Zvecanje lampi na Classicu 30?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Zvecanje lampi na Classicu 30?

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 14:09

Kako da ne, koleza Nemanja, fala!

Mislim, pojacalo nije novo, iz 2008. je...
Pa da, neko svira JJ, a sirotinja raja svira Sovtek! :mrgreen: :ziveli:
:lol:

Pa, jbg, necu valjda Zeletovu verziju Turskog marsa unazad da sviram na tim ruskim shitovima?! :lol: :lol:

Cekaj, pa ti mene u stvari, zezas. Eh, ne razumem se ja u te brendove lampi, sad cu to sve da izguglam, cekaj samo... :mrgreen: :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jul 2009, 14:19

sinisake wrote:Rocket, na ovo valjda ne bi uzimali carinu? :)
Pa ne, ne bi trebalo - čak i da je uzmu, bila bi zanemarljiva. Par stotina dinara maksimalno.
nemanjavelimirovic wrote:Vox AC30 ... kod njega ima tog brundanja takodje (A i H i C cini mi se), cuje se onako taj neki kao kristal da udara jedan o drugi zvuk prilikom nekih tonova.
To može da bude i do ispravljačice, ako je tvoj VOX ima. Pojačala sa ispravljačicom ponekad dodaju "ghost notes", vrstu niskofrekventne vibracije koja je otprilike za oktavu niža od note koja se svira. Taj ton ne nervira, ali je primetan.

Lampe takođe mogu da "zveckaju" ako je zvučnik preblizu pa trese unutrašnjost lampe. Čak i ne mora da ih trese - ako je magnet jak a blizu lampi, njegovo magnetno polje može da "svira".

Sve su ovo "može da se desi" scenariji, naravno.

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2009, 14:44

sinisake wrote:Pa, jbg, necu valjda Zeletovu verziju Turskog marsa unazad da sviram na tim ruskim shitovima?! :lol: :lol:
Pa i to što kažeš, potpuno sam smetnuo sa uma. :bow: :ziveli:
sinisake wrote:Cekaj, pa ti mene u stvari, zezas.
Ja tebe da zezam?!?! :grummel_2: :mrgreen:

alzo

Post by alzo » 09 Jul 2009, 15:40

Meni je novi Laney LC 15 prozvecao posle par dana, normalno original Kineske lampe.....
od kako koristim mali kabinet sa jednom 12` vise nemam te frke.....nema vibracija kutije i kraj......
to i jeste jedna od mana kombasa......vole da zvone po nekad.......sa Twinom nemam te frke....
na njemu su mi nove lampe.......EH u preampu i mislim Silvania 6L6 na izlazu.......

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 15:46

od kako koristim mali kabinet sa jednom 12` vise nemam te frke.....nema vibracija kutije i kraj......
Da, to jos neki pominju kao jedino trajno resenje...
A ja sam razmisljao o odvajanju glave i zasebnom kabinetu (2x12) iz jos najmanje nekoliko razloga... :)

majtimika

Post by majtimika » 09 Jul 2009, 17:22

nemoj da se zajebavas sa narucivanjem novih drzaca za lampe (one sto je rocket pomenuo) zato sto problem nije do toga. ako mi neverujes skini iste i probaj i opet ce ti lampe zvecati. (probao ,video , odustao). problem je sto su ti lampe vec malo matore pa one same zvece. I ja sam imao iste lampe u mom classic-u, i isto su zvecale. to takodje mozes videti tako sto ces izvaditi lampu i malo je kvrcnuti noktom, i zvecace. Umesto toga uzmi onu izolaciju sto se stavlja na cevi za grejanje. to je nesto izmedju sunjdjera i gume i trpi dosta valiku temperaturu. Parce toga stavi izmedju lampi i kaveza i resices problem. to sam probao i to pomaze, smanjice ti se zvecanje. samo moras da odredis koliko debljine ti treba ali iz par proba ces ukapirati, takodje kad to radis nemoras ni da skidas postojece drzace za lampe.

