita je hrabra i istraživačka. Masa ostaje u pećini i plaši se vatre i točka.
Cela ljudska civilizacija svoj napredak duguje upravo pojedincu, Eliti, a ne masi.
eto toliko, ako bude pitanja, tu sam.
Odo sad po svoju cigaru.. 8)
Nešto si 'teo i mada u principu kapiram šta pričaš i ok, naravno da postoji "upućenija publika" i ona neupućenija ostalo ti baš i nije... na čvrstim nogama. Elitizam i "poznavalaštvo" se često u praksi ne temelji na "saznanju" ili nekom urođenom kapacitetu da se ceni lepo, već na tome da nekoga interesuje da se ponaša oseća i živi kao "poznavalac". Da je tvoj koncept tačan, filmska kritika bi bila nepogrešiva i često snimala bolje filmove od onih koji završe režiju. Rok kritičari bi bolje svirali gitare od muzičara samih itd. Kao drugo elita - vuče unazad a ne unapred. Tipičan predstavnik elite voli poznato i ono što je već definisano kao kvalitetno i dobro. Na primer - poznavaoci u svetu instrumenata vole "vintage" a ne inovativne instrumente. Kontra pojava je da se slavi novo i šašavo bez obzira da postoji ikakva stvarna sadržina iza toga. Na primer - kod nas će rok elitisti voleti sve što miriši na novi talas pa makar i ništa ne valjalo. Dalje - rafiniranost nije vezana uz stav - Imao sam šokantnih primera da osobe koje ne znaju ništa o muzici čuju neku pesmu i daju tako na mestu i suštinski tačan komentar, čak i za produkciju (sa kojom tek nemaju veze) a da nakon toga čujem za istu stvar komentar nekoga ko bi valjda trebalo to isto da razume - jer je na primer dugi niz godina muzičar - i to nije slučaj. Dakle da rezimiram - cela ideja o "raji" i "probranima" je u startu problem jer je "probrane" uvek više određivalo pakovanje i ideološko opredeljenje. Kao što se da videti u praksi - skoro svaka kvalitetna alternativa je na kraju postala mainstream - svaki muzički stil vredan pomena je na kraju dobio svoju publiku, a skoro sve što slavimo danas jer je u prošlosti bilo kvalitetno - je u jednom trenutku bilo popularno kod naroda. Ima isuviše tu parametara da bi iko dozvolio sebi da određuje ko su oni koji su glupi i ne znaju a ko su oni koji znaju.

