Tajna uspeha Nirvane?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Tajna uspeha Nirvane?

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 11:39

nenadnenad wrote:Sad kazes da je i pearl jam sranje ali alice in chains je dobar :mrgreen:
Al dobro, ne mozemo nista reci jer ti zivis u ameriKi decenijama vec.
Meni su oni bas truli ali ajd. MIslim kad kazem 'sranje' i 'truli', karikiram naravno, nemoj da si bukvalac, nemoj da shvatas to kao da ih merim sa.....sa....cek....
sad moram da razmislim.....sta je baaaas sranje.........pa ne znam, zamisli ono sto je tebi najgrdje sranje....ja kad kazem to mi je uf! ili sranje, to samo znaci da nije ono za sta ga prodaju. Kad stvarno mislim da nesto nije vredno pomena onda imam daleko konkretniji recnik, tipa djubre ili scum.

Zar nisam rekao da mi je Dream Theater isto sranje komplet u trecem milenijumu (na sta bi mi na nekom drugom prog rock forumu svi likovi skocili za vrat). Ono, bilo mi cool do 1997. Eventuakno taj jedan album 2000 jos i to je to. Rush mi sranje od 1981, alo. Svima njima svaka cast i sve ja to ljubim. Kao sto rekoh ranije, ali nisi ocigledno pazljivo citao, nemam vremena da budem ovde siplomata i da se izrazavam politicki korektno. Valjda kapiras sta hocu da kazem, onako od srca. Nema potrebe (a to me zesce jebe) da mi stalno trazite dlaku u jajetu. A imam utisak da to radite bas zato sto jelda...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 11:46

sinisake wrote: Nemam sad prostora i vremena da detaljno odgovorim na ovu tvrdnju, ali reci cu kratko - dole jalovi elitizam! :mrgreen:
Aj prekini sa komunizmom i idealizmom. NAravno da elitizam nije jalov. Sta si mislio, svi smo se isti rodili? Kako je lepo biti glup. Pri tome, ti nisi glup, prema tome ne seri, elitizam je ok, stavise sasvim je pozeljan. Tak osam i ja pusio ***** u toj Juzi pod tom idejom kako su mi svi ravnopravni. Jesu, al' dok serem. Ima naravno ljudi kojima i ja drzima svecu. I nad popom ima pop. Ne ***** ja ta debilna razmisljanja vise. Ak onismo isto placeni, nismo ni jednaki, you bet I'm elite.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 11:47

nebojsak wrote:Nije ni on rekao. Uglavnom, jedino što znamo je da su u pitanju prilično zajebani likovi.
I posle ga optuzuju da se cepi. Go figure. Nije on nigde nista explicitno ni srao nego se raja nasla na tapetu.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 11:54

sinisake wrote: Nego, sub_zero, imamo tu jedan problemcic...
Najvaznije pesme rokenrola (ne govorim o drugim pravcima) napisase bas ti ''sto ne znaju da sviraju'' (odnosno, ne znaju da sviraju, po merilima jednog sred-mastera :mrgreen: )...
Sta cemo sad? :ziveli:
Najvaznije? Najvaznije? Najvaznije? Cek, ko je tu sad merilo, ti? Cenjena masa? Pera Lukovic?

NAJPOPULARNIJE MISLIS? Pa i gladijatori su bili najpopularniji likovi medju 'stokom' u Rimu. Ono, medju rajom, da se ne vredjamo. Sigurno ne medju visom klasom. Da me neki pametnjakovic ne bi slucajno demantovao, TRKACI su bili popularni (a i oni su bili robovi ili placenici) elem trkaci u onim kocijama jesu bili popularni medj visim klasama. Prema tome, wtf do we care sto je neki tamo 'bolid' Little Richard odradio ono 'djubre' od Lucille, kad je Wheather Report odradio 'Heavy Weather'. Mislim, koja je tvoja uopste talasna duzina????? Imas li ti stvarno kriterijuma prijatelju ili ja stalno kontraski pristup u pitanju. Ako brate nisi talentovan za kompnovanje ili izvodenje muzike, i uzivas u trivijalizovanju iste, kumim te Bogom da nam ne nameces isto glediste. Ljubi te bata, ti znas. :ziveli:

Ponavljaj kao mantru, elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:01

sub_zer0 wrote:
Tartufa je zapravo znameniti Joe Taffola
Aaaaaaa :lol: Hvala :ziveli:
Nije valjda da nisi upoznat sa likom i dlom ovog ne samo svirackog, vec i kompozitorskog genija (u odnosu na antitalente iz sumovite nam drzave Washington, sa par casnih izuzetaka). Poslusaj citav opus, i shvatices zasto mu se gorepotpisani podsmevaju. Odmah da ti odgovorim, zato sto je kiselo. To grozdje. Kiselo je, nedohvatljivo. Ne moze da se svira na igranci, ipak to zahteva debelo poznavanje teorije i gooodine prakse, dok ovo drugo mos se isprangija za nedelju dana, i sto si gori kenjas da si bolji jer to je kao poenta, nije poenta da znas sta radis, poenta je 'da imas energiju, da si iskren'. Idem da povratim.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Oct 2009, 12:07

Jbg, ja ne znam za cega se prodaje pearl jam...dobio sam svojevremeno rusku mp3 diskografiju od brata :mrgreen: nisam morao da prosednem kroz time share prezentaciju.Kontam da vecina bendova nema puno veze sa marketinskim delom diskografske kuce ili sa idiotima-voditeljima na razno raznim tv\radio stanicama a pogotovo sa propagandom slusatelja i prepirkama istih.

U jednu ruku je dobro kad bend proda puno ploca u drugu nije dobro jer mislim da to sto rade \su uradili nije vredno moje paznje.

Sta mislis o Stoogesima, velvet underground, bob dylanu, sonic youth ?
Last edited by nenadnenad on 29 Oct 2009, 12:14, edited 2 times in total.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 29 Oct 2009, 12:08

Ponavljaj kao mantru, elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...elitizam je majka Mara...
Tu je sama bit razlicitosti shvatanja, bash u toj mantri....Ja volim da pijem rakiju u parku, putujem vozom i jedem jeftinu pljeju posle svirke...
A da odmah preprecim i odgovor, naravno da je lepo imati novaca, ali kad ih imash mnogo, onda se malo cemu radujesh...ovako skupljash skupljas i onda sebe obradujesh necime i osecaj kada ostvarish cilj je mnogo bolji nego da sve ide kao podmazano...ali naravno svako neshto voli... :kokice: :ziveli: Svaki aspekt koji navodish je iz tvoje perspektive validan, ali ne mora da znaci da smo mi manje informisani jer zivimo u zemlji dembeliji...Ah pa zar je to bitno u stvari, a shto se tice toga da je Djidja nasha svakodnevnica, nazalost nije, nasa svakodnevnica je Seka Aleksic, a tvoja svakodnevnica je Cristina Aguilera, ako cemo tako gledati onda ni jedan rock band nikada nije ni trebao da postoji jer su kao i ta Nirvana svi zaboravljeni...i niko ih vise kod kuce ne slusha...Shto jeste moguce kod mnogih, ali ti "mnogi" imaju po 280Kg zive vage i obuceni su da rade samo jedan posao u svom zivotu a CD ROM fioka im je drzac za kafu...get my point?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:11

sinisake wrote:Ok, ali moram jos malo...
Napisao si jednu vrlo zanimljivu recenicu, koja objasnjava zapravo tvoje i Dersuovo stanoviste...

Ne traze ''ljudi koji ne znaju da sviraju'' nikakve ''alternativne puteve'' nego prave pesme, ne za gitariste i ostale instrumentaliste, no za obicnu raju, koja slusa muziku, a ne sviranje. :wink:

Kad smo vec kod logike...
Upravo to...Cuj 'prave pesme'. A izvini, ko je to merodavan da oceni 'prave pesme'? Masa? Ona ista masa koja je recimo gotivila 'alternativni put' u 'pravi fasizam' i 'pravi Nacizam'. Postedi me masa, molim te :ziveli:. Gladijatorske igre? 'Masa je stoka', poznata je uzrecica. Elitizam, e to je vec mozda ono pravo? Ko bi ga znao, ja sigurno ne.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:16

