Koja je razlika između 15vatnih i 30vatnih pojačala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

progg

Re: Koja je razlika između 15vatnih i 30vatnih pojačala?

Post by progg » 24 Jun 2009, 14:27

Sava wrote:Da, ima. Za te pare sumnjam da može nešto bolje da se kupi. Mana je prilično tvrd ton, a i nedostaje mu karaktera. Ja sam zamenio sve lampe pa je sada mnogo bolje. Izrada je vrlo solidna i za sada sve radi besprekorno.
hvala puno na odgovoru... to pojacalo mi deluje veoma primamljivo (upravo zbog cene), ali nisam imao prilike da ga probam...
vrlo koristan link... :)

guv'nor

Post by guv'nor » 24 Jun 2009, 15:05

sl0e wrote:
guv'nor wrote:Sa druge strane, uvek možeš, ako ti se ne svidi fabrički, da zameniš zvučnik nekom Celestion 10-kom, dok zvučnik VT15-ce nemaš čime da zameniš.D
Trebalo bi da moze da se zameni sa Jensen 8", mada ne znam koliko je to pametno i isplativo :D
Naravski, ima i još neke varijante, npr.

Ali ne znam koliko je to efikasnije od ovoga. :wink:
nenadnenad wrote:meni mnogo neubedljivo deluje 8" zvucnik pogotovo pored bubnjara , mozda sam pun predrasuda
mada, cini mi se nije rekao covek za cega mu treba pojacalo
Upravo, osmica je ok za neko snimanje, usnu harmoniku i kulturnu svirku u Voxu.
Ponavljam, nema veze što je to 15W, ali ima veze što tih 15W izlazi kroz tu jednu osmicu.
Ali, ako je pojačalo samo za vežbu - nema greške sa tom VT15-icom!

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Jun 2009, 15:24

Sensitivity

93dB

8"

imam celestion od 95db :mrgreen: mislim da moze i mozda treba glasnije :mrgreen: al opet sve zavisi za sta mu treba

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 24 Jun 2009, 16:01

Razlika izmedju pojacala od 15 w i 30 w, ako je efikasnost zvucnika ista, onda je razlika 3 db.

guv'nor

Re: jacina pojacala !?

Post by guv'nor » 24 Jun 2009, 16:15

Dersu Uzala wrote:3dB. Tri decibela.
vbraca wrote:ako je efikasnost zvucnika ista, onda je razlika 3 db.
E, nema prepisivanja! :lol:

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 24 Jun 2009, 16:48

Pravo da ti kazem nisam gledao sta su drugi pisali. :)

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 24 Jun 2009, 19:40

Image
[youtube]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AhldW4N7rto&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AhldW4N7rto&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/youtube] [youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/iyX5zyL6i9A&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/iyX5zyL6i9A&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube] [youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/lnHgw1jKI7k&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/lnHgw1jKI7k&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

nebojsak

Re: jacina pojacala !?

Post by nebojsak » 24 Jun 2009, 22:45

nemanjavelimirovic wrote:Evo ja cu reci svoje iskustvo do sada...Dakle lampashko pojacalo od 9 vati je dovoljno da se svira na probi uz bubanj....30 wati marshall tranzistor (dodushe bass) je sasvim dovoljan za probe (svirana je gitara preko istog). Vox ADVT15 je super jako pojacalo za svoju cenu (a i oni pathfinder-i), ali mislim da ako imash bubnjara koji je razvijen u rukama :mrgreen: onda nikako se nece cuti, mozda eventualno na solazama negde, ali nikako za ritmove. Mozes odvatili pojacalo skoro do kraja i dobiti neki relativno prijatan drajv, ali klin nikako. 30W taj Vox bi trebao biti dovoljan za probe, ali 10 incha zvucnik je mozda malo zeznuta stavka zbog bottom-a tj bass opsega, mada ne mora da bide istina...U stvari kako kaze guv'nor mnogo je i do zvucnika, ali opet ne vredi ti ako je slabo pojacalo. Po meni bez 60w tranzistorskog pojacala, nije to to. Isto tako 15W lampashkog moze biti dovoljno za neki bluesy fazon, ali ako ces neki heavy da svirash, onda ne verujem da bi bio zadovoljan... mada i zavisi od pojacala...Orange tiny terror je recimo po meni najbolja varijanta za 15w pojacalo.... ili pomenuti AC15...

