Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mislim_stvarno

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by mislim_stvarno » 09 Jun 2009, 22:31

pa jesu pragovi u pitanju :mrgreen: samo se uspelo resiti na taj nacin :lol: :lol:

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 09 Jun 2009, 22:46

:) nema veze trajace valjda ovako dok se neskupi para za novu gitaru :lol:

sl0e

Post by sl0e » 22 Jun 2009, 12:49

Ima li razlike izmedju Fender-ovih federa za tremolo i ovih obicnih od 300 din? Uzeo bih jos 1-2, posto su ovi na strat-u koje imam (ima ih 3) slabi.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Jun 2009, 13:02

sl0e wrote:Ima li razlike izmedju Fender-ovih federa za tremolo i ovih obicnih od 300 din? Uzeo bih jos 1-2, posto su ovi na strat-u koje imam (ima ih 3) slabi.
Moguce da ima, tj da nisu iste tenzije ali mozes slobodno da uzmes i te obicne samo onda stavi ova 3 fenderova u sredinu i dodaj po jedan sa skroz leve i desne strane.
Zapravo sigurno nisu iste tenzije.
Ovi fenderovi su za floating tremolo tako da su mnogo slabiji od redovnih federa.

Stinkfist

Post by Stinkfist » 22 Jun 2009, 17:42

Ovo pitanje i nije bas striktno vezano za setup gitare, glupo mi je bilo da otvaram posebnu temu.

Imam ovu gitaru
Image

Hteo bih da promenim magnete, pa sam cuo pricu da je lose stavljati pasivne magnete u gitaru od basswood-a ili tako nekog lightweight drveta u sta cisto sumnjam, ali ajd cisto da proverim sa ostalim kolektivom :). Dvoumio sam se izmedju kombinacije SD-a Custom5+Jazz ili EMG 81+85.
Sviram uglavnom rock i eventualno neke tvrdje varijante, ali nista ekstremno. Volim da imam lep cist klin. Problem je sto se nisam susretao sa pomenutim SD magnetima, sve sto sam cuo bili su semplovi sa neta, a to i nije bas neka dobra referenca...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Jun 2009, 02:38

Znas da su EMG 81 i 85 aktivni magneti jel?
Stinkfist wrote: Problem je sto se nisam susretao sa pomenutim SD magnetima, sve sto sam cuo bili su semplovi sa neta, a to i nije bas neka dobra referenca...
Sto onda bas ti?
"SD jazz" ti znaci SH-2 ili sta?

Ne razumem kako se dvoumis izmedju te dve kombinacije. Nikakve veze jedni sa drugim nemaju. :D

Stinkfist

Post by Stinkfist » 23 Jun 2009, 11:00

Naravno da znam da su aktivni. Zato sam i pominjao pricu o pasivnim magnetima, da li se dobro slazu sa lightweight drvetom, pa se dvoumim izmednju kombinacije aktivnih i pasivnih magneta, jer su mi sugerisali da uzmem aktivne magnete u takvu gitaru. Mada ja bih vise hteo kombinaciju pasivnih magneta.
Sto onda bas ti?
"SD jazz" ti znaci SH-2 ili sta?
Da, mislio sam na taj, da mi ide u neck poziciju, jer sam napomenuo da mi je bitan lep i cist clean, a u bridge da stavim Custom 5 SH-14.

A sto se tice EMG magneta, o njima sam razmisljao jer isto sviram neke tvrdje varijante, pa sam isto razmisljao o toj opciji, ali nisam pouzdano siguran da ti magneti imaju cist clean zvuk. U distu znam kakvi su :)
Znam da ce gitara potpuno drugacije zvucati sa jednom ili drugom varijantom magneta. Problem je sto ni ja nisam siguran sta hocu :)
Ono sto sam zapravo hteo je da demistifikujem mit o tome da li je losa praksa stavljati pasivnu elektroniku u ovu konkretnu gitaru.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Jun 2009, 15:18

Baci pogled na ovo:

http://www.seymourduncan.com/support/tone-wizard/

Tamo imas da izaberes i vrstu muzike koju sviras i drvo od kog ti je gitara i sve ostalo...
Dobra polazna tacka.

w437776

Post by w437776 » 24 Jun 2009, 14:47

da ne otvaram novu temu.. imam hamer californian gitaru sa floyd-om i stalno se rastimava.. nosio sam je na setup ali opet isto, majstor kaze da mora da se menja floyd posto je gitara dosta stara(15 god). zanima me da li moze floyd rose da se zameni nekim fixed bridge-om ili se mozda vise isplati da se kupi novi?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Jun 2009, 09:32

Naravno da možeš da zameniš floyd i staviš fixni most ali bi to onda zahtevalo malo veće zahvate na telu gitare. Morao bi da zatvoriš rupu na telu gde je bio floyd nekim drvenim blokom, poželjno da bude od istog drveta od kog je telo tvoje gitare. Onda (da bi gitara ličila na nešto) morao bi da joj lepo skineš svu boju, pa onda da se lepo ošmirgla da se ne oseća prelaz između tela gitare i tog novog komada drveta i za kraj da prođeš celu proceduru farbanja. Kad to uradiš ostaje ti da na tačnu poziciju postaviš novi fixni most i to je to...
Sve u svemu ima tu posla, ali ako misliš da vredi onda samo napred. :)

w437776

Post by w437776 » 25 Jun 2009, 12:52

u bre :) nista onda, kupicu novi floyd rose. video sam da imaju neke u maricu, jel su ok?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Jun 2009, 12:54

Ja sam ih gledao, i nisu mi ulili poverenje. Ostajem sa mojim edge 3 :)

Prosetaj i pogledaj ih, mozda tebi budu odgovarali...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 Jun 2009, 14:06

A verovatno ne bi skodilo ni da odneses gitaru kod jos jednog majstora da proveri taj floyd.
Sem ako si potpuno siguran da ovaj prvi majstor zna sta radi. :)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 06 Jul 2009, 17:01

stavio sam danas 11ke na strata, i tremolo se bas dosta odmakao od tela...e sad meni nesto i ne smeta, medjutim kako da vratim,ako budem hteo...pretpostavljam da treba one federe iza da zategnem?

guv'nor

Post by guv'nor » 06 Jul 2009, 17:22

Guitar_thrill wrote:pretpostavljam da treba one federe iza da zategnem?
:ziveli:
Ili da nabaciš još neki, ako ih je sada samo 3.

Post Reply