nemanjavelimirovic wrote:
Tu je sama bit razlicitosti shvatanja, bash u toj mantri....Ja volim da pijem rakiju u parku, putujem vozom i jedem jeftinu pljeju posle svirke...
A da odmah preprecim i odgovor, naravno da je lepo imati novaca, ali kad ih imash mnogo, onda se malo cemu radujesh...ovako skupljash skupljas i onda sebe obradujesh necime i osecaj kada ostvarish cilj je mnogo bolji nego da sve ide kao podmazano...ali naravno svako neshto voli... :kokice: :ziveli: Svaki aspekt koji navodish je iz tvoje perspektive validan, ali ne mora da znaci da smo mi manje informisani jer zivimo u zemlji dembeliji...Ah pa zar je to bitno u stvari, a shto se tice toga da je Djidja nasha svakodnevnica, nazalost nije, nasa svakodnevnica je Seka Aleksic, a tvoja svakodnevnica je Cristina Aguilera, ako cemo tako gledati onda ni jedan rock band nikada nije ni trebao da postoji jer su kao i ta Nirvana svi zaboravljeni...i niko ih vise kod kuce ne slusha...Shto jeste moguce kod mnogih, ali ti "mnogi" imaju po 280Kg zive vage i obuceni su da rade samo jedan posao u svom zivotu a CD ROM fioka im je drzac za kafu...get my point?
Ma nije ni tvoja svakodnevnica Seka ko sto nije ni moja Cristina, okrenem kanal, okrenes kanal. I ja volim da pijem rakiju kad mi dune, kad mi je ceif, ne sto moram, Volim mnoga druga pica cesto. Poenta je da imas izbor a ne da nemas izbor pa stalno vices kiselo je grozdje. Ja jos nijednog burzuja nisam upoznao kome je lova problem. Ako ima problema, problem je sto su se rodili ili odrasli kao kreteni, a ne sto su se rodili sa lovom. Da, bas bi ti lose bilo da imas pare a da recimo zadrzis trenutna eticka i logicka nacela. Mozes ti da budes vrlo kul i sa 10 miliona dolara na nekoj svojoj jahti oplovljavajuci Rt Dobre Nade. Ne vidim kako se to kosi sa nekim moralnim nacelima. Ako imas extra hranu i cirku, raspali mjuzu pa pozovi lokalnu ekipu na brodicu. That's my plan, anyway. :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 29 Oct 2009, 12:19

Dersu Uzala wrote:
nemanjavelimirovic wrote:
Ma nije ni tvoja svakodnevnica Seka ko sto nije ni moja Cristina, okrenem kanal, okrenes kanal. I ja volim da pijem rakiju kad mi dune, kad mi je ceif, ne sto moram, Volim mnoga druga pica cesto. Poenta je da imas izbor a ne da nemas izbor pa stalno vices kiselo je grozdje. Ja jos nijednog burzuja nisam upoznao kome je lova problem. Ako ima problema, problem je sto su se rodili ili odrasli kao kreteni, a ne sto su se rodili sa lovom. Da, bas bi ti lose bilo da imas pare a da recimo zadrzis trenutna eticka i logicka nacela. Mozes ti da budes vrlo kul i sa 10 miliona dolara na nekoj svojoj jahti oplovljavajuci Rt Dobre Nade. Ne vidim kako se to kosi sa nekim moralnim nacelima. Ako imas extra hranu i cirku, raspali mjuzu pa pozovi lokalnu ekipu na brodicu. That's my plan, anyway. :ziveli:
Onda smo se apsolutno razumeli! Enjoy Your Life! :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:20

sinisake wrote:Pa da.
A ja mislim da je osnovni problem cika Dersu Uzale to sto on sebe ne vidi kao deo radnicke klase. :mrgreen:
Pokondirio se, ne dozivljava sebe kao sljakera, pa mu ne prija sljakerska muzika, a ovamo je samo ''lopatu zamenio tastaturom'', kako rece Lesli Eldridz, kralj forumske misli. :mrgreen:
Salim se ja malo... :ziveli:
Salis se, ali nisi daleko od istine...MIslim, svi radimo na sebi. Dersu ima i sljakersko/tezacke krvi u sebi od toga se ne da pobeci. Od toga se i ne bezi. Iznad toga se izdize. To se zove evolucija.

Medjutim, ovde je emotivan deo svega toga bitan. POstoje te sitnije, nize strasti, puka potreba za zivotom (ili zadovoljenjem potreba) a postoji i nesto vise. Da li je to 'vise' Nirvana, ili Tartufa, ili Mocart, vrag bi ga znao. Ali jurimo prema tom evolutivnom izdizanju, iako mu ne vidimo kraja ni vrha.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:23

nemanjavelimirovic wrote:Onda smo se apsolutno razumeli! Enjoy Your Life! :ziveli:
PA to, ja se apsolutno nadam i slazem...U se i u svoje kljuse. Oh yeah. :bravo:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 29 Oct 2009, 12:33

Nije valjda da nisi upoznat sa likom i dlom ovog ne samo svirackog, vec i kompozitorskog genija
Cuo sam za coveka, ali obraticu paznju na njegov opus. U prvom momentu kada sam nabasao na Shrapnel momke, bilo ih je mnogo, nisam mogao sve da ih pohvatam. :lol: Sada kada ih manje-vise znam, odusevljen sam cega sve tu ima. :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Oct 2009, 12:35

