Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Problem je shto onda morash koristiti i stainless steel zhice, a tu je osecaj dosta drugaciji, a kazu ljudi da se gitara cuje nekako sa vishe visokih tj ima vishe twang-a na stainless stell..., obicne zice ce ti pucati od tih steel pragova, tako mi je bar objasnio majstor kod kojeg nosim gitare...A on definitivno zna jer covek i pravi gitare...E sad zavisi shta zelish od cele price. Stavish jumbo obicne pragove neke dunlop i milina...Ja ih imam na dve gitare i solidno sporo se troshe, mada opet, ako svirash konstantno svaki dan, jbg godinu dve pa menjanje...Funkomat wrote:Jel zna neko koliko otprilike nasi majstori naplacuju menjanje pragova?
Sad bas nesto razmisljam... Ako cu svake godine (ili cesce) davati po 20-30-40 koliko god evra za sredjivanje pragova, bolje da dam odmah vise za ugradnju stainless steel pragova i budem miran duze.
Takodje, jel ima neko iskustva sa stainless steel pragovima? Citam po netu i ljudi kazu da daju primetno drugaciji ton (veoma diskutabilna tema, pretpostavljam) pa bih rado cuo vasa misljenja...
Jos jedno pitanje... U kolikoj meri otezava situaciju to sto je fretboard na mojoj gitari maple? Znam da je duzi i tezi proces (pretpostavljam i skuplji) ali mi nije bas najjasnije u cemu se tacno razlikuje...
Šta god da radiš na gitari majstoru nosiš paket novih žica obožavanih sa tvoje strane. Kod dobrog majstora setup je 10 euro, šlajfovanje pragova koje podrazumeva i setup je 20 e, promena pragova je 80 e. Neobično je važno staviti odgovarajuće pragove na gitaru jer kada se guraju neodgovarajući uvek bude problema. Dobar majstor zna koji su odgovarajući za tvoju gitaru. Postoje majstori koji promenu pragova rade i za 35 e, ali lično bih odneo ovome za 80 e jer radi provereno dobro i ne bih eksperimentisao sa skupim instrumentom. Da, još da dodam da pragovi mogu da se šlajfuju više puta tokom njihovog veka. Dobri pragovi umeju da potraju priličan broj godina.Funkomat wrote:Jel zna neko koliko otprilike nasi majstori naplacuju menjanje pragova?
Sad bas nesto razmisljam... Ako cu svake godine (ili cesce) davati po 20-30-40 koliko god evra za sredjivanje pragova, bolje da dam odmah vise za ugradnju stainless steel pragova i budem miran duze.
Takodje, jel ima neko iskustva sa stainless steel pragovima? Citam po netu i ljudi kazu da daju primetno drugaciji ton (veoma diskutabilna tema, pretpostavljam) pa bih rado cuo vasa misljenja...
Jos jedno pitanje... U kolikoj meri otezava situaciju to sto je fretboard na mojoj gitari maple? Znam da je duzi i tezi proces (pretpostavljam i skuplji) ali mi nije bas najjasnije u cemu se tacno razlikuje...
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests