xxx jazz bas

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
theMadDoGbn

xxx jazz bas

Post by theMadDoGbn » 08 Jun 2009, 14:28

Postovane kolege muzicari!
Junski ispitni rok dolazi kraju, sto znaci da ce biti vise vremena za rad :D
Posjedujem jedan xxx bass, jazzoliki i planiram da ga sredim - kod mene je dosao u jadnom stanju, a ni ja ga nisam mazio.
Image
Dobio sam ga jaaako jeftino prije 6 - 7 godina, zamjenio je Jolanu u mojim rukama. Nemam pojma koja je marka, niti godina proizvodnje.

Image

Vlasnik prije mene ga je ismirglao (jako aljkavo), pa ne znam koliko ce mi to zadati vise ili manje posla. Ono sto cu da uradim jeste detaljno ga pripremiti i lakirati, koristicu sadolin na bazi voska i preko bezbojni lak.

Image

E sad.... koliko mogu primjetiti, tijelo je radjeno iz 3 komada drveta, a preko je nesto kao furnir (vidi sliku) koji je napukao na par mjesta. Da li da potpuno gulim taj furnir ili da smirglam i probam da izravnam taj dio?

Image

Image

Ono sto sam mogao da osjetim :) jeste da je bas tezak kao tuc... ima li neko ideju od koje vrste drveta bi mogao biti?

Image

Image

Image

Image

Sledece na redu je vrat... nije u posebno jadnom stanju, ali mi se ne dopada... opcija je da kupim novi, stavim sa nekog jeftinog basa, ili da, ako se tijelo pokaze da je od dobrog drveta, skinem sa svog ibaneza gsr180 i namontiram na njega - dimenzije su odgovarajuce, osim rupa. Nove cu da busim na tijelu, za slucaj da za**rem nesto. Hardver i elektroniku bih takodje prebacio sa Ibaneza.

Image

Image

Image

Image

Image

Sam bass dok sam ga svirao je imao relativno pristojan zvuk, mogao bih ga opisati kao "toplijeg" u odnosu na Ibaneza.
Savjeti, iskustva? Molim lijepo :D

sirac-šunka
vragolan

Re: xxx jazz bas

Post by sirac-šunka » 09 Jun 2009, 11:57

Jedna stara Melodija, koju sam posedovao, imala je sličan headstock, pa moguće da je to to.

Bas može da bude interesantan za neku zebanciju, ali ja bih te savetovao da ovde potrošiš što je moguće manje novca, a hardware sa Ibaneza bolje nemoj da stavljaš. Nećeš time dobiti mnogo, a samo ćeš da smanjiš vrednost Ibanezu za neku buduću prodaju isl.

Prvo što sam primetio jeste da je bridge magnet na apsudnom mestu do kobilice i ne verujem da može da tako zvuči baš dobro.

Onaj furnir bolje samo zakituj i stavi tamniji finiš na leđa i bokove gitare.
Vrat mi ne izgleda kao toliki problem, opet na ideju kombinovanja sa Ibanezom rekao bih - NIKAKO! Na kraju mož samo da se desi da imaš dve neupotrebljive gitare.

Kreni lagano pa ćemo videti.

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 09 Jun 2009, 12:19

Kad je prenocila ideja, skontao sam da je apsurd da skidam vrat sa ibaneza i stavljam na ovo :D
Mislio sam samo tamnijim sadolinom (orah) da radim, a preko bezbojni lak. Ideja je da bude tamniji sa strana, a svijetao u sredini (duz ose vrat - magneti - bridge), valjda se nece git primjetiti toliko?

Rekose mi da je drvo javor ::ranting:: a hardver Schaller, sto se tice toga samo mi je drvo upotrebljivo... Sada sam u fazi trazenja nekoga sa kreditnom karticom, pokusavam sa Thomanna da narucim crni hardver za Ibaneza, pa cu ovaj da prebacim na Melodiju (hvala za info, pretpostavljao sam da je ili nasa ili bugarska)

PS...
Na Ibaneza ubacujem ovo http://www.thomann.de/gb/schaller_3d4b.htm , htio sam ovaj bridge, ali ne mogu da ga nadjem http://guitar-machine-heads.com/hp13511 ... 26c5XY30e8

Civije (takodje ne mogu da nadjem) http://bass-machine-heads.com/hp14517/M4LB.htm, pretpostavljam da mi trebaju 4 left (???)

Ne znam da li ove pasuju na gsr http://www.thomann.de/gb/warwick_bass_t ... k_left.htm

Bice skupo, ali dojajno...

Spamujem svoju temu ::ranting::

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Jun 2009, 12:31

Juče sam u Muxi u Nišu video ekstra kobilicu za svega 1000inešto dinara, neki no name ili Aster ili nešto slično, ali prilično masivno i upotrebljivo deluje, pa probaj tako nešto da nadješ.

djoksi

Post by djoksi » 09 Jun 2009, 14:18

theMadDoGbn wrote:Kad je prenocila ideja, skontao sam da je apsurd da skidam vrat sa ibaneza i stavljam na ovo :D
Mislio sam samo tamnijim sadolinom (orah) da radim, a preko bezbojni lak. Ideja je da bude tamniji sa strana, a svijetao u sredini (duz ose vrat - magneti - bridge), valjda se nece git primjetiti toliko?