Prema tome, wtf do we care sto je neki tamo 'bolid' Little Richard odradio ono 'djubre' od Lucille, kad je Wheather Report odradio 'Heavy Weather'.
Taj album je zesci kich, matori, ali ti ni to ne kapiras. Jbg... :ziveli: Kako rece precednik kide fusion je jazz pun kicha. :mrgreen:
POsle 3 slusanja bilo koje Nirvanine kompozicije, meni je dosta. Stavise, prvo slusanje svake kompozicije mi je krajnje prevdidljivo, mene licno to jebe posle 39 godina aktivnog slusanja i pazarenja muzike. Hocu iznenadjenja, po mogucstvu prijatna.
Ajmo konkretno, kad vec to volis...

http://www.ultimate-guitar.com/tabs/n/n ... r2_crd.htm

Mene ovde prijatno iznenadi onaj deo od C5, vrlo zanimljivo resenje, a ima Kurt jos takvih momenata (ubacivanje metal motiva u in bloom i smels like, recimo)...

Ovde me recimo nista ne iznenadjuje, vrlo ocekivane sablonske harme i odvratne hard-rok melodije.

http://www.ultimate-guitar.com/tabs/r/r ... rt_tab.htm

Jadno, prazno, do bola predvidljivo, tehnicki pristojno, ali nimalo inventivno.
Last edited by sinisake on 29 Oct 2009, 12:38, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:35

sub_zer0 wrote: Ma ne. Uzmimo za primer bluz. Da li je potrebno bluzeru da zna sweep picking? Ni najmanje. Ali ono sto on mora da ima je dobar ton (ne pricam o zvuku, to je vec subjektivna procena). Mislim na ton iz prsta. A i takav ton zahteva odredjenu tehniku i znanje. A svi oni veliki ga imaju (ovde malo generalizujem, posto ne slusam bluz u bas toj meri)
Ovde kao 'kolegi shredderu' samo da ti napomenem par stvari. Obzirom da zivim medju bluzerima, ne znam kako drukcije da ti to natuknem, a prozvace me. Bluzeri, objasnise mi ljudi, su vrlo prost narod. Ni TON nije bitan. Bitno je kako dozivljavas tu najprostiju liniju koju pevas/sviras. Svaki bluz posle odredjene faze repeticija (citaj nastupa) se izandja. Je bluz nije striktno muzicka forma, vise je narativna forma. Ako ti je na vrh one stvari da vise pevas o tome (jer vise recimo ne zivis u Texasu ili nisi sitorinja posle 28 turneja) taj bluz vise u ludilu ne zvuci isto. Niti zvuci isto ako si naprasno odradio posao i prestao da se drogiras ili pijes. Ako sa druge strane sviras jazz ili rock ili klasiku ili prog rock, ili metal i sve te muzike zarad muzike (ili art for atr's sake, mada bas metal ne bih striktno uvrstavao tu) drugim recima ako je u pitanju kompozitorsko i izvodjacko umece koje moze da izdrzi test vremena i supranika, onda i da prestanes da cirkas i da se drogiras, obogatis se, u pitanju je muciki izrazaj koji se granici sa umetnoscu, sa kreacijom (blues je samo expression u jedinici vremena koji ga NIKAKO ne cini manje vrednim, to je samo prica, kao sansona, kao Arsen Dedic ili Rade Serbedzija ali NIKO na kugli zemlajskoj za njih ne misli da su muzicari)...

Hmm izgubih notu, ali da neko ne misli da sad nema bluzera virtuoznih, ima i toga ali je to kanda promasena ideja...blues je narator, sevdah boj, bitnije je sta ima da kaze i emocija nego kako to tehnicki odslika. Medjutim vecina ostalih vrsta muzike (sem punk-a i grunge-a naravno) cak i rock i heavy rock i heavy metal, ali pogotovo ostale muzicke forme se zasnivaju na vrlo preciznom kontekstu koji se onda mora vrlo precizno docarati tojest egzekutovati. I zato je najlakse biti grunge ricker, punk rocker, ili generic blueser. Mnogo teze je biti klasicar, jazzer, flamenco guy, baletan, opernjak ili cak i metalac u tom egzekutivnom kontekstu. Mnogo je teze egzekutovati najgluplji metal u usporedbi sa najelegantnijim grunge-om ili bluzom. Sad, ako neko ne zna da svira, ne zna da svira, to mu je. Kad vidi da neko uzdize bluz kao famu, doje mi da....kazem Nirvana.

Post Reply