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Feb 2010, 04:44

Dushan-85 wrote:
Ono sto si naveo za 'arhine Zapada', o tome sta je a sta nije etno muzika. Opet, i to oblacenje ljudi u odijela imaju svoj pecetav vremena u kojem nastaju ta i takva pravila. Nekad su ljudi zasigurno zivjeli sasma goli dok ih klimatske promjene i oscilacije vremenskih prilika nisu navele da se obuku. Isto tako danas je moda da se oblacis tako-i-tako, bez obzira da li ti je to ugodno ili ne, ali to je 'drustveno prihvatljiovo, i to su 'pravila igre'. Ali, ako taj neko ima svijest o tome ko je, sta je i kakav je , njega nece poremetiti cinjenica da on nosi nekakvo 'japijevsko' odijelo. A ako nisi sa tim na cisto, onda te ni najbolje Armanijevo odijelo iz gabule nece spasiti. Bas tako mislim i za nasu muziku. Ako se prilikom obrade zvuka i samog zapisa ne unisti onaj nukleus, koji originalnu pjesmu cini tako specificnom, i prenosi onu posebnost duha i osjecanja koju ona sa sobom nosi, onda je sasvim svjedjeno u kakvom je i kojem studiju napravljena i pod kakvim arsinima napravljena. Isto tako, meni se dopada kako zvuci SITNA LISA, koju izvodi legendarni makedonski gajdas , pocivshi, Pece Atanasovski, jer je ona prenosila onu nepatvorenu energiju koja je izbijala iz samog instrumenta i nje same. Ali, mi se i svidjela spredno napravljena obrada Bodana Arsovskog i njegovog EZGIJA ORKESTRA na albumu NEDOGLED. Dakle, nije nasa muzika losa sama po sebi, niti je losa ako je Britanci ili Amerikanci proglase takvom, jer ona nema nikakvih veza sa stereotipijama neke vajne 'vise rase' naseg doba. Kao sto svako vrijeme nosi svoje breme, tako se i svaka obrada narodne muzike mora znalacki obraditi, kako bi zadrzala svoju ljepotu. No, to mogu ciniti samo oni koji zaista prilaze svemu tome bez ikakvog interesa, osim da sa ljudima prodjele tu ljepotu i vrijednost. Sve ostalo, vodi ka srozavanju tog istog nasledja. Bas tu pseudo-narodnu muziku, na najprizemniji nacin, nekad su i danas koriste narodnjaci. i njihova muzika samo je 'narodna' zato sto je velikoj masi ljudi prijemciva i slusljiva, ali ona nema nikakve duboke veze sa nasim stvarnim narodnim identitetom. Svi njihovi uradci samo ponegdje podsjecaju na ono sto jeste narodna muzika, izvorna, muzika, ali je daleko od onoga sto daje stvarna, stara, arhaicna, narodna muzika. Kao sto rekoh, ta 'arhajska' muzika je imala je u sebi 'ugradjen' cilj i smisao, dok se danasnju folk muziku to tesko moze kazati. Tipican primjjer, opet ga navodim, jeste Goran Bregovic, koji je nacinio pjesmu LIPE CVATU, kome je, gle cuda, isto kao gost na snimanju iste numere bio- Pece Atanasovski. Ali ono sto ej samo imalo patinu narodne pjesme, na kraju se pretvorilo u najprizmeniju himnu niskih strasti pod i nad kafanskim stolom/ sjetite se samo spota/. Dakle, dok je bilo narodne muzike, svako ju je zlo-upotrebljavao onako kako je zelio. Zato sto je ona sasvim otvorena za interpretaciju. Bas tu odrednicu 'balkanska muzika' , bas kao i sve sto je 'balkansko'/ sa onim prizvukom niskog, primitivnog i plitkoumnog/ stvorili su oni koji su se trudili da je posto-poto razvodne i koliko je god brzo moguce pokazu 'velikim narodnim masama'. I tu se izgubilo mnogo toga. Uvijek postoje, s druge strane, i oni koji tu nasu etno-muziku pokazuju na valjan nacin, i ona moze dobro proci svuda. Jer, nije samo tu stvar da ce tu dobro i vjesto obradjenu narodnu pjesmu slusati samo 'probrani slusaoci', vec i oni ljudi koji su zeljni neceg autenticnost, iskrenog i iskonskog, sto ce im vratiti osjecaj samobitnosti, postojanosti i biti orijentir kroz ovu dzunglu razno raznih monster-hibrida, raznih muzickih prava, fela i zanrova, na koje imaju 'srecu' tako cesto da nailaze u svom zivotu.

Eto toliko.
Pročitao sam ceo tvoj post, možda nisi morao naširoko, shatio bih te odmah. Ono što i lično mislim je da mi nemamo baš mnogo kvalitetne narodne muzike, i uopšte mnogo manje se zna o tome kakva je zaista u praksi bila naša muzika u prošlosti negop većina ljudi misli. Tačno je da retko ko pristupa tom narodnom nasleđu artistički - ali čuj - pa ko prilazi američkom narodnom nasleđu artistički, i kakve veze ovo što se zove danas r'n'b ima sa crncima na polju pamuka? Muzika je ste postala proizvod masovnom proizvodnjom sigurno se ne stiže do unikatnosti i ličnog pečata - ali to je sad već druga priča.

I da dodam da bi bilo mnogo lepo kad bi neko ovde iz administracije sa foruma malo zavrnuo rukave i napravio "multiquote" dugmence, kad se odgovara na više post-ova

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Feb 2010, 04:54

Boogie Woogie wrote:naša narodna muzika je tekstualno patetična, a u muzičkom smislu ona je pravi eklektični urnebes svakojakih, uglavnom orijentalnih uticaja.
za razliku od narodne, naša "urbana" muzika vuče na Zapad. Ali je i ona obezglavljena, neautentična i potpuno zavisna od trendova.

