Poliranje Pragova

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

xspaceman

Re: Poliranje Pragova

Post by xspaceman » 05 Jun 2009, 20:44

ako ti se ne cuje fret buzz preko zvucnika na ampu slobodno teraj dalje! A i jebga..to je fenđer...mora makar malko da zujka...pa to mu i daje šarma! :) :metal:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Jul 2009, 02:36

Jel zna neko koliko otprilike nasi majstori naplacuju menjanje pragova?
Sad bas nesto razmisljam... Ako cu svake godine (ili cesce :roll: ) davati po 20-30-40 koliko god evra za sredjivanje pragova, bolje da dam odmah vise za ugradnju stainless steel pragova i budem miran duze.
Takodje, jel ima neko iskustva sa stainless steel pragovima? Citam po netu i ljudi kazu da daju primetno drugaciji ton (veoma diskutabilna tema, pretpostavljam) pa bih rado cuo vasa misljenja...
Jos jedno pitanje... U kolikoj meri otezava situaciju to sto je fretboard na mojoj gitari maple? Znam da je duzi i tezi proces (pretpostavljam i skuplji) ali mi nije bas najjasnije u cemu se tacno razlikuje...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 02 Jul 2009, 02:41

O, jbt, pa sta vi radite s tim pragovima? :lol:
Kakvo menjanje svake godine?!? :shock:

Ne, stvarno, malo mi je to preterano... Pa ne trose se pragovi tek tako... :|

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Jul 2009, 02:47

Poliranje brate, ne menjanje.
Pa trose se jebiga, zuje zice... :?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Jul 2009, 02:52

Funkomat wrote:Jel zna neko koliko otprilike nasi majstori naplacuju menjanje pragova?
Sad bas nesto razmisljam... Ako cu svake godine (ili cesce :roll: ) davati po 20-30-40 koliko god evra za sredjivanje pragova, bolje da dam odmah vise za ugradnju stainless steel pragova i budem miran duze.
Takodje, jel ima neko iskustva sa stainless steel pragovima? Citam po netu i ljudi kazu da daju primetno drugaciji ton (veoma diskutabilna tema, pretpostavljam) pa bih rado cuo vasa misljenja...
Jos jedno pitanje... U kolikoj meri otezava situaciju to sto je fretboard na mojoj gitari maple? Znam da je duzi i tezi proces (pretpostavljam i skuplji) ali mi nije bas najjasnije u cemu se tacno razlikuje...
Problem je shto onda morash koristiti i stainless steel zhice, a tu je osecaj dosta drugaciji, a kazu ljudi da se gitara cuje nekako sa vishe visokih tj ima vishe twang-a na stainless stell..., obicne zice ce ti pucati od tih steel pragova, tako mi je bar objasnio majstor kod kojeg nosim gitare...A on definitivno zna jer covek i pravi gitare...E sad zavisi shta zelish od cele price. Stavish jumbo obicne pragove neke dunlop i milina...Ja ih imam na dve gitare i solidno sporo se troshe, mada opet, ako svirash konstantno svaki dan, jbg godinu dve pa menjanje... :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Jul 2009, 03:08

Hm... To za zice prvi put cujem. Nisam planirao skoro da menjam ove sto koristim... :?

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 02 Jul 2009, 03:51

Ne znam koje su cene,ali koliko znam iz mrmorkanja i šuškanja,promena pragova je 80€....ne znam sa ili bez žica,ali toliko mu dođe....mislio sam se sam da uradim ceo posao,ali kada sam video kako da tu može dosta da se zezne odustao sam,pošto imam maple vrat jel'te.....sve ja to znam u teoriji,ali opet se ne bih upuštao bez nekih ozbiljnijih alata (prese za utiskivanje recimo).... :)

Sava

Post by Sava » 02 Jul 2009, 09:34

Funkomat wrote:Jel zna neko koliko otprilike nasi majstori naplacuju menjanje pragova?
Šta god da radiš na gitari majstoru nosiš paket novih žica obožavanih sa tvoje strane. Kod dobrog majstora setup je 10 euro, šlajfovanje pragova koje podrazumeva i setup je 20 e, promena pragova je 80 e. Neobično je važno staviti odgovarajuće pragove na gitaru jer kada se guraju neodgovarajući uvek bude problema. Dobar majstor zna koji su odgovarajući za tvoju gitaru. Postoje majstori koji promenu pragova rade i za 35 e, ali lično bih odneo ovome za 80 e jer radi provereno dobro i ne bih eksperimentisao sa skupim instrumentom. Da, još da dodam da pragovi mogu da se šlajfuju više puta tokom njihovog veka. Dobri pragovi umeju da potraju priličan broj godina.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Jul 2009, 20:18

Hvala svima. :ziveli:

Slash_Junior

Post by Slash_Junior » 10 Apr 2011, 18:55

Imam jedno pitanje...:D...ovako mom fender squire stratu na 1 i 2 pragu "zvece" 1 i 2 zica...pito sam jednog gitaristu da li se i na njegovom stratu isto desava(to mu je bila prva el.gitara :D)...on je rekao da mu se posle godinu dana sviranja nisu zvecale...e sad...meni se ne da cekati god. dana...:DD...da li postoji mogucnost da se to popravi bez poliranja pragova itd,itd...?

xspaceman

Post by xspaceman » 10 Apr 2011, 18:59

pa probaj da podignes malo prvi i drugu zicu...ili ak o je bas zategnut vrat da ga malko odpustis...inace to je fenđer...mora da zveci makar malo! :D bitno da ti se ne cuje preko zvucnika to zveckanje! :ziveli:

Post Reply