Jos jedna glupa tema...Pomozite pocetniku...
Re: Jos jedna glupa tema...Pomozite pocetniku...
To sto sam rakao ima smisla, kada bude trebao da svira 3 sata bez prestanka, posle par godina na klasicnoj mocices da drndas elektricnu 20 sati da ni ne osetis
- DrGreenthumb
- MF veteran
To apsolutno nije istina, polozaj ruku, uglovi i attack se potpuno razlikuju u odnosu elektricne gitare i klasicne. Klasicna gitara ima vrlo strogu i rigidnu tehniku zbog postizanja odgovarajuce ergonomije i ekonomije pokreta, dok drzanje i pristup drugim vrstama sviranja je mnogo relaksiraniji i subjektivno prilagodljiv. Ognjene, uz svo duzno postovanje, ako imas 16 godina (ognjen93)ja u ovom trenutku sviram duze nego sto ti trajes na ovom svetu, tako da daj sansu cinjenici da drugi imaju vise iskustva i kilometraze po ovakvim pitanjima. Apropo grca misica - pocetnik pritiska barem 10-15 puta jace zice nego sto to radi isviran muzicar, tako da "nagruvavanje" snage ili kojecega nema mnogo smisla, vise je to stvar krvi, znoja i suza koje su ulozene u procesuognjen93 wrote:To sto sam rakao ima smisla, kada bude trebao da svira 3 sata bez prestanka, posle par godina na klasicnoj mocices da drndas elektricnu 20 sati da ni ne osetis

@patak - ako zelis da sviras klasicnu gitaru i da se u tom smeru obrazujes, onda je prirodno da sebi nabavis odgovarajuci instrument - klasicnu gitaru. Ako zelis da sviras popularnu muziku onda je ti prirodan izbor western akusticna/elektricna gitara po izboru. Sve ostalo je gubljenje vremena i novca, mada ja posedujem sve tri vrste, za pocetak treba da nabavis onu koju ce te najvise inspirisati da vezbas i prebrodis cesto najkriznije momente sticanja osnovnih tehnika.
Srecno!
Da, imam 16 godina, ali ne znam, ja taj zakljucak o klasicnoj izvodim iz toga sto kad vidim vecinu mojih vrsnjaka koji sviraju otprilike isto vremena kao i ja, jednostavno ih oduvam, ja mislim da je to dobrim delom zbog klasicne gitare, mozda zbog 5 sati dnevno za gitarom, i uopste nisam imao problem kada sam presao na elektricnu, mozda 5,6 dana ali to je bilo to...
Ognjene, uz sve dužno poštovanje, moram da primetim da si odvukao temu na potpuno pogrešan kolosek bez ikakvog razloga, i mislim da bi dalje natezanje bilo zaista neukusno i beskorisno. Imaš svoje ubeđenje od koga nećeš da odstupiš, i to je tvoje pravo (da ne ulazimo sad u to koliko je to mudro), ali ne vidim zašto je uopšte potrebno da se o tome toliko priča na ovoj temi. Jednostavno si omašio priču, i bilo bi lepo da se sada konačno uključiš u ovu temu. Ako nećeš, otvori lepo drugu temu gde ćeš do mile volje da objašnjavaš sve aspekte sopstvenog sviračkog iskustva, jer ovo postaje zaista otužno.
Izvinjavam se
Patak,sam moras da odlucis da li te vise interesuje elektricna ili akusticna gitara.Ne bi bilo dobro da izaberes pogresno i da te posle odredjenog vremena prodje zelja za sviranjem. Uradi onako kako ti mislis da je najbolje i neces se pokajati.
To sam ja odlucio vec, ono, prvo akusticna pa onda elektricna...Moje pitanje se samo odnosilo na to, da li ona gitara valja za ucenja...I hvala svima na odgovorima 

slazem se ja da je bolje uzeti elektricnu za razlicitu vrstu muzike i da je jefitnije....ali za elektricnu trebaju silni kablovi i ozvucenja..i to nije ni malo jeftino,bar ja mislim....!
lose mislis...DzOnI123 wrote:slazem se ja da je bolje uzeti elektricnu za razlicitu vrstu muzike i da je jefitnije....ali za elektricnu trebaju silni kablovi i ozvucenja..i to nije ni malo jeftino,bar ja mislim....!

