sub_zer0 wrote:
Ma ne. Uzmimo za primer bluz. Da li je potrebno bluzeru da zna sweep picking? Ni najmanje. Ali ono sto on mora da ima je dobar ton (ne pricam o zvuku, to je vec subjektivna procena). Mislim na ton iz prsta. A i takav ton zahteva odredjenu tehniku i znanje. A svi oni veliki ga imaju (ovde malo generalizujem, posto ne slusam bluz u bas toj meri)
Ovde kao 'kolegi shredderu' samo da ti napomenem par stvari. Obzirom da zivim medju bluzerima, ne znam kako drukcije da ti to natuknem, a prozvace me. Bluzeri, objasnise mi ljudi, su vrlo prost narod. Ni TON nije bitan. Bitno je kako dozivljavas tu najprostiju liniju koju pevas/sviras. Svaki bluz posle odredjene faze repeticija (citaj nastupa) se izandja. Je bluz nije striktno muzicka forma, vise je narativna forma. Ako ti je na vrh one stvari da vise pevas o tome (jer vise recimo ne zivis u Texasu ili nisi sitorinja posle 28 turneja) taj bluz vise u ludilu ne zvuci isto. Niti zvuci isto ako si naprasno odradio posao i prestao da se drogiras ili pijes. Ako sa druge strane sviras jazz ili rock ili klasiku ili prog rock, ili metal i sve te muzike zarad muzike (ili art for atr's sake, mada bas metal ne bih striktno uvrstavao tu) drugim recima ako je u pitanju kompozitorsko i izvodjacko umece koje moze da izdrzi test vremena i supranika, onda i da prestanes da cirkas i da se drogiras, obogatis se, u pitanju je muciki izrazaj koji se granici sa umetnoscu, sa kreacijom (blues je samo expression u jedinici vremena koji ga NIKAKO ne cini manje vrednim, to je samo prica, kao sansona, kao Arsen Dedic ili Rade Serbedzija ali NIKO na kugli zemlajskoj za njih ne misli da su muzicari)...
Hmm izgubih notu, ali da neko ne misli da sad nema bluzera virtuoznih, ima i toga ali je to kanda promasena ideja...blues je narator, sevdah boj, bitnije je sta ima da kaze i emocija nego kako to tehnicki odslika. Medjutim vecina ostalih vrsta muzike (sem punk-a i grunge-a naravno) cak i rock i heavy rock i heavy metal, ali pogotovo ostale muzicke forme se zasnivaju na vrlo preciznom kontekstu koji se onda mora vrlo precizno docarati tojest egzekutovati. I zato je najlakse biti grunge ricker, punk rocker, ili generic blueser. Mnogo teze je biti klasicar, jazzer, flamenco guy, baletan, opernjak ili cak i metalac u tom egzekutivnom kontekstu. Mnogo je teze egzekutovati najgluplji metal u usporedbi sa najelegantnijim grunge-om ili bluzom. Sad, ako neko ne zna da svira, ne zna da svira, to mu je. Kad vidi da neko uzdize bluz kao famu, doje mi da....kazem Nirvana.