Taj muzički "rascep" na Orijent i Zapad, slika je i prilika i našeg društva u celini, pri čemu u toj napni-nategni poziciji, ipak jače mirišu burek i kebab, negoli hot dog i kroasani..(a o mocart kuglama da i ne govorimo)
Stiče se utisak da ti ne znaš baš mnogo o srpskoj narodnoj muzici i generalno muzici balkana. Srpska muzika ima koren u vizantijskoj koja je imala te prizvuke koje je imala pre dolaska islama u malu aziju. Sve ovo što se danas definiše kao šatro istočnjačko ima jako malo veze sa muzičkim nasleđem ovih prostora - a sve zajedno još manje veze sa našom zabludom po kojoj stalno nešto krivimo turke i istok za "sirovost" i "nekulturu" iako je ta ista osmanlijska imperija bila daleko naprednija (kao i dobar deo islamskog sveta) od skoro svih hrišćanskih država.

Nego, tek posle onog odgovora sam video ostatak tvojih post-ova na temi pa ono - il se zajebavaš sve vreme ili... A realno šta god da je od ta dva verovatno ja nisam sasvim normalan čim ti odgovaram na post-ove.
Turci i Arapi nisu isto, i ne dele istu kulturu, samo istu religiju. Turska imperija je prvih 250 godina imala isključivo Grke u administraciji, jer im nikako nije polazilo za rukom da ustanove sopstveni školski sistem koji priprema kadrove za bilo šta drugo osim za verske potrebe. Turci s kojima smo mi imali najdirektniji dodir u istoriji su daleko više apsorbovali lokalni nego što su donosili sopstveni uticaj. Njih je pre svega interesovao ideološki, verski uticaj. Iako cu imali sultana, ipak možemo da pričamo o njihovoj imperiji kao o teokratiji. To se možda najslikovitije ogleda u tome što su se starali da obezvrede svaku svetovnu vlast, a da na mesto vazalnih vladara, ili čak sudija, postave lokalno hrišćansko sveštenstvo - za njih je, bez obzira na verske razlike, jedini relevantan sagovornik bio onaj ko se stavio u službu boga u najširem smislu. Jedna od čestih zabluda je i da smo inficirani turskom muzikom. Ko poznaje makar malo staru balkansku muziku, i staru vizantijsku muziku, nikad ne pravi ovakvu grešku. U krajnjoj liniji, Turci kao tvrda struja Islama nisu ni bili osobito zainteresovani za muziku. Srbija je pre turskog osvajanja ponajviše bila pod uticajem Vizantije, koja je bez obzira na sve ostale tekovine, u umetnosti ipak predstavljala orijentalnu imperiju. Možemo da govorimo o srodnosti muzike Vizantije i drugih orijentalnih kultura, i nesumnjivo je da sličnosti postoje, ali ako ćemo u celoj priči baš da preskočimo Vizantiju (što bi bilo nesmotreno), onda pre možemo da govorimo o arapskoj muzici, a ne o turskoj muzici. Zanimljivo je čitati kako Mleci pišu o diplomatskoj misiji vizantijskog cara, i kakav utisak na njih ima njegova pojava, njegova pratnja, i ceo vizantijski ceremonijal. Pričamo o vremenu pre turkog osvajanja, a već tada je taj jaz između istoka i zapada apsolutno nemerljiv, kao da pričamo o 2 planete. U krajnjoj liniji, taj jaz postoji od antičkog doba, grčka i rimska kultura su zacrtale 2 osnovna puta koji se gotovo nikad nisu stvarno ukrstili. Ako pričamo o Balkanu, nemoguće je da zanemarimo ove istorijske činjenice.

U Vizantijskom muzeju u Carigradu postoji saz star 1500 godina. Da, da - taj instrument koji najveći broj ljudi danas vezuje za Turke je daleko stariji od bilo kakvog turskog prisustva na ovim terenima, i uopšte nije menjan - Turci su ga usvojili takvog kakav je.

Naravno, moderna Turska je Ataturkova Turska, najliberalnija islamska kultura koja trenutno postoji, i da - naša aktuelna pop muzika (hmmm... malo nam se mute granice između pop i etno muzike...) je u dobroj meri ozračena industrijom pop muzike iz Turske, a opet ta muzika predstavlja takav težak miks raznoraznih muzičkih tradicija, da nije uopšte lako identifikovati poreklo svakog elementa u toj čudnoj formuli. Malo je neozbiljno svaki put kad se čuje harmonski mol da se poviče: "A-ha! Turska muzika!"
Evo, lepo kaže čovek.

Post Reply