Rekose mi da je drvo javor ::ranting:: a hardver Schaller, sto se tice toga samo mi je drvo upotrebljivo... Sada sam u fazi trazenja nekoga sa kreditnom karticom, pokusavam sa Thomanna da narucim crni hardver za Ibaneza, pa cu ovaj da prebacim na Melodiju (hvala za info, pretpostavljao sam da je ili nasa ili bugarska)

PS...
Na Ibaneza ubacujem ovo http://www.thomann.de/gb/schaller_3d4b.htm , htio sam ovaj bridge, ali ne mogu da ga nadjem http://guitar-machine-heads.com/hp13511 ... 26c5XY30e8

Civije (takodje ne mogu da nadjem) http://bass-machine-heads.com/hp14517/M4LB.htm, pretpostavljam da mi trebaju 4 left (???)

Ne znam da li ove pasuju na gsr http://www.thomann.de/gb/warwick_bass_t ... k_left.htm
ovaj bass me dosta podseca na moju staru lead star gitaru,po nacinu izrade,i po nekim sitnijim detaljima mada ne mogu sigurno da kazem jer moja nije bila bass.Isto je bila od tri daske sa furnirom preko.
Moj savet ti je da ogulis taj furnir i da potrazis da kupis drugi,malo se raspitaj gde ima i cak mozes da nadjes imitacije lepseg drveta pa onda preko mozes bajc kakav zelis.
Ako se odlucis da krpis onda nikako nemoj da krpis gitom,to se ne stavlja na gitare.Uzmi sitnu piljevinu od smirglanja i lepak za drvo i time popuni.Medjutim cime god da zakrpis tesko ces preko toga da ides bajcom jer ce se uvek videti razlika

Bice skupo, ali dojajno...

Spamujem svoju temu ::ranting::

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 10 Jun 2009, 08:48

Nije ti losa ideja, ako ubacim furnir preko drveta spasicu sebe sati i sati obrade drveta... Evo vec trazim, ali ovdje kod nas je mrka kapa sto se tice egzoticnih furnira :grummel_2:

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 11 Jun 2009, 14:20

hmm... nasao sam nesto egzoticno, ali u Sarajevu - bliza samo obicni javor i hrast. Nije skupo, kvadratni metar 1. klase debljina 2.5 mm je devet jEvreja. Sad vidim da ce me transport izaci skuplje od samog furnira. Furnir debljine .6 mm je 2 evra, to mi mogu i autobusom poslati, ali ja bih ipak malo deblje ploce naprijed i nazad.
Evo izbora za sada (ovo je zanimljivo sto imaju u toj firmi), ako imate neku idejicu gdje i koji furnir bi mogao da dobavim, javite pls
Image
Image
Image
Image
Image

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 23 Nov 2009, 09:00

Update radova :)

Skinuta dva sloja javorovog furnira, nazalost nije bio iskoristiv jer su ga postavili vertikalno
Image

Kolega Simić :ziveli:
Image

Početak radova, vide se godovi javora
Image

Hmm...
Image

Ne znam zašto su ovako postavili furnir
Image

Elem, sada smo završili radove sa grubljom šmirglom na tijelu. Sledeće je zaobljavanje ivica i finije brušenje. Vrat još nije započet, mislim da prvo se ispraksam na tijelu, pošto tu manje mogu da za*ebem stvar :D

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 24 Nov 2009, 10:13

Vrat je skoro gotov... Sada sam u nedoumici sta da radim. Zelio bih da zadrzim svjetlu boju (nabacicu slike uskoro) na njemu, ali tip iz prodavnice boja i lakova me ubjedjuje da ce pozutiti. Kaze mi da prvo treba da predjem "impregnaciono fungicidnim" lakom, zatim osnovnim nitro lakom, a potom zavrsnim nitro lakom. Razmisljam da je to mozda i previse laka za moj ukus...

Molio bih nekoga ko je ovo ranije radio da me posavjetuje :cao:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 24 Nov 2009, 13:39

koji hardver i i magneti idu na njega ?

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 24 Nov 2009, 15:30

Solomon wrote:koji hardver i i magneti idu na njega ?
Ima do toga dosta...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Nov 2009, 15:40

A šta bi sa furnirom, je si li našao novi za taj top/bottom, kako si već planirao...?
I ja bih voleo malo takvog furnira... :)

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 24 Nov 2009, 15:48

sirac-šunka wrote:A šta bi sa furnirom, je si li našao novi za taj top/bottom, kako si već planirao...?
I ja bih voleo malo takvog furnira... :)
Furnir jos uvijek trazim.. nista kvalitetno nisam našao, a najbliže Sarajevo za ovo na slikama iznad :? Promjenio sam koncepciju u glavi za ovaj bas, mislim da cu da nabacim pickguard i natural finish kao klasicni jazz bas, ukoliko uskoro ne zbavim furnir. Imas PP :ziveli:

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 29 Nov 2009, 20:18

Update stanja :D
Lijepo parčence, ali nažalost nije materijal za mene
Image
Orah, hmmm fingerboard?
Image
Hrastovina
Image

Čiča (stolar) mi reče za 25 evra, spojiti trešnju i jasen i izrezati...

Post Reply