Sa ovim se meni smanjilo zvecanje bar 70-80 posto i nije smetalo kad se svira tiho, posto se na velikoj vatri svejedno nije culo. ali potpuno se izgubilo kad sam stavio nove lampe. u pitanju su 6P14EB ruske vojne lampe. sa njima nije bilo i jos nema zvecanja cak i bez te izolacije. Mislim da je JJ iako je dobra lampa malo podlozna rasklimavanju unutrasnjih komponenti ako je izlozena vibracijama. inace set tih lampi imas znas vec gde za 40 eura

takodje se mani odvajanja glave i kabineta sa dve dvanaestice, takodje probao sa jos jednom dvanaesticom i nije vredno zajebancije. ok je ali nedobije se mnogo pivi i ovako sam od sebe gura kako treba.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 17:45

@majtimika, hvala.

Hvala I na ovim dodatnim informacijama o odvajanju kabineta (kao i na onom broju).
Ocekivao sam se da ces se javiti. :ziveli:

Dakle, ovako kako je zamisljeno/odradjeno - najbolje radi? :)

Pa nista, zamena lampi ce biti verovatno prvi korak. :)

xspaceman

Post by xspaceman » 09 Jul 2009, 17:58

sinisake wrote:@majtimika, hvala.

Hvala I na ovim dodatnim informacijama o odvajanju kabineta (kao i na onom broju).
Ocekivao sam se da ces se javiti. :ziveli:

Dakle, ovako kako je zamisljeno/odradjeno - najbolje radi? :)

Pa nista, zamena lampi ce biti verovatno prvi korak. :)
eto...nek ti koleza iz benda pozajmi lampe na probu...i on ima classic 30 zar ne?? jel i njemu zvece?? ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 18:02

Da, ali nesto tise... :D A mislim da je on resio (za razliku od mene) da jednostavno ne obraca paznju na to... :lol:

xspaceman

Post by xspaceman » 09 Jul 2009, 18:08

sinisake wrote:Da, ali nesto tise... :D A mislim da je on resio (za razliku od mene) da jednostavno ne obraca paznju na to... :lol:
tiše?? a da zamenite mesta kad svirate??? on da stane pored tvog a ti pored njegovog classica, pa onda neces cuti tako glasno kako ti zvechi amp! :lol:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 18:14

xspaceman wrote:
sinisake wrote:Da, ali nesto tise... :D A mislim da je on resio (za razliku od mene) da jednostavno ne obraca paznju na to... :lol:
tiše?? a da zamenite mesta kad svirate??? on da stane pored tvog a ti pored njegovog classica, pa onda neces cuti tako glasno kako ti zvechi amp! :lol:
:palica:

Samo se ti zaebavaj.
@majtimika, koliko dugo sviras te ruske neunistive? Mislim, ako i one prozvece posle izvesnog vremena (a da to nije vreme za menjanje!), sta onda? :?:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 09 Jul 2009, 18:21

Kao sto kaze koleza Spaceman, problem je u konstrukciji pojacala i polozaju lampi; Neko bi trebao da dizajnira/napravi neki metalni plate na shrafljenje iza lampi jer vam bass "nadima" lampe... Taj mali kavez samo pogorsava situaciju jer povecava prenosenje vibracija... Nadam se da vam amp ne stoji uz zid, jer cete poceti uskoro da slusate "limeni orkestar iz pozadine"...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 18:30

Skinuo kavez, sad cu malo da se poigram... :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 18:43

Elem, sad stvarno manje zveci, bez one maske...
Bilo kako bilo, treba nekako neutralisati te niske frekvencije ("to su opasne frekvencije") unutar kabineta.
He, he, cenim da se to moze da bi vec bilo uradjeno... :ziveli:

Tufli

Post by Tufli » 09 Jul 2009, 19:18

Dakle, ja imam NOS SSSR 6L6 lampe i bash mi one zveche, tako da ta teorja sa Ruskim neunishtivim u mom primeru nestoji.
Ove lampe su u pitanju:
Image

Post Reply