Dakle...ili polovno kupi, ili jos malo sacekaj, jer bez 50-60W pojacala (tranzistorskog) neces biti neshto puno sretan...jedino ako bubnjar svira elektronce :D
Pda, neko moje iskustvo je...

... svirao sam Nyarlatothepovog Tiny Terrora na probi, u prostoriji manjoj od 3 sa 3 (tj taman da stane 5 ljudi sa opremom, i da ne mrda mnogo). Zaboden u Marshall 4x12", svič okrenut naravno na 15w, imao je ozbiljnih problema da se njegov glasić čuje pored bubnja, Jazz Chorusa 120 i bas glave kroz veću kutiju (zaboravio sam šta je i koliko u pitanju). Volume odvrnut na maksimum, gain na TT sam morao da teram preko 12h da bih dobio boost, što je automatski značilo da sam morao da iskopčam svog Pacova 2 i da koristim gain sa TT, i u tom setovanju je feedback bivao proizvođen u enormnim količinama (pošto -je l te- nisam imao baš prostora da pobegnem od svog riga). Malo bučnija muzika je u pitanju, ali svejedno - reklo bi se da je 15w neka ultradonjadonjadonja granica za vankućno pojačalo, i to uglavnom u slučaju kada se pravi minimalna buka.

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 25 Jun 2009, 00:45

pa pazite meni treba trenutno pojacalo skojim cu ja kuci da se jeb**m I MOZDA ALI MOZDA da sa jos jednim ili eventualno 2 druga koji takodje sviraju gitare (edit:1 gitara a drugi bass)cisto tu po kraju malo da se zezamo a trenutno mislim ispravite me ako gresim mislim da je vreme da pocnem da sastavljam neki pedalboard jer ce mi to pomoci i ako odem do nekog studija gde imaju jaca pojacala :mrgreen: :mrgreen: :ziveli: :ziveli: I da planiram da sviram neki ritam blues tipa status quo i tako neki rock!Ova moja odluka nije konacna naravno ja kad skupim ove pare za 15w iscimacu kevu da mi da jos 100e pa cu uzeti 30w a ako ne jeb** ga nije mi ovo zadnje pojacalo koje cu imati dug je zivot radice se jos :mrgreen: :mrgreen: :ziveli: :ziveli:

i da dal mi neko moze objasniti po cemu se razlikuju output kao izlaz za slusalice i izlaz za kabinet!>? :D

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 25 Jun 2009, 00:50

Ja sam ti lepo predlozio ovaj mali Vox pa ti vidi...

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 25 Jun 2009, 00:55

e evo upravo gledam i pravo da ti kazem svidja mi se al plasim se cene i jacine!?Kolko je zapravo jako bolje cu razumeti od ljudi koji su to culi uzivo nego sa videa!

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 25 Jun 2009, 01:18

cenu sam pronasao na sky-ovom siteu i ok mi je samo jos ostaje jacina!Al video sam da ima veci zvucnik od vt15,pa bi valjda trebalo da je jace!? :roll: :roll:

shule

Post by shule » 25 Jun 2009, 14:12

30W je sasvim dovoljno za probe. :) A za po kuci je PREGLASNO! :)

alzo

Post by alzo » 26 Jun 2009, 06:58

Mislim da je tridesetica prava mera za porbe i manje svirke a ako si vec resio da uzmes Vox-a onda mislim da imas i
i pot sa zadnje strane kojim ogranicis snagu na zvucniku.....svako pojacalo prodise kad ga malo odvrnes...ja imam
problem sa Lenijem LC 15, lampasem , koji prosvira preko trojke a vec na dva je glasan za kucu, a na petici je
u ponedeljak je bez problema odradio svirku u Voksu zakacen na kutiju sa 12`......i svakako je bolja varijanta uzeti
pojacalo sa 12` zvucnikom.....Laney zakacen na 12` zvucnk je sasvim drugo pojacalo u odnosu na 10` koji je ugradjen
u kombo......mislim da je bolje da zagrizes za trideseticu......... :ziveli:

alzo

Post by alzo » 26 Jun 2009, 09:55

U bre sad tek videh da tridesetica ima 10` zvucnik........
`ebi ga.......steta......... :roll:

Post Reply