yamaha CPX900 ili takamine ef241s? Sta da kupim?

Kristijan
Uvaženi član

Re: yamaha CPX900 ili takamine ef241s? Sta da kupim?

Post by Kristijan » 04 Jun 2009, 07:20

To zaista ne znam. Niti sam na internetu našao takav podatak, niti to mogu da vidim ovako kad uzmem gitaru u ruke. Moja je predpostavka da bi sa ovim "straight" trupom (nema izrez), i gornjom i bočnom pločom rezonatora od mahagonija ton mogao da ima lepši raspon čak i sa piezom, ali to je, kao što sam već pomenuo, mnogo više stvar ukusa. Moje viđenje je da je piezo neizbežna stvar za scenu, posebno ako nisi deo akustičnog sastava pa svi sedite ukopani ispred mikrofona. Ali i dalje nisam srećan sa tim. Budući da piezo ne daje pun utisak akustične gitare, nego je tu negde blizu, ja sam malo istraživao u toj "tu negde blizu" zoni. Imam klon Gibsona ES335 (u stvari 355, ona šabanska varijanta, sedef i zlatni hardver) i uz malo petljanja sa efektima i kontrolama gitare dobijem ton koji toliko liči na ton akustične svirane sa piezo ozvukom, a pri tom je oslobođen tog percussion momenta koji ja ne volim, da sam potpuno izgubio želju da dalje razmišljam o akustičnoj na sceni. Naravno, ovo se odnosi samo na situaciju kada bi mi samo ponekad zatrebala akustična, a najveći deo svirke zahteva električnu.

Naravno, postoji i ona vrlo bitna stavka - ozvuka na gitari koja košta 200 evra i na gitari koja košta 800 evra se bitno razlikuje u kvalitetu. A ova Takamine je dovoljno dobra "šasija" da može da ide i ispred mikrofona, i da na nju kasnije po želji nakačiš bilo koju ozvuku koja ti padne na pamet.

Inače nisam stigao da isprobam onog Fendera koga je pomenuo b-Looser mada mi po podacima koje sam našao na netu deluje kao instrument koji zaslužuje pažnju. Ako si u prilici, ne bi bilo loše da ga pogledaš.

dadodolmagic

Post by dadodolmagic » 04 Jun 2009, 10:45

Cudno je kako iako je tehnika otisla daleko, u pogledu ozvucavanja akusticnih gitara rezultati su uvek "nije to bas to, al ajde" - kao ono sa medicinom, iako je otisla toliko daleko na brojne bolesti jednostavno kaze " nemamo pojma, to ti je sto ti je".

Da, svakako cu da pogledam jos i tog Fendera, a i brojne druge gitare.

U sustini nisu to male pare ( meni ) ali ipak zelim da imam dobar instrument pa sam spreman platiti i samih 1000 evra. I ne zurim, necu da pogresim. Pametno sto pominjes stvar ukusa, gitare su licna stvar afiniteta, kao i kod izbora cure... Treba naci ono sto meni licno najvise odgovara.

Mikrofon ispred gitare je za studio naravno najbolja stvar, ali za zive svirke je izuzetno ne praktican, nekad sviram na velikim binama,a nekad u malim klubovima, pa ako je i velika guzva borim se da mi ne gaze po pedalama, a ne jos da mi masa gura mikrofon, a problem je i mesta na takvim klubskim binicama...

Eto tako...

dadodolmagic

Post by dadodolmagic » 02 Jul 2009, 07:52

Odluka je doneta, CPX900! Kada sam je ukljucio na razglas mom odusecljenju nije bilo kraja!

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 02 Jul 2009, 10:54

dadodolmagic wrote:Odluka je doneta, CPX900! Kada sam je ukljucio na razglas mom odusecljenju nije bilo kraja!
Bravo! Jedini ispravan nacin da kupis instrument!

Inace, bio u Mitrosu pre koji dan, onog Fendera nemaju vec neko duze vreme, a sasvim slucajno sam probao i ovu Yamahu koju ti nameravas da uzmes. E, super je ta gitara, ali moram i da dodam da je taj Fender jedina gitara koju sam probao i da sam istog trenutka hteo da je kupim (a nisam jer nije bila potpuno ispravna :wink: )

dadodolmagic

Post by dadodolmagic » 02 Jul 2009, 23:14

Hvala na podrsci katana man! :)

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 24 Jul 2009, 01:42

ja kad bi imao toliko para ja bi pokusao da nadjem nekog spolja da mi dobaci nekog martina :mrgreen: :mrgreen: :ziveli: :ziveli: Sad ce me ubije neko :XD: :XD:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Jul 2009, 08:34

Martin u ovom rangu ne nudi više. Skuplji modeli - o, da, to je milina. Neverovatna je to stvar, znam toliko malo ljudi koji su ikad držali Martin gitaru u rukama, ali opstaje taj mit da nema bolje gitare. Čudo je to kad je neka firma dugo na tržištu, pa čim je neko pomene svi ustanu i zakopčaju gornje dugme košulje!

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 24 Jul 2009, 13:40

hehe jeb** ga neiskustvo cini svoje :mrgreen: Al valjda zato sam tu da naucim :ziveli: :ziveli:

nikolic025

Post by nikolic025 » 31 Aug 2011, 12:40

Ne znam da li si kupio gitaru,ali je sada pravi trenutak ako si se resio za Takamine,jos danas imas popust na kes i ispadne te oko 550E nova sa koferom,sto je smesno...

Sad nisam siguran sto se tice ozvuke,ali moja gitara EF341 ima isti preamp cini mi se i kod njega je malo drugacije resena ozvuka,ispod kobilice su rupe,ispod svake zice i od ispod se zavrce magnet koji ulazi u svaku rupu i kazu da je to neki novi najbolji i najtrazeniji Takamine sistem ozvuke,ako sam dobro skontao...

Post Reply