Koja je razlika između 15vatnih i 30vatnih pojačala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

MaLuCkO

Koja je razlika između 15vatnih i 30vatnih pojačala?

Post by MaLuCkO » 24 Jun 2009, 00:42

evo pretrazih ja forum i nenadjoh temu u kojoj postoji odgovor na moje pitanje a ono glasi:

Koja je zapravo razlika izmedju 15 vatnih i 30 vatnih pojacala?Konkretno na razliku izmedju VT15 i VT30 voxa jer kosta vise a posto radim preko leta zelim sto manje da se mucim pogotovo ako nedobijam nesto mnogo vecu jacinu :( a zanima me i ovako generalno kako ide to kolko je to jace i tako to :mrgreen: :ziveli:

i da nek moderatori nazovu ovu temu prikladno posto ja nezz koji naslov da dam!

nenadnenad

Re: jacina pojacala !?

Post by nenadnenad » 24 Jun 2009, 01:06

kad prebacim pojacalo na 5w iz 22w nije 4 puta tisi zvuk :mrgreen: pa bi ja bez ikakve sumnje i bez obzira na proizvodjaca rekao da pojacalo od 30w nije 2 puta glasnije od pojacala od 15w, samo da ovo drugo ima manji clean headroom.Probao sam kopiju ac30tke kod pece u radnji , pojacao do oko 7-8 i bilo je bas glasno, al ko sto sinisa kaze, prijatno glasno , a ne 'curi mi krv iz usiju' :mrgreen: ... ja bi isprobao pojacalo ako se brines da nece ispuniti kriterijume sto se tice glasnoce.

http://blog.audiojungle.net/general/8-g ... u-believe/

http://www.everythingamps.com/guitar-am ... pelled.php

http://www.guitarnuts.com/amps/myths.php

Mozes kasnije i promeniti zvucnik, to jest napraviti dodatan box sa nekim efikasnijim zvucnikom, u slucaju da originalni nije dovoljno glasan....

Valjda ce se javiti jos duane :mrgreen: on im valjda vox ac15 i neko sa foruma ima blues junior 15w sa zamenjenim zvucnikom

guv'nor

Post by guv'nor » 24 Jun 2009, 02:11

MaLuCkO wrote:Konkretno na razliku izmedju VT15 i VT30 voxa
Konkretno, snaga nije najbitniji problem/razlika, a tu je Nenadnenad naveo sve što je potrebno.
Ono što najviše razdvaja ova dva pojačala su zvučnici(bitna razlika) i dimenzije kutije(manje bitna razlika).

Vox VT15 - gura 15W kroz zvučnik od 8" u kabinetu dimenzija 428x224x395mm
Vox VT30 - gura 30W kroz zvučnik od 10" u kabinetu dimenzija 456x224x430mm

Jedina prednost VT15-ce je cena.
VT30 nikada neće biti preglasan jer ima power pot sa zadnje strane.
Sa druge strane, uvek možeš, ako ti se ne svidi fabrički, da zameniš zvučnik nekom Celestion 10-kom, dok zvučnik VT15-ce nemaš čime da zameniš.
Clean Headroom je apstraktna stvar u ovom slučaju, jer je reč o tranzistorcima koji se prljaju onoliko koliko im ti to dozvoliš.
Koliko znam, ni VT15 ni VT30 nemaju izlaz za extra kutiju. To se, valjda, pojavljuje tek kod VT50.

Ako ti cena baš bude predstavljala problem, nikako se nećeš zeznuti ni sa VT15.
Ne znam šta bih još mogao dodati... :ziveli:
nenadnenad wrote:Valjda ce se javiti jos duane on im valjda vox ac15
Teško da će Duane moći da mu pomogne, jer ima najglasnije 15W-no pojačalo na svetu, koje šiba kroz 12". :D

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 24 Jun 2009, 03:49

Evo ja cu reci svoje iskustvo do sada...Dakle lampashko pojacalo od 9 vati je dovoljno da se svira na probi uz bubanj....30 wati marshall tranzistor (dodushe bass) je sasvim dovoljan za probe (svirana je gitara preko istog). Vox ADVT15 je super jako pojacalo za svoju cenu (a i oni pathfinder-i), ali mislim da ako imash bubnjara koji je razvijen u rukama :mrgreen: onda nikako se nece cuti, mozda eventualno na solazama negde, ali nikako za ritmove. Mozes odvatili pojacalo skoro do kraja i dobiti neki relativno prijatan drajv, ali klin nikako. 30W taj Vox bi trebao biti dovoljan za probe, ali 10 incha zvucnik je mozda malo zeznuta stavka zbog bottom-a tj bass opsega, mada ne mora da bide istina...U stvari kako kaze guv'nor mnogo je i do zvucnika, ali opet ne vredi ti ako je slabo pojacalo. Po meni bez 60w tranzistorskog pojacala, nije to to. Isto tako 15W lampashkog moze biti dovoljno za neki bluesy fazon, ali ako ces neki heavy da svirash, onda ne verujem da bi bio zadovoljan... mada i zavisi od pojacala...Orange tiny terror je recimo po meni najbolja varijanta za 15w pojacalo.... ili pomenuti AC15...

Dakle...ili polovno kupi, ili jos malo sacekaj, jer bez 50-60W pojacala (tranzistorskog) neces biti neshto puno sretan...jedino ako bubnjar svira elektronce :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 Jun 2009, 04:06

MaLuCkO wrote:evo pretrazih ja forum i nenadjoh temu u kojoj postoji odgovor na moje pitanje a ono glasi:

Koja je zapravo razlika izmedju 15 vatnih i 30 vatnih pojacala?
3dB. Tri decibela.

majtimika

Post by majtimika » 24 Jun 2009, 09:04

ja sam imao vox ad50, i bio mi j dovoljan za probe ali za svirke vec nije, cak i na probama je bio malo tanak i tih na klinu, zato sto su mu klin modeli jako tihi u odnosu na drive modele, tj ako hoces da ostaju klin. zato sto moras jako da pojacas gain na recimo ac30 modelu da bi bio dovoljno glasan, a tad vec pocne da klipuje.

