Pa rizik sa kupovinom polovnjaka uvek postoji, šta god da se pazari.
Međutim, treba imati u vidu da rizik postoji i kad pazariš nešto novo i jeftino.
Razumem dobija se i ta garancija od godinu dana, ali ja kad nešto kupim hoću da mi radi bez glavobolja mnooogo duže od tih godinu dana. Postoji taj faktor
reliability, tj. pouzdanosti, je l, i smatram ako je nešto nekog služilo nekih x godina ne vidim zašto mene nebi služilo još minimum isto toliko.
E sad ja sam vrlo nezgodan kupac preko oglasa. Oduglovačim najviše što mogu, dobro proučim to što kupujem, skinem user manual, pročitam review-e isl. Uglavnom razmenim silne meilove sa vlasnikom-prodavcem i pokušavam da otkrijem koliko se njemu može verovati i generalno kakav je lik. Ako nanjušim da je sve ok i roba legalna, onda mi takva "garancija" vredi više nego da mi daju i tri godine garancije u nekoj radnji.
Drugo.
Kad bi potrošač bio kod nas zaštićen bar 50% od toga kako bi trebalo i kako jeste zaštićen u svetu, ja bih prvi kupovao nove stvari. Na primer, da razmotrimo sledeći slučaj. Šta vam prvo kaže prodavac kada odnesete nešto od bele tehnike "na garanciju"? U 90% slučajeva kaže "Zakonski rok za popravku toga i toga iznosi 30 (po negde i 45!) dana" LAŽ!!! U zakonu piše da je rok 7 dana od toga za 5 dana mora da se donese odluka da li će proizvod biti servisiran ili će se ponuditi novi u zamenu ili će se ponuditi povraćaj novca ukoliko se takav isti ili sličan proizvod više ne proizvodi!!!
Koji naš prodavac će vam reći "Imate garantovanu mogućnost povraćaja novca u roku od 30 dana, ako ste proizvodom nezadovoljni iz bilo kojeg razloga". Pa nijedan!!! Ako se čak i ljubazno usudiš da zamoliš da ti vrate novac, zamoliš da ti daju drugi proizvod slične, ali nešto manje vrednosti, kuku lele!!! "Pa znate mi to ne možemo zbog fiskalnih računa" ili "Morate da sačekate saglasnost gazde".LAŽ!!!! Fiskalni račun se može defiskalizovati u roku od dva minuta, potreban je samo potpis kupca i njegov lični broj!
Ma to je bre sve banda pokvarena, mamu im maminu!!!
Pa ti sad kupi tog Behringer-a...
P:S. Dobro, znam da sam preterao, ponele me emocije, šta ću. Ja vidim stvari ovako, imam takva iskustva i to sam morao da napišem. Siguran sam da neko ima sasvim drugačija iskustva i da je bio vrlo zadovoljan i kupovinom čak i nekog Behringer-a. Koliko vidim review na Harmony Central-u deluje ok.
Ali da jeste mene Behringer izneverio puno puta, jeste.