Samo ti Patak uzmi Western Akustaru, i veruj mi, bices 100% zadovoljan. .
Svima prija taj zvuk, i nije teska za sviranje. (Nije nijedna. .) 

SUBJEKTIVNO MISLJENJE!!!shule wrote: Svima prija taj zvuk, i nije teska za sviranje
pa jbg..kad sam pocetnik...ali mislim da to bas i nije jeftino..procsori,pojacala usb kablovi i sta sve ide uz to...bokicasa wrote:lose mislis...DzOnI123 wrote:slazem se ja da je bolje uzeti elektricnu za razlicitu vrstu muzike i da je jefitnije....ali za elektricnu trebaju silni kablovi i ozvucenja..i to nije ni malo jeftino,bar ja mislim....!

Obican Digitech procesor + DI box ili onaj Berindzer GD + 2 kabla od 200 din = cca 100 evra
Potpuno je nebitno da li je akusticna ili elektricna gitara......
cene zavise od kvaliteta instrumenta tako da naizgled obicna Gibsonova Robert Jonson "tambura"
kosta skoro 3000 eura......samo je bitno koliko zelis da ulozis u instrument i koliko
ti je to stvarno potrebno.......po meni je greh je da vrhunski instrument stoji negde nesviran samo
zato sto je neko imao para da ga kupi a on stoji i skuplja prasinu.....
cene zavise od kvaliteta instrumenta tako da naizgled obicna Gibsonova Robert Jonson "tambura"
kosta skoro 3000 eura......samo je bitno koliko zelis da ulozis u instrument i koliko
ti je to stvarno potrebno.......po meni je greh je da vrhunski instrument stoji negde nesviran samo
zato sto je neko imao para da ga kupi a on stoji i skuplja prasinu.....
U rukama Mandušiča Vuka svaka puška biće ubojita. To se odnosi i na gitaru. U V-toj poziciji na svakoj gitari u italijanskom štimu na prvoj E žici je ton A, u XII-toj poziciji je oktava od prazne žice odnosno 8-mi ton. Nema razlike ni kod klasične, akustične ili električne gitare. Veliki majstor Al di Meola je rekao: "ako želite naučiti svirati gitaru naučite klasičnu gitaru" i to je u potpunosti tačno. Palac leve ruke se i kod klasične i kod akustične kao i kod električne drži na sredini vrata, tada je ruka otvorena prsti su slobodni i mogu odsvirati svaki ton u odredjenoj poziciji. Zatvorena ruka sa palcem preko 6 žice asocira na čobanina koji drži toljagu, ruka je zatvorena, a time i sama je spora jer prsti čvrsto stoje na vratu pa se javljaju bolovi u levoj ruci sve do ramena, a onda preko kičme i celo telo. Ne treba praviti bauka od učenja klasične gitare i na električnim gitarama tzv tarabama se može svirati klasika i to trzalicom, ali je danas malo profesora koji to znanje znaju preneti. Osnovno je za početnika da nauči 17 tonova u I-voj poziciji, što podrazumeva da te tonove nadje u notonom sistemu, zatim da ih prenese na gitaru uz pravilan prstored, a posle se tonovi ponavljaju samo u različitim visinama. Normalno uz ritmičko i metričko sviranje. Svirajući etide vi učite hvatanje akorda kroz pozicije i pravilnim postavljanjem prstiju dobijate i ispravnu tehniku sviranja. Što se baree-a tiče to Jovan Jovičić obradjuje kad radi tonalitet G-dura kroz etidu koja se zove "Graziozo". U toj etidi pored G-dura imate i njegov dominantni septakord D7, takodje u baree-u, normalno hvatanja paralelnog e-mola u prvoj poziciji, kao i njegovu kadencu. Interesantno je da baree zahvat žene lakše savladaju od muškaraca. Sviranjem klasične gitare trzalicom omogućava vam da mnogo brže opustite desnu ruku jer pored trzalice vi akord ili ostale tonove svirate i ostalim prstima desne ruke. Bolje vam je da platite dobrog profesora da vas nauči pravilnom sviranju gitare nego da ulažete pare u neke preskupe instrumente.To je ipak najjeftinije. Em naučite pravilno svirati gitaru,em naučite teoriju muzike.Kristijan wrote:Pazi, kao neko ko svira 24 godina i ko je završio muzičku školu za klasičnu gitaru, moram da primetim da se sa većinom što si rekao ne slažem uopšte.