Sava

Post by Sava » 24 Jun 2009, 09:44

nenadnenad wrote:kad prebacim pojacalo na 5w iz 22w nije 4 puta tisi zvuk :mrgreen:
Naravno da nije četiri puta tiše već je približno dvostruko tiše.
nenadnenad wrote:...pa bi ja bez ikakve sumnje i bez obzira na proizvodjaca rekao da pojacalo od 30w nije 2 puta glasnije od pojacala od 15w, samo da ovo drugo ima manji clean headroom.
Što i proizilazi iz prethodno napisanog, a lako je utvrditi iz formule za snagu gde je P=u2/z što znači da je potreban dvostruko viši napon na zvučniku za četiri puta veću snagu na istoj impedansi, a to znači i dvostruku glasnoću.
Headroom je nešto drugo i tu si u pravu. Imao sam AD30VT i to je odlično pojačalo za kuću, a moguće je raditi i manje svirke, dozvučen mikrofonom može sve. Vrlo je glasno.

Ono što je jako važno je efikasnost zvučnika, a o tome se ovde retko govori. Za istu privedenu snagu jedan Celestion V30 trebalo bi da bude dvostruko glasniji od jednog Greenbacka na primer. Ja sada koristi pojačalo koje može da radi u klasi A sa 15 w ili u klasi AB sa 30 w, a ima dva zvučnika od 12 inča koja proizvode više od 103 dB glasnoće sa privedenim vatom snage. To u praksi znači da je pojačalo sa 15 w lagano izlazilo na kraj sa veoma glasnim bubnjarom na svirci u manjem klubu, a bilo je pojačano manje od polovine okreta potenciometra.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Jun 2009, 09:49

ja se zajebao...mislio da se prica o ac seriji a ne o vt :mrgreen:
ja sam raspolagao sa malo vise para kad sam kupio jive king-a i razmisljao sam pre toga o laney lv 300 posto je imao lampu u predpojacalu i nije imao te dsp dzidza midze i emulacije pojacala.
Ako nisi cvrsto resio da oces jedan ili drugi vox, probaj laney lv200 na primer.

MaLuCkO

Re: Koja je razlika između 15vatnih i 30vatnih pojačala?

Post by MaLuCkO » 24 Jun 2009, 11:57

Ok pomogli ste mi bas al nekako sam razmisljao izmedju vt30 i vt15 sa nekom pedalom (wahom)!A jos jedno pitanje kako bi izgledalo kad se box stavi u output za slusalice!?

Edit:mizlio sam da uzmem vt15 a ne ad15vt (vt ima 2 puta vise emulacija pa sam mislio mozda su uvideli problem koji su neki naveli ovde pa popravili) :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 24 Jun 2009, 12:14

MaLuCkO wrote:A jos jedno pitanje kako bi izgledalo kad se box stavi u output za slusalice!?
Nikako. Taj output možeš da povezuješ na slušalice/kompjuter/miksetu/razglas, ali nikako na kutiju.
Nisam siguran da li bi nešto pokvario, ali sam siguran da ništa korisno ne bi uradio. :D

progg

Post by progg » 24 Jun 2009, 12:21

Sava wrote:Ja sada koristi pojačalo koje može da radi u klasi A sa 15 w ili u klasi AB sa 30 w, a ima dva zvučnika od 12 inča koja proizvode više od 103 dB glasnoće sa privedenim vatom snage. To u praksi znači da je pojačalo sa 15 w lagano izlazilo na kraj sa veoma glasnim bubnjarom na svirci u manjem klubu, a bilo je pojačano manje od polovine okreta potenciometra.
jel ima to tvoje pojacalo mozda neke veze sa ovim: http://www.epiphone.com/default.asp?Pro ... ctionID=13 ?
ako ima, bio bih zahvalan za neki (barem kraci) komentar o doticnom pojacalu (pouzdanost, mane, bla bla, bilo sta...).

Sava

Post by Sava » 24 Jun 2009, 13:05

progg wrote: jel ima to tvoje pojacalo mozda neke veze sa ovim: http://www.epiphone.com/default.asp?Pro ... ctionID=13 ?
ako ima, bio bih zahvalan za neki (barem kraci) komentar o doticnom pojacalu (pouzdanost, mane, bla bla, bilo sta...).
Da, ima.
Za te pare sumnjam da može nešto bolje da se kupi. Mana je prilično tvrd ton, a i nedostaje mu karaktera. Ja sam zamenio sve lampe pa je sada mnogo bolje. Izrada je vrlo solidna i za sada sve radi besprekorno.

sl0e

Post by sl0e » 24 Jun 2009, 13:26

guv'nor wrote:Sa druge strane, uvek možeš, ako ti se ne svidi fabrički, da zameniš zvučnik nekom Celestion 10-kom, dok zvučnik VT15-ce nemaš čime da zameniš.D
Trebalo bi da moze da se zameni sa Jensen 8", mada ne znam koliko je to pametno i isplativo :D
Last edited by sl0e on 24 Jun 2009, 13:31, edited 1 time in total.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Jun 2009, 13:30

meni mnogo neubedljivo deluje 8" zvucnik pogotovo pored bubnjara , mozda sam pun predrasuda :mrgreen:
mada, cini mi se nije rekao covek za cega mu treba pojacalo

Post Reply