Poliranje Pragova
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Poliranje Pragova
Nosio sam gitaru pre nesto manje od god dana na poliranje/ravnanje pragova i prilicno je dobro odradjen posao ali sad vec opet pocinjem da cujem dosta frett buzz-a a i pragovi su vidno udubljeni... Jel to normalno?
Koliko cesto bi trebalo da se radi poliranje?
Znam da je sve ovo veoma relativno ali ako neko zna bilo sta vise o ovome, bilo bi super da kaze koju rec.
Koliko cesto bi trebalo da se radi poliranje?
Znam da je sve ovo veoma relativno ali ako neko zna bilo sta vise o ovome, bilo bi super da kaze koju rec.
Re: Poliranje Pragova
Baš tako!Funkomat wrote:Znam da je sve ovo veoma relativno

Brzina trošenja praga zavisi od:
- debljine i materijala samog praga
- debljine i materijala žica koje koristiš
- učestalosti menjanja žica (stručno - bajatosti

- leve ruke (pod pretpostavkom da si desnoruk

- stila svirke (jazz run-ovi ili country/blues/rock bend-inzi)
- ...
E sada, poliranje na godinu dana je ok ako sviraš često, a imaš neke stock/mekše pragove - mada, opet, zavisi kakva ti je akcija na gitari:
- niska akcija ne dozvoljava mnogo lufta na pragovima, dok
- visoka akcija, dozvoljava istrošenije pragove...
Sve u svemu - ako ti zujka i guši žice, a gitara je nasetovana onako kako tebi odgovara - rešenje = opet majstor!

A na kojoj visini drzite zice vi sa stratovima?
Ako uopste znate...
Trebalo bi da je 1.6 - 2 mm od dna zice do vrha 17. praga.
Vise ili nize od toga?
- Rocket Roll
Više, ali ne svojom voljom (vrat mi nije idealno ravan pa gitara hoće da zuji i pored poliranja pragova).Funkomat wrote:Trebalo bi da je 1.6 - 2 mm od dna zice do vrha 17. praga.
Vise ili nize od toga?
Ako ti se pragovi prebrzo troše, razmisli o ugradnji rostfrei (stainless steel) pragova? Jednom kad se stave, to je manje-više to, traju dok gitara postoji...
- Highway One
Ja sam pogledao na 6. zici i od oka mi je otprilike tolko(od oka znaci -->Funkomat wrote:![]()
A na kojoj visini drzite zice vi sa stratovima?
Ako uopste znate...
Trebalo bi da je 1.6 - 2 mm od dna zice do vrha 17. praga.
Vise ili nize od toga?

Ali ja ne drzim sve zice na jednakom rastojanju , drim ih tolko da nemaju mnogo fret buzz-a

BTW: Kako da se zna da li su pragovi istroseni

- Rocket Roll
Kad podigneš žice, primetiš udubljenja na njima - počnu da izgledaju kao nut, zapravo.Highway One wrote:Kako da se zna da li su pragovi istroseni
Moj ucitelj gitare je govorio da je to preterano poliranje i menjanje pragova muzikantska izmisljotina.
Evo, moj drugar iz benda ima Fender iz osamdesetih i DO SADA pragovi nisu menjani, niti polirani. Gitara radi perfektno.
(Sada ce morati da zameni jedan prag, jerbo se javljaju fals tonovi)
Evo, moj drugar iz benda ima Fender iz osamdesetih i DO SADA pragovi nisu menjani, niti polirani. Gitara radi perfektno.
(Sada ce morati da zameni jedan prag, jerbo se javljaju fals tonovi)
ne mora gitara uvek da se nosi kod majstora zbog poliranja pragova, dovoljno je da imash onu Dunlop mikro krpu od fine smirgle ili onaj D Addario papir za poliranje i kad menjas zice sednes i malo sredis pragove, lepsi je osecaj kad su cisti i ispolirani. Kao kad operes zube. 

- Highway One
Pa ja kad pogledam pragove imaju vajljda od bendinga po crtu (kako da objasnim na sred praga deo koji se presijava,kao da je uglacan)koja se presijava , a negde je taj deo koji se presijava siri , da li to znaci da je tu prag istrosen.( kad pogledam na prvim pragovima ima tog malog udubljenja , ali se pod prstima ne oseca)Rocket Roll wrote:Kad podigneš žice, primetiš udubljenja na njima - počnu da izgledaju kao nut, zapravo.Highway One wrote:Kako da se zna da li su pragovi istroseni

- Rocket Roll
Da, kad je taj deo koji je "uglačan" žicama širi, tu su pragovi niži i žica hoće da "zveči". Ako ne "zveči" poliranje nije hitno, ali ako smeta svirljivosti...Highway One wrote: Pa ja kad pogledam pragove imaju vajljda od bendinga po crtu (kako da objasnim na sred praga deo koji se presijava,kao da je uglacan)koja se presijava , a negde je taj deo koji se presijava siri , da li to znaci da je tu prag istrosen.( kad pogledam na prvim pragovima ima tog malog udubljenja , ali se pod prstima ne oseca)
- Highway One
HvalaRocket Roll wrote:Da, kad je taj deo koji je "uglačan" žicama širi, tu su pragovi niži i žica hoće da "zveči". Ako ne "zveči" poliranje nije hitno, ali ako smeta svirljivosti...Highway One wrote: Pa ja kad pogledam pragove imaju vajljda od bendinga po crtu (kako da objasnim na sred praga deo koji se presijava,kao da je uglacan)koja se presijava , a negde je taj deo koji se presijava siri , da li to znaci da je tu prag istrosen.( kad pogledam na prvim pragovima ima tog malog udubljenja , ali se pod prstima ne oseca)

Kad dodje vreme, svakako ali bi mi bilo oooogromno cimanje oko toga kod kog majstora da nosim gitaru a da ne brinem posto je maple vrat...Rocket Roll wrote:Više, ali ne svojom voljom (vrat mi nije idealno ravan pa gitara hoće da zuji i pored poliranja pragova).Funkomat wrote:Trebalo bi da je 1.6 - 2 mm od dna zice do vrha 17. praga.
Vise ili nize od toga?
Ako ti se pragovi prebrzo troše, razmisli o ugradnji rostfrei (stainless steel) pragova? Jednom kad se stave, to je manje-više to, traju dok gitara postoji...

IZUZETNO sam skeptican kad dodje do "majstora". Pogotovo kad je u pitanju nesto sto mi je ovoliko bitno.
Koliko u Novome Sadu i prestonici traze (u proseku) za brusenje pragova i setup?
- Rocket Roll
Mirko Tasić traži 20€ + nove žice da ti ih stavi na gitaru po obavljenom poslu (poliranje pragova & setup), ako sam dobro zapamtio (trebalo bi da jesam).
Hvala. To je ta cena, dakleM... 
I ja sam toliko platio... Jes' da majstor nije bio Mirko Tasic, al' dobro.

I ja sam toliko platio... Jes' da majstor nije bio Mirko Tasic, al' dobro.