Ako ga interesuje klasična i latino muzika, onda ima svrhe da kupuje klasičnu gitaru. Ako ga ne interesuje, samo će kupiti gitaru s kojom brzo neće znati šta da radi, a tehnika koju stekne će da bude samo delimično upotrebljiva za sviranje električne gitare. Imam i klasičnu, i western, i električnu, i sviram ih sve, pa vrlo dobro znam šta su prednosti i mane raznih gitara, uopšte ne pričam napamet.
Taj pristup sa kupovinom klasične gitare, pa sa časovma kod profesora, pa sa kupovinom električne je idealan za neke zemlje sa perspektivom, gde se od poštenog rada pošteno zarađuje. Kod nas je to sasvim drugačije. Nije praktičan savet.
Na svakoj gitari može da se razvije pravilna, ali i potpuno pogrešna tehnika. Uopšte ne znači da će neko loše da svira ako odmah uzme električnu gitaru. To nije pogrešna gitara za učenje, samo je drugačija. Ako nekoga baš interesuje muzika koja zahteva električnu gitaru, i ne zanima ga drugačija muzika, nikako nije pogrešno da odmah uzme električnu gitaru. Ja uglavnom radim finger picking, ali način kako to radim na klasičnoj i na električnoj gitari nije ni blizu sličan, ni položaj ruke, ni angažovanost prstiju. Ono što sam učio u muzičkoj školi mi za električnu nije mnogo pomoglo, to su bezmalo sasvim različiti instrumenti. Zaista, teorijsko znanje mi je bilo od koristi, ali je tehnika sviranja toliko različita, da mogu reći da sam krenuo od početka kad sam prvi put uzeo električnu gitaru. Kontam ja profane koji brane svoju investiciju u obrazovanje, ali onaj ko hoće da ide baš njihovim stopama obično ide u muzičku školu, a kad se nekome privatno drže časovi, onda je ipak red da se povede računa o željama učenika, o onome što njega zanima. Moguće je naći srednje rešenje, ako je profesor voljan. Naravno da postoji onaj obavezni deo programa koji svaki pristojan profesor mora da predaje, ali je jako bitan faktor i ono šta polaznik na kraju želi. Ako nekoga uglavnom interesuje good ol' rock'n'roll sva je verovatnoća da će samo izgubiti volju da svira ako ga neko ganja sa Taregom i Sorom do beskraja i nazad. Ne moraju svi da sviraju klasičnu muziku, zar ne?
Ja i dan danas volim da sviram nešto od repertoara iz muzičke škole, ali sam svestan da ima ljudi kojima je to dosadno i za slušanje, a o sviranju da ne pričamo. Bitno je da svako zna tačno šta ga interesuje i da to sledi.
Klasična gitara ima osetno širi vrat, žice sa osetno manjom tenzijom i sa osetno manjim sustainom. Kad posle sviranja klasične gitare početnik uzme električnu, prvo se pogubi oko razmaka žica, maši kao blesav. Sustain čeličnih žica obično izaziva neko sitno pozadinsko brujanje kojeg nema na najlonsim žicama. Hamer on u pull off zvuče divljački jer je potrebna drugačija sila da se ista stvar uradi na najlonskim žicama. Žice se okidaju sa daleko većom silom nego što je potrebno. I tako redom... mnogo razloga da se početnik pogubi i da se pita šta je prethodnih godinu ili dve uopšte učio. Ako dajemo savete početnicima, red je da malo vodimo računa o konkretnim potrebama i željama ljudi koji traže savet.