Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Post by Kristijan » 28 Apr 2009, 13:15

Ovu nisam isprobao, pa ne smem ništa da tvrdim. Sve gore navedene sam svirao najmanje jednom, pa smem da ih preporučim.

Inače su do sada na mene ostavile vrlo solidan utisak gitare sa B-Band ozvukom. Takođe mi se dopao Fishman Aura sistem, jer se gitara buši samo za jack, predpojačalo je smešteno na "kriški" prstena koji je smešten ispod oboda otvora na rezonatoru. Jeste malo pipavo za podešavanje, poprilično se svodi na "čitanje Breilove azbuke" jer su sve komande sitne, i moraš da se navikneš da umeš da ih podesiš gotovo bez gledanja, ali mi se jako dopada to što se ne pravi glomazna rupa na bočnoj ploči za smeštanje predpojačala. Mišljenja su podeljena po tom pitanju, recimo na pojedinim Manzer gitarama na tom mestu imaš rupu sa "šiberom" koji možeš da otvoriš tako da izvođač ima malo direktniju projekciju tona iz rezonatora. Miss Manzer je ninja, ne bih joj mnogo protivrečio, ali ne mogu da kažem da sam oduševljen sa time...

Sve je to diskutabilno, jer možda neko nije tako strog kao ja kad je ozvuka u pitanju. Ja se i na najskuplje sisteme prilično mrštim, jer je sve to samo simpatično, i istini za volju vrlo praktično, ali ne može da se meri sa mikrofonima. To je prosto moj stav, ne mora niko to ozbiljno da shvata. Gitare sa ozvukom ja preporučujem samo vrlo aktivnim tezgarošima, i tada pre preporučujem instrumente manjeg gabarita, kao Yamaha APX500. Ako je praktičnost merilo, onda je definitivno lakše muvati se po sceni sa manjom gitarom.

Nije loša ideja ovo za dopunu teme Saveti za kupovinu, samo ima i nekih praktičnih prepreka. Na primer, cene umeju da se menjaju. Za onog jumbo Ibaneza sam naveo cenu a sada vidim da je 20 jurona skuplji nego kad sam pisao prikaz te gitare. Drugo, uvek je diskutabilno da li navedena prodavnica i dalje ima to u ponudi, a bolna je činjenica da se na sajtove trgovaca malo možeš osloniti. Nešto od onoga što piše da ima, zapravo nikad nije ušlo u prodavnicu, a ako i naleti neko zainteresovan, onda se nudi naručivanje kao rešenje... Budući da ja nikad ne pišem o instrumentu koji nisam lično probao, to i nije tako veliki problem, ali od momenta dok ja to napišem pa do bilo kog momenta u budućnosti kada to neko čita stanje kod trgovca može bezbroj puta da se promeni. S druge strane, mogu da napišem neku dopunu sa nekim opštijim smernicama, pa da vidim sa administratorom da li to može da se doda onoj temi.

Andie

Post by Andie » 28 Apr 2009, 18:59

E jako se zahvaljujem, dobila sam odgovore na zaaaista puno pitanja :) i takodje thnx na predlozima, sada mi samo ostaje da se informisem da li ima tih gitara momentalno na lageru, kupim i pocnem sa casovima... Jako sam happy :)

DexterThe

Post by DexterThe » 12 Jun 2009, 14:28

Ako ce nekom biti od koristi, moze da poslusa kako zvuci moja gitara (Ibanez V70CE-BK) .

Solo je snimljen tako sto je gitara utaknuta direktno u mic in Audigy zvucne, dok je ritam i pevanje odjednom snimljeno mikrofonom (Behringer XM 8500, znaci vrlo jeftina varijanta :) ). Po mom misljenju, gitara je sasvim upotrebljiva za tih nekih 150e za koliko se sada moze kupiti nova. Posedujem je vec 4.5 godine i
zadovoljan sam.
Doduse, moje misljenje nije toliko merodavno jer nisam probao bas mnogo akusticnih gitara, kamoli ozvucenih.

I, da, izvrsio sam malu modifikaciju nakon kupovine. Malo sam snizio kobilicu, bila mi je previsoka u to vreme... Pocinjao sam da sviram, nisu mi prsti bili ocvrsnuli, a jos sam trebao da stiskam zice k'o konj da bih dobio dobar ton.

bokicasa

Post by bokicasa » 12 Jun 2009, 15:52

off:zar vam nije lepsi zvuk kad svirate bez trzalice pratnju??

DexterThe

Post by DexterThe » 12 Jun 2009, 16:13

bokicasa wrote:off:zar vam nije lepsi zvuk kad svirate bez trzalice pratnju??
Pa, jeste lepsi, nekako je meksi i nema tog zvuka udaranja trzalice o zice, ali ja sam ,recimo, navikao da sviram trzalicom i bolje sviram trzalicom.

bokicasa

Post by bokicasa » 12 Jun 2009, 16:18

:XD: Ja bas suprotno..:)

vlada92

Post by vlada92 » 26 Jun 2009, 16:10

evo moj jedan predlog... dobra gitara ili kako bi jos rekli osrednja, moze biti makre Florencia... Vrlo je kvalitetna marka, i dosta je poznata. Dosta mojih drugova imaju gitare Florencia i dosta se hvale na zvuk i izgled. Mada i ja imam Florencijinu, kostala je 13000 dinara!!! Stvaro je extra, a sad je dosta jeftinija.. ako je i oko 5000-6000 dinara.

Post Reply